Quessantské ovečky a jehňátka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2010 09:14
kaskada

XXX.XXX.126.6

Zakládám nové, příspěvků už bylo hodně. :-)

13.5.2010 18:19
kaskada

XXX.XXX.126.6

Zdavím všechny obdivovatele oveček.

13.5.2010 21:53
saborka

XXX.XXX.184.52

13.5.2010 22:11
kaskada

XXX.XXX.126.6

Tomu říkám dokonalé maskování smajlík

14.5.2010 07:41
lavacca

XXX.XXX.104.178

páni, pořád mě udivuje barva vašeho jehňátka. :-) Jaké má rodiče? Koukala jsem , že mamina je karamel. A co tatínek? Takto zbarvené ques. jehňátko jsem ještě neviděla smajlík

14.5.2010 09:29
rybka

XXX.XXX.201.155

A Svatunka zůstává doma, bude na prodej, nebo popř. na výměnu ? My uvažujeme o výměně naší letos narozené Emilky.

14.5.2010 10:28
saborka

XXX.XXX.184.52

zdravím všechny smajlík Svatunka na prodej ani na víměnu není, po 4 beráncích první holka a takováhle ještě, to prodat nejdesmajlík. TA hnědobílá ovečka "rybky" je taky nádherná, jak z výlohy hračkárny :-)

Svatunka má mamku karamelku (po černé matce a hnědém beranovi), táta (na fotce v pravo-ještě jako jehně) je černý s bílým límcem a čupřinkou- ten je po bílé matce a hnědém beranovi

14.5.2010 10:29
saborka

XXX.XXX.184.52

no vÝměnu smajlík

14.5.2010 10:31
saborka

XXX.XXX.184.52

napodzim se pro velký úspěch, provede pokus o duplikát Svatunky, tak jsem už teď zvědavá na příští jaro

14.5.2010 12:20
rybka

XXX.XXX.201.155

A jak to vyřešíte, aby Svaťku nepokryl otec, či bratr. Máte nepříbuzného berana? :-|

14.5.2010 18:51
saborka

XXX.XXX.184.52

to problém není, otec je 2km daleko a k dispozici mám ještě berana černého ten je sice naprodej, ale ještě i hnědý-světlý velice pěkný, ten beká u sousedů :)smajlík

17.5.2010 12:29
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Trošku se zamýšlím nad letošní převahou beránků - co se dělá s "přebytečnými" berany? Ještě jsem neslyšela, že by se Quessantští zabíjeli, ale každý by potřeboval aspoň jednu svoji ovenku, ne...? A z toho pramení i náš problém - chceme si nechat našeho kluka Lucifera, ale sháníme k němu ovečku, kdybyste náhodou někdo měli na prodej, může být i starší...
díky

17.5.2010 12:43
rybka

XXX.XXX.201.155

Jo, jo, beránci jsou problém, ale znám chovatele, který bohužel prodává beránky i na porážku. Pro někoho nepřijatelné, ale pro někoho nutnost, protože opravdu co s nimi ? Kdo chce chovat hobby chov, určitě mu stačí jeden beran na pár oveček a když se z beránkama opravdu zadaří jako zřejmě většině letos tak co s nimi, jedině prodat hluboko pod cenou a nepátrat dále jak se s nimi naložilo.
Já osobně bych svého odchovance porazit nenechala, ale budu se muset hodně snažit abych je udala, ale co s nimi bude potom dál........to nevím, porážka jen opravdu v krajním případě, ale snad se tomu vyhnu.:-(

17.5.2010 13:13
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

No já měla nápad, přebytečné beránky vykastrovat, a jako skopečky si je nechat jako součást stádečka... Ale psala jsem si s jednou chovatelkou quessantek a ta psala, že o tom ještě neslyšela, že by se kastrovali. Mi to ale přijde pořád lepší, než je sežrat smajlík

17.5.2010 14:29
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jak píše Eva, bohužel buď beránka prodat pod cenou nebo i na jídlo. I já jsem celkem proti, ale co se dá dělat, bohužel u ovcí obecně převažují beránci nad ovečkami. Akorát u těch větších oveček se beránci snědí, tudíž to tak nevadí.

