Dobrý den,
potřeboval bych poradit ... jedné z našich koz se asi za tři dny po každé straně tlamy udělaly takové boule a vůbec netuším, co by to mohlo být. Volal jsem veterináři a ten se na to přijede podívat až příští týden, protože teď je na nějaké služební cestě. Tak nevím, co by to mohlo být. Jinak koza normálně žere i dojí, ale když jí chytím a boule pomačkávám, tak prudce uhýbá, jako by jí to bolelo. Na obou stranách jsou boule stejné. Když jí strčím prsty zevnitř do tváří, tak v tlamě je nemá - má je jakoby těsně pod ukončením tlamy pod kůží. Boule jsou na omak tvrdé. Koza je tříletá. Máte někdo s tímto zkušenosti? Nemohou to být zduřelé uzliny a tím pádem nějaké nemoc? Pro upřesnění jsem se to pokusil vyfotit. Za jakýkoliv předmětný příspěvek děkuji. polda
polda
napsal(a):
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ... jedné z našich koz se asi za tři dny po každé straně tlamy udělaly takové boule a vůbec netuším, co by to mohlo být. Volal jsem veterináři a ten se na to přijede podívat až příští týden, protože teď je na nějaké služební cestě. Tak nevím, co by to mohlo být. Jinak koza normálně žere i dojí, ale když jí chytím a boule pomačkávám, tak prudce uhýbá, jako by jí to bolelo. Na obou stranách jsou boule stejné. Když jí strčím prsty zevnitř do tváří, tak v tlamě je nemá - má je jakoby těsně pod ukončením tlamy pod kůží. Boule jsou na omak tvrdé. Koza je tříletá. Máte někdo s tímto zkušenosti? Nemohou to být zduřelé uzliny a tím pádem nějaké nemoc? Pro upřesnění jsem se to pokusil vyfotit. Za jakýkoliv předmětný příspěvek děkuji. polda
.
polda
napsal(a):
.
Zdravím. Měli jsme podobné problémy. Chováme sice kamerunské ovce, ale myslím, že v tomhle ste na tom podobně jako my. Naší asi 5-ti leté ovečce Adélce se dělala pravidělně k večeru každý den boule odspodu čelisti. Jak píšete Vy. Normálně žrala, přežvykovala a měla se čile k světu. Žádný problém. Jen na škaredá boule. Napsal jsem dotaz i sem a všichni doporučili odčervit. Po dohodě s veterinářem jsme tedy ovečku odčervili a ještě dostala něco proti otokům a do druhého dne bylo všechno v pohodě. Příští večer se už boule neudělala. Pokud mohu tedy ze zkušenosti radit, tak odčervěte...
Přeju Vám ať je to O.K. jako u nás. Hezký večer a dobrou noc.
*Jimi*
jbulin
napsal(a):
Zdravím. Měli jsme podobné problémy. Chováme sice kamerunské ovce, ale myslím, že v tomhle ste na tom podobně jako my. Naší asi 5-ti leté ovečce Adélce se dělala pravidělně k večeru každý den boule odspodu čelisti. Jak píšete Vy. Normálně žrala, přežvykovala a měla se čile k světu. Žádný problém. Jen na škaredá boule. Napsal jsem dotaz i sem a všichni doporučili odčervit. Po dohodě s veterinářem jsme tedy ovečku odčervili a ještě dostala něco proti otokům a do druhého dne bylo všechno v pohodě. Příští večer se už boule neudělala. Pokud mohu tedy ze zkušenosti radit, tak odčervěte...
Přeju Vám ať je to O.K. jako u nás. Hezký večer a dobrou noc.
*Jimi*
Počkejte na veterináře ,ale já si myslím ,že tohle skončí absesem a bude nutno do boule říznout a vyčistit jodizolem Už jsem tohle viděla u kamarádky a není to nic smrtelného,le taky nic pěkného. Antibiotika na to špatně zabírájí,ale ten jodizol pomůže. Koza je na tohle lepší než ovce,lépe se s ní bude komunikovat. Pokud máte víc zvířat ,kozu oddělte ,ať se vám to neroznese. Aby se boule mohla proříznout musí být měkká "zralá",pak vymačkat a desinfikovat. Tohle onemocnění má i lesní zvěř .Mohu se i mýlit,vyčkejte na veterináře. Renata
renata
napsal(a):
Počkejte na veterináře ,ale já si myslím ,že tohle skončí absesem a bude nutno do boule říznout a vyčistit jodizolem Už jsem tohle viděla u kamarádky a není to nic smrtelného,le taky nic pěkného. Antibiotika na to špatně zabírájí,ale ten jodizol pomůže. Koza je na tohle lepší než ovce,lépe se s ní bude komunikovat. Pokud máte víc zvířat ,kozu oddělte ,ať se vám to neroznese. Aby se boule mohla proříznout musí být měkká "zralá",pak vymačkat a desinfikovat. Tohle onemocnění má i lesní zvěř .Mohu se i mýlit,vyčkejte na veterináře. Renata
tohlo je abses jak vyšitej.My to máme taky za sebou.Jak to necháte dlouho tak to zčerná ,praskne a teče hnis kterým může dojít k přenosu. Takže kozenu izolovat, rozříznout a čistit a čistit a desinfikovat až do pohody.Pro případ vám může vet nechat ve stříkačce antibiotika na tři dny na přeléčení.marcella
p.s.Zdravím Renatku.Jedeš na Seč?
marcella
napsal(a):
tohlo je abses jak vyšitej.My to máme taky za sebou.Jak to necháte dlouho tak to zčerná ,praskne a teče hnis kterým může dojít k přenosu. Takže kozenu izolovat, rozříznout a čistit a čistit a desinfikovat až do pohody.Pro případ vám může vet nechat ve stříkačce antibiotika na tři dny na přeléčení.marcella
p.s.Zdravím Renatku.Jedeš na Seč?
Oboustranný absces? Je divné, že tyto boule jsou na obou stranách symetrické a vznikly zároveň. U lidí má absces jedno ložisko. Manželka zdravotní sestra tipuje spíš uzliny, ale nezdá se jí lokalizace. Ale každopádně počkáme na veta a ozvu se s výsledkem. Díky všem za poznatky, polda.
polda
napsal(a):
