Holadnska kozicka-co potrebuje?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2010 12:23
iisaabeel

XXX.XXX.48.170

Chtela bych si na jare koupit kuzle-kozicku,mam 1ha pastviny na ni 2 velke kone ,seno by si mohla brat ze seniku muze tam i spat-tam kone nemaji pristup,do staje by ji asi nepustili,jinak nejsou agresivni snasi psi,slepice kocky,mate taky kone spolecne s kozickou,co potrebuje na krmeni a dalsi peci?muze byt pres zimu venku,atd.

3.1.2010 12:54
jirkas

XXX.XXX.118.55

iisaabeel napsal(a):
Chtela bych si na jare koupit kuzle-kozicku,mam 1ha pastviny na ni 2 velke kone ,seno by si mohla brat ze seniku muze tam i spat-tam kone nemaji pristup,do staje by ji asi nepustili,jinak nejsou agresivni snasi psi,slepice kocky,mate taky kone spolecne s kozickou,co potrebuje na krmeni a dalsi peci?muze byt pres zimu venku,atd.

Zakrslá koza (holandská) se nemůže chovat sama, je to stádové zvíře! Chovat minimálně dvě, lépe více. S koňmi bych ji na jedné pastvě také nedoporučoval! Raději bych jí část pastviny oddělil jen pro ně. Chlívek nemusí být zateplený stačí přístřešek , kde bude v suchu a chráněná před průvanem a deštěm (sněhem). Na krmení je nenáročné, pravidelně odčervovat (nejlépe podle výsledku rozboru bubků), ošetřovat přerostlé paznechty.Více na www.lamafarma.cz

3.1.2010 23:06
hamarbox

XXX.XXX.207.1

jirkas napsal(a):
Zakrslá koza (holandská) se nemůže chovat sama, je to stádové zvíře! Chovat minimálně dvě, lépe více. S koňmi bych ji na jedné pastvě také nedoporučoval! Raději bych jí část pastviny oddělil jen pro ně. Chlívek nemusí být zateplený stačí přístřešek , kde bude v suchu a chráněná před průvanem a deštěm (sněhem). Na krmení je nenáročné, pravidelně odčervovat (nejlépe podle výsledku rozboru bubků), ošetřovat přerostlé paznechty.Více na www.lamafarma.cz

Připojuji se k názoru Jirky. Chováme koně a velké kozy. I poník má trable s velkými koňmi a to mají prostoru a krmení dost. Koně jsou zkrátka koně a patří ke koním. Stejně jako koza patří ke kozám. Zkoušeli jsme to letos jednou je pustit společně do výběhu, ale o kozy se bojím a proto jsme je zase rozdělili. Sice si neudělali nic, ale koza se koním nedokáže ubránit. Pak jsme měli v létě návštěvu a ta mi mé domněnky jen potvrdila. Jedné koze jí ve výběhu(nevím jak velkém, to má na to možná také vliv) ušlápli vemeno a druhou zabili. Tudíž bych rozhodně maličkou kozičku nedávala do výběhu s koňmi. Pak jsem viděla kozy, co dělají společníky koním a většinou byly dost odrbané. Oni koně mají své způsoby a ty pak praktikují na kozách. To jest můj názor, který máme potvrzený. Nejen, že jsme to slyšeli, ale dokonce i viděli.

4.1.2010 09:11
techeska

XXX.XXX.110.181

iisaabeel napsal(a):

