Dobrý den všem, ráda bych se od těch zkušenějších dověděla nějaké typy a triky na domácí výrobu sýra a tvarohu z kozího mléka- pro pouze vlastní potřebu.
Ve starších diskuzích byla doporučována kniha Domácí zpracování mléka, která se mi taky dostala do ruky a pročetla jsem ji a je tam opravdu hodně užitečného, ale přesto.
Pořád mě napadají otázky, čím třeba doma vyrobené sýry ochucujete nějaké oblíbené příchutě, máte nějaké z praxe vyzkoušené typy na pomucky, co se hodí a co ne a co je lepší než to či ono , co se vám prostě osvědčilo jako náhražka třeba formiček na sýry(nějakou nabídku na jejich prodej jsem našla na ekokoza.cz), ale jdou třeba kvalitně nahradit něčím jiným? Jaký používáte teploměr k měření mléka apod.? Z jakého množství mléka asi vyrábte sýry(v knize je většinou uváděno 10l - dost dobře si to neumím představit jak bych to doma zpracovávala na to bych potřebovala asi pořádnej kotel a ne kastrol a klasickej sporák a taky kdo by mi to nadojil dvě kozeny asi ne
)?
Promiňte za divné otázky, ale teprve začínám takže jsem na lovu zkušenosti a všimla jsem si že i na nemoderce se čas od času objeví nějaký dotaz ohledně zpracování mléka, tak mě napadlo založit na toto téma.
Děkuji všem za odpovědi
ambra
napsal(a):
Dobrý den všem, ráda bych se od těch zkušenějších dověděla nějaké typy a triky na domácí výrobu sýra a tvarohu z kozího mléka- pro pouze vlastní potřebu.
Ve starších diskuzích byla doporučována kniha Domácí zpracování mléka, která se mi taky dostala do ruky a pročetla jsem ji a je tam opravdu hodně užitečného, ale přesto.
Pořád mě napadají otázky, čím třeba doma vyrobené sýry ochucujete nějaké oblíbené příchutě, máte nějaké z praxe vyzkoušené typy na pomucky, co se hodí a co ne a co je lepší než to či ono , co se vám prostě osvědčilo jako náhražka třeba formiček na sýry(nějakou nabídku na jejich prodej jsem našla na ekokoza.cz), ale jdou třeba kvalitně nahradit něčím jiným? Jaký používáte teploměr k měření mléka apod.? Z jakého množství mléka asi vyrábte sýry(v knize je většinou uváděno 10l - dost dobře si to neumím představit jak bych to doma zpracovávala na to bych potřebovala asi pořádnej kotel a ne kastrol a klasickej sporák a taky kdo by mi to nadojil dvě kozeny asi ne
)?
Promiňte za divné otázky, ale teprve začínám takže jsem na lovu zkušenosti a všimla jsem si že i na nemoderce se čas od času objeví nějaký dotaz ohledně zpracování mléka, tak mě napadlo založit na toto téma.
Děkuji všem za odpovědi
Mám se stále co učit ,ale dovolím si pár tipů. Dvě kozičky vám nadojí dost mléka . Myslím,že i těch 10 l za dva dny nasbíráte v pohodě. Syřidlo si pořiďte u Milcomu Tábor .
Větší hrnec potřebujete v každém případě. Já jsem si pořídila dva ,jeden menší ,druhý větší ,abych nemusela u mléka stát a míchat. Forničky doporučuji koupit u Ketrisu nebo na ekokoze ,stejně je časem pořídíte.Pokud budete sýr dělat už zítra ,tak stačí cedník,nebo do kelímků od jogurtu udělat dírky.
A když se vám sýr povede ,tak se fantazii meze nekladou. Můžete kořenit:pepřem,česnekem,paprikou,pažitkou ,směsí bylin,nakládat do oleje s cibulí,česnekem,sušenými rajčaty,paprikou.
Přeji vám hodně štěstí ,ať se vám daří. Renata
renata
napsal(a):
Mám se stále co učit ,ale dovolím si pár tipů. Dvě kozičky vám nadojí dost mléka . Myslím,že i těch 10 l za dva dny nasbíráte v pohodě. Syřidlo si pořiďte u Milcomu Tábor .
Větší hrnec potřebujete v každém případě. Já jsem si pořídila dva ,jeden menší ,druhý větší ,abych nemusela u mléka stát a míchat. Forničky doporučuji koupit u Ketrisu nebo na ekokoze ,stejně je časem pořídíte.Pokud budete sýr dělat už zítra ,tak stačí cedník,nebo do kelímků od jogurtu udělat dírky.
A když se vám sýr povede ,tak se fantazii meze nekladou. Můžete kořenit:pepřem,česnekem,paprikou,pažitkou ,směsí bylin,nakládat do oleje s cibulí,česnekem,sušenými rajčaty,paprikou.
Jé to jsem ráda, že se někdo ozval. Já už se bála, že mě zase někdo obviní, z rozkrývání know-how(jako na jedné koňácké diskuzi).
Syřidlo i formičky(od ekokozy) mám. Tak mě zajímaly nějaké typy a triky, co se i jiným osvědčily, já teď prsotě tak trošku experimentuju a tahám ty rozumy, tak abych byla chytřejší.
Jinak kozeny opravdu nenadojí těch 10l za dva dny, to snad za tři tak 12l, nemám žádný rekordmanky a rozhodně do nich necpu horem dolem, to se mi neosvědčilo. Takže dostanou takovou mírně dietní stravu v podobě nápoje a ovsa a pak je vykopnu ven do ohrady, kde vegetí až do večera, kdy dostanou zase trochu nápoje a oves + po kousku sena a zeleného.
Jenom by mě ještě zajímalo, ty přísady/koření přimícháváte už do mléka nebo jak je dostat do sýra v které fázi? A na jak dlouho nakládáte? Děkuji za otázky toto se mi nikde nepodařilo zatím vyčít.
ambra
napsal(a):
Jé to jsem ráda, že se někdo ozval. Já už se bála, že mě zase někdo obviní, z rozkrývání know-how(jako na jedné koňácké diskuzi).
Syřidlo i formičky(od ekokozy) mám. Tak mě zajímaly nějaké typy a triky, co se i jiným osvědčily, já teď prsotě tak trošku experimentuju a tahám ty rozumy, tak abych byla chytřejší.
Jinak kozeny opravdu nenadojí těch 10l za dva dny, to snad za tři tak 12l, nemám žádný rekordmanky a rozhodně do nich necpu horem dolem, to se mi neosvědčilo. Takže dostanou takovou mírně dietní stravu v podobě nápoje a ovsa a pak je vykopnu ven do ohrady, kde vegetí až do večera, kdy dostanou zase trochu nápoje a oves + po kousku sena a zeleného.
Jenom by mě ještě zajímalo, ty přísady/koření přimícháváte už do mléka nebo jak je dostat do sýra v které fázi? A na jak dlouho nakládáte? Děkuji za otázky toto se mi nikde nepodařilo zatím vyčít.
Hrnce jsem koupila v Makru,tenkostěnné nerezové 4 ks zhruba za 600,- ,největší má obsah 16lt. Mléko zahřívám na obyčejném sporáku a chladím ve dřezu,teplotu měřím obyčejným teploměrem na zavařování. Formičky jsem si udělala z kelímků na saláty,dírky jehlou. Koření dávám do sýřeniny,po odebrání převážného množství syrovátky. Používám podle poptávky :pažitku, kopr,provánsálské, bazalku ,kar i,česnek ,v hmoždíři drcený baravný pepř, kmín. U česnekových dávám sušený granulovaný do sýřeniny a plátkovým posypu dno tvořítka.
ambra
napsal(a):
Mléko nadojíte,zchladíte,zpasterujete /můžete pro sebe nemusíte/,opět zchladíte,přidáte kulturu,zákys apod. a syřidlo .Vyrobíte sýr,necháte prokysat a potom posypete kořením ,nebo naložíte do oleje a můžete konzumovat. Pokud byste vyráběla sýr ze zahřívané sýřeniny ,můžete přidat koření do "těsta". Musíte si to vyzkoušet ,naučit jeden sýr a pak zkoušet další ,já už se takhle učím 4 roky a někdy se mi taky nedaří. Renata
renata
napsal(a):
Mléko nadojíte,zchladíte,zpasterujete /můžete pro sebe nemusíte/,opět zchladíte,přidáte kulturu,zákys apod. a syřidlo .Vyrobíte sýr,necháte prokysat a potom posypete kořením ,nebo naložíte do oleje a můžete konzumovat. Pokud byste vyráběla sýr ze zahřívané sýřeniny ,můžete přidat koření do "těsta". Musíte si to vyzkoušet ,naučit jeden sýr a pak zkoušet další ,já už se takhle učím 4 roky a někdy se mi taky nedaří. Renata
Dobrý večer mohla bych se zeptat kolik stojí sýřenina a kolik ji objednat?jana.
renata
napsal(a):
Renato můžu se zeptat ještě vy máte formičky od Kertisu? Já se chtěla podívat za kolik je oni podívají, ale v katalogu jsem nenašla uvedené ceny.Tak by mě zajímalo za kolik je mají tam a nechci jim schválně kvůli tomu psát mail, když nechci objednávat.
ambra
napsal(a):
Renato můžu se zeptat ještě vy máte formičky od Kertisu? Já se chtěla podívat za kolik je oni podívají, ale v katalogu jsem nenašla uvedené ceny.Tak by mě zajímalo za kolik je mají tam a nechci jim schválně kvůli tomu psát mail, když nechci objednávat.
Pro Janas : syřidlo můžete objednat u Milcom Tábor -najdete je na netu ale jinak syřidlo + chlorid vápenatý + poštovné cca 300,-.
Pro Ambru : Ketris má na netu i ceníky a docela se v nich vyznám ,ale forničky mají od cca 60,- do 4500,- za kus . To koukáte co ? Ale ty nejdražší jsou na goudu. Pro vás i pro mě bohatě postačí za těch 60,- - 100,-. Mají tam i pěkné pytlíky /tvarožníky / na tvaroh a jsou fajn. Do záčátku postačí plena nebo plátno. Formičky nemají chybu. Hlavně se dají dát i do myčky a už nemusíte nic vymýšlet. Renata
renata
napsal(a):
Pro Janas : syřidlo můžete objednat u Milcom Tábor -najdete je na netu ale jinak syřidlo + chlorid vápenatý + poštovné cca 300,-.