Já prodávám beránka za 1000, černý, 1500,- hnědočerný (od isabelly) a zatím nemám moc problém prodat. Pravdou je, že maminy jsou původem z Německa, tak je o ně i díky tomu zájem. Udivují mě inzeráty kdy chtějí chovatelé 2000,- za černého beránka bez žádného původu.:-| U těch bych se moc nedivila, kdyby jim zůstávali.

My jsme měli doma skopečka. Buď se dá dát hnedka po porodu kastrační gumička (to pokud vím, že bude jen na mazla) nebo se dá později vykastrovat v narkóze. Náš Bertík jí prodělal a zvládl to bez nějaké ujmy. Chtěli jsme si ho totiž nechat doma právě na mazla. Jenže to byl 5 měsíční prcek a neměl sílu se prát s Béďou, kterému v té době byly asi 4 roky. Takže Bertík neustále utíkal z ohrady a když jsme ho dali na druhou stranu plotu, tak se s Béďou mlátili přes plot, že ho úplně prohli. Tak jsme nakonec Bertíka prodali dál na mazlíka k holandské kozičce a poníkovi. :) aNavíc Bertík, tím že ho Amálka nechtěla (měla dvojčata), tak byl 4 měsíce z domova pryč. Myslím, že pokud by tu byl odmala, tak by ho Béďa snesl. takhle ale neznal jeho pach a myslel si, že má konkurenci. smajlík

17.5.2010 21:00
saborka

XXX.XXX.184.52

já prvního berana prodala do stádečka na němž se cvičí ovčáčtí psi, že se ho mladí pejsani tolika nebáli pro jeho velikost.
Druhého jsem nechala na 1 měsíci kastrova, a je s dalším beranem jako mazlíci u známého, ten je mám naprosto navolno, bydlí na samotě a beraniska má jako pejsky, chodí s ním na houby atd. ten letošní je již zamluvený "v kompletním provedení" tzn s 00 :-)

22.5.2010 13:24
arablue

XXX.XXX.130.109

22.5.2010 16:31
lavacca

XXX.XXX.1.3

arablue napsal(a):
A teď moje jehňátka.

to barevné jehně je zajímavé, nemáte foto zepředu? Aby mu byla vidět hlavička. :-)

a tady náš Sláveček a Květuška

1.6.2010 14:49
sallinas

XXX.XXX.131.169

Dobrý den,
do budoucna bych si ráda pořídila quessantky nebo holandské kozičky-jako sekačky a společníky ke koníkovi..ale neznám spolehlivé chovatele, můžete doporučit? A co potřebují ovečky především v zimě? Jak velký by měly mít přístřešek nebo bydlení?
Díky za info, příp.kontakt na chovatele...
Gabi

1.6.2010 15:14
lavacca

XXX.XXX.1.3

sallinas napsal(a):
Dobrý den,
do budoucna bych si ráda pořídila quessantky nebo holandské kozičky-jako sekačky a společníky ke koníkovi..ale neznám spolehlivé chovatele, můžete doporučit? A co potřebují ovečky především v zimě? Jak velký by měly mít přístřešek nebo bydlení?
Díky za info, příp.kontakt na chovatele...
Gabi

Doporučím vám chovatele na www.quessant.blog.cz (chovatelé v ČR a i 2) protože už z jejich zájmu o to, být uvedeni někde veřejně je fajn. Navíc pokud si přečtete u většiny dlouhý článek o tom, jak se k ovečkám dostali, zjistíte, že jsou jako já do oveček takoví blázni. :-)

Ovečky v zimě potřebují seno + liz + vodu (pokud není sníh, když je tak si kolikrát raději ukousnou sněhu než by šly ke kyblíku s vodou) + většina chovatelů přidává jablko/ mrkev/řepu atd. i torhcu obilí/pečiva.

