Pěkný den. Chtěla by jsem začít s chovem oveček na maso. Prosím o pár informací. Mám 1,5ha pastvinu,kolik oveček by jsem tam mohla mít? Pak aby se mi to množilo,bude stačit 1 beran? Musí být v jiné ohradě? Může připouštět i "rodinu" ? Jak často se to množí? Potřebuje ovečka pauzu mezi dalšíma jehňatama? Popř. jaké plemeno oveček pořídit? A teď trochu legislativy. : Co musím mít,když chci založit chov oficiálně? Kde všude se to musí hlásit? Jak to je potom se zabíjením? Mám řezníka,co by mi je zabíjel,ale jde o to,aby jsem je mohla prodávat a finančák a takové ty další důležité instituce neměly nic proti. Děkuji za odpovědi. Kdyby se někdo chtěl podělit se zkušenosti i náměty,tak můj email je: lenkaholikova@email.cz
no jéje, toho teda je. Tak nejprve si na www.cmsch.cz zjistěte vše kolem zřízení hospodářství a zaregistrujte se. Pak si můžete pořídit ovce. Na vaší výměru by to mělo být asi 10 bahnic + beran, bohatě vám bude stačit jeden. Pozemky rozdělte asi na 2 půlky, na jedné půlce budete pást od jara do podzimu, na druhé nasušíte seno, v létě ještě otavy a pak tam můžete na podzim vypustit ovce na vypásání. Berana můžete mít buď ve stádě celoročně, pak se o všechno postará, ale vy nebudete vědět, kdy máte čekat jehňata. Nebo ho můžete mít odděleného a do stáda ho pustit tak v říjnu, do tří týdnů vám ovce připustí a po pěto měsících se můžete těšit na miminka. Já mám berana ve stádu, první jehňata se rodí kolem Vánoc a některé ovce pak zabřeznou na jaře znovu a mají jehňata ještě v srpnu - září. Další jehňata pak mají asi v březnu - dubnu. Tohle je typické u plemene romanovka, kdy ovce mají 3 vrhy za 2 roky, často mají i trojčata nebo čtyřčata.
Plemeno si vyberte podle toho, jestli chcete ovce na maso nebo na mléko. Vlna momentálně na odbyt nejde. Když si zadáte na netu "plemena ovcí" vyleze vám několik odkazů, tam se zorientujete.
Teď ještě praktická rada: až budete mít berana, nekrmte ho z ruky a nesahejte mu na hlavu, raději ho úplně ignorujte. Jinak se může stát, že začne trkat.
Dobrý den,berana si opravdu radši nevšímejte nebo pak budete k ovcím chodit jen s klackem