Mám nové dilema. Jednu kozu jsem již 3x připuštěla a pokaždé se znovu po 3 týdnech prská 2dny(teď čekám na pondělí). Kozlovi při dvou prskáních stála dobře. Při třetím jsme zkoušeli kozlíka jiného - našeho a to jsem ji podržela, jinak by ho zmastila. Teď se rozhoduji, zda-li ji neposlat do masa, protože se mi nechce živit kozu, která nejde připustit. Jenže na druhou stranu mám strach, co když je březí? To by mě fakt mrzelo nechat porazit březí kozu. I když její březosti moc nevěřím. Dnes jsem ji dlouho pozorovala a trošku se mi zdá, že se jí břicho kulatí, ale možná jsem do ní jen hodně zahleděná. Nechce se mi kozám píchat injekce na podporu říje, jsem pro vyřazení problémových zvířat z chovu. Protože nevyřazováním se za chvíli nepodaří přirozeně připustit kozu žádnou.
Pak mám druhou mladou kozičku. Pravděpodobně ji neplánovaně připustitl kozlík, když se mi k sobě dostali a teď se kozička kulatí. Pravidelně se prská, ale běda když se k ní kozel jenom přiblíží. Zdrhá a nenechá ho na sebe v žádném případě skočit. U té mi nevadí, když březí nebude. Aspoň dostane čas dorůst. A na základě této zvláštní říje kozičky řeším tu první dospělou kozu.
Koz mám více poprvé a vidím, že se každá projevuje jinak. Přesto by mě zajímal názor zkušených kozařů, kteří již zažili také koz více jaký na to mají názor a zda-li se s říjí u březí kozy setkali a jaká je pravděpodobnost, že bych mohla mít ve stádě 15koz zrovna dvě takové(naprosto nepříbuzné a jiná plemena)?
Pak je možnost tu první potvoru nechat do jara, ale je to teroristka. Dnes skončila na vazáku, protože už mám plné zuby toho jejího tyranizování jiných koz. Ta je snad horší než jakákoli rohatka.(odrohovat nejde, je bezrohá).
hamarbox
napsal(a):
Mám nové dilema. Jednu kozu jsem již 3x připuštěla a pokaždé se znovu po 3 týdnech prská 2dny(teď čekám na pondělí). Kozlovi při dvou prskáních stála dobře. Při třetím jsme zkoušeli kozlíka jiného - našeho a to jsem ji podržela, jinak by ho zmastila. Teď se rozhoduji, zda-li ji neposlat do masa, protože se mi nechce živit kozu, která nejde připustit. Jenže na druhou stranu mám strach, co když je březí? To by mě fakt mrzelo nechat porazit březí kozu. I když její březosti moc nevěřím. Dnes jsem ji dlouho pozorovala a trošku se mi zdá, že se jí břicho kulatí, ale možná jsem do ní jen hodně zahleděná. Nechce se mi kozám píchat injekce na podporu říje, jsem pro vyřazení problémových zvířat z chovu. Protože nevyřazováním se za chvíli nepodaří přirozeně připustit kozu žádnou.
Pak mám druhou mladou kozičku. Pravděpodobně ji neplánovaně připustitl kozlík, když se mi k sobě dostali a teď se kozička kulatí. Pravidelně se prská, ale běda když se k ní kozel jenom přiblíží. Zdrhá a nenechá ho na sebe v žádném případě skočit. U té mi nevadí, když březí nebude. Aspoň dostane čas dorůst. A na základě této zvláštní říje kozičky řeším tu první dospělou kozu.
Koz mám více poprvé a vidím, že se každá projevuje jinak. Přesto by mě zajímal názor zkušených kozařů, kteří již zažili také koz více jaký na to mají názor a zda-li se s říjí u březí kozy setkali a jaká je pravděpodobnost, že bych mohla mít ve stádě 15koz zrovna dvě takové(naprosto nepříbuzné a jiná plemena)?
Pak je možnost tu první potvoru nechat do jara, ale je to teroristka. Dnes skončila na vazáku, protože už mám plné zuby toho jejího tyranizování jiných koz. Ta je snad horší než jakákoli rohatka.(odrohovat nejde, je bezrohá).
U kozy jsem to nezažila, jen u krávy. Semtam se stane, že se kráva "běhá přes tele". Ale je to jen první říjový cyklus, maximálně bych brala ještě ob jeden. A dost. krávu, která by se pravidelně běhala po třech týdnech neustále a byla při tom bžezí, to jsem nezažila, ani o tom neslyšela.
