Tak co milí přátelé a příznivci quessantských oveček, už máte letošní přírůstky ? Jestli ano, tak šup sem s nimi ať je na co koukat.
Tohle jehňátko není sice z mého stádečka, ale již je pár dní na světě u jedné mé známé chovatelky a ta se snad na mě za zveřejnění fotečky zlobit nebude. Tak foťte a přidávejte, všichni se už určo těšíme.
rybka
napsal(a):
Tak co milí přátelé a příznivci quessantských oveček, už máte letošní přírůstky ? Jestli ano, tak šup sem s nimi ať je na co koukat.
Tohle jehňátko není sice z mého stádečka, ale již je pár dní na světě u jedné mé známé chovatelky a ta se snad na mě za zveřejnění fotečky zlobit nebude. Tak foťte a přidávejte, všichni se už určo těšíme.
Už jsem ti chtěla Evo, blahopřát k prckovi a on je cizí. U nás to vidím zase až po půlce dubna, holky se krásně kulatí a je krása na ně pohledět. Kochám se fotkami loňských a předloňských jehňátek a mám radost, že z Isabellky bude asi tak za měsíc babička.
Psala jsem pánovi, co si vzal Vendelína(loňského beránka) k 2 leté bílé ovečce a prý se ovečka krásně kulatí. Samozřejmě se pak pochlubím jehňátkem.
No, už aby to bylo. A co tvé holky, kulatí se kulatí?
lavacca
napsal(a):
Už jsem ti chtěla Evo, blahopřát k prckovi a on je cizí. U nás to vidím zase až po půlce dubna, holky se krásně kulatí a je krása na ně pohledět. Kochám se fotkami loňských a předloňských jehňátek a mám radost, že z Isabellky bude asi tak za měsíc babička.
Psala jsem pánovi, co si vzal Vendelína(loňského beránka) k 2 leté bílé ovečce a prý se ovečka krásně kulatí. Samozřejmě se pak pochlubím jehňátkem.
ahoj zuzko a ostatní chovatelé quessantek Překvapilo mně, že ještě quessantky nerodí, když ostatní ovce ano. My máme od loňska první páreček Čerta a Káču, Kačenka se trošku kulatí, ale ne moc, kdybych ji nesrovnávala s Čertem, ani bych to nepoznala... Veterinář ji vyšetřoval sonem a prý to vypadá, že březí je, ale moc si jistý nebyl
Tak se třeba dočkáme, když ostatní quessantky taky ještě nerodí
Budeme mít pak zájem o výměnu jehničky za nepříbuznou, bude - li to holka, když se narodí kluk, budem ho muset asi prodat a sehnat jehničku - na Čerta je jedna Kačenka málo a snaží se nakrývat i husy Pokouším se přidat fotku, snad to klapne
Ať se daří všem a hodně štěstí při porodech našich malých chlupatých kuliček
marketazalbre
napsal(a):
ahoj zuzko a ostatní chovatelé quessantek Překvapilo mně, že ještě quessantky nerodí, když ostatní ovce ano. My máme od loňska první páreček Čerta a Káču, Kačenka se trošku kulatí, ale ne moc, kdybych ji nesrovnávala s Čertem, ani bych to nepoznala... Veterinář ji vyšetřoval sonem a prý to vypadá, že březí je, ale moc si jistý nebyl
Tak se třeba dočkáme, když ostatní quessantky taky ještě nerodí
Budeme mít pak zájem o výměnu jehničky za nepříbuznou, bude - li to holka, když se narodí kluk, budem ho muset asi prodat a sehnat jehničku - na Čerta je jedna Kačenka málo a snaží se nakrývat i husy Pokouším se přidat fotku, snad to klapne
Ať se daří všem a hodně štěstí při porodech našich malých chlupatých kuliček
a ještě jedna Kačenka pózujíc u ožraného stromečku
lavacca
napsal(a):
No, některé jsou už jako koule, ale prosím je ať ještě pár týdnů vydrží. Koncem týdne očekáváme štěńátka, ke všemu mám ruku v sádře a vše mi trvá dvojnásob a kdyby do toho ještě ovečky tak nevím jak bych to stíhala.
rybka
napsal(a):
No, některé jsou už jako koule, ale prosím je ať ještě pár týdnů vydrží. Koncem týdne očekáváme štěńátka, ke všemu mám ruku v sádře a vše mi trvá dvojnásob a kdyby do toho ještě ovečky tak nevím jak bych to stíhala.
Pro Markétku.
Pokud je ovečka stále s beránkem a má k dispozici pouze jednu, myslím, že není co řešit. Ovečka určitě březí je ( pokud není hermafrodit ), na což by asi vet při prohlídce přišel.
Vyčkej času, jako husa klasu, nejvíc jehňátek u quessantských oveček příjde na svět v měsíci dubnu a květnu.
rybka
napsal(a):
Pro Markétku.
Pokud je ovečka stále s beránkem a má k dispozici pouze jednu, myslím, že není co řešit. Ovečka určitě březí je ( pokud není hermafrodit ), na což by asi vet při prohlídce přišel.
Vyčkej času, jako husa klasu, nejvíc jehňátek u quessantských oveček příjde na svět v měsíci dubnu a květnu.
Jé to je fajn Už jsem si říkala, že se čert na nic nezmohl, protože jsem si nikdy nevšimla, že by mu podržela
Je pravda, že si ji někdy zahnal do venkovní budky, do které není vidět a ozývaly se odtamtud různé podezřelé zvuky...