Přístřešek stačí takový, aby do něj netáhlo (tj. nejlépe 3 strany) a nezateklo do něj. Jinak záleží i na vaší fantazii. :-) Jinak dopředu upozorňuji, že Quessantky jsou hrozně komunikativní a jsou schopné stát v dešti jen aby byli co nejblíž chovateli, tak to chce dělat přístřešek tam, kde se zdržujete nejvíc. :-)

3.6.2010 13:51
sallinas

XXX.XXX.131.169

Díky moc za rady :-)

3.6.2010 22:02
rybka

XXX.XXX.201.155

Jehňátka nám rostou jako z vody. Holky jsou jakž takž hodné a drží se více u maminek i když je někdy kluci umí zlákat na nějakou tu lumpárnu. Když však maminy zavolají většinou je poslechnou.
Takhle nám již Emilka vyrostla a i když se již většinou pase ráda si ještě cucne od maminky Emy mlíčka.

3.6.2010 22:14
rybka

XXX.XXX.201.155

Kluci, to jsou darebáci:-|. Jenom vymýšlejí lumpárny a utíkají maminám z dohledu. Nejvíc je baví hrát na honěnou se slepicemi a krocany. Bohužel jen jednostranně a chudáci pipiny někdy neví, kam se schovat. Zrovna minulý týden jsem díky těmto hrátkám přišla o jednoho velkého krocana. chudák při honičce zpanikařil, přeletěl plot a přistál na dvoře, kde si ho v nestřeženém okamžiku podala naše lovkyně Elza. Jeho trápení musel urychleně ukončit manžel.
Bertík ( vůdce těchto lumpáren ) dostal proutkem smajlík, ale ani za mák to nepomohlo, honičky se občas konají i nadále. Pokud jsem přítomna zasáhnu, pokud né, musí si holt pomoci každý sám jak umí.smajlík

8.6.2010 14:07
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jo, Evi, kluci jsou vždycky strašní lotři. :-)) U nás do honiček samozřejmě zahrnují slepice, kachňata i kočky. Je ale krásné, jak jsou nejmladší kočeny naučené na ovečky, že se chodí vysloveně s nimi mazlit. Zvláště Kája(černobílý kocourek) chodí a otírá se o hrudník Isabellce, samozřejmě přitom ještě mává ocáskem u jejího čumáku. Jen čekám, kdy jí napadne ho do něj kousnout. :-)

A tady jedna spací - únava po horkém dni.

8.6.2010 14:23
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Ahoj všem :-) Tak s těma lumpárnama je to pravda pravdoucí :-) Náš Lucík se drží smečky tří psů a maminka ho může volat jak chce. Nejmenšího psa Harýska už statečně připouští (Lucifer měl včera měsíc), většího pejska Rumcajse se onehdá snažil podojit (fúúúj, co to tam máááá, to mi teda nechutnáááá smajlík) a s největší fenou se chce pořád statečně trkat - Lucík je už trošku větší než její hlava :-). A nedejbože když psi v odpoledním klidu pospávají na trávníku, Lucík chodí od jednoho k druhému a úspěšně je zlobí - napřed trošku zkusí kopýtkem (spíš? žiješ? pojď si hrát!), když nemá žádnou odezvu, normálně na psa vyleze, ten ho s hromovým vrčením shodí a Lucík jde zas o psa dál... smajlík Mrzí mě, že trávím celé dny v práci, je s tím miminem opravdu celý den zábava smajlík

14.6.2010 20:27
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Asi to bude znít hrozně, ale ouessantka je ovce jako každá jiná. Jednu výhodu ale proti ostatním má. Vejde se do trouby...