Pravidelné opakující se říje bez zabřeznutí jsem měla pouze u hermafrodita.
jirinajanickova
napsal(a):
U kozy jsem to nezažila, jen u krávy. Semtam se stane, že se kráva "běhá přes tele". Ale je to jen první říjový cyklus, maximálně bych brala ještě ob jeden. A dost. krávu, která by se pravidelně běhala po třech týdnech neustále a byla při tom bžezí, to jsem nezažila, ani o tom neslyšela.
Pravidelné opakující se říje bez zabřeznutí jsem měla pouze u hermafrodita.
Tak nám se to stalo poprvé vloni u dvou prvniček. Prskaly se, náš kozel měl zástěrku a zavřeli jsme je. Naočkoval se modrý jazyk. Za tři týdny nová říje, kozel měl zástěrku, zavřeli jsme je. Přeočkoval se modrý jazyk. Za další tři týdny další říje, hurá, už mají 7 měsíců, jedeme k plemeníkovi jiné linie na připuštění. Skákal po obou, dokonce jsme je tam nechali dva dny aby byla jistota. Pak už se neprskaly,tak jsme usoudily, že asibidou břeží. Za tři a půl měsíce jsme našli ráno donošená kůzlata a po pár dnech další. Nevěřili jsme svým očím. Kozlík šikula se postaral i přes zástěrku a prokazatelně se teda prskaly i když už byly březí, a to obě dvě.
Normální to teda není, ale stalo se.
Letos se nám zase jiná prvnička nějak divně přeprskává, ale tu podezíráme, že je hermouš, jelikož je po bezrohých rodičích bezrohá. Totamty dvě byly rohaté, tam bylo jasno. Lenkaze Dvora
lenkadvur
napsal(a):
Tak nám se to stalo poprvé vloni u dvou prvniček. Prskaly se, náš kozel měl zástěrku a zavřeli jsme je. Naočkoval se modrý jazyk. Za tři týdny nová říje, kozel měl zástěrku, zavřeli jsme je. Přeočkoval se modrý jazyk. Za další tři týdny další říje, hurá, už mají 7 měsíců, jedeme k plemeníkovi jiné linie na připuštění. Skákal po obou, dokonce jsme je tam nechali dva dny aby byla jistota. Pak už se neprskaly,tak jsme usoudily, že asibidou břeží. Za tři a půl měsíce jsme našli ráno donošená kůzlata a po pár dnech další. Nevěřili jsme svým očím. Kozlík šikula se postaral i přes zástěrku a prokazatelně se teda prskaly i když už byly březí, a to obě dvě.
Normální to teda není, ale stalo se.
Letos se nám zase jiná prvnička nějak divně přeprskává, ale tu podezíráme, že je hermouš, jelikož je po bezrohých rodičích bezrohá. Totamty dvě byly rohaté, tam bylo jasno. Lenkaze Dvora
Také mám podezření, že je to hermafrodit. Ona prostě vypadá, tak nějak celkovou vizáží trošku jinak než ostatní normální kozy.Nemá prostě takový ten typický samiční výraz. I tím chováním. Je taková hodně nesnášenlivá a rvavá. No asi z ní bude pořádný kus masa. Také si myslím, že u ní je to nesmysl, aby byla březí a prskala se zároveň. No napíšu vám, jak to s ní bude vypadat zítra. Zatím se pokaždé prskala na den přesně po třech týdnech.
Jak se ten hermafrodit pozná? Ona dokonce dojila, i když nebyla nikdy připuštěná. Dobré mléko, ale jen půl litru.