Oboustranný absces? Je divné, že tyto boule jsou na obou stranách symetrické a vznikly zároveň. U lidí má absces jedno ložisko. Manželka zdravotní sestra tipuje spíš uzliny, ale nezdá se jí lokalizace. Ale každopádně počkáme na veta a ozvu se s výsledkem. Díky všem za poznatky, polda.
Taky si myslím,že oboustranný obsces to není. Pro klidnou mysl bych jí odčervila a počkala na veterináře. Boule se tu řešily několikrát a v hodně případech to bylo začervením,tím se nic nezkazí.
polda
napsal(a):
Dobrý den,
Přesně tohle bylo cca před měsícem u mne. Chovám romanovské ovce, jeden mladý beránek měl tu samou bouli na spodní čelisti zespodu uprostřed. Na pohmat to bylo jak holubí vejce, nebolelo to. Ale po 2 dnech sama zmizela a objevila se po pár dnech jinde a zase. Pak jsem si i všimnul, že když žere šrot, kašle a jde mu od huby hlen. Tady jsem se někde dočet, že je třeba ale urychleně odčervit. Zavolel jsem svému vetovi, vylíčil co a jak, moudrý z toho teda neby, ale nakonec mi doporučil opravdu odčervit, že tím nic nezkazím a uvidím, co dál. Poradil Albex 10% sol. 20ml/aý na 400 kg živé váhy stálo 120.- Kč Dávkování je tam napsané, stříkačkou do huby na kořen jazyka. Vypadá to jako puding. Jo, a říkal odčervit je všechny najednou. Říkal, že budu mít i infikovanou pastvinu, tak na jaře zase, prý to roznášejí divoká prasata. Odčervil jsem je a musím zaklepat, od té doby jsem si nevšiml, že by se to opakovalo. Beránek už ani nekašle a je veselejší. Asi bych skutečně neřezal abces, jak tady někdo radí, ale určitě odčervil. Držím palce...
brux
napsal(a):
Přesně tohle bylo cca před měsícem u mne. Chovám romanovské ovce, jeden mladý beránek měl tu samou bouli na spodní čelisti zespodu uprostřed. Na pohmat to bylo jak holubí vejce, nebolelo to. Ale po 2 dnech sama zmizela a objevila se po pár dnech jinde a zase. Pak jsem si i všimnul, že když žere šrot, kašle a jde mu od huby hlen. Tady jsem se někde dočet, že je třeba ale urychleně odčervit. Zavolel jsem svému vetovi, vylíčil co a jak, moudrý z toho teda neby, ale nakonec mi doporučil opravdu odčervit, že tím nic nezkazím a uvidím, co dál. Poradil Albex 10% sol. 20ml/aý na 400 kg živé váhy stálo 120.- Kč Dávkování je tam napsané, stříkačkou do huby na kořen jazyka. Vypadá to jako puding. Jo, a říkal odčervit je všechny najednou. Říkal, že budu mít i infikovanou pastvinu, tak na jaře zase, prý to roznášejí divoká prasata. Odčervil jsem je a musím zaklepat, od té doby jsem si nevšiml, že by se to opakovalo. Beránek už ani nekašle a je veselejší. Asi bych skutečně neřezal abces, jak tady někdo radí, ale určitě odčervil. Držím palce...
Tak stále žádná odezva?! Já bych se ráda mýlila ale opravdu si myslím že to skončí absesem.Abses může začít i na uzlinkácha může atrofovat i za ucho nebo a druhou stranu.Boulička mění barvu od tmavě fialové až po černou.Abses může prasknout sám a vytéká zelenožlutý hnis vazký jako hlen,kterým se mohou infikovat i jiná zvířata pokud mají otevřenou ranku.Kocour to měl pod oběma předníma tlapkama a celém hrudníčku,divili se že je ještě při vědomí.Abses se skutečně řeže nebo propichuje a odsává.Vše musí být sterilní.Zvířeti nebo člověku se uleví jakmile hnis odteče i teploty ustupují.Následuje několikadenní čištění.Tak dejte vědět jak je na tom kozena, a co na to vet?.
marcella
napsal(a):
Tak stále žádná odezva?! Já bych se ráda mýlila ale opravdu si myslím že to skončí absesem.Abses může začít i na uzlinkácha může atrofovat i za ucho nebo a druhou stranu.Boulička mění barvu od tmavě fialové až po černou.Abses může prasknout sám a vytéká zelenožlutý hnis vazký jako hlen,kterým se mohou infikovat i jiná zvířata pokud mají otevřenou ranku.Kocour to měl pod oběma předníma tlapkama a celém hrudníčku,divili se že je ještě při vědomí.Abses se skutečně řeže nebo propichuje a odsává.Vše musí být sterilní.Zvířeti nebo člověku se uleví jakmile hnis odteče i teploty ustupují.Následuje několikadenní čištění.Tak dejte vědět jak je na tom kozena, a co na to vet?.
Tak veterinář byl u nás až dnes. Mezitím se koze jedna boule na levé straně sama ztratila a začíná se jí dělat vlevo nová kousek vedle od té, co se sama ztratila. Na pravé straně boule zůstala. Vetrinář na to kouknul a jednoznačně určil, že to jsou bradavice. Bouli na pravé straně jsme podvázali provázkem a když jsme jí podvazovali, tak zestrany praskla a vyteklo z toho drobek takového fuj. Podvázáním by bradavice měla zaschnout a sama odpadnout. Na levé straně je boule ještě malá, tak jí máme pravidelně mazat jodovou tinkturou nebo vlaštovičníkem. Veterinář dále říkal, že bradavice se jí můžou začít dělat po celém těle a teoreticky by se to na ostatní kozy přenést nemuselo. Tak uvidíme. Koza nornálně žere a nevypadá nijak nemocně. A když už u nás veterinář byl, tak všechny kozy ještě odčervil a tři týdny jsme bez mléka. polda
polda
napsal(a):
Dobrý den,
Tak koza z horního obrázku je prozatím vyléčená. Obě boule byly plně hnisu, vzniklé rány jsme opakovaně vyčistili a desinfikovali. Teď po nich zbyly jen drobné lysinky. Druhé koze se stejné boláky plné hnisu udělaly nad zadníma nohama a postup léčení byl stejný. Už je taky v pořádku. Žádné jiné příznaky jsme na kozách nepozorovali. Nevím, z čeho to kozy dostaly a zda se to ještě bude opakovat. poda
Uživatel s deaktivovaným účtem

