scarter
napsal(a):
Pěkný den, jak je to s dojivostí a kůzlaty a podobně? :) Každý rok kůzle jinak mi koza nedojí?
Dobrý den,
chováme kozu, která má problémy s porody. Ale bohužel, kdybychom ji nepřipustili, tak dává mléka čím dál méně. Nevím, jaké má kdo zkušenosti, ale kozy každý rok připouštím. Myslím, že kůzlata jsou dobrá i pro jejich psychiku. Zvíře nebere děti jako my lidi a určitě je jejich pud nabádá dále se rozmnožovat. Tudíž jsem spíše pro kůzlata.
Navíc s kůzlaty přijde do stáje a na zahradu rozvernost a radost. Patří to k chovu kozenek. Snad se také na jaře konečně po tolika letech dočkám zdravých veselých a hlavně živých kůzlátek.
hamarbox
napsal(a):
Dobrý den,
chováme kozu, která má problémy s porody. Ale bohužel, kdybychom ji nepřipustili, tak dává mléka čím dál méně. Nevím, jaké má kdo zkušenosti, ale kozy každý rok připouštím. Myslím, že kůzlata jsou dobrá i pro jejich psychiku. Zvíře nebere děti jako my lidi a určitě je jejich pud nabádá dále se rozmnožovat. Tudíž jsem spíše pro kůzlata.
Navíc s kůzlaty přijde do stáje a na zahradu rozvernost a radost. Patří to k chovu kozenek. Snad se také na jaře konečně po tolika letech dočkám zdravých veselých a hlavně živých kůzlátek.
Když jsme kozu nepřipustili, tak se na podzim zasušila sama a na jaře se s přechodem na zelený zase rozdojila.
farmakozinka
napsal(a):
Když jsme kozu nepřipustili, tak se na podzim zasušila sama a na jaře se s přechodem na zelený zase rozdojila.
Znám paní co již tři roky nepřipustila své kozy - nevím proč je to její věc, ale kozy ji dojí pořád - dojí je jednou denně v zimě má od každé zhruba litr a když přejde na zelené dá ji každá i dva tři litry - vím že ji to stačí a ještě dává zájemcům
farmakozinka
napsal(a):
Tak tuhle variantu jsem nezkoušela. Fakt je ten, že jsme letos koupili kozu - starou panu jako nedojnou a vystresovanou uřvanou "Blbenu". Po 14 dnech u nás se zklidnila a začala dojit. Ale není to žádná sláva sotva půl litru denně. No teď je připuštěná, tak jsem zvědavá, co se z ní na jaře vyklube. Ale jinak je to osobnost a hlavně potvora rvavá.