Naša kozička ktorú podozrievam že je hermafrodit, ale istá si niesom sa pripustila koncom začiatkom januára, o 3týždne sa preprskávala tak sa znovu pripustila. O ďalšie 3týždne žiadny náznak ruje, a u nej sa to nedá prehliadnuť, tak som sa tešila, a zrazu o ďalšie 3týždne ruja, o dalsie 3týždne už nič.... Teraz sa mi zdá že sa zagulaťujeOkrem vyššie spomenutého prípadu keď sa kozy prskali aj keď boli v tom, stretli ste sa s tým ešte niekto? čo by som za to dala aby fakt bola v tom, nechybaju mi ďalšie kozliatka, aj mlieko mi staci od dalších 2kôz, ale tá kozička by nemusela skončiť na pekáči...:)
moonika
napsal(a):
Naša kozička ktorú podozrievam že je hermafrodit, ale istá si niesom sa pripustila koncom začiatkom januára, o 3týždne sa preprskávala tak sa znovu pripustila. O ďalšie 3týždne žiadny náznak ruje, a u nej sa to nedá prehliadnuť, tak som sa tešila, a zrazu o ďalšie 3týždne ruja, o dalsie 3týždne už nič.... Teraz sa mi zdá že sa zagulaťujeOkrem vyššie spomenutého prípadu keď sa kozy prskali aj keď boli v tom, stretli ste sa s tým ešte niekto? čo by som za to dala aby fakt bola v tom, nechybaju mi ďalšie kozliatka, aj mlieko mi staci od dalších 2kôz, ale tá kozička by nemusela skončiť na pekáči...:)
Jak to u vás dopadlo?
Taky jsme loňskou květnovou kozičku připouštěli začátkem února a po necelých třech týdnech měla náznak říje. Nebyla jsem si jistá, přijeli jsme večer domů a vrtěla ocáskem, ale žádné další výrazné znaky a ráno už nic. Tak jsem si říkala, že se připuštění možná nepovedlo. Pak už se říje neopakovala, ale kromě toho, že po měsíci začala o hodně víc žrát, žádné známky samozřejmě nebyly patrné. Až tak cca dva měsíce před termínem jí začalo pozvolna růst vemínko. Teď už to vypadá skoro jistě, snad už to nebudou nějaké známky falešné březosti, břicho má veliké a vemínko už je také slušné, tak jsem zvědavá, co to bude.
Tak to vám veľmi prajem aby naozaj bola v tom :o) Naša Žofka , vemienko sa jej trošku na zelenom nalialo, ale stále je malillinké, zdá sa mi že sa nezväčšilo, ak, tak len symbolicky.... Brucho- večer je síce ako balon ale ráno sa mi nezdá že by ho mala veľké, pohyby necítim tak nevie neviem :o( A taká je zlatá, a totálne tichá oproti ostatným kozám... termín má akože 29.6 tak uvidíme ...
Já to mám spočítané na +- 7.7., tak to je dost podobně. Já teda doufám, že už je to u nás jisté, ale donedávna mi taky připadala nenažraná, že žádné břicho nemá. Vpodstatě to vypadá tak, že když je hladová, tak se jí tam to kůzle (doufám, že tam je) skoro nějak ztratí a když je potom najedená, má břicho vždy dvakrát větší, než druhá koza, co březí už není - a to ta druhá vždycky žrala rychleji a víc. Třeba Vás taky překvapí, prvničkám se snad může vemínko nalít až těsně před porodem - a třeba to bude taky až v červenci... Tak dejte pak vědět - přeju, ať to vyjde.
Na fotce Kačenčino vemínko přesně před měsícem, když se jí pomalu zvětšovalo, teď už má větší.
My jsme připouštěli prvničku 27.1. a taky po nějaké době začala třepat ocáskem. Po šesti týdnech jí začalo růst vemínko, teď už ho má velké jak kráva a břicho je obří, je to hnědá krátkosrstá, není nijak zvlášť velká, tak to břicho hodně vyniká, je už 146 den březí, tak čekáme každým dnem porod, držím palce ať vám to taky vyjde.
mafrin
napsal(a):
Já to mám spočítané na +- 7.7., tak to je dost podobně. Já teda doufám, že už je to u nás jisté, ale donedávna mi taky připadala nenažraná, že žádné břicho nemá. Vpodstatě to vypadá tak, že když je hladová, tak se jí tam to kůzle (doufám, že tam je) skoro nějak ztratí a když je potom najedená, má břicho vždy dvakrát větší, než druhá koza, co březí už není - a to ta druhá vždycky žrala rychleji a víc. Třeba Vás taky překvapí, prvničkám se snad může vemínko nalít až těsně před porodem - a třeba to bude taky až v červenci... Tak dejte pak vědět - přeju, ať to vyjde.
Na fotce Kačenčino vemínko přesně před měsícem, když se jí pomalu zvětšovalo, teď už má větší.