Co s krmením v březosti? Dávám jim každý večer misku (každému naberu dvakrát do hrstě) směsku otrub, ječného a kukuřičného šrotu s pár zrnky ovsa - ty zrníčka vybírají nejdříve, a vitamínová směska pro ovečky a mají samozřejmě seno, vodu a liz. Vím, že by se v březosti neměla ovenka překrmovat, ať není problém s velkým jehnětem, ale toto množství není snad příliš - a navíc nevím, v jaké fázi březosti je, kouli teda ještě nepřipomíná ani náhodou. Měla bych v tom dubnu a květnu raději krmení přidat? Díky za radu
marketazalbre
napsal(a):
Jé to je fajn Už jsem si říkala, že se čert na nic nezmohl, protože jsem si nikdy nevšimla, že by mu podržela
Je pravda, že si ji někdy zahnal do venkovní budky, do které není vidět a ozývaly se odtamtud různé podezřelé zvuky...
Co s krmením v březosti? Dávám jim každý večer misku (každému naberu dvakrát do hrstě) směsku otrub, ječného a kukuřičného šrotu s pár zrnky ovsa - ty zrníčka vybírají nejdříve, a vitamínová směska pro ovečky a mají samozřejmě seno, vodu a liz. Vím, že by se v březosti neměla ovenka překrmovat, ať není problém s velkým jehnětem, ale toto množství není snad příliš - a navíc nevím, v jaké fázi březosti je, kouli teda ještě nepřipomíná ani náhodou. Měla bych v tom dubnu a květnu raději krmení přidat? Díky za radu
Tohleto množství bohatě pro kojící ovečku stačí , teď ale toliko dávat nemusíš. V poslední dekádě mláďata dost nabírají na velikosti, tak, aby třeba opravdu neměla velké jehně a přidej jí až po porodu. Tam potom není špatný řídký odvar z ovesných vloček, nebo těch otrub, aby do sebe dostala výživu a také se dostatečně napila. Tak, jak během roku ovce nevidím pít, tak jsou schopné po porodu vypít i kyblík vody. Také je dobré mít minerální liz z obsahem selenu, kvůli kondici maminy, popř. si sehnad třeba Kombisol - Se a podat ho jehňátku do tlamičky, pokud se ti bude zdát slabé, nebo se nepostaví na nožky, ale pokud není nějak zesláblé a do čtvrt hodiny se postaví pod mámu a napije, tak ani není nutné ho podávat. Já ho v loni pro jistotu po ruce měla, ale nepotřebovala ho. Dávala jsem ho potom maminám do pití.
rybka
napsal(a):
Tohleto množství bohatě pro kojící ovečku stačí , teď ale toliko dávat nemusíš. V poslední dekádě mláďata dost nabírají na velikosti, tak, aby třeba opravdu neměla velké jehně a přidej jí až po porodu. Tam potom není špatný řídký odvar z ovesných vloček, nebo těch otrub, aby do sebe dostala výživu a také se dostatečně napila. Tak, jak během roku ovce nevidím pít, tak jsou schopné po porodu vypít i kyblík vody. Také je dobré mít minerální liz z obsahem selenu, kvůli kondici maminy, popř. si sehnad třeba Kombisol - Se a podat ho jehňátku do tlamičky, pokud se ti bude zdát slabé, nebo se nepostaví na nožky, ale pokud není nějak zesláblé a do čtvrt hodiny se postaví pod mámu a napije, tak ani není nutné ho podávat. Já ho v loni pro jistotu po ruce měla, ale nepotřebovala ho. Dávala jsem ho potom maminám do pití.
Liz mám jen obyčejný, co mi zbyl od koní, ale narozdíl od koní ho ovenky lížou dost často. Vodu jim dávám teplou právě s troškou otrub. Někdy oba pijí hlasitě, jakoby srkají, někdy si vody nevšimnou. Selen si pořídím, při první příležitosti o něj poprosím doktora. Díky za rady a těším se na fotky quessantských miminek - a snad i někdy toho našeho
marketazalbre
napsal(a):
Liz mám jen obyčejný, co mi zbyl od koní, ale narozdíl od koní ho ovenky lížou dost často. Vodu jim dávám teplou právě s troškou otrub. Někdy oba pijí hlasitě, jakoby srkají, někdy si vody nevšimnou. Selen si pořídím, při první příležitosti o něj poprosím doktora. Díky za rady a těším se na fotky quessantských miminek - a snad i někdy toho našeho
Markéto, buď úplně v klidu. U quessantských oveček jsou porody únor-březen dost výjimečné. Nejčastěji rodí až v dubnu. Naše holky zásadně až po polovině dubna. A to je s nima beran od konce srpna(když odejdou jehňata) někdo do konce prosince.
Jinak v březosti dáváme ráno hrst obilí pro obě, sem tam trochu kukuřice a když nedáváme obilí, tak dostávají 1 suchý rohlík. Když byly ty velké mrazy, tak dostyl rohlíky 2. Holky máme jen 2.
Jinak jak jsme psala již ne webu - raději střídmost než veliké jehně. Po porodu se mi osvědčila jablka nakrájená na kousky a posypaná kukuřičným šrotem. Letos jsme koupili speciálně granule pro ovečky (na zkoušku jen 10 kilo za 66,- - je tam ječmen, otruby, atd.), tak uvidíme, jak bude holkám šmakovat. Máme je právě pro rozjetí laktace po porodu.
Jinak samozřejmě dáváme sůl + občas posypáváme rohlík - krájíme ho na menší, aby se jim dobře kousal - plastinem(vitamíny v prášku).
Když to tak člověk vezme, tak většina ovcí je březí přes zimu a v přírodě je spousta sněhu a ovečky přežívají na okusu + co si vyhrabou z pod sněhu. takže každodenní přísun sena a obilovin je pro ně v podstatě luxus.
lavacca
napsal(a):
Markéto, buď úplně v klidu. U quessantských oveček jsou porody únor-březen dost výjimečné. Nejčastěji rodí až v dubnu. Naše holky zásadně až po polovině dubna. A to je s nima beran od konce srpna(když odejdou jehňata) někdo do konce prosince.