Staci min redena betadina vstrikovat strikackou bez jehly do vznikle rany az do uplneho zcisteni a stazeni diry, odkud hnis vytekal. Nebo od veta muzete koupit antibioticky sprej, ktery ma takovou vstrikovaci hubicku na natlakovane lahvicce. Nazev nevim.
Zaujímavá debata, keď čítam tie príspevky 6rokov dozadu...ľudia dávajú do jedného vreca bottle jaw, mäkký opuch pod bradou súvisiaci so začervením a pevné abscesy plné hnisu, poldov vet tie abscesy jeho kôz nazval bradavice... :) Dnes by asi už mnohých napadla kaseózna lymfadenitída(CLA, pseudotuberkulóza), myslím že sa to asi pekne rozšírilo za tie roky, ak to väčšina chovateľov brala len ako bradavice či obyčajný absces. Prikladám foto najčastejších umiestnení abscesov pri CL.(bývajú v miestach lymf. uzlín).
moonika
napsal(a):
Zaujímavá debata, keď čítam tie príspevky 6rokov dozadu...ľudia dávajú do jedného vreca bottle jaw, mäkký opuch pod bradou súvisiaci so začervením a pevné abscesy plné hnisu, poldov vet tie abscesy jeho kôz nazval bradavice... :) Dnes by asi už mnohých napadla kaseózna lymfadenitída(CLA, pseudotuberkulóza), myslím že sa to asi pekne rozšírilo za tie roky, ak to väčšina chovateľov brala len ako bradavice či obyčajný absces. Prikladám foto najčastejších umiestnení abscesov pri CL.(bývajú v miestach lymf. uzlín).
Takové boule jsem měla u mého prvního berana a už je to 30 roků. Ten bacil tady byl, je a bude. Jenom teď je toho nějak víc nebo je to tím, že dřív nebyl internet, tak se o tom tolik mezi lidmi nevědělo a někdo to nemusel mít v chovu celé roky, protože měl prostě štěstí.
Taky jsem to měla loni u jedné ovce a kozy. Vždy to prasklo a zaléčilo se samo, jen u kozeny jsem to musela čistit, jelikož se jí udělala díra do půl žuchvy, ale vše se zaléčilo. Je to nějaký bacil, co je hodně přenosný na ostatní zvířata. Letos mi říkal veterinář, že se mu to objevilo také u jedné ovce, bez řečí ji ihned zabil.