Ďakujem , tiež vám držím palce. Tá vaša je farebne ako naša Žofka:) Skúste nahmatať pohyby , ja som našim dvom kozám vždy už v 4.mesiaci cítila pohyby, ale u Žofky nič...:o(
Pohyby jsem nezaznamenala, ale ona je takové trdlo jankovité, nechce na sebe pořádně nechat sáhnout - jsem zvědavá na dojení... nechá se hladit po hlavě, ale jak ji chci nechat chvíli ruku na břiše, nebo sáhnout na vemínko, hned skáče a utíká. Doufám, že jsem se s tím připuštěním neunáhlila, někdo mi radil nechat na další rok, ale většina, abych ji připustila, když bude mít na to váhu. Po připuštění v 8mi měsících ještě krásně dorostla, už je velká jak máma a myslím, že ji přeroste. Jen je trochu jako puberťák, tak doufám, že se postará o kůzle. Myslím, že kůzle bude, už má to břicho teď pořád, i před nažráním a vemínko celkem velké. Tak jsem moc zvědavá.
A ty pohyby asi nejsou vždycky tak výrazné.
(Fotka je 2 a půl měsíce stará.)
Ešte nič? Naša Žofka mala termín nie 29. ale 26.6. a nič nenasvedčuje tomu že by bola "v tom", ani brucho ani to je malinké vemienko... Takže určite fakt je ten hermafrodit. dnes som ju pokusne podojila, 2deci Povedala som si že ju skúsim rozdojiť, je to asi utópia, ale ešte jej dám šancu. Kozička stála pri dojení akoby ju odjakživa dojili :) Keby nebola taká milá tichá a bezproblémová tak to neriešim ale takto...
U nás ještě nic, ale termín mám spočítaný až na toho 7.7. Břicho už má veliké, vemínko taky čímdál větší a teď v pátek jsem konečně asi zachytila pohyb kůzlete. Jinak ne, předtím ani potom, ale nemám moc možností ji osahat, protože je dost neklidná, když ji sahám na břicho a pohledem nic nepozoruju. Ale myslím, že je to snad v pořádku. Tak jsem hodně napjatá. Na fotce minulou středu, s "prázdným břichem" - chvíli potom, co jsme vyšli na pastvu...
Jestli ta vaše neporodí, ještě to neznamená, že je hermafrodit, třeba se to povede příště. A když ji teď rozdojíte, bude užitek už letos. Myslím, že když jste hned napoprvé nadojila 2dcl, máte slušnou šanci, že z ní za chvíli dostanete víc, když budete pokračovat. Jo, co já bych dala za kozu, která by stála u dojení a neutíkala a necukala se... A nakonec by mi nevadil ani hermafrodit, který by dával mléko (kdyby bylo chuťově dobré), kdyby byl hodný a nedělal problémy. Na kůzlatech nelpím, pro mě je dost problém, co s kozlíky, nejsme schopní nic zabít...
Tak naši kozlíci od první kozy šli naštěstí oba na chov a teď od téhle prvničky máme kozičku, tak se jí budu taky snažit udat do chovu. Mimochodem je stejně vybarvená jak ty vaše hnědé. Taky jsem ji už zkoušela dojit, protože má neustále plné vemínko a malá toho tolik nevypije. Dojím vždy večer, jak přijde z pastvy, chvíli stojí, ale moc dlouho ji to nebaví, doufám že bude časem stát jako ta vaše.
Tak jsem se taky dočkali. Termín byl v sobotu, porodila v pátek večer. Sice dva kluky, ale hlavně, že to všichni ve zdraví přežili. A úplně se jí změnilo chování, už na sebe nechá sahat, i na vemínko a o kůzlata se stará naprosto vzorně.
Tak kdybyste měl někdo zájem o podílové AN kozlíky, budou k odběru koncem léta - a budou to krasavci .
mafrin
napsal(a):
Tak jsem se taky dočkali. Termín byl v sobotu, porodila v pátek večer. Sice dva kluky, ale hlavně, že to všichni ve zdraví přežili. A úplně se jí změnilo chování, už na sebe nechá sahat, i na vemínko a o kůzlata se stará naprosto vzorně.
Tak kdybyste měl někdo zájem o podílové AN kozlíky, budou k odběru koncem léta - a budou to krasavci .
Tak moc gratuluji ke kozlíkům, naše kozička už má 14 dní a roste přímo před očima - taky má všechno mámino mléko pro sebe.
Gratulujeeem :o)))
Naša Žofka nebola v tom , je to jasný hermafrodit, stále sa snaží páriť s naším kozľaťom, tento týždeň asi skončí ... :o( Je mi to strašne ľúto lebo je to jediná naša úplne "bezproblémová" koza, tichunká, kľudná, znášanlivá, úplne krotká... ale chovať hermafrodita nemá zmysel
PS: Keby niekto chcel kozičku na VÝPAS alebo ako mazlíka-keby som vedela že ide do dobrých rúk, a bude v spoločnosti iných zvierat, darujem ju...