Jinak v březosti dáváme ráno hrst obilí pro obě, sem tam trochu kukuřice a když nedáváme obilí, tak dostávají 1 suchý rohlík. Když byly ty velké mrazy, tak dostyl rohlíky 2. Holky máme jen 2.
Jinak jak jsme psala již ne webu - raději střídmost než veliké jehně. Po porodu se mi osvědčila jablka nakrájená na kousky a posypaná kukuřičným šrotem. Letos jsme koupili speciálně granule pro ovečky (na zkoušku jen 10 kilo za 66,- - je tam ječmen, otruby, atd.), tak uvidíme, jak bude holkám šmakovat. Máme je právě pro rozjetí laktace po porodu.
Jinak samozřejmě dáváme sůl + občas posypáváme rohlík - krájíme ho na menší, aby se jim dobře kousal - plastinem(vitamíny v prášku).
Když to tak člověk vezme, tak většina ovcí je březí přes zimu a v přírodě je spousta sněhu a ovečky přežívají na okusu + co si vyhrabou z pod sněhu. takže každodenní přísun sena a obilovin je pro ně v podstatě luxus.
tady naše Isabellka vloni měsíc před porodem - už je krásně vidět větší levá strana(tam ovečka nosí jehňátko).
lavacca
napsal(a):
tady naše Isabellka vloni měsíc před porodem - už je krásně vidět větší levá strana(tam ovečka nosí jehňátko).
Ajajaj, mi naše Kačka nepřijde o moc hubenější než Isabelka, i když fotka může zkreslovat... Budu tedy víc sledovat levou stranu (to jsem nevěděla a to mám zemědělskou školu - snad mě omlouvá, že už dááávno
). Zatím Káči sleduju jen vemínko - žádné, jen dva špuntíky. A taky plánuju ostříhat vlnu aby nikde nepřekážela. Vidím, že s tím stříháním bych si měla pohnout, měsíc uteče jak voda. Jo a zdá se mi, že více polehává, když ráno kolem 7 krmím koně, oveny se tváří, že mají půlnoc... ale to i beran, tak to asi nic neznamená.
Díky za rady s tím krmením, přes zimu byly taky o rohlíkách, když došly, pustila jsem je proběhnout a nabídly si z připraveného krmení pro koně. Vyžíraly hlavně oves - vojtěškové granulky je vůbec nezajímaly. Tak - ať nám to všem dobře dopadne
marketazalbre
napsal(a):
Ajajaj, mi naše Kačka nepřijde o moc hubenější než Isabelka, i když fotka může zkreslovat... Budu tedy víc sledovat levou stranu (to jsem nevěděla a to mám zemědělskou školu - snad mě omlouvá, že už dááávno
). Zatím Káči sleduju jen vemínko - žádné, jen dva špuntíky. A taky plánuju ostříhat vlnu aby nikde nepřekážela. Vidím, že s tím stříháním bych si měla pohnout, měsíc uteče jak voda. Jo a zdá se mi, že více polehává, když ráno kolem 7 krmím koně, oveny se tváří, že mají půlnoc... ale to i beran, tak to asi nic neznamená.
Díky za rady s tím krmením, přes zimu byly taky o rohlíkách, když došly, pustila jsem je proběhnout a nabídly si z připraveného krmení pro koně. Vyžíraly hlavně oves - vojtěškové granulky je vůbec nezajímaly. Tak - ať nám to všem dobře dopadne
Polehávání oveček je zcela normální, neboť to co do sebe naládují musí také ještě znovu zpracovat. Naše polehávají nad ránem, potom přes poledne a večer, kdy už se ukládají s plnými břichy na kutě.
Co se týče vemínek, tak našim se nalilo malinko asi ten týden před porodem, ale do třech dnů po porodu je měly jako kozy a jelikož jsou malého vzrůstu, tak je měli jen pár centimetrů nad zemí. Jehńátka musela pokleknout když se chtěla napít a po odstavu jehňat jsem myslela, že jim prasknou, neboť jejich objem se zvětšil jednou tolik.
Je tedy lepší když budete plánovat odstav jehňátek, alespoň dva týdny před odstavem již nepodávat jádro a nijak ovečkám nepřilepšovat ať si nezaděláte na zánět vemínka. Pokud se stane a vemínko se zanítí je to docela problém přeléčit a můžou zůstat následky na vždy.
rybka
napsal(a):
Polehávání oveček je zcela normální, neboť to co do sebe naládují musí také ještě znovu zpracovat. Naše polehávají nad ránem, potom přes poledne a večer, kdy už se ukládají s plnými břichy na kutě.
Co se týče vemínek, tak našim se nalilo malinko asi ten týden před porodem, ale do třech dnů po porodu je měly jako kozy a jelikož jsou malého vzrůstu, tak je měli jen pár centimetrů nad zemí. Jehńátka musela pokleknout když se chtěla napít a po odstavu jehňat jsem myslela, že jim prasknou, neboť jejich objem se zvětšil jednou tolik.
Je tedy lepší když budete plánovat odstav jehňátek, alespoň dva týdny před odstavem již nepodávat jádro a nijak ovečkám nepřilepšovat ať si nezaděláte na zánět vemínka. Pokud se stane a vemínko se zanítí je to docela problém přeléčit a můžou zůstat následky na vždy.
Jehňátka je nutné odstavovat? I když jsou to quessantky? Myslela jsem, ať si malé pije do alelujá dokud bude mít ovena mlíko... Máme to tak s kobylou, malý už bude mít za měsíc rok, přes noc je v samostatném boxu, ale ráno se ve výběhu hrne pod maminu (taky musí skoro na kolena).