Pro Ambru : Ketris má na netu i ceníky a docela se v nich vyznám ,ale forničky mají od cca 60,- do 4500,- za kus . To koukáte co ? Ale ty nejdražší jsou na goudu. Pro vás i pro mě bohatě postačí za těch 60,- - 100,-. Mají tam i pěkné pytlíky /tvarožníky / na tvaroh a jsou fajn. Do záčátku postačí plena nebo plátno. Formičky nemají chybu. Hlavně se dají dát i do myčky a už nemusíte nic vymýšlet. Renata
Děkuji za info, mám doma knihu Chov koz tak to zkusím podle té knihy.jana
renata
napsal(a):
REnato děkuji už jsem to našla, jsem zjistila, že mi to včera nějak nešlo narolovat dolu zřejmě se mi nenačetly stránky kompletně nebo nevím. Dneska jsem tam ten ceník našla úplně dole.
No a teda koukám, že mě ty formičky vyšly levněji u ekokoza. Jenom nevím jsou-li i tyto vhodné do myčky, ale to mě netrápí myčku stejně nevlastním.Na ty tvarožníky jsem taky koukala, ale jdou nahradit. Takže volím levnější variantu. kus plátna nebo plínku.
ambra
napsal(a):
REnato děkuji už jsem to našla, jsem zjistila, že mi to včera nějak nešlo narolovat dolu zřejmě se mi nenačetly stránky kompletně nebo nevím. Dneska jsem tam ten ceník našla úplně dole.
No a teda koukám, že mě ty formičky vyšly levněji u ekokoza. Jenom nevím jsou-li i tyto vhodné do myčky, ale to mě netrápí myčku stejně nevlastním.Na ty tvarožníky jsem taky koukala, ale jdou nahradit. Takže volím levnější variantu. kus plátna nebo plínku.
Ahoj!
Jak píšou holky, vyzkoušet. Já se na to vrhla letos poprvé. Sýr jde v pohodě z 5l, co jsem nadojila, co jsem zasýřila. Mě se stávalo to, že sýřenina byla hezká, ale ve formě pak začala "bublat" - dělaly se v ní bublinky a zkazila se, zkořkla, zkysla, prostě byla pro prasátko Žofinku. Dostala se tam nějaká potvora bakterie a bylo to. Proto ještě před použitím formy proplachuji vařící vodou a je klid.
Nejvíc se mi osvědčil nakládaný sýr, má všeobecný úspěch Naložený se ale musí uložit do lednice, jinak se taky stávalo, že se začal kazit.
androvamilada
napsal(a):
Ahoj!
Jak píšou holky, vyzkoušet. Já se na to vrhla letos poprvé. Sýr jde v pohodě z 5l, co jsem nadojila, co jsem zasýřila. Mě se stávalo to, že sýřenina byla hezká, ale ve formě pak začala "bublat" - dělaly se v ní bublinky a zkazila se, zkořkla, zkysla, prostě byla pro prasátko Žofinku. Dostala se tam nějaká potvora bakterie a bylo to. Proto ještě před použitím formy proplachuji vařící vodou a je klid.
Nejvíc se mi osvědčil nakládaný sýr, má všeobecný úspěch Naložený se ale musí uložit do lednice, jinak se taky stávalo, že se začal kazit.
Jinak se musím pochlubit, naše starší dámy se letos vytáhly. Ačkoliv není péče o ně jak v interhotelu, pětilitrový sýr uděláme na jedno dojení
androvamilada
napsal(a):
Jinak se musím pochlubit, naše starší dámy se letos vytáhly. Ačkoliv není péče o ně jak v interhotelu, pětilitrový sýr uděláme na jedno dojení
A výsledek
androvamilada
napsal(a):
A výsledek
Zdravím koňařku Ambru
a všechny ostatní diskutující
,jelikož mě tato problematika taky zajímá,přispěju i já svou troškou do mlýna.Nedaleko od nás bydlí chlapík,který kozí sýry vyrábí už léta,tak jsem k němu zašla s prosíkem o několik rad,byl úžasnej,ochotnej a poradil.
Kozí mléko,aby se nezkazilo,než nadojíte další várku od jedné kozy,se může dát do mrazáku a vůbec to nemá vliv na sýřeninu,akorát pán říkal,že je dobré dát 2 třetiny zmrzlého mléka a jednu třetinu čerstvého.
jaruska
napsal(a):
Zdravím koňařku Ambru
,jelikož mě tato problematika taky zajímá,přispěju i já svou troškou do mlýna.Nedaleko od nás bydlí chlapík,který kozí sýry vyrábí už léta,tak jsem k němu zašla s prosíkem o několik rad,byl úžasnej,ochotnej a poradil.
Kozí mléko,aby se nezkazilo,než nadojíte další várku od jedné kozy,se může dát do mrazáku a vůbec to nemá vliv na sýřeninu,akorát pán říkal,že je dobré dát 2 třetiny zmrzlého mléka a jednu třetinu čerstvého.
Ještě se zeptám-byl by zájem ve středočeském kraji,konkrétně Kladensko,o kurz na výrobu sýrů?????
ambra
napsal(a):
)?
Děkuji všem za odpovědi
pomůcky jsem nakoupil levně v IKEA. Na jogurty, na skladování sýru v nálevu používám dózy 365+ . Jako tvořítka na sýry používám buď: velikou navrtanou dózu Ikea 365+ (sýr kostka 1,5kg) anebo na malé sýry používám pevné kulaté dózy s uzávěrem (opět navrtané) a taky Ikea (3ks za 29.-). Dózy 365+ jsou perfektní. Jsou pevné a těsní dokonale, jsou stohovatelné. Teploměr používám Ikea Fantast. Používám pro přesné měření teploty mléka a taky pro měření a hlídání teploty při výrobě jogurtů (v elektrické troubě) (blbne s použitím indukční varné desky). Hrnce jsou taky z Ikea, největší 10l ze série 365+. Nechci dělat reklamu, ale ono to je to kvalitní, levné a v praxi se mi to osvědčilo....
jaruska
napsal(a):
Zdravím koňařku Ambru
Jen mi prozraďte. To Vám dává 5 litrů ta koza i teď nebo jen , jako nám, tak 2 měsícepo kozlatech ? Je nádherná. A kdyby to dojila i teď tak je SUPER.
bobcz
napsal(a):
Jen mi prozraďte. To Vám dává 5 litrů ta koza i teď nebo jen , jako nám, tak 2 měsícepo kozlatech ? Je nádherná. A kdyby to dojila i teď tak je SUPER.
To je aktuální fotka, focená asi dva dny před tím, než jsem jí dala sem. Emilka je výjimka, dojí opravdu dobře a pořád, ostatní kozeny mají laktační křivku strmější, teď jde nádoj také dolů.
Milada
ambra
napsal(a):
)?
Děkuji všem za odpovědi
Tak jsem tu zase, furt zkouším a experimentuju. Tak až bude nějakej kloudnej výrobek a přežije dýl než 48hod od dohotovení tak Vám sem přidám i fotečky. Zatím má velký úspěch pažitkovej. A to bych se chtěla zeptat ostatních zda-li přidáváte pouze sušené koření apod. a nebo i čerstvé jako např. tu pažitku? Já zatím tedy přidávala jenom tu čerstvou a nezdálo se mi to jako špatné.
jinak chci moc poděkovat roklance za super typ na formičky. Sýry z nich vypadají stejně dobře jako z těch kupovaných.
Pro androvamilada (Milada Macháčková) to máte moc šikovnou kozenku, když tolik dojí. A opravdu máte hezky naložený sýr. A chtěla bych se Vás zeptat, vidím podle fotky(předpokládám, že je vaše) že nakládáte i ochucené sýry do čeho nakládáte a s čím, nebo pouze zalijete olejem? A stačí sýry zalít jenom olejem a nebo nad nimi musí být i větší vrstvička oleje? A na jak dlouho se nakládají, aby byly hezky proleželé a jaké je jejich další uplatnění- dají se jíst i tak nebo je používáte do nějakých jídel?
Děkuji za další moje zvědavé otázky. A samozřejmě děkuji i všem ostatním diskutujícím.
ambra
napsal(a):
Tak jsem tu zase, furt zkouším a experimentuju. Tak až bude nějakej kloudnej výrobek a přežije dýl než 48hod od dohotovení tak Vám sem přidám i fotečky. Zatím má velký úspěch pažitkovej. A to bych se chtěla zeptat ostatních zda-li přidáváte pouze sušené koření apod. a nebo i čerstvé jako např. tu pažitku? Já zatím tedy přidávala jenom tu čerstvou a nezdálo se mi to jako špatné.
jinak chci moc poděkovat roklance za super typ na formičky. Sýry z nich vypadají stejně dobře jako z těch kupovaných.
Pro androvamilada (Milada Macháčková) to máte moc šikovnou kozenku, když tolik dojí. A opravdu máte hezky naložený sýr. A chtěla bych se Vás zeptat, vidím podle fotky(předpokládám, že je vaše) že nakládáte i ochucené sýry do čeho nakládáte a s čím, nebo pouze zalijete olejem? A stačí sýry zalít jenom olejem a nebo nad nimi musí být i větší vrstvička oleje? A na jak dlouho se nakládají, aby byly hezky proleželé a jaké je jejich další uplatnění- dají se jíst i tak nebo je používáte do nějakých jídel?
Děkuji za další moje zvědavé otázky. A samozřejmě děkuji i všem ostatním diskutujícím.
Bylinky pokud možno, dávám čerstvé,krom česneku který mi občas zezelenal.
androvamilada
napsal(a):
To je aktuální fotka, focená asi dva dny před tím, než jsem jí dala sem. Emilka je výjimka, dojí opravdu dobře a pořád, ostatní kozeny mají laktační křivku strmější, teď jde nádoj také dolů.
Milada
Kdyby jste náhodou prodávala nějakou její dceru nebo dceru od podobné kozy tak prosím dejte vědět. Děkuji.
roklanka
napsal(a):
Bylinky pokud možno, dávám čerstvé,krom česneku který mi občas zezelenal.
Ahoj všem.
Co se týká dotazu na prodej kůzlátek, myslím, že moje hnědule je v užitkovosti průměrná dospělá hnědá krátskosrstá s POP. Když řeknete třeba Roklance, určitě by také prodala nebo doporučila kvalitní kozičku, chová je déle a ve větším než my. U nás je již všechno prodané.