Tak to je mi líto, jestli je to tak. Já bych to s ní asi ještě zkoušela, třeba se aspoň rozdojí - už jste to pak neuzkoušela? Myslela jsem, že 2dcl na první dojení bez porodu je celkem nadějné, to by mohla určitě koncem léta dojit mnohem víc. A kdoví, třeba se jí podaří připustit příště, letos na podzim.
Tak koukám na své předchozí příspěvky, co se mi to tam vloudilo za střílejícího smajlíka, to jsem tam dát nechtěla. Jestli ona mi to tam nevložila dcera...
mafrin
napsal(a):
Tak to je mi líto, jestli je to tak. Já bych to s ní asi ještě zkoušela, třeba se aspoň rozdojí - už jste to pak neuzkoušela? Myslela jsem, že 2dcl na první dojení bez porodu je celkem nadějné, to by mohla určitě koncem léta dojit mnohem víc. A kdoví, třeba se jí podaří připustit příště, letos na podzim.
Tak koukám na své předchozí příspěvky, co se mi to tam vloudilo za střílejícího smajlíka, to jsem tam dát nechtěla. Jestli ona mi to tam nevložila dcera...
Ju sa pripustiť nepodarí, keď je v prítomnosti našej 3.5mesačnej kozičky stále na ňu naskakuje, chová sa k nej ako cap, a nie je to tým že by tá kozička mala ruju, Žofka na ňu naskakuje každý deň, vždy keď sú spolu, už je mi jasné prečo keď sme mali u nás na týždeň capa tak Žofku stále zaháňal. Už som sa s tým zmierila, máme ešte dve dobré dojky, som rada že tie sú "normálne", aj keď tie zas vedia robiť riadny rámus/každý večer min. hodinu pred podávaním šrotu:o)/
mafrin
napsal(a):
Tak to je škoda. A nechcete to už zkoušet? Možná, kdyby se podpořila krmením a člověk byl trpělivý...? Já nevím, zkušenosti s tím nemám. Jen by mi jí bylo taky líto.
Tohle měla být odpověď na to předchozí, o množství mléka. S tím posledním nevím. Vím, že někdo tu psal, že si nechává hermafrodita, aby mu spolehlivě ukázal říji u koz - třeba se časem uklidní a nebude na ně skákat pořád. Ale asi je každý hermafrodit jiný, třeba se bude i povahově měnit, až bude starší. A záleží, kolik máte místa a jaké možnosti, já bych ji asi taky dala pryč - jen se mi to vždycky dělá těžko - a to jsme ještě nikdy nemuseli nikdy nic zabít, nebo prodat na maso. Asi to chce méně sentimentality.
moonika
napsal(a):
Gratulujeeem :o)))
Naša Žofka nebola v tom , je to jasný hermafrodit, stále sa snaží páriť s naším kozľaťom, tento týždeň asi skončí ... :o( Je mi to strašne ľúto lebo je to jediná naša úplne "bezproblémová" koza, tichunká, kľudná, znášanlivá, úplne krotká... ale chovať hermafrodita nemá zmysel
PS: Keby niekto chcel kozičku na VÝPAS alebo ako mazlíka-keby som vedela že ide do dobrých rúk, a bude v spoločnosti iných zvierat, darujem ju...
Pohodový den přeji,
tak si tady pročítám celou diskusi a koukám, že se je stále čemu učit. Pořídili jsme si před pár dny kozenku na výpas a jako mazlíka k dětem, přiznám se, že kůzlátka od ní chtít nebudeme. Mám tak trochu strach z porodů, aby se jí nic nestalo. A jak nás ujišťovala původní majitelka, koza prý nemusí být připuštěná celý život a nic se nestane. Takže ještě uvažujeme, že přikoupíme k ní druhou jako kamarádku. Vím, že je koza stádové zvíře, ale musím na mého muže co do počtu koz :-) opatrně.