Nemůžu tedy nechat jehně pít jak dlouho se mu zlíbí a nechat odstav proběhnout přirozeně?
marketazalbre
napsal(a):
Jehňátka je nutné odstavovat? I když jsou to quessantky? Myslela jsem, ať si malé pije do alelujá dokud bude mít ovena mlíko... Máme to tak s kobylou, malý už bude mít za měsíc rok, přes noc je v samostatném boxu, ale ráno se ve výběhu hrne pod maminu (taky musí skoro na kolena).
Nemůžu tedy nechat jehně pít jak dlouho se mu zlíbí a nechat odstav proběhnout přirozeně?
Teď jsem se upřímně zasmála. Ne, nemyslím to zle. Jen mě udivuje, že máte zemědělskou školu a tohle vás tam neučili.
Můžu říct, že i 4 měsíční jehnička si chodila od maminy ještě cucnout v úplné pohodě. Ovce by ji odstavila někdy kolem 5. měsíce. Jenže pokud vezmu, že je ovečka 5 měsíců březí + 5 měsíců kojí, vyjde mi, že si odpočine pouhé 2 měsíce z 12!!! A to mi přijde dost málo. My odstavujeme beránky kolem 3.měsíce, jehničky nechávám déle(cca ty 4 měsíce) ty hnedka na podzim zabřezávají, tak aby na to měly dost sil.
Jinak u nás s odstavem není problém - ovcím přidáváme navíc tak cca 1,5 měsíce po porodu. Pak mají tolik pastvy, že i když se jehně napije, ještě zbyde ve vemínku dost mléka na další kojení.
lavacca
napsal(a):
Teď jsem se upřímně zasmála. Ne, nemyslím to zle. Jen mě udivuje, že máte zemědělskou školu a tohle vás tam neučili.
Můžu říct, že i 4 měsíční jehnička si chodila od maminy ještě cucnout v úplné pohodě. Ovce by ji odstavila někdy kolem 5. měsíce. Jenže pokud vezmu, že je ovečka 5 měsíců březí + 5 měsíců kojí, vyjde mi, že si odpočine pouhé 2 měsíce z 12!!! A to mi přijde dost málo. My odstavujeme beránky kolem 3.měsíce, jehničky nechávám déle(cca ty 4 měsíce) ty hnedka na podzim zabřezávají, tak aby na to měly dost sil.
Jinak u nás s odstavem není problém - ovcím přidáváme navíc tak cca 1,5 měsíce po porodu. Pak mají tolik pastvy, že i když se jehně napije, ještě zbyde ve vemínku dost mléka na další kojení.
Já to myslela v případě, že budete udávat jehňátko novému chovateli, tak ať nemá mamina zbytečné problémy.
Pokud si jehňátko ponecháte, mamina ho bude intenzivně kojit pouze do doby než se začne pást, pak už jej jenom přikrmuje, takže se jí prakticky utvoří tolik mléka, kolik vydá tzn., že čím míň pije, tím méně se mléka tvoří. Také se může stát, že ho po nějaké době odstaví sama, neboť jí již nebudou příjemné jeho ostré zoubky.
Pokud budete dávat jehňátko pryč, může být matka v plné laktaci, proto se má plánovat odstav tak, aby neuškodil mamině ani prckovi.
No, s tou školou to bylo jednak před více než dvaceti lety, ale ten čas by nebyl to nejhorší, horší bylo, co se tenkrát učilo - zemědělství bylo hodně intenzivní, krávy louky neviděly, všechny stály na roštech a moc déle než 4-5 laktace se nedožily, protože musely na nutky kvůli mastitidám. My brali hlavně skot a prasata, ovce byly jen tak mimochodem, a o tom, že se jehňata odstavují, jsme se samozřejmě učili, ale vše bylo z pohledu maximálního využití zvířat na maso. V jakých podmínkách tehdy zvířata žila, jak se s nima zacházelo - nám studentkám před očima zabila jedna ošetřovatelka sele jen proto, že se jí to zdál "kripl malý", chytla ho za nohy a v uličce mezi kotci se selaty ho umlátila hlavou o zem... to jen tolik o tom, jak a co jsme se ve škole "učili" a že jsem hned po maturitě raději zapomněla na to, že mám zemědělské vzdělání.
Takže jak to může probíhat přirozeně, o tom nebyla nikde ani zmínka.
Když jsem se na odstav ptala, tak jsem tak nějak doufala, že to bude jako u té naší kobyly - odstav pozvolný, ovečka bude malé odhánět právě kvůli zoubkům, malé bude mít čím dál větší zájem spíš o zelenou travičku, atd.
Ale je pravda, že když budem chtít jehničku vyměnit či prodat, bude to odstav náhlý - ale to by snad bylo už v době, kdy bude cucat jen velmi málo... doufám :-)
Aha, tak to je jiná no... . Jak jsme psala, ovečku jsme odstavovali v necelých 4 měsících a to už si doša cucnout spíš výjimečně. Ona ji ani mamina už moc dávat nechtěla. U beránků to je ještě horší - dávali jsme je pryč je 3 měsících a to už je matky kojit nechtějí - co, že by kousali, ale jak jim rostou růžky, tak maminu píchají špičkami. Jinak jak jsem psala, my dáváme přilepšení cca 1,5 měsíce , poté holkám stačí pastva + různé ovoce.
S vemínkem jsme problém zatím neměli.
Tak jsme to asi vyhráli. Ve čtvrtek se nám narodilo první jehňátko. Je to o dost dříve než vloni, to jsme na přírůstky čekali až do konce dubna. Poprvé máme jehňátko s malinou bílou čupřinou (taková hnězdička pro princeznu
). Vím, že takové někteří vloni měli a tak se chci zeptat, zda v dospělosti ta bílá okrasa mizí nebo jestli se naopak třeba neroztáhne.
