Ahoj lidi!
Jsem uplny novacek v ovcich, ale poštěstilo se mi hlidat pres leto male stado asi 120ovci, jsou v el. ohrade. Ale budou se prehanet, nemam psa. Mate nekdo nejaky trik jak stado ridit? Nebo jak je naucit, aby se mnou sli dobrovolne? Jestli nejakou hul nebo bic? Mam sice kone, ale nevim jestli je to vhodny zvire k prehaneni stada. Pokud mate nejake zkusenosti tak mi poradte diky moc!!!
habecko
napsal(a):
Ahoj lidi!
Jsem uplny novacek v ovcich, ale poštěstilo se mi hlidat pres leto male stado asi 120ovci, jsou v el. ohrade. Ale budou se prehanet, nemam psa. Mate nekdo nejaky trik jak stado ridit? Nebo jak je naucit, aby se mnou sli dobrovolne? Jestli nejakou hul nebo bic? Mam sice kone, ale nevim jestli je to vhodny zvire k prehaneni stada. Pokud mate nejake zkusenosti tak mi poradte diky moc!!!
dobry den,mame sice o113 ovci min(7),a kone tez.z koni jsou uplne vedla,teda jedna,slecna hlavni,ta uvidi kone a bezhlave bezi pryc,musite to vyzkouset,nam by se je nepovedlo zkorigovat,ale obcasne vyhnani z nekama nekam,celkem jde...ja osobne doporucuji vyhlednout vudce stada a toho drapnout,ovsm jsou li ovce plache...ja osobne pouzivam lonzovaci bic,ale kdyz jim streli neco pres hlavu tak proleti i kdo vi cim,myslim,ze ve vasem pripade bych urcite zkusila kone...nejlepsi je opravdu pes,kdyz z nej maji respekt,mam BSP,zadny ovcacky vycvik,je ale od mala u ovci...sice z nej zrovna respekt nemaj,ale kdyz ho vyslu mezi ne,tak je nasere a oni se alespon trochu hnou,ja mam zase problem sehnat pobliz ovcackou skolu,nebo cloveka ktery by mi psa naucil na vedeni stada preji hooodne uspechu
habecko
napsal(a):
Ahoj lidi!
Nevím, jestli vám bude moje zkušenost platná. Mám 30 koz a 30 kůzlat a pasu je navolno, bez ohrady. Když je vyháním, jdu za nimi, mám asi 150 cm klacek a tím je řídím - mávnu-li vpravo, otočí doleva a opačně, chci-li přidat do kroku, mávnu jim vodorovně nad hlavami, (tedy spíš zadky, když jdu za nimi, )zasyčím nebo mlasknu. Mám sice psa, který mi občas pomůže, ale to je jen obyčejný voříšek, žádný pastevec. Jestli je máte v ohradě, tak si můj postup vyzkoušejte, jak vám to půjde. Nevím, krávy prý se honí, ovce vodí. Já mám situaci jednoduchou, protože mě perfektně znají a já je, volám je jménem a ony na to slyší,mám povely, které znají, třeba otoč to, na louku, do domečka a ony jdou, vím, která je vůdkyně, jaký má stádo denní rytmus a tak.Hlavně na ně jdu s klidem, žádný křik a rámus - to někdy obstará pes, ale já pomalu a po dobrém a nemám starosti. Hodně štěstí:
Jiřina
habecko
napsal(a):
Ahoj lidi!
Já mám teda taky ovcí míň, ale mám je naučené na lavor s vločkama. Jak mě vidí s modrou mísou, tak vědí, že bude něco dobrého a peláší za mnou jak splašené. A včera jsem do stáda přidala další zvířata, která na toto zvyklá nebyla a šla se stádem. Takto je vodím kam potřebuju a problémy nejsou. Jen u tak velkého stáda bych měla trochu strach, aby Vás neušlapalo. Ty moje jak zastavím, tak po mě doslova lezou. Ale chce to učit alespoň 14 dní pravidelně. Pak už vědí, že se nese něco dobrého, půjdou Vám naproti a pak už není problém s tím dojít kamkoliv. Doufám, že Vám tahle rada trošku pomůže.
pvc
napsal(a):
Já mám teda taky ovcí míň, ale mám je naučené na lavor s vločkama. Jak mě vidí s modrou mísou, tak vědí, že bude něco dobrého a peláší za mnou jak splašené. A včera jsem do stáda přidala další zvířata, která na toto zvyklá nebyla a šla se stádem. Takto je vodím kam potřebuju a problémy nejsou. Jen u tak velkého stáda bych měla trochu strach, aby Vás neušlapalo. Ty moje jak zastavím, tak po mě doslova lezou. Ale chce to učit alespoň 14 dní pravidelně. Pak už vědí, že se nese něco dobrého, půjdou Vám naproti a pak už není problém s tím dojít kamkoliv. Doufám, že Vám tahle rada trošku pomůže.
Já bych u takového velkého stáda přece jenom doporučila toho psa. Je pár lidí co jsou ochotní psa i půjčit - za nějakou tu korunu, zkuste přes klub prac. ovčáckých psů- http://kpop.cz
pvc
napsal(a):
uslapani se nebojim na lidi zvykly jsou, zacnu je ucit na pamlsky, aby vedeli o co pujde, pravidelne kazdy den. Diky moc za rady
habecko
napsal(a):
uslapani se nebojim na lidi zvykly jsou, zacnu je ucit na pamlsky, aby vedeli o co pujde, pravidelne kazdy den. Diky moc za rady
No s tím ušlapáním to myslím tak, že jsou právě na lidi zvyklé. Ty moje jsou, takže jak s mísou zastavím, tak se k ní snaží dostat a klidně na mě předníma kopýtkama vyskočí. Takže jestli je naučíte na dobrotu, tak doufám, že přesun nebude moc daleký, jinak i přesto přeji rychlé nohy .