Na sýr kupuji v Tescu takovou hezkou sklenici, když už se s tím dělám, aby to hezky vypadalo:-) Nechám ho několik dní v ledničce hotový ještě vykapat ze syrovátky. Pak sklenici vyvařím, naleji obyčejný olej asi do třetiny a dávám sýr. Opatrně ho na talířku nakrájím na kostičky a obalím ve směsi soli a koření. Hodně, protože jsem zjistila, že když otevřu sýr uleželý, skoro není koření cítit.
První patro jsem udělala grilovací koření, druhé granulovaný česnek a poslední bazalka (sušená, nic jiného než petúnie mi doma totiž neroste..). Osvědčilo se mi pak strčit láhev dolů do ledničky, nikdy se nezkazila. Ve špajsce občas ano. Vydrží dlouho, respektive do té doby, než ho někdo sež...
Až se tady mihne Hanička zvířatomilka, poreferuje o tom, jaký naložený sýr byl. Je to kozí chovatelka, co by nikdy nic kozího nesnědla, tak jsem jí ho vnutila na ochutnání, jestli cítí kozu (každý totiž tvrdí, že v kozích věcech je koza cítit..). Sýr celkem uspěl, tak jsem měla radost
androvamilada
napsal(a):
Ahoj všem.
Co se týká dotazu na prodej kůzlátek, myslím, že moje hnědule je v užitkovosti průměrná dospělá hnědá krátskosrstá s POP. Když řeknete třeba Roklance, určitě by také prodala nebo doporučila kvalitní kozičku, chová je déle a ve větším než my. U nás je již všechno prodané.
Na sýr kupuji v Tescu takovou hezkou sklenici, když už se s tím dělám, aby to hezky vypadalo:-) Nechám ho několik dní v ledničce hotový ještě vykapat ze syrovátky. Pak sklenici vyvařím, naleji obyčejný olej asi do třetiny a dávám sýr. Opatrně ho na talířku nakrájím na kostičky a obalím ve směsi soli a koření. Hodně, protože jsem zjistila, že když otevřu sýr uleželý, skoro není koření cítit.
První patro jsem udělala grilovací koření, druhé granulovaný česnek a poslední bazalka (sušená, nic jiného než petúnie mi doma totiž neroste..). Osvědčilo se mi pak strčit láhev dolů do ledničky, nikdy se nezkazila. Ve špajsce občas ano. Vydrží dlouho, respektive do té doby, než ho někdo sež...
Až se tady mihne Hanička zvířatomilka, poreferuje o tom, jaký naložený sýr byl. Je to kozí chovatelka, co by nikdy nic kozího nesnědla, tak jsem jí ho vnutila na ochutnání, jestli cítí kozu (každý totiž tvrdí, že v kozích věcech je koza cítit..). Sýr celkem uspěl, tak jsem měla radost
Ono to netvrdí každý - ale ono nevím proč ale lidé mají z koz pořád ještě nějaké přesudky že smrdí - podle mě jsou cítět jako každé jiné zvíře - tak např prase - jak to dovede smrdět a takový řízek jak pak voní - a nebo snad krávy v kravíně voní? Vždy mě hlášky typu kozí sýr smrdí zvedají ze židle - je to přece kozí tak musí mít svou typickou chuť. Mě teda chutnají a to hodně
androvamilada
napsal(a):
Ahoj všem.
Tady jedna stránka pro samostudium. http://jaknato.webpark.cz/html/index.html
Jinak všechny kozičky jsou už pryč. A Milado,vaše koza není průměrná,kope první ligu,alespoň v nádoji. Roklanka
androvamilada
napsal(a):
Ahoj všem.
Pro androvamilada (Milada Macháčková) tak doufám, že jsem to tedy pochopila správně nakládáte neochucený a nesolený sýr, ktery před naložením ochutíte, ano?A děkuji za rady.
Jinak mě teda kozí mlíko a tvaroh smrdí, ale sýry vůbec ani ty neochucené. Na radu jedné ze zde diskutujících jsem začala přímo do sýřeniny přidávat pažitku(vlastnoručně vypěstovanou) a doma by se po tom mohli utlouct. Vlastně ani jinej nechcou, ale začínám experimentovat dál, tak uvidím jestli pažitkovej bude pořád favorit.
Jinak máte to opravdu hezky naložené snad i škoda jíst. Já zatím vyzkouším normální zavařovačku na zašroubování. A uvidím.
roklanko děkuji, už jsem se dřív na pár receptů koukala a mám v plánu některé vyzkoušet. Jenom by mě zajímalo u některých je používáno syřidlo v tabletách. Já používám syřidlo tekuté. Jak velký je rozdíl mezi syřidlem v tabletách a tekutým co se sýřícího učinku týká?
ambra
napsal(a):
Pro androvamilada (Milada Macháčková) tak doufám, že jsem to tedy pochopila správně nakládáte neochucený a nesolený sýr, ktery před naložením ochutíte, ano?A děkuji za rady.
Jinak mě teda kozí mlíko a tvaroh smrdí, ale sýry vůbec ani ty neochucené. Na radu jedné ze zde diskutujících jsem začala přímo do sýřeniny přidávat pažitku(vlastnoručně vypěstovanou) a doma by se po tom mohli utlouct. Vlastně ani jinej nechcou, ale začínám experimentovat dál, tak uvidím jestli pažitkovej bude pořád favorit.
Jinak máte to opravdu hezky naložené snad i škoda jíst. Já zatím vyzkouším normální zavařovačku na zašroubování. A uvidím.
roklanko děkuji, už jsem se dřív na pár receptů koukala a mám v plánu některé vyzkoušet. Jenom by mě zajímalo u některých je používáno syřidlo v tabletách. Já používám syřidlo tekuté. Jak velký je rozdíl mezi syřidlem v tabletách a tekutým co se sýřícího učinku týká?
To opravdu nevím,používám syřidla od Milcomu a mám doma práškové od Hansena,ale ještě jsem ho nezkoušela.
renata

XXX.XXX.51.72
roklanka
napsal(a):
To opravdu nevím,používám syřidla od Milcomu a mám doma práškové od Hansena,ale ještě jsem ho nezkoušela.
Já teď tedy musím říct ,že jak je to počasí posunuté ,tak teď mají kozičky mlíko eňonuňo.
Tvaroh se na jazyku rozplývá jako máslo. U nás je teď tvaroh hit č.1.
Ty kozí výrobky si člověk nesmí ošklivit aniž by je ochutnal ,vždyť v marketech je tolik hnusů :takový párek ,krásně zabalený a když si člověk přečte složení ,tak na něj přejde chuť. Zato čerstvý chleba s tvarohem ,na to vajíčko a hrnek mlíka ,vždyť je to dobrý.
Nebo já mám ráda kousek uzenýho lososa a k tomu sýr s koprem a když z toho uděláte jednohubku je to luxus.
Můj táta by kozí mlíko nevzal do huby a s mámou baští sýry a tvaroh obadva.
Renata
roklanka
napsal(a):
roklanko děkuji já se ptala co kdyby náhodou někdo věděl. No holt vyzkouším.
Jinak dneska mi sem přišupajdil známej, že chce mermomoci ochutnat kozí sýr s pařitkou. No měl sakra štěstí, že jsem včera jednu dávku dodělala.
ambra
napsal(a):
roklanko děkuji já se ptala co kdyby náhodou někdo věděl. No holt vyzkouším.
Jinak dneska mi sem přišupajdil známej, že chce mermomoci ochutnat kozí sýr s pařitkou. No měl sakra štěstí, že jsem včera jednu dávku dodělala.
K uplatnění sýrů dál - zkoušela jsem rozpustit do omáčky, buď polít maso nebo sýrovou omáčku na těštoviny. Tenhle naložený vždycky jíme tak, že vyleju olej a buď je sýr v hezké misce na stole a napichovátkama se jí k čerstvé bagetce na krajíčky nebo napíchnutý na jednohubkách. Mňam mňam
Pažitková pomazánka má taktéž úspěch. Mě osobně chutná nejvíc.
androvamilada
napsal(a):
K uplatnění sýrů dál - zkoušela jsem rozpustit do omáčky, buď polít maso nebo sýrovou omáčku na těštoviny. Tenhle naložený vždycky jíme tak, že vyleju olej a buď je sýr v hezké misce na stole a napichovátkama se jí k čerstvé bagetce na krajíčky nebo napíchnutý na jednohubkách. Mňam mňam
Pažitková pomazánka má taktéž úspěch. Mě osobně chutná nejvíc.
Měla bych ještě jednu otázku, kde je k dostání sušený granulovaný česnek? Já koukala u nás v obchodech těch menších i v Albertu a nikde jej nevedou, vlastně tam nikde nemají ani jiný sušený česnek. Kde jej kupujete vy? Nebo že by jsme byly takovej zapadákov, že se to tu neoplatí prodávat,hm.
ambra
napsal(a):
Měla bych ještě jednu otázku, kde je k dostání sušený granulovaný česnek? Já koukala u nás v obchodech těch menších i v Albertu a nikde jej nevedou, vlastně tam nikde nemají ani jiný sušený česnek. Kde jej kupujete vy? Nebo že by jsme byly takovej zapadákov, že se to tu neoplatí prodávat,hm.
mají ho v Lidlu, je za pár kaček (myslím asi 3kč) a je vynikající
roklanka
napsal(a):
Kamarádka mi kupuje velké balení v Makru,ale v Lidlu mají granulovaný běžně v malém balení.
Děkuji, tak prý ho mají i tady v Albertu tak to tam ještě půjdu po víkendu prošmejdit, ale jelikož mi nedokázala poradit ani prodavačka tak jsem zvědavá, ale je to zověřenejch zdrojů, že by ho měli mít.
JInak zítra jedem do většího města, tak se kouknu i do Lidlu nebo něčeho podobného, děkuji za typy.
androvamilada
napsal(a):
Ahoj!
Já se přiznám, že jsem také zkoušela nakládaný sýr z čerstvého sýra, ale nedala jsem ho do lednice a v teple mi pustil tolik syrovátky, že olej tekl ze sklenice ven, blee. Máte tedy vyzkoušeno, že v lednici nepustí? Nebo nakládáte polotvrdý sýr?
K děrování sýru: pokud vám během formování začne tak jako nabubřovat, je tam jistě mikrobiální kontaminace. Můžete mít starou kulturu, nebo špatně zpasterováno, nedobře umyté formy, je toho celkem spousta.