Tak já se také připojím se svou zkušenností. Máme 6 koní a 7 koz chovaných pastevně. Jsme téměř začátečníci, co se chovu koz týče. Jsou narozené jaro 09, takže ještě mlaďošky. Koníky máme od poníků, přes ČT, QH, plňásky až po begana . Přes léto byli koníci na pastvinách bez kozen, ale teď přes zimu je máme na zimním "bytě" u domečku. Je to výběh asi 1,5 ha. No a kozeny spíš šikanují koně. Máme jednu rohatou a mám víc strach o koně než o kozy. Naštěstí si na ně nějak moc zatím nedovolují, ale třeba pokud jde o zřádlo, tak jsou holky pěkně drzé a nacpou se koním klidně do kyblíku. Už vědí, kdo si co nechá líbit. Jinak mají "kozín", kam koně nemůžou, takže když chtějí, mohou se před nimi schovat. Také máme na seno udělanou takovou ohrádku, kde jsou rozbalené balíky a kozeny jsou samozřejmě uvnitř, takže na ně koně nemůžou a spokojeně přežvykujou, leží a koně mohou dovnitř jen hlavou. Navíc když jsme nedávno dávali všem tvrdé pečivo, tak huculovi (obvykle pěknej drzoun) koukal rohlík z tlamy a kozena suveréně přišla a rohlík mu z ní vytáhla a sežrala. Koukal na ní jak puk Tak nevím čím to je, ale naše holky se jak s koňma, tak třeba ani se psama moc nepářou

4.1.2010 11:07
danurba

XXX.XXX.204.155

techeska napsal(a):
Tak já se také připojím se svou zkušenností. Máme 6 koní a 7 koz chovaných pastevně. Jsme téměř začátečníci, co se chovu koz týče. Jsou narozené jaro 09, takže ještě mlaďošky. Koníky máme od poníků, přes ČT, QH, plňásky až po begana . Přes léto byli koníci na pastvinách bez kozen, ale teď přes zimu je máme na zimním "bytě" u domečku. Je to výběh asi 1,5 ha. No a kozeny spíš šikanují koně. Máme jednu rohatou a mám víc strach o koně než o kozy. Naštěstí si na ně nějak moc zatím nedovolují, ale třeba pokud jde o zřádlo, tak jsou holky pěkně drzé a nacpou se koním klidně do kyblíku. Už vědí, kdo si co nechá líbit. Jinak mají "kozín", kam koně nemůžou, takže když chtějí, mohou se před nimi schovat. Také máme na seno udělanou takovou ohrádku, kde jsou rozbalené balíky a kozeny jsou samozřejmě uvnitř, takže na ně koně nemůžou a spokojeně přežvykujou, leží a koně mohou dovnitř jen hlavou. Navíc když jsme nedávno dávali všem tvrdé pečivo, tak huculovi (obvykle pěknej drzoun) koukal rohlík z tlamy a kozena suveréně přišla a rohlík mu z ní vytáhla a sežrala. Koukal na ní jak puk Tak nevím čím to je, ale naše holky se jak s koňma, tak třeba ani se psama moc nepářou

máme na společné pastvině 3 koně, 6 koz a 10 ovcí a problém není žádný. Pastvina je dost velká na to, aby si každé zvíře kolem sebe udělalo prostor. Dokonce se společné pasení doporučuje, protože si zvířata po sobě vzájemně spásají nedopasky.

24.5.2010 14:28
lthorn

XXX.XXX.153.200

Dobrý den ,

minulý týden jsem si pořídila 2 holandské kozlíky, ale kluci přeskočí hravě hradbu.
Můžete mi poradit jak vysoký plot musí být ?

Děkuji

24.5.2010 16:27
akela

XXX.XXX.250.15

Plot stačí 100cm, ale nesmí mít na hoře hranu, od které se kozy mohou odrazit. Ideální je pletivo, to nepřeskočí, ale je nutné ho pevně ukotvit, aby ho nesešlapali a pak nepřelezli. Když mají nahoře odrazovou hranu - stačí úzké prkýnko, tak klidně přeskočí i více než metrový plot. A pozor u pletiva na velikost ok, aby se tam nechytli rohama, to by pak zkončilo špatně, protože oslabeného kozlíka by ten druhý mohl i zabít!:-)

25.5.2010 11:40
lthorn

XXX.XXX.153.200

Dobrý den,

děkuji za odpověd, ještě se můžu zeptat jak asi tak velká oka ?

Děkuji

Trnková

25.5.2010 13:49
akela

XXX.XXX.250.15

Nejlepší je tzv.oborové pletivo, ale takové, které má stejnou velikost ok až k zemi, tedy co největší, pokud se oka dole zmenšují, tak je pletivo velice nebezpečné. Kozlíci se budou u pletiva trkat a natlačovat se na něj, proto opravdu, co největší oka.:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík