Keď som na jeseň prvý /aj posledný/ krát v živote skúšal ostrihať ovečku krajčírskymi nožnicami, tiekla krv zo mňa i z ovečky. Dnes mi prišli elektrické nožnice na strihanie ovečiek. Ako na to , aby bolo pri tom čo najmenej stresu ?? Nikdy som strihanie oviec ručné ani elektrické nevidel. Poradíte ? Ďakujem. Miro
zaciatocnik
napsal(a):
Keď som na jeseň prvý /aj posledný/ krát v živote skúšal ostrihať ovečku krajčírskymi nožnicami, tiekla krv zo mňa i z ovečky. Dnes mi prišli elektrické nožnice na strihanie ovečiek. Ako na to , aby bolo pri tom čo najmenej stresu ?? Nikdy som strihanie oviec ručné ani elektrické nevidel. Poradíte ? Ďakujem. Miro
A nebylo by pro Vás i ovečku snazší podívat se na internetu kde bydlí nejbližší střihač, ovečku, případně ovečky, naložit do auta a nechat ji ostřihat profesionálem? Stojí to pár korun a máte záruku, že to bude rychle a dobře.
Pokud to chcete zkusit sám, tak bych se i tak obrátil na odborníka, aby Vám to ukázal. Popsat se dá stříhání na kolik stránek, ale nic nenahradí vlastní zkušenost a přítomnost u TOHO!
*Jimi*
zaciatocnik
napsal(a):
Pokud by jste zadal na nemoderce stříhání či tak, popisovala jsme tam několikrát jak jsme stříhali ovečky - Quessantky my a to normálními ostrými nůžkami. První rok stříhala máma a já asistovala s bráchou, vloni už jsem je stříhala sama za asistence táty. Dávala jsem pozor a ovečku jsem ani jendou nestříhla. pravda, měla jsem trochu ,,podrážděnou´´ kůži na ruce v které jsem měla nůžky, ale krev opravdu netekla.
Letos budeme zkoušet speciální ruční nůžky na ovce, tak dám vědět, jak to s nimi půjde. Na elektrické si netroufám. Mylsím, že v tom člověk bez praxe nemůže mít ten cit, aby ovečku nestříhl. Máme doma sice strojek na psa, ale ten má malé zoubky. Co jsem viděla ty na ovce, jsou to velké zuby. A do toho bych osobně nešla.
Nemusíte ovečky někam vozit, apod. Stačí pokud by jste se jel kouknout k profesionálnímu střihači, jak na to. Ten vám určitě rád poradí, jak nejlépe ovečku zafixovat a jak ji ostříhat, aby jste ji nezranil. Nebo může přijet k vám a ukázat vám to na vašich ovečkách, aby jste věděl do dalšího roku. To bude možná nejlepší, protože buďme upřímní - kolik lidí chová Quessantky?
lavacca
napsal(a):
Pokud by jste zadal na nemoderce stříhání či tak, popisovala jsme tam několikrát jak jsme stříhali ovečky - Quessantky my a to normálními ostrými nůžkami. První rok stříhala máma a já asistovala s bráchou, vloni už jsem je stříhala sama za asistence táty. Dávala jsem pozor a ovečku jsem ani jendou nestříhla. pravda, měla jsem trochu ,,podrážděnou´´ kůži na ruce v které jsem měla nůžky, ale krev opravdu netekla.
Letos budeme zkoušet speciální ruční nůžky na ovce, tak dám vědět, jak to s nimi půjde. Na elektrické si netroufám. Mylsím, že v tom člověk bez praxe nemůže mít ten cit, aby ovečku nestříhl. Máme doma sice strojek na psa, ale ten má malé zoubky. Co jsem viděla ty na ovce, jsou to velké zuby. A do toho bych osobně nešla.
Nemusíte ovečky někam vozit, apod. Stačí pokud by jste se jel kouknout k profesionálnímu střihači, jak na to. Ten vám určitě rád poradí, jak nejlépe ovečku zafixovat a jak ji ostříhat, aby jste ji nezranil. Nebo může přijet k vám a ukázat vám to na vašich ovečkách, aby jste věděl do dalšího roku. To bude možná nejlepší, protože buďme upřímní - kolik lidí chová Quessantky?
Problém je, že sa mi žiadneho "profi" strihača oviec v okruhu 100 km nájsť nepodarilo. Medzi Nitrou a Trnavou sa ovce nechovajú. Ide mi hlavne o to, ako zafixovať ovečky aby mali čo najmenej stresu.
zaciatocnik
napsal(a):
Problém je, že sa mi žiadneho "profi" strihača oviec v okruhu 100 km nájsť nepodarilo. Medzi Nitrou a Trnavou sa ovce nechovajú. Ide mi hlavne o to, ako zafixovať ovečky aby mali čo najmenej stresu.
náš střihač si vždycky ovci posadí před sebe na takovou stoličku. Říkal, že nad kořenem ocasu mají nějaký nerv, který když se zmáčkne, ovce znehybní. A na ten nerv jí posadí a je fakt, že těch 5 minut, co jí stříhá, se ovce ani nehne
danurba
napsal(a):
náš střihač si vždycky ovci posadí před sebe na takovou stoličku. Říkal, že nad kořenem ocasu mají nějaký nerv, který když se zmáčkne, ovce znehybní. A na ten nerv jí posadí a je fakt, že těch 5 minut, co jí stříhá, se ovce ani nehne
Pár obrázkov strihania - aj ten "posed" ovečky čo popisujete som už našiel :
http://www.zdarskevrchy.cz/zpravy/2716
zaciatocnik
napsal(a):
Pár obrázkov strihania - aj ten "posed" ovečky čo popisujete som už našiel :
http://www.zdarskevrchy.cz/zpravy/2716
Tak nevím, slovenské střihače některé znám, ale nevím odkud jsou. Jeden z nejlepších je stoprocentně z Liptovské Lužné - to je cca 150km od Nitry, ale nepochybuji o tom, že na Slovensku najdete střihače i blíž. Je jich tam rozhodně mnohem víc jak v ČR.
Mimochodem čestí střihači jezdí za prací i přes celou republiku...:-)
A obrázky jste našel pěkné - je to loňský mistr ČR a určitě jeden z nejlepších střihačů u nás.
Jen upozorňuju, že jakkoli to na obrázcích může vypadat jednoduše a že to vlastně jde samo (toho dojmu člověk nabude i při pozorování štřihačů při práci), tak to není až taková sranda A čím menší oveny tím hůř...
ejlat
napsal(a):
ostriham vam ich. chodim strihat SE, BA , TT . kolko kusov? kontakt ejlat@zoznam.sk
Ďakujem za ponuku, ale už som ich cez Veľkú noc ostrihal. Kúpil som elektrické nožnice, naštudoval videá na internete. Dalo mi to zabrať, ale hlavne preto že ovečky sú také malé a bál som sa aby som im niekde nezastrihol. Hlavne na bruchu, hlave a na nohách má ten môj strih nedostatky, ale nabudúce to bude hádam lepšie. Barana som strihal posledného a ten sa mi aj podaril až takmer na kožu.