Ahoj, vím, že vám tady budu připadat asi jako trubka, ale i tak vás chci poprosit o radu. Jsem začínající "chovatel", mám Q. beránka a dvě oveny. Letos čekáme první mladé, i když u jedné to nebylo absolutně znát...minulý týden jsem v ohrádce našla mrtvé "cosi". Jehňátko jako takové to teda rozhodně ještě nebylo, nemělo očka, uši ani vlnu na tělíčku, asi ani vyvinutou kostru. Zjistila jsem, že to bylo naší jedné oveny, asi nemohla donosit... Ta druhá ovenka je v tom, vypadá, že cca do 3 týdnů by mohla porodit. Chtěla jsem poprosit o radu, abych to jehňátku i oveně co nejvíc usnadnila..Bohužel je nemám u domu, ale dvakrát denně se na pastvě stavuji ( mám to po cestě). Tak mám na jednu stranu strach až tam jednou dorazím a bude tam i malé...co všechno mám zjistit? Ovena už má vemínko nalité, okolo jsem to zastříhla, aby malé mohlo k mlíku... dezinfekci na pupíka a co víc pro ně můžu udělat? Má se třeba nějak odstavovat beran? Každý říká něco jiného..ale nikdo nemá quessantky... jinak mi přijde beran v pohodě, chová se k ovenám vzorně...Poradíte?
Tohle je velmi smutné a nestává se to často. Nedokážu říct, zda to mohl třeba způsobit beránek nějakým nešetrným nárazem do břicha těhule. Ale spíš ne.
My dáváme stranou berana krátce před porodem a v separaci je do cca 14 dnů stáří jehňat. To už jsou větši a dokážou se beranovi uhnout.
Tak to je vždy problematičtější, když nemáte ovečky na očích, vůbec v době bahnění. Tam je to těžko k uhlídání, jedině, že by jste věděla o blížícím se porodu a ovečku, nebo berana separovala, aby jí nadržený beran neobtěžoval a jehňátko se mohlo po narození v klidu napít mlíčka.
Zrovna minulý týden jsem řešila tento případ s paní, které pár hodin po narození uhynulo jehňátko quessantky jenom proto, že beran po porodu ovečku obtěžoval. Ta před beranem utíkala a jehňátko se včas nenapilo mleziva a když se již k němu matka dostala bylo pozdě.
Pokud máte berana, který se k ovečkám po bahnění chová jako v říji, raději ho separujte. Také se může stát, že ovečka jehně neopustí a beran ho nechtěně při obtěžování udupe.
My takového dacana máme, zatím je u oveček, ale s prvním jehnětem půjde za plot.
Jinak do bahnění vůbec nezasahuji. Pokud mám to štěstí a mám možnost porod vidět, sleduji průběh z povzdálí. Loni jsem to štěstí u jedné měla a šlo to docela rychle. Ovečka se chvíli zmítala a natahovala, pak zatlačila a jehně bylo venku. Pomohla mu z obalu a malý se hned snažil postavit na nožky. Mamina ho ještě nestačila očistit a již se dralo k mlíčku. Celý proces trval slabou čtvrthodinku. Placenta vyšla po pěti minutách.
Takže můj názor je , pokud se ovena nezmítá hodinu a nemůže jehně vytlačit, zbytečně ji nestresovat, nehonit a jenom přihlížet. Většinou s porody nemívají problémy.
Přeji ať vše dopadne dobře a můžete se těšit alespoň z jednoho jehňátka.
mismanka
napsal(a):
Ahoj, vím, že vám tady budu připadat asi jako trubka, ale i tak vás chci poprosit o radu. Jsem začínající "chovatel", mám Q. beránka a dvě oveny. Letos čekáme první mladé, i když u jedné to nebylo absolutně znát...minulý týden jsem v ohrádce našla mrtvé "cosi". Jehňátko jako takové to teda rozhodně ještě nebylo, nemělo očka, uši ani vlnu na tělíčku, asi ani vyvinutou kostru. Zjistila jsem, že to bylo naší jedné oveny, asi nemohla donosit... Ta druhá ovenka je v tom, vypadá, že cca do 3 týdnů by mohla porodit. Chtěla jsem poprosit o radu, abych to jehňátku i oveně co nejvíc usnadnila..Bohužel je nemám u domu, ale dvakrát denně se na pastvě stavuji ( mám to po cestě). Tak mám na jednu stranu strach až tam jednou dorazím a bude tam i malé...co všechno mám zjistit? Ovena už má vemínko nalité, okolo jsem to zastříhla, aby malé mohlo k mlíku... dezinfekci na pupíka a co víc pro ně můžu udělat? Má se třeba nějak odstavovat beran? Každý říká něco jiného..ale nikdo nemá quessantky... jinak mi přijde beran v pohodě, chová se k ovenám vzorně...Poradíte?
To je mi líto. zatím jsem teda o potratu u Quessanek neslyšela.
Tak my máme holky na zahradě, ale zatím se nám narodila 5 jehňat a ani jedno jsem neviděla rodit. 4 čertíky přivedly maminy už ukázat osušené, loňského beránka jsem našla cca 5 minut po porodu, kdy byl ještě na půl mokrý, tak jsem ho pomáhala ovečce kouskem sena očistit do sucha. Samotnou mě překvapilo, že ovena byla tak v klidu. Dokonce jsme pak čistily prcka obě.
Co se týče berana, tak my ho máme u holek jen v období srpen - prosinec, což je doba od odstavu jehňat po krytí, kdy přece jen raději berana necháváme déle, kdyby holky měly zpozdění. Jinak je v ohradě vedle a kouká na ně přes plot. První rok, kdy byly holky březí jednu ovečku v cca půlce březosti nabral silně do břicha (kvůli rohlíku), tak ho pro jistotu necháváme takhle vedle. Výhodou je, že člověk může holkám v pohodě přilepšovat a nebát se, že jim beran kvůli tomu nabančí.