14.6.2010 20:51
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

marketazalbre napsal(a):
No já měla nápad, přebytečné beránky vykastrovat, a jako skopečky si je nechat jako součást stádečka... Ale psala jsem si s jednou chovatelkou quessantek a ta psala, že o tom ještě neslyšela, že by se kastrovali. Mi to ale přijde pořád lepší, než je sežrat smajlík

Kdysi jsem viděl stádečko ouessantek, asi tak dvacet bahnic, k tomu pár plemenných beranů. Obývali asi 10 % farmy. zbylých 90 % okupovalo megastádo asi 200 skopců, které majitel neměl strdce zabít, tak je radši vykastroval. Rozhodně si nemyslím, že tak by chtěl kdokoli z chovatelů ouessantek dopadnout... Myslím, že se budeme muset k problému postavit čelem a ověřit, co je pravdy na tvrzení, že ouessantky mají výborné tmavé libové maso...smajlíksmajlík

15.6.2010 10:40
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak se musím podělit o svou starost - už mám 2 měsíce zamluvenou Květušku, pán se dušoval že stačí napsat e-mail a přijede si pro ni. Já trubka na něj sice mám adresu, ale telefon ne a e-maily se mi už 2 týdny vrací. A tak se ptám, co teď? Myslíte, že bude stačit dát na web výzvu, aby se do týdne ozval, jinak ji nabídnu někomu jinému? Mám už od ledna další 3 zájemce, tak teď nevím. Nerada bych na něj udělala nějakou ,,boudu´´, ale Květuška už je k odběru a já teď nevím, co dělat. smajlík

15.6.2010 11:05
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Ať si každý se svými zvířaty nakládá jak uzná za vhodné - pokud chce někdo jíst quessantky, je to jeho volba, stejně tak jako je moje volba, že svoje zvířata nežeru. A nekecám do toho nikomu tak prosím nikdo nesuďte můj názor a rozhodnutí. Když nikomu, tak ani svému muži, který by sice quesantky asi nejedl, ale je ochoten být u zabíjení našich budoucích kozlíků a bude je i jíst, narozdíl ode mně.

15.6.2010 11:11
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Zuzko, ovečky quessantek jsou letos pěkně "v ceně" :-) tak neváhej a prodej zájemci s pořadovým číslem 2 :-)). Já jsem taky Lucíkovi sháněla nevěstu, ale cena 4000 a 4500 za nabízené ovenky mě trochu zaskočila :-(. No jo, ty naše pidiovce jsou bohužel módní záležitostí, za pár let budo třeba za pár stovek podobně jako zakrslé kamerunské kozy. Kdybys třeba věděla o nějaké ovečce (i dospělé) za normální cenu (kolem 2500 - 3000kč), dej vědět :-)

15.6.2010 12:48
lavacca

XXX.XXX.1.3

marketazalbre napsal(a):
Zuzko, ovečky quessantek jsou letos pěkně "v ceně" :-) tak neváhej a prodej zájemci s pořadovým číslem 2 :-)). Já jsem taky Lucíkovi sháněla nevěstu, ale cena 4000 a 4500 za nabízené ovenky mě trochu zaskočila :-(. No jo, ty naše pidiovce jsou bohužel módní záležitostí, za pár let budo třeba za pár stovek podobně jako zakrslé kamerunské kozy. Kdybys třeba věděla o nějaké ovečce (i dospělé) za normální cenu (kolem 2500 - 3000kč), dej vědět :-)

No, asi mi nic jiného nezbude. Holt, měl mi napsat telefon. takhle já co? :-( No, musím se přiznat, že za ovečku taky chci 4000,- (od Amálky) a 4500,- od Isabelly - ta bude totiž hnědočerná a mamina je s papírama. Obě jsou dost drobné a dovezené z Německa.:-)