Ahoj. Přikládám fotky kozy, u které mi to operovala veterinářka (kdyby vás zarazilo, proč je u toho tolik lidí, tak to bylo v rámci projektu pro děti z naší školky "Devatero řemesel" - děti pomáhali veterinářce "operovat" kozu). Postup - boule musela "vyrůst" až do podoby, kdy byla měkká, oholila se ze spodní části, rozřízla, vyčistila a pak jednou denně čistila ATB sprejem (popisovala jsem výše, název neznám).

Tuto kozu jsme porazili - nebyla z našeho chovu. Měla to jednou. Druhá, která to mívá "pravidelně" cca 1x za dva roky, určitě není na poražení. Je to mazel školkových dětí. Ale dá se nemnožit. Kozlík (kastrát), který s ní už leta vegetí, to nikdy neměl... asi si o tom budu muset něco načíst, jestli to opravdu je ta pseudotuberkulosa... Vetka nevěděla, nic na biopsii se neposílalo, ale navrhovala možnost, že se to stalo soubojem mezi kozami - poškození tkáně a následného "bujení" ve tkáni.
Protože jsem netušila, co by to mohlo způsobit, letos jsem to taky nechala "co to udělá" a mám stejný poznatek jako anobbona. Jasně, už jsem se nedávno dočetla, jaká to je blbost, že se z toho můžou infikovat ostatní zvířata. Teď už budu vědět, že je třeba to ošetřit. Mám ještě skalpel, tak to asi zvládnu říznout a vyčistit sama. Lepší, než aby to tu kapalo po výběhu, kdyby se to zase provalilo. Otázkou je, jak moc je to infekční pro ostatní zvířata (mám s těmito dvěma zakrslicemi jen ovce, rozšiřování koz neplánuji, moje dojky jsou na jiných prostorách..můžu to přenést já na sobě na dojky?). Bodlinko... povíte nám k tomu něco víc prosím?
Než sa bodlinka ozve tu je o tom fajn článok na ktorom sa podielala aj jedna členka na tomto fórku:) http://www.anglo-nubijska-koza.cz/cl-pseudotuberkuloza-kaseozni-lymfadenitida/.