Jinak my máme holky jen s přístřeškem, takže není možnost je zavřít ve stáji a v klidu prcka ošetřit, takže neošetřujeme. zatím - musím zaťukat - žádný problém nebyl.
Ahoj, děkuju za odpovědi, uvidíme co se s tím dá dělat... Je možné, že to bylo ranou od berana, ale zase nikdy jsem je neviděla, že by se prali o jídlo..máme je všechny stejnou dobu asi od 3 měsíců ahrozně si na sebe zvykly...mám pocit, že kdybych ho oddělila, bude strádat...no snad ten porod uhlídám, jezdíme tam teď hodně často a pak ho na chvíli dáme stranou...Jinak gratuluju ke všem jehňátkům, na fotkách jsou nádherný :) No s tím obtěžováním jsem se musela nechtěně zasmát - měla jsem totiž dloouho teorii, že máme berana gaye - vůbec si jich totiž nevšímal, neobskakoval, prostě nic... takže když byly těhule, byl to šok a obava jestli to nebyl sousedovic bernardýn :D ne vážně, děkuju za rady a dám vědět, jak to dopadne.
tak poslušně hlásím - že u máme 1.prcka!!!! Narodil se dneska před 10 hodinou. Zatím nevím teda jakého je pohlaví, protože je vážně čerstvoučké a nechtěla jsem maminu rušit. Jo, jinak je od Amálky. No a Isabellka už je taky širší než delší, tak od té to čekáme každým dnem.
Jestli se mi podaří prcka odpoledne vyfotit, tak přihodím fotečku.
Děkuju, Evi. No, Amálka vloni rodila taky někdy k ránu. V 6,30 už na mě koukala Matylda - hezky už osušená, atd.
A tady krásná jehnička od Isabellky.
No super, takže tak jak loni, kluk a holka, nádhera. Už se také těším, ale raději bych ještě, aby holky počkaly až mi sundají tu nemožnou sádru z ruky, abych popř. mohla pomoci.
Doufám ale, že to nebude třeba.
A co, byla jsi u některého narození jehňátka, nebo jsi přišla již k hotovému ?
rybka
napsal(a):
No super, takže tak jak loni, kluk a holka, nádhera. Už se také těším, ale raději bych ještě, aby holky počkaly až mi sundají tu nemožnou sádru z ruky, abych popř. mohla pomoci.
Doufám ale, že to nebude třeba.
A co, byla jsi u některého narození jehňátka, nebo jsi přišla již k hotovému ?
tak se mi to seklo...tak znovu
U obou holek jsme přišli až když byla jehňátka omytá a celkem už suchoučká. Slávečka jsem první viděla já (ačkoli ho před tím táta slyšel bečet) a Květušku našel strejda a mamkou. Dodám, že se u nás strejda stavil asi po 3(!) měsících a hnedka objeví jehně. Mě tím celkem naštval - já se s holkama piplám celý rok a on si přijede a vidí.
a neodolám - takhle na mě valila očka Květuška, když mě poprvé dneska viděla
(ač se narodila včera před 15.hod. tak jsem jí viděla až dneska po 16.hod, kdy jsem se vrátila ze školy. Chodím totiž v úterý na přípravku na VŠ, tak se dostávám domů až po 20.hod. a to už jsem je nechtěla rušit. )
Květuška je nádherná moc gratuluju k oběma jehňátkům.
Posílám fotky naší modelky Molinky. Zatím jediného jehňátka....uvidíme, kdy bude mít nějaké sourozence.
Tak jsem tak projížděla ze zvědavosti inzeráty na quessantské ovečky, které mám doma a zjistila jsem, že tak polovina ,,chovatelů´´ se jehňat zbavuje až ve 2 měsících!
Já dávám beránky od 11.týdne, jehničky nejlépe až v 16 týdnech. Myslím, že je to rozumná doba - holky(bahnice) přestávají po cca těch 11-12 týdnech kojit, zvláště beránk(ty kvůli růžkům, kterými je píchají beránci do břicha). Loňská jehnička pila někdy do 15.týdne. Přijde mi, že pokud prodávám jehňata na chov - zvláště ty jehničky, měla bych se snažit, aby byly co nejlépe rostlé a neměly potom přece problémy s porody, když 99% nových majitelů připouští hnedka na podzim, tj. někdy v 7.-8.měsících jehničky. Ne?
Přitom ceny beránků, ale i jehniček po importovaných matkách mám stejné jako ti, co dávají jehňata pryč klidně v necelých 2 měsících a mají rodiče jehňat bez původu. Osobně si ale myslím, že takoví lidé nejsou chovatelé, ale kšeftaři. Protože vím, že se dají nechat Quessantky krýt klidně 2x do roka. Potom by i odstav někdy v těch 2 měsících byl odůvodněný(no, já už ty naše holky lituju, že se 5 měsíců ,,tahají´´ s jehnětem, pak 3-4 měsíce kojí a mají tak ,,volno´´ jen 3-4 měsíce i s říjí).
Jak jste na tom vy ostatní chovatelé Quessanek? Jsem fakt divná já, když ta jehňata dávám až ve 3-4 měsících nebo ostatní, kteří je dávají už ve 2 měsících???
Ahoj všichni, tak už nám to také začalo. Dnes ve 14.40 se naší Bělušce narodilo její první jehňátko, černý beránek a dal jí pěkně zabrat. Porod trval třičtvrtě hodiny, než se jí z posledních sil podařilo přivést malého na svět. Měl teprve venku hlavičku a už bylo slyšet jak se hlásí a když se konečně dostal ven, byl to pěkný chlapák.