Jinak co jsem koukala, tak i za ovečku bez původu chtějí i 5000,-. :-| To mě přímo vyděsilo.smajlík Uvažovala jsem o rozšíření stádečka, ale díky cenám jsem se zas rozmyslela. Navíc nejsou dodělané ploty a až letos se nám ovečky ,,zaplatí´´ - teda aspoň tu pořiz. cenu, což bylo u nás za berana a 2 ovečky 12 000,-. :-| Tak až budou v plusu, tak možná začnu rozhazovat sítě. Ráda bych ale šimlovou ovečku, takže ta bude určitě za těch 5000,-. smajlík

15.6.2010 13:23
farmer2

XXX.XXX.24.188

nechci tady rýpat ani nic podobného je to můj a můj(myslím že i jiných) názor - ceny za miniovce jsou přehnaně vysoké - jak k tomu příjdem my chovatelé normálních plemen kdy bysme dvouměsíční jehně nikdy za takovou cenu co tu uvádíte neuměli prodat- a bohužel je to škoda co se dá dělat - miniovce jsou prostě v módě - ale bohužel v našem státě to nebude trvat dlouho a bude jich tolik nakřížených,že nebudou chovatelé vědět co snimi a že je nebudete jíst to je jistě každého věc - tak prodávejte dál beránky a tím si zajistíte že se toto plemeno každým rokem víc a víc rozšíří. Janě že jsou lidé kteří se tomu věnují chtějí mít kvalitní zvířata - třeba i papírové - jenže český člověk vždy koupí to co je levnější a bohužel stím nikdo nic neudělásmajlík

15.6.2010 13:28
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Tak já jsem dala za Čerta a Kačenku dohromady 5000, k tomu jsem dostala venkovní budku a asi pět velkých vaků (ze záclon) sena. Tak to byl asi hodně dobrý kauf :-|. Ale zase neznám původ našich oveček, jsou jen registrované, ale není jisté, že jsou čisté...hledali jsme na internetu standart oveček, tak do výšky se vlezly (nejsou větší než dovoleno), ale smířili jsme se s tím, že žádné výstavní šampiony nemáme :-) Taky by se mi líbilo víc zvířat, ale máme stejný problém - ty ploty ty ploty...smajlík.

15.6.2010 13:43
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

farmer2 napsal(a):
nechci tady rýpat ani nic podobného je to můj a můj(myslím že i jiných) názor - ceny za miniovce jsou přehnaně vysoké - jak k tomu příjdem my chovatelé normálních plemen kdy bysme dvouměsíční jehně nikdy za takovou cenu co tu uvádíte neuměli prodat- a bohužel je to škoda co se dá dělat - miniovce jsou prostě v módě - ale bohužel v našem státě to nebude trvat dlouho a bude jich tolik nakřížených,že nebudou chovatelé vědět co snimi a že je nebudete jíst to je jistě každého věc - tak prodávejte dál beránky a tím si zajistíte že se toto plemeno každým rokem víc a víc rozšíří. Janě že jsou lidé kteří se tomu věnují chtějí mít kvalitní zvířata - třeba i papírové - jenže český člověk vždy koupí to co je levnější a bohužel stím nikdo nic neudělásmajlík

To přece nemůžete porovnávat - normální ovce jsou k užitku, na maso, miniovce jsou hobby chov, takže ceny jsou opravdu nesrovnatelné. To je jakobychom porovnávali ceny "teddy králíčků" a normálních králíků na pekáč. A nemyslím, že naše louky zaplaví miliony nakřížených ovcí - vždycky se určitě najde někdo, kdo i miniovci sní nebo ke snězení prodá... Kdo chce chovat čistokrevné, tak si vždycky kvalitní zvířata zajistí. To je stejné jako s kozama - spousta lidí chová různé "neužitečné" kamerunky a podobné, které jsou jen pro ozdobu a obveselení dvora. Oni ti kozí a ovčí kříženci mají vlastně štěstí, že se dají využít k jídlu. Narozdíl od křížených psů, které nezodpovědní lidi množí a pak nechají napospas osudu, uvazují v lese, vyhazují z aut na dálnicích apod. V horším případě ti psi někde umřou, v lepším se dostanou do útulu (kde ve finále často na špatné krmení, špatnou péči a stres umřou taky... No, teď to vypadá, že nabádám k jezení psů - ježíšmarjá to v žádném případě, snad se toho nikdo v tomto smyslu nechytne...:-(. Snad je pochopitelné, co jsem tím chtěla říct...smajlík Prostě by se měl každý člověk chovat tak, aby nedopustil utrpení žádného svého zvířete. Ať už "obyčejné" ovce nebo papírového čistokrevného psa s rodokmenem...

