Dobry den, mam dotaz. V sobotu jsme prestahovali pastvu pro nasich 15 ovci na vzrostlejsi porost. Predtim spasali mladinu, ktera na jejich puvodni pastve stihla vyrust po zime, v tydnu jsme jim pridali pás vzrostlejsi, ktery behem dvou dnu spasli. Ted basti jak zjednane na nove pastvine, ale maji pekne nafoukla briska. Tvari se pohodove, pohybuji se, zadne naznaky, ze by jim bylo zle nevidim. Presto mam strach, jestli te travy neni najednou moc... Briska maji (kor treba beranek) jako balonky ;) Jaka je vase zkusenost?
Na pastvu se má přecházet postupně - cca týden. A před vyháněním na pastvu vždy předkrmit senem. Ale pokud na pastvu jsou postupně navyklé, tak by to neměl být problém.
Já pouštím naše kozy nejdřív na zahradu, kde je trávy měně a před tím krmím senem. Nyní je pouštím cca na hodinu na vyšší trávu. Celodenního výběhu a pastvy se zřejmě dočkají až v létě.
Seno maji trvale zalozene v seniku na pastvine. My jsme proste presli z chudsi pastvy na bohatsi s pridanim toho jednoho pasu bohate v tydnu. Spis nez o to, co jsme udelali spatne, se ptam, zda mam konkretne neco sledovat nebo podniknout ted nejake kroky, aby nebylo zle. Srovnaji se s temi nafouklymi brisky sami? Netvari se, ze by jim bylo zle..
Tak jsem na to nadmutí dnes dojela u jedné naší kozy. Bohužel jsem to na ní ani nepoznala. Byly včera na zahradě jenom na chvilku a moc trávy tam není. Bohužel se mi jedna koza mírně nadmula, jenže měla i termín porodu a tak jsem myslela, že se chystá k němu. Nechystala, od rána jí bylo špatně, jenže to jsem nevěděla, chodím ke kozám jen jednou denně. Ráno je krmí bývalý. Odpoledne pořád ležela, ale jak říkám nadmutí jsem nepoznala, bohužel. V půl sedmé jsem jí zkontrolovala, pořád ležela. V 20hod mi bývalý volal, že je mrtvá.
Jsem z toho zdrcená. Kdybych poznala nadmutí a dala jí Pretympan, tak možná byla živá. Březí nebyla. Mám chuť s chovem koz praštit, protože se považuji za neschopu. Měla jsem to poznat a pomoci jí.
hamarbox
napsal(a):
Tak jsem na to nadmutí dnes dojela u jedné naší kozy. Bohužel jsem to na ní ani nepoznala. Byly včera na zahradě jenom na chvilku a moc trávy tam není. Bohužel se mi jedna koza mírně nadmula, jenže měla i termín porodu a tak jsem myslela, že se chystá k němu. Nechystala, od rána jí bylo špatně, jenže to jsem nevěděla, chodím ke kozám jen jednou denně. Ráno je krmí bývalý. Odpoledne pořád ležela, ale jak říkám nadmutí jsem nepoznala, bohužel. V půl sedmé jsem jí zkontrolovala, pořád ležela. V 20hod mi bývalý volal, že je mrtvá.
Jsem z toho zdrcená. Kdybych poznala nadmutí a dala jí Pretympan, tak možná byla živá. Březí nebyla. Mám chuť s chovem koz praštit, protože se považuji za neschopu. Měla jsem to poznat a pomoci jí.
Držte se, celkem z diskuzí vím něco o celé Vaší situaci. Určitě to nevzávejte bude líip. My jsme také začátačníci, a nějak se nám letos nedařilo. První kůzle se nám narodilo od prvničky - do dne bylo mrtvé, pak nám už zkušená koza porodila do sněhu :-(, Ale teď nám mezi kozama běhají další narozená kůzlata, a je to hned veselejší. Každý "neúspěch" bolí, a hlavně u zvířat které máme rádi. Ale pak přijdou ty nádherné okamžiky, kdy se daří - kůzlata jančí a skáčou jak blázni, dospělé kozy pomekávají a kozel za Vámi chodí jak psík. Tak za to to stojí. Jana
Jestli jste nadmutí nepoznala, tipuji, že neuhynula na nadmutí, ale nadmutí ( jak sama píšete MÍRNÉ ) bylo jen průvodním příznakem něčeho jiného, vážnějšího, co probíhalo uvnitř.