Naštěstí to oba zvládli bez pomoci. K večeru jsem malého za následování maminy přenesla do ohrádky, kde mají domeček, tak doufám, že dnešní noc přečkají ve zdraví a oba mě ráno spolu přivítají.
tak je již pár dní na světě vnouček isabellky. Je to krásný černý kluk s bílým kvítkem po babičce a jmenuje se Timmy Hrdým tatínkem je loňský beránek Vendelín.
Tak jsem koukala, že šimlový pár už odcestoval.
Tady náš Sláveček 16.4. , kde říkal : ,,Pozor, už mi rostou růžky!!´´
Tak kampak se všechna quessantská jehňátka schovala, že nepřibívají fotečky???
Sláveček s Květuškou - foceno asi před půl hodinou.
ježiš.....samozřejmě nepřibÝvají....
ještě Květuška - kvíteček se stále drží a jelikož, Žužlíkovi zmizel do 3 týdnů a Květušce je už 22 dní, tak ťuk ťuk snad kvítek vydrží.
Ahoj ve spolku quessantek. Tak já jsem již na počtu 4 jehňátek ( černých ) z toho je zatím jen jedna holčina. Ještě čekám porody oveček bílých a hnědých, ale nevím, nevím, otec je černý, zda se zadaří nějaké barevné jehňátko. Hlavně ať se mají k světu, ale kdyby začaly také holčiny, vůbec bych se nezlobila.
Jak ušetřím chvilku času, dám sem nějaké fotečky.
Hopsa hejsa do Brandejsa
Zdraví Barunka
Jinak u nás máme 2 holky a beránka. Víc fotek už máme na stránkách. Ještě čekáme další prcky a mezi nimi i jehňátko ze spojení dvou hnědých rodičů, tak nám držte pěsti.
Evi a Ájo, velká gratulace k prckům. A držím palečky, aby byly další porody OK a pokud možno i barevná jehňátka.
A těším se na další fotečky. :)
jinak Ájo, strašně mě zaseklo, že se holky narodily celý měsíc od sebe. U nás to byl nejvíc týden a to díky tomu, že Amálka čekala dvojčata. Další rok to holky ,,daly´´ ve stejný den, letos den po sobě.
Nás to taky překvapilo, že máme nejstarší jehňátko už přes měsíc staré a ještě čekáme. Vloni nám holky porodily v jeden den (v rozmezí 8 hodin).
Tak představuji naše zatím čtyři narozená jehňátka. První je Běla s Bertíkem.
tak koukám, Evi, že už máš ovečky ostříhané. :) Já stříhala minulou sobotu Béďu a zítra mám v plánu ještě ostříhat holky.
Jinak držím palečky, aby Eliška nebyla jediná holčina, co se ti letos narodí. Ona je to každoročně docela bída. Já jsem šťatná, že po várce 3 beránků máme teď po 2 roky vždy párek. Je blbý,že spousta lidí si vezme jen ovečky bez toho, aby dál množili a na ty, kteří by i množili, holt už nezbyde. A při převaze beránků každý rok nevím nevím, já už bych si beránka bez zálohy zadávat nelajsla.
Nejhorší na tom je, že bude hůř a hůř, protože co s beránky, když je nikdo nebude chtít?
Jinak dneska jsme byli u kamarádky z vesnice juknout na fenku výmarského ohaře, která měla o víkendu rodit, tak aby jsme se koukli, jak má obrovské břicho. No a jen přijdeme, prej jenom : ,,Ježiš, vy jste snad šli po čuchu, ne?´´ A my : ,,Ne, proč?´´ a kamarádka : ,,No, Tara už má štěňátka. Rodila od půlnoci do rána do 7. Má 9 cvalíků.´´ Nakonec mají 3 pejsky a 6 feneček. Jsou fakt roztomilá.
remi
napsal(a):
Dobrý den. Tyhle ovečky jsou moc hezké. Taky by se nám hodila taková živá sekačka. Chtěla jsem se proto zeptat, kolik sena je třeba na jednu ovečku v zimě. Jaké obydlí je pro ně na zimu nejlepší a s jak velkým místem je třeba počítat. Děkuji
Počítejte tak 1 velký kulatý balík na kus. Přece jen ovečky jsou přes zimu březí + nikdy člověk neví, kdy už bude pořádně tráva( my například ještě nyní přikrmujeme seno, ač loni už se holky dávno pásly a pomalu nestíhaly). Máme pro 2 ovečky asi 300 metrů čtvrečnícha stačí jim to tak akorát. Mají samozřejmě každý rok jehňata, ale vzhledem k tomu, že máme plot s velkými oky se jehňata od cca měsíce běhají pást ven.
Pro ovečky máme obyčejný přístřešek - dřevěný domek s plechy, kam si mohou zalézt když prší. Ale jelikož máme z ejdné strany tisy, chodí si lehat za ně a tak přístřešek využívají jen v zimě na spaní a v létě když jsou obrovské slejváky.
Milí chovatelé, dnes mi rodily dvě ovečky. Jedna dopoledne - velmi těžký porod, kdy musel vet doslova jehně vyrvat, kdy už jsme bojovali o její život a večer jsem rvala jehně sama bez asistence lékaře jelikož nebylo možné na něho čekat, nechtěla jsem přijít o další jehňátko. Nebudu popisovat podrobnosti, je to velmi bolestivé, ale jen chci říct. pokud uvidíte, že ovečka již nějakou dobu tlačí a není nic vidět, nebojte se do ovečky sáhnout a zjistit situaci. Po dopoledních zkušenostech vím, že to je ta nejmenší bolest, protože to, co chudina vydržela posléze je k neuvěření.
Naše první nejen letošní, ale úplně první svých rodičů i na našem statku
Nám se vydařilo první barevné jehňátko, jinak jsou všechna černá. Ještě nám neodrodila jedna jehnička, tak uvidíme, jestli bude jehňátko opět černé, nebo zase překvapí.