15.6.2010 15:52
lavacca

XXX.XXX.1.3

farmer2 napsal(a):

No, tak za prvé já ty ceny nevymýšlela, ale zas nikomu nebudu prodávat pod cenou kvalitní zvířata. To už si to jehně raději nechám. :-| Mám na ovečky ,,úvěr´´ od mamky a splacený je díky jehňatům až letos (tedy po prodeji letošní jehňat). Holt buď chci mít miniovečky, kterým stačí menší plocha, tak si připlatím nebo budu sekat sekačkou. Či si koupím normální ovce a na podzim je třeba sním, ale zas je tam limit pastviny, že?. Vždyť je to každýho věc, ne?

A když jsme u toho - tržní cena je střetnutí nabídky a poptávky.takže to, že se quessantky rpodávají za takovou cenu je i věc zájemců, kteří jsou schopni tolik zaplatit. Já neříkám, za ovečku 5000,- (tak jsem to kupovala já v roce 2007) je dost, ale pokud chci kvalitní zvíře, tak si připlatím.

A ano, samozřejmě, že se pár takových ,,chytráků´´ našlo a kříží quessantky s kde čím - kamerunskou, romanovskou ovcí, se skudde. Ovšem proto jsem taky založila web o Quessantkách, kde je seznam chovatelů ques. ovcí, které minimálně čistokrevně vypadají a také jsou tak fotky a odkazy na zahraniční weby, aby si zájemce mohl porovnat zda ovce o kterou má zájem je opravdu Quessantka či nikoliv. :-)

Jinak pokud mám doma kvalitní zvířata, tak se ani většímu rozšíření chovatelů bát nemusím. :-|

Já vím, že chovatelé minioveček jsou trnem v oku chovatelům ,,normálních´´ ovcí, ale kde není zájemce není ani provedený obchod. A co se týče vaší starsoti o přemnožení quessnaek a rozšíření jejich chovatelů - já jsem například z 5 beránků prodala do chovu (spolu s letošním Slávečkem) jen 3. Jeden je již vykastrován a je jako mazel a druhý dělá společnost skopečkovi u jednoho veterináře. :-)

15.6.2010 17:59
agentka

XXX.XXX.24.188

je to tak se vším kdo chce kvalitu tak si připlatí - bohužel jich není moc - většina lidí chce co nejlevnější a množit množit a pak to tak dopadá - je to tak se vším možným např. takoví jokšíři jsou tet v módě tak každý chce mít honem jokšíra a hlavně co nejlevněji, není to tak dávno co skoro u každé chalupy byl zlatý retrívr nebo labrador protože zrovna byl v módě , to samé je s těmi tedy králiky, prasátky, ovečkami - to že jsou chovatelé kteří se tomu věnují je věc jiná jenže hodně lidí to nechápe - to samé je s registrací vemte si kolik lidí vůbec nemá nic zaregistrované a v pohodě si vše chová - to mě štve ze všeho nejvíc - a pořád někomu vysvětluji proč mám zvířata registrovaná a proč si je má dotyčný zaregistrovat je to pořád dokola.smajlík