Měkké sýry obaluji v různém koření a pokud můžu doporučit, tak vyzkoušejte olivový (nakrájené olivy přidám rovnou do sýřeniny), to je fakt lahůdka
Petra
farmakozinka
napsal(a):
Já se přiznám, že jsem také zkoušela nakládaný sýr z čerstvého sýra, ale nedala jsem ho do lednice a v teple mi pustil tolik syrovátky, že olej tekl ze sklenice ven, blee. Máte tedy vyzkoušeno, že v lednici nepustí? Nebo nakládáte polotvrdý sýr?
K děrování sýru: pokud vám během formování začne tak jako nabubřovat, je tam jistě mikrobiální kontaminace. Můžete mít starou kulturu, nebo špatně zpasterováno, nedobře umyté formy, je toho celkem spousta.
Měkké sýry obaluji v různém koření a pokud můžu doporučit, tak vyzkoušejte olivový (nakrájené olivy přidám rovnou do sýřeniny), to je fakt lahůdka
Petra
A chtěla bych se zeptat zda-li vyrábíte i tvrdý nebo plísňový sýr z kozího mléka?
Jinak tady se mi konečně povedlo nafotit moje výtvory.
ambra
napsal(a):
Děkuji, tak prý ho mají i tady v Albertu tak to tam ještě půjdu po víkendu prošmejdit, ale jelikož mi nedokázala poradit ani prodavačka tak jsem zvědavá, ale je to zověřenejch zdrojů, že by ho měli mít.
JInak zítra jedem do většího města, tak se kouknu i do Lidlu nebo něčeho podobného, děkuji za typy.
Spoustu koření,včetně sušeného česneku mají také na Aukru.
Bobulka

XXX.XXX.210.193
Někdy bývá i v Koruně a já už vám ty kozí výrobky závidím mně příjde bílá kozička až v létě . Pán je tak hodný a nechá mi jí u mamky 6 měsíců tady jinak odstavují lidi na maso dřív a stejně musím aspoň rok počkat než připustím
Nebudete prodávat někaký kozičky po tý nádherný koze co tu o ní píšete ?
farmakozinka
napsal(a):
Petra
Taky dělám podobný měkký sýr. Do hotového přidávám na kolečka nakrájené černé olivy a trochu čerstvé bazalky, stačí jen malinko, je hodně aromatická. Říkám tomu "řecká" varianta. Já mám nejradši měkký sýr ochucený drceným římským kmínem a solí. A taky vyrábím sladkou variantu. Do měkkého sýra přidám med, muškátový květ a strouhanou čokoládu, udělám z toho kuličky, může se to i obalit v té strouhané čokoládě, dám do papírpvých košíčků a kulturní a zdravý zákusek je na světě, tzv. kozí koule. Na to jsem přišla, když jsem četla o užití kozího mléka dle ajurvédy. Prý není dobré jíst dohromady ovoce a mléko (jedno je jin a druhé jang nebo tak podobně, na to nejsem odborník) a právě tam psali, že kozí mléko se dobře kombinuje s muškátovým květem, prý se to používá v Indii jako uklidňující nápoj před spaním. Petra z Brd
petrako
napsal(a):
Taky dělám podobný měkký sýr. Do hotového přidávám na kolečka nakrájené černé olivy a trochu čerstvé bazalky, stačí jen malinko, je hodně aromatická. Říkám tomu "řecká" varianta. Já mám nejradši měkký sýr ochucený drceným římským kmínem a solí. A taky vyrábím sladkou variantu. Do měkkého sýra přidám med, muškátový květ a strouhanou čokoládu, udělám z toho kuličky, může se to i obalit v té strouhané čokoládě, dám do papírpvých košíčků a kulturní a zdravý zákusek je na světě, tzv. kozí koule. Na to jsem přišla, když jsem četla o užití kozího mléka dle ajurvédy. Prý není dobré jíst dohromady ovoce a mléko (jedno je jin a druhé jang nebo tak podobně, na to nejsem odborník) a právě tam psali, že kozí mléko se dobře kombinuje s muškátovým květem, prý se to používá v Indii jako uklidňující nápoj před spaním. Petra z Brd
Petro z Brd můžu se zeptat aspoň na hrubý pracovní postup výroby kozých koulí?
Je to jednoduché, jak jsem psala. Tvaroh nebo základ měkkého sýra než se ochutí na slano, osladím medem, přidám koření-muškátový květ (doporučuju chutnat, aby to bylo pro vás akorát) a pak do toho nastrouhám tmavou čokoládu, ta to tak jako zjemní. Když to chci připravit jako pohoštění, tak z hmoty ještě vyrobím kuličky (lepší to jde ze zchlazené hmoty z ledničky) a obalím ve zbytku strouhané čokolády, aby se nelepily.
Je to jen pokus, který se osvědčil. Mám cukrovku, takže tohle je taková sladkost, kterou relativně můžu, kdybych místo medu dala sladidlo, měl by mě pan doktor ještě radši.
Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi měkkým sýrem a tvarohem vyrobeným "na sladko" pomocí kultury? Mám podezření, že je to to samé? Já ten základ vyrábím následovně: do mléka při 27°C přidám vše najednou, chlorid, mezofilní kulturu i syřidlo (dle doporučeného dávkování)a nechám v pokojové teplotě do druhého dne. Pak sleju, nechám okapat v plátýnku zase do dalšího dne. A je to. Jen nevím, co jsem přesně vyrobila.
Muškátový květ si přidávám občas do mléka jen tak na pití, místo kakaa je to zase něco jiného.
Muškátový květ je prý ve větším množství halucinogenní, takže přidávam jen trošku na lepší náladu Petra z Brd
petrako
napsal(a):
Je to jednoduché, jak jsem psala. Tvaroh nebo základ měkkého sýra než se ochutí na slano, osladím medem, přidám koření-muškátový květ (doporučuju chutnat, aby to bylo pro vás akorát) a pak do toho nastrouhám tmavou čokoládu, ta to tak jako zjemní. Když to chci připravit jako pohoštění, tak z hmoty ještě vyrobím kuličky (lepší to jde ze zchlazené hmoty z ledničky) a obalím ve zbytku strouhané čokolády, aby se nelepily.
Je to jen pokus, který se osvědčil. Mám cukrovku, takže tohle je taková sladkost, kterou relativně můžu, kdybych místo medu dala sladidlo, měl by mě pan doktor ještě radši.
Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi měkkým sýrem a tvarohem vyrobeným "na sladko" pomocí kultury? Mám podezření, že je to to samé? Já ten základ vyrábím následovně: do mléka při 27°C přidám vše najednou, chlorid, mezofilní kulturu i syřidlo (dle doporučeného dávkování)a nechám v pokojové teplotě do druhého dne. Pak sleju, nechám okapat v plátýnku zase do dalšího dne. A je to. Jen nevím, co jsem přesně vyrobila.
Muškátový květ si přidávám občas do mléka jen tak na pití, místo kakaa je to zase něco jiného.
Muškátový květ je prý ve větším množství halucinogenní, takže přidávam jen trošku na lepší náladu Petra z Brd
Děkuji vyzkouším, otec je také cukrovkář tak uvidíme.... zatím jsme zkoušela jenom polotvrdej s hrozinkama.
petrako
napsal(a):
Jé, to neznám. Mohla byste naznačit jak na to? Měla bych trochu obavy, aby hrozinky během zrání nezačaly chytat plíseň? Petra z Brd
Tak tenhle recept mi poradila roklanka. A udělam kasický dohřívaný (polotvrdý) sýr jak rozkrájím sýřeninu a jdu zahřívat tak do toho přidám nasekané hrozinky(nepařím, ikdyž jsem o tom taky uvažovala). No a pak dám na cedník nechám o kapat a jenom opravdu mírně osolím z bouch stran bochánku. Dneska tento sýr dělám po druhé a věřte, že u nás nemá čas ani dozrát naotž splesnivět. Ale roklanka určitě poradí víc. Já zatím pořád úspěšně experimentuju
.. ve všem
Na fotce pokus s uzeným sýrem
Já jsem zkusila do dohřívaného přidat brusinky,takové ty nasladlé,jakoby kandované.Jednou se to povedlo a po druhé mi to splesnivělo,tak nevím.Dnes zkusím přidat ty ořechy a spařím je.Za to se mi neočekávaně povedl jemný sýrek z nepovedeného jogurtu(bylo mi líto vylít 10l mléka)-jenom jsem to zahřála a přecedila přes plínu,okořenila a kupodivu výborný........
Dobrý den,
také jsem už několikrát nakládala kozí sýr, rozdala jsem ho jako ochutnávku a vždycky velmi rychle zmizel :-) Chtěla bych se zeptat, jak dlouho Vám naložený sýr v oleji vydrží v lednici, pokud ho tedy někdo nese.... Potřebovala bych udělat větší zásobu a naše Lízinka není nějaká veliká rekordmanka v dojení. Díky za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petrako
napsal(a):
Já už se snažím udělat sýr nějakou dobu a pořád mi z toho vychází "lučina" nebo "maskarpone". Vždycky do plíny, ne do tvořítek. S medem a čokoládou určitě vyzkouším.