Léčila jsem akutní nadmutí u kozy i u krávy, koza se přežrala šrotem, kráva sladkými hruškami, koza ležela, kráva stála a posléze začala padat a dusit se, byl nutný trokar, kozu jsem vyléčila pretympanem a masážemi bachoru. Oba dva to byly případy velmi dramatické, jistě by bez pomoci skončily tragicky, ale oba taky byly nepřehlédnutelné.
Jestli nadmutí vaší kozy bylo lze PŘEHLÉDNOUT nebo NEPOZNAT, nejspíš nebylo důvodem úhynu.
Jiřina
Ještě k původnímu dotazu :
myslím, že jste udělali vše, co jste udělat měli. Pastvu jste začali postupně ( aby se namnožili trávovci, že jo, Renatko ), seno mají k dispozici. Chutné píce se vždycky nacpou, to je logické.
Já začínám vyhánět hned, když sleze sníh a tráva se sotva počíná tlačit. Je jasné, že se toho nenapasou a že musím přidávat seno, však ho taky mají i v chlívě i na pastvině. Postupně, jak tráva dorůstá, regulují si samy množství příkrmu. Na přelomu dubna a května začínám pást ve vyšší trávě mimo ohradu - ale tam pasu jen pár hodin denně. I za ten omezený čas se dovedou nacpat k prasknutí
To je právě to nad čím pořád přemýšlím. Jak jsem to nadmutí měla poznat, když břicho bylo pořád stejné. Neměla obří břicho. Ve střevech bylo trochu plynů, ale nezdálo se mi že zas tak moc.
Takže tedy zkušení: Jak přesně rozeznám nadmutí od přežrání? Jsou kozy, které mi domů z pastvy chodí jak sudy a neuhynuly na nadmutí. A tahle byla na chudé zahradě cca hodinu a nadmula se? A to tam není jetel ani nic jiného nadýmavého. Je mi jasné, že je to stejně má chyba, ale jak se jí znovu vyvarovat? Už mám strach pouštět kozy ven a tak jsou pořád ve stáji na seně, nechci si způsobit další úhyn.
Nepovažuji se za zkušenou,stále se učím. Když přijdou holky z pastvy a jsou nažrané jak balon,ulehnou a přežvykují je pohoda. Jakmile se koza zježí,je apatická (zdaleka nemusí být jak balon),prostě se chová jinak,v břiše se sice něco málo ozývá,ale zdaleka ne, ten zdravý rachot,použiju něco na podporu bachorové činnosti. Roklanka
roklanka
napsal(a):
Nepovažuji se za zkušenou,stále se učím. Když přijdou holky z pastvy a jsou nažrané jak balon,ulehnou a přežvykují je pohoda. Jakmile se koza zježí,je apatická (zdaleka nemusí být jak balon),prostě se chová jinak,v břiše se sice něco málo ozývá,ale zdaleka ne, ten zdravý rachot,použiju něco na podporu bachorové činnosti. Roklanka
Souhlasím - Jana
Tak se mi konečně podařilo přihlásit ,nějak si na tu novou i faunu nemůžu zvyknout.
Chtěla jsem jenom napsat , jak Jiřinka psala "trávovci " -tento terminus technikus vymyslel a vyztižně popsal pan Ivan . Trávovci patří do skupiny bachovců ,kteří řídí správný chod bachorů.Je to geniální výraz. Renata
Diky za zpravu. Asi jsem zapomnela podotknout, ze nase ovecky jsou pastevne chovane celorocne, maji tam domecek. Takze prechod jen ze sena na travu byl pozvolny. To podezreni na nadmuti prislo po presunu z te vypasene pastviny na novou. Ale dikybohu se jim jen nafoukla briska, asi z prezrani a nic se nikomu nestalo...jen od te doby 2 ovecky splaskly - narodila se jim krasna jehnatka!