oli
napsal(a):
Dobrý den,koukala jsem na inzerci,že je někdo shání.Tohle plemeno mě taky velice zaujalo.Myslíte,že se dá sehnat?
Určitě se jedná o velmi krásné a zajímavé zvíře, které musí na první pohled upoutat snad každého.Nejde však o plemeno,ale o druh,o divoce žijící nedomestikovanou kozu, předka některých domácích plemen. V přírodě je již velmi vzácná.V ČR je chována v některých zoologických zahradách.Myslím,že v Brně jsem viděl velmi pěkné stádečko.Je docela možné,že by se dalo koupit nějaké přebytečné mládě,raději 2 (stádové zvíře).Cenu si vůbec netroufnu odhadnout.Zda ji někdo chová,tak to nevím,ale není to vyloučeno.Ani jsem neslyšel,že by někdo v ČR choval domácí šrouborohé kozy.Každopádně by mě to také zajímalo,i když dávám přednost klasickým domácím kozenkám .Pokud se Vám podaří sehnat nějakého jedince,dejte vědět. Určitě by bylo pro všechny zajímavé dozvědět se něco více také o divokých kozách.Když už se rozhodnete pro chov tohoto zvířete a podaří se Vám ho někde koupit,tak je nutné počítat s tím,že půjde spíš o chov "polodivoký" bez jakékoliv produkce. Zvážil bych prostorové možnosti a důsledky případného úniku zvířat.Nicméně držím palce Vám i všem ostatním nadšencům pro netradiční záležitosti
Tomáš