PetaPetula

XXX.XXX.121.189
Je super najit takovou stranku .... ziji v USA . Jidlo tu stoji za dve veci .... a jeste hur. Tvaroh tu neni, syry to je jedna chemicka slatanina, a neco jako lucina o tom si muzu jen zdat... nasla jsem tu farmu kde jsou ochotni mi prodat mleko. Jak kravske, ovci, atd. Rada bych si udelala svuj syr ( neco jako lucina, nebo neco jako slovensky hrbolok nebo jak to nazyvaji take z toho delaji korbacky) a take tvaroh jak na knedle tak i tvarohovy jogurt. Jsem docela zoufala. Mam rada dobre jidlo tak bych si rada obcas udelala neco prirodniho. Muzu dostat nejaky podrobny recept ci navod jak na to? Jsem uplny novacek, ale zkusim to ... Nic za to nedam, ale zdravi mam jen jedno ... Dekuji Petra
Podívejte se na tyto stránky a můžete začít. http://jaknato.webpark.cz/html/tvaroh.html . Roklanka
Dobrý den, jsem hrozně nadšená ze všech témat, co se tady najdou, fakt jste super lidičky, kteří se moc rádi poděli o dobré rady a své skušenosti. Uplně Vám zavidím všechny výrobky co zkoušíte, nebo už děláte běžně, ja se teprve snažím dát dohromady stádečko,aby bylo co teď připustit a snad se na přesrok dočkám taky nějakych vyrobnich pokusu.. Hltám skoro denně, tyhle diskuze,začínaje založením hospodářství, připouštění koz a vyrobou sýru konče,vlastně vše co se rohatych i nerohatych kamaradek týká,abych nic nezanedbala a byla aspoň trochu připravena.Jen mě jako laika napadlo, jak se tady píše o těch kozích koulích na sladko, mám doma na zahradce Stevii,sladici rostlinka vhodna i pro diabetiky, skusit třeba osladit koule touhle rostinkou a měli by všichni doktoři radost z diabetiku....moje maminka je taky diabetik,tak až příjde čas, pokusím se jí vyrobit taky takovouhle pochoutku.
a třeba už to někdo z vás bude mít odzkoušené a dá vědět, jestli to stou stevii vlastně bude možné.Přeji vam všem mnoho radostnych chvil s kozičkama a výrobkama
beerro
napsal(a):
Dobrý den, jsem hrozně nadšená ze všech témat, co se tady najdou, fakt jste super lidičky, kteří se moc rádi poděli o dobré rady a své skušenosti. Uplně Vám zavidím všechny výrobky co zkoušíte, nebo už děláte běžně, ja se teprve snažím dát dohromady stádečko,aby bylo co teď připustit a snad se na přesrok dočkám taky nějakych vyrobnich pokusu.. Hltám skoro denně, tyhle diskuze,začínaje založením hospodářství, připouštění koz a vyrobou sýru konče,vlastně vše co se rohatych i nerohatych kamaradek týká,abych nic nezanedbala a byla aspoň trochu připravena.Jen mě jako laika napadlo, jak se tady píše o těch kozích koulích na sladko, mám doma na zahradce Stevii,sladici rostlinka vhodna i pro diabetiky, skusit třeba osladit koule touhle rostinkou a měli by všichni doktoři radost z diabetiku....moje maminka je taky diabetik,tak až příjde čas, pokusím se jí vyrobit taky takovouhle pochoutku.
a třeba už to někdo z vás bude mít odzkoušené a dá vědět, jestli to stou stevii vlastně bude možné.Přeji vam všem mnoho radostnych chvil s kozičkama a výrobkama
Omlouvám se, že jdu s tématem trochu mimo mísu - mám stévii doma na okně a nevím, co s ní když jí přesadím na zahradu, přežije tam? měla jsem za to, že musí být v teple.. nebo ji máte jen vyletněnou? a jak ji používáte? zatím jsem jen zkusila uštípnout vršek rostlinky, protože zatím vypadá jen jako prut, žene nahoru.. a byla jsem překvapená, jak je až skoro PŘÍŠERNĚ sladká, čekala jsem nasládlou chuť
takže moje představa o použití je, že si uvařím hrnek čaje a hodím do něj jeden lístek stévie?
děkuji Radka
radak
napsal(a):
Omlouvám se, že jdu s tématem trochu mimo mísu - mám stévii doma na okně a nevím, co s ní když jí přesadím na zahradu, přežije tam? měla jsem za to, že musí být v teple.. nebo ji máte jen vyletněnou? a jak ji používáte? zatím jsem jen zkusila uštípnout vršek rostlinky, protože zatím vypadá jen jako prut, žene nahoru.. a byla jsem překvapená, jak je až skoro PŘÍŠERNĚ sladká, čekala jsem nasládlou chuť
takže moje představa o použití je, že si uvařím hrnek čaje a hodím do něj jeden lístek stévie?
děkuji Radka
Dobrý den Radko, mám stévii na zahradce,koupila jsem ji na jaře, taky takové proutky a dnes se už zníděla takový keřík,stonek už je skoro drevěnej.Ma zní venku být prý normal keřík,tak půl metru vysoký, tak uvidíme Letošní zima a stevie venku bude pro mě premiera, ale zase podle toho od koho jsem si ji koupila, říkal,že bez problemu by to měla vydržet...Takže skušenost budu mít až zjara,jestli zimu rozchodí
Pavlína.
Taky jsem dostala stévii a mám stejný problém, jak z ní tu sladkost dostat do jídla. Stonky zastříhávám a suším, je to už pěkný keřík. Kolegyně, co mi jí darovala, jí má v květníku a na zimu jí přenáší domů. Prý úplně uschne a na jaře opět vyrazí. Taky budu letos prvně testovat. Chtěla jsem jí vyzkoušet do kozích koulí, ale ani když jsem lístky povařila, se mi tvaroh osladit nepodařilo Petra z Brd
Ještě se vrátím ke stévii, v pozitivním slova smyslu jste mě "donutili" podívat se po internetu a tady jsou některé informace, které jsem našla:
- stévie se v našich podmínkách pěstuje podobně jako paprika, takže potřebuje vyšší teploty, aby přežila
- lépe se sladkost dostává ze sušených lístků
- sladkost v listech závisí na teplotách a slunci, takže v zimě je podstatně míň sladká než v létě
- vyžaduje pravidelnou zálivku, ale nesnáší přemokření
Dokonce jsem o ní našla reportáž v Radách ptáka Loskutáka, tam dávali cca půl kávové lžičky na čtvrtlitrový hrnek čaje (spařili to stejně jako čaj) a prý to bylo strašně sladké (stévie sladí až 300x víc než obyč cukr).
Do tvarohu bych asi dala taky sušené lístky, ale nevím, jestli by nemuseli být spařené.
Ještě mě napadlo, že u čerstvých lístků by možná pomohlo je pomačkat v hmoždíři... Odvahu k vyzkoušení teprve sbírám
roklanka
napsal(a):
Hrnce jsem koupila v Makru,tenkostěnné nerezové 4 ks zhruba za 600,- ,největší má obsah 16lt. Mléko zahřívám na obyčejném sporáku a chladím ve dřezu,teplotu měřím obyčejným teploměrem na zavařování. Formičky jsem si udělala z kelímků na saláty,dírky jehlou. Koření dávám do sýřeniny,po odebrání převážného množství syrovátky. Používám podle poptávky :pažitku, kopr,provánsálské, bazalku ,kar i,česnek ,v hmoždíři drcený baravný pepř, kmín. U česnekových dávám sušený granulovaný do sýřeniny a plátkovým posypu dno tvořítka.
no tak tohle je nádhera...Ty sýry vypadají super... Vypadají i velmi kompaktně...Jak to děláte aby vám takhle udrželi tvar..Já když udělám sýr,je perfektní,ale když ho vyndám z formy a nechám ho třeba do druhého dne v lednici,ještě pouští syrovátku a tím pádem i tvar..Jak na to??? Děkuji....
Během zahřívání sýřenina vypouští pořád syrovátku - já dohřívám cca 20 min na 40st - zrno se zmenší a vystoupí z něj syrovátka - pak nechávám 12h okapávat v tvořítkách(během této doby sýr párkrát otočím) poté solím a už dávám do sýrové lednice - z takového sýru mi nikdy už nic neteče - jo ještě já mám tvořítka válečky a než dám sýr do solné lázně tak už si ten váleček nakrájím na kolečka které dávám do lázně - do lednice je dávám na plastovém tácu - nechám pořádně vychladit a poté obaluji dle prání v koření a balím.
Trvanlivější sýry a tvrdší - dělám tak že dohřeju na 38 při této teplotě sleju do tvořítek větších a toto dám do jakoby "sauny" - v nerezovém hrnci mám ve spod podložku na to naskládám formy a pařím při 40st 4 hodiny - uvolňuje se velké množství syrovátky - po této době sýry nechám vychladit cca hodinu při pokojové teplotě a pak dávám do solné lázně - pak již do lednice - tento sýr se může konzumovat hned a nebo i po měsíci - denně ho otáčím čím je starší tak mění barvu po 14 dnech už není bílý ale žlutý a má takovou kůrčičku
Podobně vyrábím-saunuju "čedar". Zahřívám sýřeninu při 38°C třičtvrtě hodiny a pak jí sleju do cedníku, který nechám nad trochou syrovátky v hrnci ještě asi hodinu, taky se snažím udržet 38°C, potom znova rozdrobím, nasolím a našťouchám do formy a lisuju 1 den. Sýr je ale občas pórovatý i na povrchu (většinou teplotu neuhlídám a zahřeju na víc), což není pro zrání dobré, v pórech se chytá plíseň. Saunovat sýr už ve formičce je výborný nápad, to by mohlo pomoci Děkuju za nápad. Petra z Brd
renatasimicek
napsal(a):
většinou den a půl ale někdy méně.Měla jsem strach.aby se nezačali kazit...Ale to je asi blbost.Kde odkapáváte?? V lednici nebo v místnosti... ?? Ale dělám nezahřívanou sýřeninu..Z té zahřívané je to lepší???
Velice záleží ,při jaké teplotě sýříte.,a za jak dlouho se vám udělá sýřenina ,tohle vše ovlivňuje odvádění sýrovátky. Když se vám udělá sýřenina ,která po doteku "praská" ,tak ji nakrájejte dlouhým nožem nebo harfou a nechte v klidu ,po chvíli ji zozdrobte na ještě menší kusy a pak můžete zkusit i dohrřívat. Renata
Zdravim vsechny kozi nadsence :-) .Byly doby, kdy jsem prohlasovala, ze koza mi do baraku nesmi a ejhle, za par dni se doufam stanu majitelkou dvou lonskych kozenek ;-) .Vyrabim doma snad vse, co se vyrobit da a nyni jsem se desne nadchla pro vyrobu domacich syru. Dnes jsem nalozila svuj prvni vytvor, jogurtovy syr a byla jsem mile prekvapena, jak snadno to slo. Hltam tady kdejakou diskuzi, napady ohledne vyroby syru a nejen toho. Uz se tech svych Lízinek nemuzu dockat a tesim se na vlastni mlicko, mozna to vsechno vidim moc ruzove, ale nadseni mi nechybi. Takze dal sepisujte sva moudra, rada si necham poradit. A kozickam zdar :-D Andrea www.gavottka.webgarden.cz
Renatko: Zdravím, tak k té syrovátce: myslím, podle popisu, že dáváte do forem moc velké kusy syřeniny? Může být? Osobně sýřeninu krájím na cca 1,5x1,5cm pruhy, nechám chvíli sednout (5minut) a pak ji zamíchám cukrářskou metlou (na šlehání). Zrna jsou pak cca 0,5 cm (i méně) velká. Když jsem nemíchala a jen jak pako krájela a krájela, tak se mi taky sýry bortily a odtekla z nich hromada syrovátky: taky záleželo na velikosti formy, ve velké se větší zrno "vycedí" gravitací působící na sýřeninu lépe, než v malé formičce. Takže za mě postřeh, že čím menší formička, tím menší zrno - ono to zní logicky, ale když se pak debil snaží držet otrocky receptu, je to k pláči :-DDD
Koukala jsem se na dno skleniček s nakládanými čerstvými sýry, nějaká syrovátka tam je, ale minimnožství, tak 1-3mm sloupec :-). Ale vzpomínám, že jsem jednou nakládala den starý eidam z výroby z mlékárny (před zráním) a z něho šlo tedy ještě syrovátky mrtě.