Pěknejj článek, díky moc!
Když jsem skoukla to video, tak u nás je to jasný
moonika
napsal(a):
Než sa bodlinka ozve tu je o tom fajn článok na ktorom sa podielala aj jedna členka na tomto fórku:) http://www.anglo-nubijska-koza.cz/cl-pseudotuberkuloza-kaseozni-lymfadenitida/.
A zaujímavý je ten záver v angličtine, kde píšu aj novom spôsobe kedy sa do abscesu vpichne soľný roztok a potom sa vytiahne ihlou z abscesu koľko sa dá a na záver sa tam vpichne atb draxxin, vtedy je menšie riziko kontaminácie okolia a zvierat.

No, ještě jsem to znova teď probírala se svou vetkou. Změna. Prý jsme nakonec ten vzorek posílaly a pseudotuberkulosa se nepotvrdila. Tak proto to nemám v hlavě jako výstrahu.. Leda jestli zas někdy bude mít ta naše "mazlicí" bouli na rozříznutí, tak že to pošleme znovu na rozbor.
Takže ikdyž se něco zdá nějak, tak to ani tak nemusí být jasné :)
Konec paniky. Ale díky za spoluúčast, Moni.
napsal(a):
No, ještě jsem to znova teď probírala se svou vetkou. Změna. Prý jsme nakonec ten vzorek posílaly a pseudotuberkulosa se nepotvrdila. Tak proto to nemám v hlavě jako výstrahu.. Leda jestli zas někdy bude mít ta naše "mazlicí" bouli na rozříznutí, tak že to pošleme znovu na rozbor.
Takže ikdyž se něco zdá nějak, tak to ani tak nemusí být jasné :)
Konec paniky. Ale díky za spoluúčast, Moni.
Tak to je super :).

Tak znovu otvírám téma pseudoTBC. Po tom, co se "operovala" jedna kozenka (cca 2 roky zpět) - té se boule na spodní čelisti vyřízla, vyčistila a léčila ATB. Na histologii se pseudoTBC nepotvrdila. Po několika měsících se to objevila na jiné (popisovala jsem oboje viz výše). Té to prasklo samo. Teď po cca roce se jí to objevilo znovu - na tom samém místě, zatím menší boule, zatím nejsou uzrálé, tak jen sleduji.
Dnes jsem ale byla v šoku - v krmítku se objevil krvavý mléčný výtok - očekáváme porody každou hodinou, tak jsem myslela, že se o to otřela nějaká bahnice zadkem... ale bohužel ne. Zjistila jsem, že ovci praskla malá boulička (cca 1 cm) na spodním "rtu" :( tak jsem to vyčistila Betadinou a uvidíme, jak to bude vypadat zítra. Obsah nevypadal tak hnisavý, jako u těch koz a nebylo to na podobném místě (ty kozy to měly shodně na boční straně spodní čelisti), ale to neznamená, že to nemůže být to samé... nejspíš budu muset udělat znovu histologii - že by se tenkrát mýlili?
Máte někdo nějaký nápad, co jiného by to mohlo být? U té ovce jsem si toho nevšimla, ač jí mám každý den v ruce - nebylo to nápadné. Není to v místě uzlin.
Ahoj, hele, a není to příměť? Ne že by to bylo zaměnitelné, ale to umístění...
Jinak u mě ve stádě CLA máme, a kdybych měl likvidovat napadené kusy, tak musím půlku vymlátit. Předpokládám, že nějaké úhyny na konto CLA půjdou, teď jsem porážel berana a měl to na plicích...
Zatím to vždycky napíchnem velkou in. jehlou a proplachujem peroxidem.
Asi som to tu dávala ale tu sú umiestnenia abscesov súvisiacich s inými problémami, nie s CL http://www.tennesseemeatgoats.com/articles2/Resources/gtmed1.gif
Ak to majú len na tlame mohlo by to byť aj dačo iné, väčšinou sa to vyskytuje rôzne na tele v miestach uzlín https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f6/e7/c8/f6e7c86d6abc2bccae0891936d1938be.jpg ale pre istotu by som ten rozbor ešte raz urobila.