Tak přeji v ostatních odchovech jen a jen samé chovatelské úspěchy.
vasilka
napsal(a):
Pohodový den přeji,
tak si tady pročítám celou diskusi a koukám, že se je stále čemu učit. Pořídili jsme si před pár dny kozenku na výpas a jako mazlíka k dětem, přiznám se, že kůzlátka od ní chtít nebudeme. Mám tak trochu strach z porodů, aby se jí nic nestalo. A jak nás ujišťovala původní majitelka, koza prý nemusí být připuštěná celý život a nic se nestane. Takže ještě uvažujeme, že přikoupíme k ní druhou jako kamarádku. Vím, že je koza stádové zvíře, ale musím na mého muže co do počtu koz :-) opatrně.
Tak přeji v ostatních odchovech jen a jen samé chovatelské úspěchy.
Škoda že nie ste zo Slovenska...Hneď by som vás nahovárala na našu Žofku :o) Je celkom problém nájsť niekoho kto by chcel kozičku len tak na výpas
Riňavka

XXX.XXX.166.4
Stejný problém máme i my.Naše Viktorie byla už dvakrát u Kryštofa pokaždé na tři skoky.Viděl jsem jak se spojili a teklo to z ní. No a teď zas řve jak protržená a jeví veškeré známky prskání.Tak nevim. Myslíte že je možné aby prskala když už je v tom?
Sranda, práve tu premýšľam nad mojimi hermafroditkami a niekto tu vytiahol vlákno kde som v 2012 riešila moju prvú hermošku Žofku:)
Riňavka: je kozička po bezrohých rodičoch? Nechová sa dominantne? Pipku má normálnu?
Ja mám zas divnú skúsenosť z dneška, keď som bola s kozičkou navštíviť capa aby som jej nabudila ruju, a ona sa nechala pripustiť aj ju prehlo a pritom ruju nemala.. a kamrátka chovateľka mi píše že sa jej to stávalo u dvoch hermošiek, že dali vždy...
Riňavka

XXX.XXX.166.4
Je to rohatka je hnědá, původ neznámý. Letos na jaře měla dva kozlíky, ale nepamatuji si jestli to s tim řvaním po skoku měla loni taky. To jsem ještě neměl jasno v rozpoznání prskání.pipku má takovou jako při prskání občas je vidět, že z ní něco teče.řvala jak pominutá celou noc, ale ne v chlívku ale na konci pastvy. Je lehce dominantní ale my máme jen dvě kozy a ta druhá je letošní. Trochu mě napadá, že sousedi, co jsou od nás přez louku tím směrem maj taky kozy a možná maj i kozla.to ještě nevim, musim tam zajít se přeptat. Třeba řve na něj, že by si ještě skočila :)
..touhle dobou už je ticho :).
Riňavka
napsal(a):
Je to rohatka je hnědá, původ neznámý. Letos na jaře měla dva kozlíky, ale nepamatuji si jestli to s tim řvaním po skoku měla loni taky. To jsem ještě neměl jasno v rozpoznání prskání.pipku má takovou jako při prskání občas je vidět, že z ní něco teče.řvala jak pominutá celou noc, ale ne v chlívku ale na konci pastvy. Je lehce dominantní ale my máme jen dvě kozy a ta druhá je letošní. Trochu mě napadá, že sousedi, co jsou od nás přez louku tím směrem maj taky kozy a možná maj i kozla.to ještě nevim, musim tam zajít se přeptat. Třeba řve na něj, že by si ještě skočila :)
..touhle dobou už je ticho :).
Tak aspoň že môžeme vylúčiť že je hermafrodit, keď už rodila :) Neviem či som dobre pochopila, včera ste ju ripustili a reve aj na druhý deŃ či ako? No niektoré moje zvyknú mať ešte príznaky ruje a mečia trochu aj na druhý deŇ, jedna je ticho od momentu pripustenia.
Též se mi to stalo - 2 kozy měly říji, jely jsme za kozlem, připuštění "špičkové". Za 3 týdny prskaly znova. Opět jsme jely za kozlem... Za 3 týdny prskaly znova. Tenkrát ale napadlo hodně sněhu, tak jsem měla strach, aby jim neomrzlo vemínko a nikam jsme nejely. Smířila jsem se s tím, že kůzlátka prostě nebudou a pustila jsem to z hlavy. Časem jsem jednu kozu prodala. Na jaře jsem tu jednu dotyčnou pásla na dvoře. Všimla jsem si, že má trochu "našpulenou" pipku, ale vůbec mi to nedocvaklo... Druhý den jsem ve chlévě našla pěkné zdravé kůzlátko S onou prodanou kozou to bylo to samé - noví majitelé měli též překvapení...