Jinak sýry z dohřívané sýřeniny mívám tvrdší, protože je do formiček cpu po vrstvách a natlačuju a pak další a další a pak třeba ještě mírně dolisuju (pokud nemám půjčený lis a nepokouším se tady o goudy :-D), ty už se nehroutí vůbec.
Gavottka: Taky zdravím, zběžně jsem mrkla na stránky, nádhera, taky dlíme na samotě s podobnou zvěří, ale absolutně nechápu, kde berete čas upravovat stránky...já tady tak maximálně jednou za rok něco napíšu (když něco hledám) a stabilně nestíhám. A těším se na zimu na odfrk. Jen v tom nabízení produktů z vlastního mléka buďte opatrná, ať Vás nějaký ....zákonomilec... nepráskne (i když soused to asi nebude :-))).
Smejdka i ja zdravim :-) , cas nemam temer zadny, proto toho tolik stihnu ;-) a jelikoz jsme ,,na samote u lesa,, , kde i internet v PC je problem, takze mam internet v mobilu a muzu ,,pracovat,, kdekoli :-D Bohuzel mam ale omezene moznosti, takze treba fotku meho prvovyrobku se mi nedari vlozit :-( S vlastnim mlekem to nebude az tak horky, nez se k nejakymu dopracuju ;-) , zatim mam kupovane od overenych dodavatelu. A i ja pak urcite budu muset mit laborku na kozi mliko ne? A pak uz by to nemel byt problem?
smejdka
napsal(a):
Renatko: Zdravím, tak k té syrovátce: myslím, podle popisu, že dáváte do forem moc velké kusy syřeniny? Může být? Osobně sýřeninu krájím na cca 1,5x1,5cm pruhy, nechám chvíli sednout (5minut) a pak ji zamíchám cukrářskou metlou (na šlehání). Zrna jsou pak cca 0,5 cm (i méně) velká. Když jsem nemíchala a jen jak pako krájela a krájela, tak se mi taky sýry bortily a odtekla z nich hromada syrovátky: taky záleželo na velikosti formy, ve velké se větší zrno "vycedí" gravitací působící na sýřeninu lépe, než v malé formičce. Takže za mě postřeh, že čím menší formička, tím menší zrno - ono to zní logicky, ale když se pak debil snaží držet otrocky receptu, je to k pláči :-DDD
Koukala jsem se na dno skleniček s nakládanými čerstvými sýry, nějaká syrovátka tam je, ale minimnožství, tak 1-3mm sloupec :-). Ale vzpomínám, že jsem jednou nakládala den starý eidam z výroby z mlékárny (před zráním) a z něho šlo tedy ještě syrovátky mrtě.
Jinak sýry z dohřívané sýřeniny mívám tvrdší, protože je do formiček cpu po vrstvách a natlačuju a pak další a další a pak třeba ještě mírně dolisuju (pokud nemám půjčený lis a nepokouším se tady o goudy :-D), ty už se nehroutí vůbec.
Gavottka: Taky zdravím, zběžně jsem mrkla na stránky, nádhera, taky dlíme na samotě s podobnou zvěří, ale absolutně nechápu, kde berete čas upravovat stránky...já tady tak maximálně jednou za rok něco napíšu (když něco hledám) a stabilně nestíhám. A těším se na zimu na odfrk. Jen v tom nabízení produktů z vlastního mléka buďte opatrná, ať Vás nějaký ....zákonomilec... nepráskne (i když soused to asi nebude :-))).
Moc moc děkuji za rady... Musím si vyrobit nějaký lis . Udělali jsme s manželem formy na sýry z novodurových trubek cca 7,5cm v průměru a 20cm vysoké,ale zatím jsem je nepoužila. Já sýry zatím dělám v takových cedníkách.Koupila jsem je u větví..Ty jsou dobré. S tím mlékem...já ho prodávám jako krmné .A berou si ho ode mne jen dvě paní...Zatím..:-( To že ho pijí už jde mimo mne...Sousedi vědí,že kravka je zdravá a mléko má vynikající.Ale já jsem ošetřena od problémů...Teď prodávám tvaroh,protože mám mléka spoustu a to jsem napsala cedulku,že je pro slepice a kachny na výkrm.. A to samé..Lidé vědí,že je v pořádku.Sousedka,když měli ještě kravku to dělali taky tak.. Ale lidi moc nechodí.Podle mne se lidi "stydí"se přijít zeptat,jestli nemáme mléko....A já to neumím nabízet.......
renatasimicek
napsal(a):
Moc moc děkuji za rady... Musím si vyrobit nějaký lis . Udělali jsme s manželem formy na sýry z novodurových trubek cca 7,5cm v průměru a 20cm vysoké,ale zatím jsem je nepoužila. Já sýry zatím dělám v takových cedníkách.Koupila jsem je u větví..Ty jsou dobré. S tím mlékem...já ho prodávám jako krmné .A berou si ho ode mne jen dvě paní...Zatím..:-( To že ho pijí už jde mimo mne...Sousedi vědí,že kravka je zdravá a mléko má vynikající.Ale já jsem ošetřena od problémů...Teď prodávám tvaroh,protože mám mléka spoustu a to jsem napsala cedulku,že je pro slepice a kachny na výkrm.. A to samé..Lidé vědí,že je v pořádku.Sousedka,když měli ještě kravku to dělali taky tak.. Ale lidi moc nechodí.Podle mne se lidi "stydí"se přijít zeptat,jestli nemáme mléko....A já to neumím nabízet.......
Mám i kozenky ale dvě jsou ještě mladé a třetí zasušuji....Zatím to pijí ty kůzlata.Má ale vynikající mléko a vůbec nesmrdí,tak už se těším,až začnu taky s kozími sýry..Počkám si až zase po kůzlatech...Ale ne a ne se zasušit... Už necháváme ty mladé pít jen jednou za dva dny a necháme vypít jen trochu,aby se jí uvolnil tlak,ale pořád ho má dost. děláme to tak dobře ne???
Renatko: zdravim :-) a kravicku tezce zavidim :-( , ale pevne verim, ze se k ni taky dopracuju, az mrnata odrostou ;-) . To ja se zas nestydim zeptat se, kdo co nabizi. Kdo se nepta, nic nevi :-) a zvlast, kdyz lidi neradi zverejnuji prodej mleka, i kdyz ho maji dost. Samozrejme se jim nedivim.......
tak jsem zas po dlouhé době udělala sýr.Chtěla jsem se zeptat,co děláte proti tomu,aby se vám ve sklenicích ty sýry nespojovali,když je naložíte..Možná je máte vykapanější..Nevím.Pořád se mi nedaří ten sýr dokapat...V těch formičkách jsou cca 5 cm vysoké a během dne je otáčím,aby vykapávali z obou stran,ale pořád se mi zdají být hodně měkké.Dělala jsem je včera večer a nechám je ještě odkapávat,ale nevím no... Pak když je nakrájím,tak jsou vláčné a spojují se mi.Nemám lis,takže nevím čím to zatěžovat do tak malých forem....
renatasimicek
napsal(a):
tak jsem zas po dlouhé době udělala sýr.Chtěla jsem se zeptat,co děláte proti tomu,aby se vám ve sklenicích ty sýry nespojovali,když je naložíte..Možná je máte vykapanější..Nevím.Pořád se mi nedaří ten sýr dokapat...V těch formičkách jsou cca 5 cm vysoké a během dne je otáčím,aby vykapávali z obou stran,ale pořád se mi zdají být hodně měkké.Dělala jsem je včera večer a nechám je ještě odkapávat,ale nevím no... Pak když je nakrájím,tak jsou vláčné a spojují se mi.Nemám lis,takže nevím čím to zatěžovat do tak malých forem....
Poté co přidáte kulturu a necháte vysířit, nakrájíte sířeninu na kostky 2x2cm a při lehkém míchání ohřejete na 45 stupňů. Tím docílíte tvrdšího sýru. Necháte okapat, párkrát otočte a na 20min namočte do solného roztoku. Uvidíte jak pak bude sýr pevný a akorát na naložení
ještě se chci zeptat,když se prosoluje sýřenina ještě před lisem,nejde osolit mléko před sýřením?? Kvůli promíchání.... Jde o to,že se dohadujeme s manželem..Já mu tvrdím,že se to dělá po zasýření a on,proč neosolím mléko...Já myslím,že by to mohlo narušit sýření ne?? víte to někdo?? :-) Díky Renda
renatasimicek
napsal(a):
ještě se chci zeptat,když se prosoluje sýřenina ještě před lisem,nejde osolit mléko před sýřením?? Kvůli promíchání.... Jde o to,že se dohadujeme s manželem..Já mu tvrdím,že se to dělá po zasýření a on,proč neosolím mléko...Já myslím,že by to mohlo narušit sýření ne?? víte to někdo?? :-) Díky Renda
No u nás se to dělá tak, že sýr vložíme do solné lázně, pokud chcete mít jen mírně slaný, stačí jej nakrájet na dvoucentimetrové pláty, naložit do solného nálevu jen na hodinku. Poté posypat lisovaným česnekem nebo bilinkama a uložit do uzaviratelné nádoby. Cca po čtyřech hodinách se sůl rovnoměrně uloží v celém sýru společně s přísadou, kterou přidáte. Sýr je pak opravdu výborný
jednou jsem nechala sýr v solném nálevu cca půl hodiny a vršek sýru jsem měla jakoby rozežraný od té soli. Dneska jsem rozkrájela svůj poslední sýr.Nechala jsem ho odkapávat fakt ty dva dny a byl super pevný.Návštěva nám ho slupla a ještě si vzala domů... .Ale ještě mne zajímá,jak s tím solením..Dá se to do mléka,nebo až do té sýřeniny.Chci zkusit ještě tento způsob....
renatasimicek
napsal(a):
jednou jsem nechala sýr v solném nálevu cca půl hodiny a vršek sýru jsem měla jakoby rozežraný od té soli. Dneska jsem rozkrájela svůj poslední sýr.Nechala jsem ho odkapávat fakt ty dva dny a byl super pevný.Návštěva nám ho slupla a ještě si vzala domů... .Ale ještě mne zajímá,jak s tím solením..Dá se to do mléka,nebo až do té sýřeniny.Chci zkusit ještě tento způsob....
