Zdravím všechny hledala jsem na ifauně v historii, ale nenašla, jak nejlépe a čím krmit kozičky po odstavu od matek (a odvozu do nového prostředí). Konečně snad se nám podaří koupit mladé kozičky, které budou na podzim k připuštění a ráda bych věděla, jak je nejlépe krmit, aby dobře vyrostly, správně se dovyvinuly, ale zároveň neztučněly. Asi je nutné, aby měly dost pohybu a zábavy
, nejlépe během dne pastvu, přes noc adlibitum sena. Ale jak s jádrem? A jaké jádro?
díky za rady
Tak tuto problematiku zkoumám už rok. Loni jsem také nakoupila odstavené kozičky. Pořád pročítala dostupnou literaturu a krmila jsem následovně:
Ráno seno,v letním období spíše jetelotráva, pak celý den pastva na louce, kde rostou různé bylinky, keře a plevel(cca 2500m2). Večer ve stáji znovu jetelotráva.
Dále jsem krmila: cca 0,5kg směsi - mačkaný oves a granule pro teleta. 2/3obilí,1/3granule/na 1kůzle
Kozičky rostly jako z vody, v 8měsících měli těch žádaných 35kg.
Přesto jsem přesvědčená, že důležitý je základ, který dostali od narození u svého původního chovatele. Naše kůzlata mají probíhačky a jsou přikrmována směsí mačkaného obilí a sena od 4týdnů. Dost často bývají kůzlata s matkami a lidé se moc nezabývají krmením kůzlat odděleně, tak se moc k jádru nedostanou a to je chyba. Také záleží na mléčnosti matky a jak se matka krmila již v době březosti.
Letošní nové kozičky určené k chovu krmím jinou směsí: obilí 3:2:1 - ječmen:oves:pšenice, míchám v poměru 2:1 s granulemi pro telata Starter. Dále seno, voda a dvě dostávají navíc kozí mléko, protože jsou menší a ještě si ho vyžadují. Jakmile opravíme mačkač, aby zvládl i kukuřici, tak budu do směsi přídávat i kukuřici.
Jádra se má dávat na kůzle 500-800g(nutno postupně navykat, nedávat hned tuto dávku). Jakmile vyroste zelené krmení, tak budou na jetelotravní směsce, plus zase nějaká ta pastvina, kde roste vše možné, aby si mohly najít bylinky, a ráno před krmením zeleným dáváme seno. Výborné je pro ně listí nejedovatých dřevin, to jim také moc chutná. Samosebou pořád zkrmuji jádro. Peníze radši nepočítám, protože jde o mladá zvířata a mě hlavně záleží na tom, aby měla dobrý základ, byla zdravá a co nejlépe živená. Jsem přesvědčená, že mi to pak v produkčním životě bohatě vrátí.
Špatně nevypají, přesto je pořád co zlepšovat. Letošní nakoupené kozičky chci odchovávat ještě lépe.
Ještě jedno foto - loňské březnové kozičky. Kromě té bílé se zeleným obojkem.
Ještě jedno foto - loňské březnové kozičky. Kromě té bílé se zeleným obojkem.
Díky snad se tu ještě někdo přidá. Já jsem měla možnost zeptat se našeho veterináře - doporučil (krom pastvy a sena) hlavně mačkaný oves s přídavkem ječmene. Oves je dobrý v tom, že má krom energetické hodnoty i hodně vlákniny.
Dalším názorem a zkušeností je dávat ad libitum směs od Drcmana (asi granule, zatím neznám )
Kůzlata ,pokud jsou pod matkami a už přijímají jinou potravu,než mléko, dostávají směs máčených granulí vojtěšky,květu a cukr.řízků s otrubami a ovsem. Po odstavu seno,volně k dispozici,pastvu a večer dostávají tu samou směs obohacenou o spařený kukuř.šrot.Kromě vody mají k dispozici ještě syrovátku. Roklanka