Ahoj Tome. Taky mě napadla - sice nevím, jak vypadá, ale už jsem o ní kdeco četla, takže si myslím, že to ona určitě není. Ale to umístění je fakt divný. Jediné, co mě napadlo, že si mohla něco zapíchnout do toho rtu - je tam docela měkká tkáň - a prostě se to podebralo. Není to žádná velká boule, jako byly ty původní u koziček - tohle má cca velikost třešně..
Moni, díky, mrknu na ten odkaz. V jiných místech, než na hlavě, jsem nikdy boule nezjistila...
Jsou to spíše menší vřídky, natečou, prasknou mokvají, zmizí. Problém jsou spíš sekundární infekce.

Jakože obrázky jsem samozřejmě viděla, ale live jsem to ještě neměla tu čest... tohle je prostě čistá tlama a na ní jedne bolák. Nic víc. Proto jsem příměť vyloučila. Ale díky za tip.
napsal(a):
Jakože obrázky jsem samozřejmě viděla, ale live jsem to ještě neměla tu čest... tohle je prostě čistá tlama a na ní jedne bolák. Nic víc. Proto jsem příměť vyloučila. Ale díky za tip.
Čas od času se nám to stane, naposled cca před měsícem, jinak tak 3 x do roka. Na pěkné zdravé ovci začne na obličeji - prostě na tváři nebo jak to říct - růst boule. Boule naroste poměrně rychle, za pár dnů zhruba do velikosti třešně a pak dlouho, i víc než měsíc zraje. A pak musíte čekat, než je zralá, tedy z ní slezou chlupy a je olysalá. Pak je vhodná doba a chce to nepromeškat, aby boule nepraskla sama a ovce netahala humus do krmení apod. Následně vezmu ovci a posadím ji na p.rdel. Její hlavu držím nohama a skalpelem nebo odlamovacím nožíkem do boule říznu. Jde to dobře a ovci to nebolí. Udělám velkou díru, to jde taky dobře, a všechem humus vytřu čistým hadrem (kus ručníku a tak), který pak spálím. Musí zůstat čistá díra, ideálně, když teče už krev. Pak vyčistím kysličníkem, vystříkám Alamycinem a hotovo. Lepší je ještě třeba druhý den strhnout strup a celé opakovat a dočistit zbytek. Díra se do pár dnů zatáhne a okamžitě osrstí. Postihlo nám to celkem tři pěkné a zdravé ovce a opakovaně. Je to prostě nežid, furunkl. Tak jako někdo nosí celý život zlatýho stafylokoka a v oslabení se mu ten prevít projeví různou formou hnisání (vlastní zkušenost), tak to přisuzuju i citlivosti určitého ovčího jedince na nějaký podnět, bakterii.

moonika
napsal(a):
Tak mi to nedalo a protože se mi tu čas od času nějaký absces u ovcí vyskytne, a všude se mluví o velkém promoření stád právě pseudotuberou, tak jsme vzali vzorky ať stále nad tou CL nemusím přemýšlet a ať vím co ve stádě mám a výsledky přišly negativní.

napsal(a):
Tak mi to nedalo a protože se mi tu čas od času nějaký absces u ovcí vyskytne, a všude se mluví o velkém promoření stád právě pseudotuberou, tak jsme vzali vzorky ať stále nad tou CL nemusím přemýšlet a ať vím co ve stádě mám a výsledky přišly negativní.
To je stěr z kůže ne? podle kultivované mikroflóry... tam ale korynebakterie stejně nežijí. k potvrzení nebo vyloučení CL byste musel kultivovat sterilně odebraný obsah abscesu.

napsal(a):
To je stěr z kůže ne? podle kultivované mikroflóry... tam ale korynebakterie stejně nežijí. k potvrzení nebo vyloučení CL byste musel kultivovat sterilně odebraný obsah abscesu.
Odebíral se vzorek přímo abscesu na takovou tu výtěrovku s transportní půdou.