Já jenom přidám svůj osobní názor laika. Myslím si (nikdy jsem nezkoušela), že kdyby jste přidla sůl rovnou do mléka a pak až syřidlo, tak se vám mléko nevysýří. Neřeknu Vám ale proč jaká tam proběhne reakce, jsem samouk. JInak se mi u klasických polotvrdých sýrů osvědčilo posolit nasucho, žádná solná lázeň. Pouze posolit a nechat odležet, ale pokud dělám sýry typu balkánského sýra nebo mozzarelly tak ty nechávám v solném nálevu i několik dní(max. týden dýl totiž nevydržely, protože se vždycky sní). Přeji hodně zdaru ve výrobě sýrů a jsem moc ráda že tohle téma jsem tu před víc jak dvouma rokama nezaložila nadarmo.
renatasimicek
napsal(a):
Taky pokaždé nedávám do solného nálevu, ale u nás jde nejvíc na dračku slanější sýr. Jinak mléko nesolit,změní se PH a už nevysýříte. Prosolit sýřeninu a popřípadě dochutit i jinak(bilinky,česnek,koření). Toto téma je super, člověk se dozví spoustu novinek a rad...díky za něj
k pochvale se musím přidat...Jsem za toto téma moc vděčná,protože člověk se stále učí a díky Vám,lidem kteří se rádi podělí o své zkušenosti s námi laiky,to máme jednoduší než ti co začínali bez nápověd..Je príma se moci vrátit k věcem,co člověku vypadli z hlavy(přeci jen tam nemáme jen sýry),máme své rodiny a spoustu starostí okolo a přesto utíkáme k tomuhle koníčku a zálibě a tak si to pročítám znovu a znovu když něco zapomenu...Takže Díky i vám všem,co nám trpělivě odpovídáte....Renata
Pre renda My robime bryndzu z kozieho mlieka asi takto: Mlieko sa pasterizuje, schladi, prida sa jogurt alebo domaci kefir, vynecha sa chlorid vapenaty /neviem preco/, mlieko sa zohreje na teplotu tela /meria sa prstom - umytym/ prida sa syridlo, syrenina sa rozkraja a po chvily precedi cez plachietku skratka urobi sa makky syr. Syr musi vykysnut pri izbovej teplote /ziadna chladnicka/. Poznate to tak, ze syr pri ochutnavke nevrzga a na reze su dierky. V letnom obdobi treba dat pozor, aby nechytil nejaku pliesen. Treba ho denne oplachnut v slanom naleve. Ked je syr vykysnuty zomelieme ho na masovom mlynku dvakrat na malych dierkach asi 3-4 mm. Zomletu hmotu treba dobre vymiesit zo solou . Sol podla chuti. No a to uz je konecne bryndza. Do zjedenia uchovavat teraz uz v chladnicke t.
ahoj.....
chtěla bych taky přidat svou "troškou do mlýna"
Sýr je tvrdý podle toho - jak dlouho, na kolik stupňů se sířenina dohřeje a nakrájí.... Takže, čím víc se zahřívá na drobno nakrájená sířenina tím více syrovátky vypustí a tím je sýr tvrdší. Proto se měkké sýry nedohřívají, aby zůstaly více krémové....Na tvrdé sýry používám termofilní kultury, které přežijí až do 65°C. A na měkké sýry mezofilní kutury, které přežívají do 40°C.
Sýry se pokouším dělat už rok, piluji jeden recept a další jen tak pokouším, ale můžu říct, že ten recept na sýr, co piluji je furt stejný - bedlivě dodržuji postup, ale sýry mají pokaždé jinou chuť. Stihla jsem už i několikrát ochutnat, ale má nenechavá rodinka, jakmile narazí na dobrůdku v lednici, tak do rána nevydrží
prcek_13
napsal(a):
ahoj.....
chtěla bych taky přidat svou "troškou do mlýna"
Sýr je tvrdý podle toho - jak dlouho, na kolik stupňů se sířenina dohřeje a nakrájí.... Takže, čím víc se zahřívá na drobno nakrájená sířenina tím více syrovátky vypustí a tím je sýr tvrdší. Proto se měkké sýry nedohřívají, aby zůstaly více krémové....Na tvrdé sýry používám termofilní kultury, které přežijí až do 65°C. A na měkké sýry mezofilní kutury, které přežívají do 40°C.
Sýry se pokouším dělat už rok, piluji jeden recept a další jen tak pokouším, ale můžu říct, že ten recept na sýr, co piluji je furt stejný - bedlivě dodržuji postup, ale sýry mají pokaždé jinou chuť. Stihla jsem už i několikrát ochutnat, ale má nenechavá rodinka, jakmile narazí na dobrůdku v lednici, tak do rána nevydrží
A omlouvám se .... nějak mi tu chybí podpis....
Tak ahoj a hodně zdarů
Markéta :-)
Asi zvláštna otázka, ale ako sa robí slaný nálev, koľko soli na koľko vody? A skúšali ste bryndzu aj z ovčieho mlieka? U nás na okolí sa nepredáva ovčí syr v malom balení, alebo nejako upravovaný, ako sa odleje do plienky a scedí tak sa predá, prípadne rozštvrtí a pod. Srvátka z neho tečie prúdom a keď ho dám do chladničky, musím v miske, lebo jej tam je za chvíľu 1,5 l. Ako by som mala postupovať, keď si domov prinesiem veľkú hrudu čerstvého ovčieho (kozieho) syra (cca 1,5 kg) a nezvládneme ho zjesť kým je "sladký". Vždy skončí u psíkov, ale je mi ľúto ho vyhodiť, rodinka ho starší ako 3 dňový nekonzumuje. Chovatelia od ktorých syr kupujeme mi hovorili, že ho mám v tej srvátke nechať, len neviem ako dlho a či v kuchyni, alebo v chladničke, ako zistím, že ešte nie je pokazený? Poraďte čo sa dá s takým syrom robiť ďalej. Ďakujem. Andrea.
Ahoj.Když necháváte odkapávat sýry doma,máte je také po těch dvou dnech takové oslizlé,nebo je nějak ošetřujete..Jsou to normální sýry na naložení.Čerstvé,co se tu o nich píše.Když je nechám ty dva tři dny v pokojové teplotě odkapávat,jsou pak takové slizké .Může to být tím,že solím rovnou sýřeninu a co s tím děláte???Díky Renda
Děláte ,dle mého,chybu v tom ,že ho necháváte zbytečnš dlouho při pokojové teplotě. Já sýr odpoledne vyrobím,ráno ocutnám a pokud je dle mého prokysaný jde do lednice. Dva až tři dny je zbytečně dlouho. A kdyby byl i potom oslizlý ,tak pozor na hygienu . Mléko je hodně chytlavé na vše možné.
Najděte si na netu nějaký dobrý kurz a jeďte na něj. Já jsem jezdila do Brna k Doc. Šustové ,bylo to hodně i o hygieně ,ale tyto kurzy mi daly snad nejvíce. Jsou pořádány v lednu ,ale musíte si to ověřit. Byly zadarmo ,jsou pořádány z dotací EU.Platíte si pouze ubytování a jídlo. Renata
roklanka
napsal(a):
Jak dlouho ho necháváte odkapávat ? Pokud nedohřívám sýřeninu,tak někdy odkapávají i dva dny,přes to,že po vyjmutí z tvořítek ještě syrovátaka vykapává,tvar sýr nemění.
Když Vám odkapávají dva dny,nejsou oslizlé na povrchu??? Teď jsem to nechala ty dva dny a měla jsem je oslizlé..Hygienu dodržuji.Prostě udělám sýřeninu,tu nakrájím na malé kousky a pak ještě metličkou na menší..Osolím,okořením a dám do forem..Za hodinu otočím a pak otáčím ještě během těch dvou dnů..Syrovátku vyliji a plech umyji a dám zpět pod sýry... Teď Renča píše,že dva až tři dny je moc...
no kurz bych hrozně ráda,ale to si můžu dovolit,až budou děti větší...Mám dvě malé cácorky.. Zatím se učím doma.Úspěch většinou je,ale někdy se člověk musí přeptat... Když už se tu mluví o kurzech,nevíte o nějakém dobrém ve středočeském kraji?? To bych pak možná zvládla,kdyby to bylo blízko....Díky Renda
Mám dotaz ohledně čedaru. Nevoskokuji ho. Zatím jsem ho zkusila jen jednou a nalezla na něj plíseň. Jak tomuhle předejít? Všude se píše, že teplota pro zrání by měla být cca 6-10 stupňů. Jak je to ale s vlhkostí? Měla jsem ho na chodbě přikrytý takovým plastovým budlem, aby nenačuchnul. Do pudla jsem udělala dírky, aby měl přístup vzduchu. Díky za rady.
P.S.: Když se navoskuje, plíseň nehrozí?
a.durackova
napsal(a):
Asi zvláštna otázka, ale ako sa robí slaný nálev, koľko soli na koľko vody? A skúšali ste bryndzu aj z ovčieho mlieka? U nás na okolí sa nepredáva ovčí syr v malom balení, alebo nejako upravovaný, ako sa odleje do plienky a scedí tak sa predá, prípadne rozštvrtí a pod. Srvátka z neho tečie prúdom a keď ho dám do chladničky, musím v miske, lebo jej tam je za chvíľu 1,5 l. Ako by som mala postupovať, keď si domov prinesiem veľkú hrudu čerstvého ovčieho (kozieho) syra (cca 1,5 kg) a nezvládneme ho zjesť kým je "sladký". Vždy skončí u psíkov, ale je mi ľúto ho vyhodiť, rodinka ho starší ako 3 dňový nekonzumuje. Chovatelia od ktorých syr kupujeme mi hovorili, že ho mám v tej srvátke nechať, len neviem ako dlho a či v kuchyni, alebo v chladničke, ako zistím, že ešte nie je pokazený? Poraďte čo sa dá s takým syrom robiť ďalej. Ďakujem. Andrea.