Tohle je malá Emilka
Tak u nás už máme "hotovo". Před pár dny se mi poštěstilo být poprvé svědkem porodu. Naštěstí si Elis poradila úpně sama, asistence nebyla potřeba!!!!!
Podařilo se mi to celé nafotit a vytvořit tak unikátní (z mého pohledu) reportáž, jak přišel Kuliferda na svět. Jméno dostal podle toho, že manžel říká " tak se půjdem podívat, co je ten kuliferda zač", jako zda beránek nebo jehnička.... no tak to je Kuliferda.
Protože platí "to nejlepčí na konec", tak jako poslední se narodila hnědá holčička a syn jí dal hned jméno Pralinka (miluje ty dobré belgické pralinky). Máme z ní obrovskou radost, ale rádi bychom ji s někým vyměnili za jehničku stejné barvy. Ale bojím se, že letos žádné hnědé ani nejsou
tak se také chlubím........ v neděli to byl černý beránek Ctiborek a před 30minutami holčička Svatava
Zamluveno jsme měli, ale narodili se buď beránci nebo ovečky jen černé. Necháme to osudu.
Teď nás čeká stříhání.
Ahoj všichni tak mi letos budeme asi bez quessantského jehňátka. Vypada to že naše ovečka březí není. Před ostříháním byla jako kulička tak jsme byli natešení a po ostříhání je rázem jako staženej králík a vemínko jak prsa babky po 80. Chci se tedy zeptat zda byste neměl někdo ještě volnou nezamluvenou holčičku. Přijedeme si kamkoli, můžeme dát i zálohu předem a na barvě nám nezáleží, černá je taky dobrá. Katka
Katko, tak to je mi líto. Bohužel nemůžu nabídnout, máme jen Květušku a ta je už od loňského listopadu zamluvená.
Já jsem dneska dostala smutnou zprávu o jehničce z loňska - Matyldě. Bohužel měla těžký porod a velké jehně, které se při dlouhém porodu udusilo.
Je mi pána moc líto, protože vloni na jaře mu jeho prvné ovečka prodila jehničku a druhý den ji našel mrtvou v kupě slámy. Prostě zapadla a mamina jí asi zalehla.
Prostě ho nějak provází smůla, psal že letos nemá ani jendo jehně od 3 oveček.
Díky problémům u Evy už si začínám říkat, že je letos nějaký sakramensky špatný rok. A zároveň děkuji všem svatým, že naše holky letos odrodily bez problémů(možná to bude i tím, že jsme si je brali již po 2 porodech, protože letos mají velké problémy právě prvničky).
Zdravím. Zuzi, tak Albínka to má již také za sebou a opět velmi hororový, noční porod, který bohužel skončil zase tragicky. Vet se pokoušel hodinu napravovat jehně v těle matky a potom usoudil, že je na čase zachránit alespoň Albínku.
Jehňátko byla bílá holčička, takže jsme letos o dvě jehňátka ( holky ) přišli. SVIŇA ROK
Samostatně nám odrodily pouze tři ovečky z devíti, čtyři jehňata jsem tahala z ovcí sama a ke dvěma musel přijet veterinář.
Je to velmi bolestivé, ještě když u toho utrpení musíte asistovat. To byl pro mě ten největší trest.
Zapřísáhla jsem se, že už ovečkám nebudu přilepšovat žádným jádrem, neboť jednou z příčin dle veterináře byla docela velká jehňátka, takže je budu raději ,, trápit " hlady než znovu prožívat tu hrůzu. Budu to muset ovečkám vynahradit nějak jinak.
Rozinka už vypadá docela dobře, akorát má ještě trochu nateklá rodidla a tím pádem problém s vylučováním. ale to se dle veta upraví.
Albínce jsme dnes píchli poslední injekci ATB a budeme čekat. Zatím je ještě slabá, tak jen polehává, ale pije a snaží se i pozřít seno, které ji předkládám.
Mohla bych svést letošní pohromu na cokoliv, ale vím, že hlavní zásluhu za tyto trgédie mám já sama se svým přilepšováním, hlavně v době dlouhé zimy. Stále jsem měla strach, že budou ovečky strádat a takhle to dopadlo.
Snad to přebolí. Chtěla jsem se vším praštit, ale drží mě pohled naskotačící jehňátka a jejich spokojeně se pasoucí maminy.
Škoda, že nás budou muset brzy opustit.
Evo, to je neuvěřitelná smůla a naprosto chápu tu beznaděj a smutek. Kdysi jsem si něco podobného zažila u pražských krysaříků. Ale hlavně, že máte alespoň skupinku letošních prcků. Pozorování jehňat je nejhezčí relax. Každé ráno před odjezdem do práce se na naše miláčky jdu podívat a občas přijedu později do práce, prostě od nich je těžké utíkat.
Zvu vás na naově založenou diskusi, snad veselejší. Tahle "nohavice" je už hodně dlouhá. Neva?
Evi, tak to je mi moc líto Držím palečky, aby byla Albínka co nejdřív fit.
Pán, co má Matyldu, nemá letos jediné jehně a to má ovečky 3. Řekla bych dle toho, že psal, že bylo jehně velké, že taky moc přilepšoval. Ale chápu tě, mamka měla taky tendenci v téhle zimě holkám víc přilepšovat a já se s ní kvůli tomu hádala právě proto, že vím že když je velké jehně, tak je problém. Slibovala sjem jim, že to musí vydržet do porodu, pak se můžou cpát jak chtějí od rána do večera.
Neboj, bude líp. Vem si z toho poučení a určitě to řekni i zájemců o jehničky, aby se pak taky nedivili, co se děje.
A vůbec, co štěňátka? rostou? zlobí?