napsal(a):
Odebíral se vzorek přímo abscesu na takovou tu výtěrovku s transportní půdou.
Tak v tom případě je odebírající trošku prase ne, všechno v dobrém, ale micrococcus luteus je zviřátko, které je známé tím, že na kultivační půdě dělá krásné žluté kolonie - a téměř každý, kdo si do půdy otiskne vlastní palec, to tam najde. a kocuria je to samé, ale akorát v růžovém. kromě kůže může být také v půdě. s abscesem ale pravděpodobně nemají nic společného, pokud nemáte kozy s aids nebo tak.

He he panu veterináři to (v dobrém) vyřídím
ale já ovci držel, on to odebíral v rukavicích a tak nevím jak se tam dostalo to, co tam být nemělo.

napsal(a):
He he panu veterináři to (v dobrém) vyřídím
ale já ovci držel, on to odebíral v rukavicích a tak nevím jak se tam dostalo to, co tam být nemělo.
Stává se
Ale prostě takový výsledek kultivace neříká nic jinýho než to, že se stalo co se nemělo stát

Dalším znakem kontaminace je taky to, že se najde víc druhů bakterií - pokud mám infekční absces, je tam čistá kultura, hodně mršek jednoho druhu. Ale dva druhy běžně nacházející se na lidské kůži, každý na dva křížky, to je prostě kultivace z kůže.
napsal(a):
To poteší :).
Dobrý den,
měla bych také jeden dotaz. Pravděpodobně se nám u ovcí objevilo něco podobného... nejdříve jedna ovce pod okem, boule, horká a na ní jakoby "černý strup". Řízli jsme a vyteklo spousta hnisu, vydezinfikovali a je to OK. Asi po třech týdnech se nám totéž ukázalo u jiné ovečky, ale pro změnu nad okem a v menším rozsahu, nejspíš jsme si toho všimli dříve. Provedli jsme stejný postup a snad také vše v pořádku. Napadlo nás, jestli si tam nemohli něco vrazit a že by se to poté zanítilo? Co si o tom prosím myslíte? Díky za názory :).

cervinkova.nikola
napsal(a):
Dobrý den,
měla bych také jeden dotaz. Pravděpodobně se nám u ovcí objevilo něco podobného... nejdříve jedna ovce pod okem, boule, horká a na ní jakoby "černý strup". Řízli jsme a vyteklo spousta hnisu, vydezinfikovali a je to OK. Asi po třech týdnech se nám totéž ukázalo u jiné ovečky, ale pro změnu nad okem a v menším rozsahu, nejspíš jsme si toho všimli dříve. Provedli jsme stejný postup a snad také vše v pořádku. Napadlo nás, jestli si tam nemohli něco vrazit a že by se to poté zanítilo? Co si o tom prosím myslíte? Díky za názory :).
Jeden ze zvažovaných důvodů, proč se toto zvířatům děje, je zmiňováno to, že si zapíchnou třeba osinu do huby a proto se jim provalí postupně na vnějšek čelisti ta boule plná hnisu. Nevím ale, jak by se to dalo parafrázovat na to okolí oční bulvy...
Tome, my taky dělali laborky ze vzorku a vyšly negativní. Asi je to fakt pouze nějaký moribundus občasný... evidentně to ovcím ani kozám extra starost nedělá. Maximálně ta moje histerická koza řádí, že jí někdo ubližuje - řve a klepe se jak osika. Ovce s ledovým klidem, ani necukla při otvírání. Celkově se mi to na zvířatech nestěhuje. Mám jedince, kterým se to čas od času udělá - 1 ovci a 1 kozu. Tak si jen všímám, když to začne růst, abych to stihla včas "odoperovat".
Řešíme podobně jako Ovcezkopce, akorát na tu desinfekci je možná lepší použít Betadinu ve stříkačce a pořádně to po vyčištění hnisu vymýt, aby to vytékalo. Krev jsme neměli. A druhý den, možná i třetí, pokud je to možné, strhnout strup a vystříkání kapsy zopakovat. Hojí se to bez komplikací velmi dobře.