Nálev na sýry: na 2 litry převařené vody se dává 380g soli, nechává se v nálevu 30 minut.
strip
napsal(a):
Mám dotaz ohledně čedaru. Nevoskokuji ho. Zatím jsem ho zkusila jen jednou a nalezla na něj plíseň. Jak tomuhle předejít? Všude se píše, že teplota pro zrání by měla být cca 6-10 stupňů. Jak je to ale s vlhkostí? Měla jsem ho na chodbě přikrytý takovým plastovým budlem, aby nenačuchnul. Do pudla jsem udělala dírky, aby měl přístup vzduchu. Díky za rady.
P.S.: Když se navoskuje, plíseň nehrozí?
Čedar se bandážoval. Můžu Vám to písnout na email. Plísním jinak zabráníte omýváním a kartáčováním. Zrání probíhá od 8 až do 14°C. Různá teplota vytváří různé vlastnosti sýrů a má vliv na prozrávání. Vlhkost obecně u polotvrdých a tvrdých sýrů je od 80 - 85%. Nedodržení vlhkosti vede k vysoušení a praskání sýru. Vyšší vlhkost podporuje růst kvasinek a plísní. Voskování je také řešení. Zajímá li Vás více napište na dobrykurz@gmail.com
a.durackova
napsal(a):
Slaný nálev .: Slaný nálev na uchování sýrů musí mít alespoň 16% soli jinak se bude kazit. To odpovídá 190g sůl na 1 l vody. Pokud chcete nálev na nasolování sýrů je potřeba, aby roztok obsahoval 18 - 22% soli. To odpovídá 220 - 280 g sůl na 1 l vody. Nálev je třeba okyselit a dodat chlorid vápenatý (zabrání ztrátě Ca ze sýr).
Jak uchovat Váš sýr? Postupujte jako po výrobě hrudkového sýru. Viz. návod z našich kurzů. Jinak kontakt na dobrykurz@gmail.com
HRUDKOVÝ SÝR A BRYNDZA
Slovenská brynza je přírodní bílý, jemně roztíratelný zrající sýr s ojedinělými krupičkami, vyrobený tradičním způsobem – mletím uzrálého ovčího hrudkového sýru nebo směsi ovčího a kravského hrudkového sýru. Podíl ovčího hrudkového sýru je vyšší než 50 %. Jeho vůně a chuť je lahodná, příjemně kyselá po ovčím sýru, mírně pikantní a slaná.
Jeho charakteristické senzorické vlastnosti byly dány přirozenou mikroflórou obsaženou v ovčím hrudkovém sýru, vyrobeném ze syrového ovčího mléka a charakteristickým způsobem výroby. Původně obsahoval široké spektrum přirozených mikroorganismů zejména z rodů: Lactobacillus, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus,Kluyveromyces marxianus, Geotrichum candidum.
Výroba:
Mléko při teplotě 30°C zaočkujeme mezofilními mlék. bakteriemi. Necháme 30 minut zrát. Potom přidáme tolik syřidla, aby bylo srážení ukončeno za 30 – 40 minut. Sýřeninu krájíme nejdříve 5 x 5 cm. Po 5 ti minutách dokrajujeme na 0,5 – 1 cm. Rozdrobená sýřenina se nechá usadit a poté se formuje do tvaru hrudky. Potom se za pomoci sýrařské plachetky vyzvedne. V plachetce se ještě dále stlačuje (né silně). Stlačování trvá asi 5 – 10 minut. Když syrovátka přestane vytékat a z hrudky jen odkapává je stlačování u konce.
Po odkapání a ztuhnutí, které trvá 5 – 10 hodin se sýr uloží na dřevěné police, kde dál kysne. Během kysnutí se sýr otáčí. Kysnutí probíhá při teplotě 21 – 25°C zhruba 3 dny. Po ukončení kysnutí má sýr mít max. pH 5,2.
Zrání probíhá při teplotě 8 – 15°C 4 – 6 dní a obrací se stejně jako během kysnutí. Hodnota pH se sníží 4,8 – 4,2. Vyzrálý sýr neuvolňuje syrovátku, je nepružný a jemně kyselý. Na hrudce se může objevit Geotrichum Candidum.
BRYNDZA – se vyrábí s vyzrálého hrudkového sýra. Sýr se mele a drtí. Rozemletý sýr se poté míchá se solí.
Dobry večer, chtěla bych se podělit s mou zkušenosti ve vyrobě koziho syru z maleho množstvi mleka. Dam do hrnce 2 půl litru mleka, ten dam do vodni lazně a zahřivam na vlažno. Syřidlo mam v injekčni střikačce pětce a 1 čarečku dam do trošky vody a pak zamicham do mleka do hodiny by se mnělo mličko srazit pak ho naleju na platinko a necham odkapat. pak dam do kelimku ktere nemaji dno a po bokach dirky. asi 2 dny nechavam v kelimkach na taliři až syrovatka odteče. Syr je vyborny . Rada dělam z maleho množstvi ikdyž mam mleka vic protože před přidanim syrovatky dam do mleka trochu soli a pak bud trochu drceneho kminu nebo pažitku nebo pepř nebo sušeny česnek a podobně. Do každe varky můžu dat něco jineho a take kdyby se to nepovedlo tak to neni takova škoda ikdyž mi se to za 5 měsicu nepovedlo jen jednou. Přeji hodně štěsti. Moje kozenky už nedoji až po malych
Můžu se taky přeptat? Tvrdý sýr jsem měla zpočátku v ledničce při cca 8 °, pak začly mrazy tak šel asi po týdnu do špajzu do 14-16°, ale hrozně mi osychá a nevím, jestli teda balit. Zkusila jsem ho zabalit a chytla se mi na něm modrá plíseň, jen povrchu té "krusty", tam kde bylo zaříznuto do čerstvého, tak nic není, omyla jsem to kartáčkem a slaným nálevem, ale nevím kde je teda chyba? Jinak ještě jedna věc, má se sýr potírat solným nálevem a otáčet a jak často? Nebo jen otáčet. Měla jsem ho ve slaném nálevu asi 2 hodiny- cca 500g sýra a je málo slaný.
Díky předem za rady
Ja dělam syry jen v kelimkach od jogurtu a vydrži mi v leničce až 2 tydny kdybych je nespotřebovala tak je dam do mražaku a po rozmrazeni jsou jak čerstve. Když jsou dlouho v ledničce tak trochu straceji tvar ,než se daji do ledničky tak je nechavam 2 dny na taliři v kelimku bez dna a s dirkama po bokach aby sirovatka odtekla. Přeji dobrou chut
ditus
napsal(a):
Můžu se taky přeptat? Tvrdý sýr jsem měla zpočátku v ledničce při cca 8 °, pak začly mrazy tak šel asi po týdnu do špajzu do 14-16°, ale hrozně mi osychá a nevím, jestli teda balit. Zkusila jsem ho zabalit a chytla se mi na něm modrá plíseň, jen povrchu té "krusty", tam kde bylo zaříznuto do čerstvého, tak nic není, omyla jsem to kartáčkem a slaným nálevem, ale nevím kde je teda chyba? Jinak ještě jedna věc, má se sýr potírat solným nálevem a otáčet a jak často? Nebo jen otáčet. Měla jsem ho ve slaném nálevu asi 2 hodiny- cca 500g sýra a je málo slaný.
Díky předem za rady
Osychání a následné praskání - nedostatečná vlhkost (tvrdé sýry 85% r.v.)
Omývání dle potřeby.
Otáčet první týden každý den. Potom 2 - 3krát týdně. Pak stačí 1 za týden.
Solení záleží na koncentraci a teplotě solného nálevu a také váze sýru.
Lolitka158

XXX.XXX.168.46
Dobrý den, chci se zeptat, zda již někdo slyšel o fermentoru Kuvings. Je to jednodušší na výrobu sýra?
Dobrý večer, napadlo mě jestli má někdo zkušenosti i s jinýma produktama z kozího mléka?Myslím kosmetiku, která jde jednoduše doma.Mám kozenku, kterou jsem musela předčasně odčervit a tak zasušuji, vemínko netvrdne, ale mléko stále má.Je to prvnička a měla 3l denně, mlíčko pít nemůžem, ale napadla mě ta kosmetika a tak ji ještě využít dokud není zasušená.Příjde mi to líto takhle brzy...
Děkuji za nápady
Proc nemuzete pit mliko... je nepitne? mam zkusenost vyroby kozi masti z koziho masla... kozi maslo jsem uz popisovala jak vyrobit... lepe se vyrabi s odstredivkou... a pak se to kozi maslo musi pretavit tak aby se oddelila zbyle podmasli... ziskate tak cisty pretaveny trvanlivejsi tuk... a z toho tuku uz muzete vyrobit jak masticku, tak mydlo... navody na vyrobu mydla najdete na netu stejne tak jako na vyrobu masti...
lilo
napsal(a):
Proc nemuzete pit mliko... je nepitne? mam zkusenost vyroby kozi masti z koziho masla... kozi maslo jsem uz popisovala jak vyrobit... lepe se vyrabi s odstredivkou... a pak se to kozi maslo musi pretavit tak aby se oddelila zbyle podmasli... ziskate tak cisty pretaveny trvanlivejsi tuk... a z toho tuku uz muzete vyrobit jak masticku, tak mydlo... navody na vyrobu mydla najdete na netu stejne tak jako na vyrobu masti...
Jo výrobu mydla jsem našla s pužitím loje.Syrovátku do koupele též.Jenže když už nedělám sýry tak není ani syrovátka.Měsíc nebude pitné a pak zas odčervení-to je druhý měsíc a pak by přišlo zasušení, proto zasušuji už nyní._budu pátrat. Spousta receptů je zbytečně složitých stejně u sýru, dělám ten nejjednoduší co jde a tak mě napadlo nějaký fígl, rychlorecept či tak...když není čas..mám kozí krém-s mlékem na obličej a je super.tak díky.
Svítulková

XXX.XXX.168.46
Já jsem slyšela docela dost o Fermentoru Kuvings. Myslíte, že by to s ním bylo jednodušší?
Tája

XXX.XXX.168.46
Výrazným pomocníkem u výroby sýra je fermentor kuvings. Sami ho doma máme.
Majka149

XXX.XXX.168.46
Nám se osvědčil fermentor kuvings na výrobu sýra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejspíš skrytá reklama. K čemu by to člověk potřeboval...