Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2009 07:22
ajicek

XXX.XXX.11.83

Dobrý den. Máme tři dvoutýdenní kozlíky a u dvou z nich jsem objevila na spodní strane ocásku a v kolem kaďáčku hnisající boláky. Některé jsou ve stádiu, že vypadají jako bradavice, jiné naplněné hnisem, další prasklé a tečící a některé již kryté strupem. Nezdá se, že by jim to nějak vadilo, jsou čilí, věčně nenažraní a bobky maj normální (teda, alespoň jsem žádné abnormální nenašla). Moc Vás prosím, setkal jste se s tím někdo? Nějaká infekce od hmyzu? Omlouvám se za kvalitu snímku, ale jednou rukou fotit kůzleti zadek a druhou ho držet je dost náročné. Moc děkuji za Vaše ohlasy a případné rady. Alča

11.5.2009 10:42
hehe

XXX.XXX.2.122

ajicek napsal(a):
Dobrý den. Máme tři dvoutýdenní kozlíky a u dvou z nich jsem objevila na spodní strane ocásku a v kolem kaďáčku hnisající boláky. Některé jsou ve stádiu, že vypadají jako bradavice, jiné naplněné hnisem, další prasklé a tečící a některé již kryté strupem. Nezdá se, že by jim to nějak vadilo, jsou čilí, věčně nenažraní a bobky maj normální (teda, alespoň jsem žádné abnormální nenašla). Moc Vás prosím, setkal jste se s tím někdo? Nějaká infekce od hmyzu? Omlouvám se za kvalitu snímku, ale jednou rukou fotit kůzleti zadek a druhou ho držet je dost náročné. Moc děkuji za Vaše ohlasy a případné rady. Alča

Jukněte, jestli něco podobného nemají okolo tlamy, v koutcích, nebo vevnitř v hubě. Takhle to vypadá jako příměť pysková . Ale ted si honem nevybavím, jestli se vyskytuje i okolo konečníku ... Zkontrolujte i ostatní zvířata, hlavně okolo tlamiček . Nejvíce se to projevuje právě na mláďátech . Udržujte hygienu, a separujte malý děti než budete vědět co to je. Pokud JE to příměť, je přenosná na člověka. Smrtelná teda není určitě, ale nepříjemná ano . H

11.5.2009 12:22
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

ajicek napsal(a):

Není to dlouho, co tady někdo fotil boláky na hubě u oveček, všichni tipovali příměť pyskovou a doktor prý prohlásil, že to příměť není. Nevím, nehodlám se přít.
Já jsem jednou podobnou záležitost měla, měly to kůzlata na hubě i na prcině, natírala jsem to genciánovou violetí a zbavila jsem se toho poměrně snadno a rychle.
Podle dostupné literatury by oficiální léčení probíhalo stejně, nebo hodně podobně. Strupy změkčovat a desinfikovat, pokud by to stav jedince vyžadoval, nasadit ATB. Ke změkčení a desinfekci stroupků bych dneska místo genciány použila měsíčkovou tinkturu. Měsíček působí hojivě, proti zánětu, jako poměrně dost účinné rostlinné ATB a jako změkčovadlo, lihová složka tinktury desinfikuje a stahuje ranky.

12.5.2009 07:43
ajicek

XXX.XXX.13.93

jirinajanickova napsal(a):
Není to dlouho, co tady někdo fotil boláky na hubě u oveček, všichni tipovali příměť pyskovou a doktor prý prohlásil, že to příměť není. Nevím, nehodlám se přít.
Já jsem jednou podobnou záležitost měla, měly to kůzlata na hubě i na prcině, natírala jsem to genciánovou violetí a zbavila jsem se toho poměrně snadno a rychle.
Podle dostupné literatury by oficiální léčení probíhalo stejně, nebo hodně podobně. Strupy změkčovat a desinfikovat, pokud by to stav jedince vyžadoval, nasadit ATB. Ke změkčení a desinfekci stroupků bych dneska místo genciány použila měsíčkovou tinkturu. Měsíček působí hojivě, proti zánětu, jako poměrně dost účinné rostlinné ATB a jako změkčovadlo, lihová složka tinktury desinfikuje a stahuje ranky.

Mockrát děkuji. V tlamičkách, ani jinde na těle to nemají, tak zkusim ten hypermangan, snad pomůže. Už jsem na něj taky myslela, ale jak to tam v jednom člověku aplikovat? Možná do lahvičky s rozprašovačem. Uvidíme. Alča

12.5.2009 09:07
lenkadvur

XXX.XXX.0.110

jirinajanickova napsal(a):

No to jsme asi byli my, měla to postupně většina stádečka, ale u všech to poté, co vet prohlásil, že to příměť není, spravila (na jeho radu) aplikace jodisolu (či betadinu, to je fuk) ráno a večer na postižená místa. No vyplácalo se na to teda jódu, že by se s ním dalo vymalovat, ale během cca týdne to postupně u všech koz zmizelo a už nikdy se to neobjevilo. Ale kolem rokta teda neměli vůbec nic, jen na té tlamce. Lenka ze Dvora

12.5.2009 09:36
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

ajicek napsal(a):
Mockrát děkuji. V tlamičkách, ani jinde na těle to nemají, tak zkusim ten hypermangan, snad pomůže. Už jsem na něj taky myslela, ale jak to tam v jednom člověku aplikovat? Možná do lahvičky s rozprašovačem. Uvidíme. Alča

Jen upřesnění - genciánová violeť je takové to fialovítko, co se s ním natíraly v porodnicích novorozencům pusinky a kojícím maminkám bradavky - za účelem desinfekce a hojení případných trhlinek na bradavkách. Fungovalo to. Teď však prý někdo vymyslel, že genciána je rakovinotvorná a její používání je zakázáno.
Hypermangan se též používá ( nebo aspoň používával ) u miminek - jako slabě růžový roztok do koupele s desinfekčními účinky. Je to velmi účinný desinfekční prostředek - desinfikuje uvolňováním kyslíku, takže vlastně spaluje. Je proto nutno nepřehánět to s koncentrací roztoku, opravdu stačí slabounce růžový, silným byste mohla pokožku na tak citlivých místech, jako je huba a genitálie, pěkně připálit.
Genciánu jsem aplikovala tak, jak jsem byla zvyklá z porodnice - potírala jsem vatou namotanou na špejličce a smočenou v roztoku. Roztok hypermanganu bych použila zrovínka tak - už bych se nemotala s vatou na špejli, tampónek bych smočila v roztoku a otřela kadítko. Na každý kus bych použila samosebou jiný tampón. Kozlíka si zafixujete mezi svoje holeně, tu chvíli vydržíte i ten řev, i to vzpouzení, máte obě ruce volné, jednou mu přidržíte ocásek a druhou zasahujete tampónem

12.5.2009 11:45
ajicek

XXX.XXX.43.184

lenkadvur napsal(a):
No to jsme asi byli my, měla to postupně většina stádečka, ale u všech to poté, co vet prohlásil, že to příměť není, spravila (na jeho radu) aplikace jodisolu (či betadinu, to je fuk) ráno a večer na postižená místa. No vyplácalo se na to teda jódu, že by se s ním dalo vymalovat, ale během cca týdne to postupně u všech koz zmizelo a už nikdy se to neobjevilo. Ale kolem rokta teda neměli vůbec nic, jen na té tlamce. Lenka ze Dvora

Děkuji. Zkusím nejdřív betadine, to mam doma. Alča

Přidejte reakci

Přidat smajlík