15.6.2010 19:21
lavacca

XXX.XXX.1.3

agentka napsal(a):
je to tak se vším kdo chce kvalitu tak si připlatí - bohužel jich není moc - většina lidí chce co nejlevnější a množit množit a pak to tak dopadá - je to tak se vším možným např. takoví jokšíři jsou tet v módě tak každý chce mít honem jokšíra a hlavně co nejlevněji, není to tak dávno co skoro u každé chalupy byl zlatý retrívr nebo labrador protože zrovna byl v módě , to samé je s těmi tedy králiky, prasátky, ovečkami - to že jsou chovatelé kteří se tomu věnují je věc jiná jenže hodně lidí to nechápe - to samé je s registrací vemte si kolik lidí vůbec nemá nic zaregistrované a v pohodě si vše chová - to mě štve ze všeho nejvíc - a pořád někomu vysvětluji proč mám zvířata registrovaná a proč si je má dotyčný zaregistrovat je to pořád dokola.smajlík

jj, joršíři - no, spíš jejich napodobeniny za 7-8 tisíc jsou někdy až k pláči :-(. Taky jsem měla ten nápad pořídit fenečku jorka - mamce ke kulatinám s tím, že se jí jork již dlouho líbí. Obeslala jsem pár inzerátů i CHS a jedna paní mi nabídla velmi levně starší fenečku (již měla uzavřenou chovnost), případně fenečky 2. byl to velký boj srdce s rozumem, ale nakonec rozum vyhrál a fenečka zůstala doma u paní. Akorát já mám pořád pocit, že mít doma malého pejska by bylo fajn. :-) Jenže máme na zahradě 4 velké psy a obávám se, že by fenka mohla vyběhnout a nemuselo by to dopadnout dobře. smajlík A to bych fenečce vážně nepřála ačkoli by bylo fajn mít i doma psí společnost. :-)

Jj, co se týče registrace taky někteří lidé kroutí hlavou, ale naštěstí zájemci o jehňátka to chápou - většina již hlášené ovečky má ;případně jsem radila, jak na to. :-) Teď jsem ještě zjistila, že i miniprasátka registrovat, tak už mám doma pro ně též známky. Jo akorát sranda bude až budeme chytat čuníka, aby jsme ho označili. :-|

15.6.2010 20:35
katjuschka

XXX.XXX.167.57

Tak potichučko sledujem diskusiu, pretože nemám ovečky, iba sa na ne chystáme. Ja som úplne proti názoru, že ovečky v Česku sú drahé, ja som presvedčená o tom, že úplne všetky sa predávajú pod cenu. Zoberte si,všetci máte rezervované holky uz pomaly rok dopredu ale máte problém predať baránkov. Ja by som na vašom mieste tú ovečku (ak ste naozaj presvedčení že ovečka je kvalitná) predávala drahšie, potom by sa záujemcovia o vypásanie trávnika a mazlíkov zamerali skorej na skopečkov. Dopyt by sa vyrovnal ponuke a myslím, že nikto by problém nemal. V podstate si sami kazíte trh, ale šak to je už vecou chovateľov v Česku, neberte to v zlom ;)

15.6.2010 20:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
Tak potichučko sledujem diskusiu, pretože nemám ovečky, iba sa na ne chystáme. Ja som úplne proti názoru, že ovečky v Česku sú drahé, ja som presvedčená o tom, že úplne všetky sa predávajú pod cenu. Zoberte si,všetci máte rezervované holky uz pomaly rok dopredu ale máte problém predať baránkov. Ja by som na vašom mieste tú ovečku (ak ste naozaj presvedčení že ovečka je kvalitná) predávala drahšie, potom by sa záujemcovia o vypásanie trávnika a mazlíkov zamerali skorej na skopečkov. Dopyt by sa vyrovnal ponuke a myslím, že nikto by problém nemal. V podstate si sami kazíte trh, ale šak to je už vecou chovateľov v Česku, neberte to v zlom ;)

Jo, taky jsem měla zájemkyni o 2 ovečky ale jen na výpas a nejlépe i barevné, aby měla rovnou barevnou vlnu na zpracování. Tak jsem jí napsala, že je holek strašný nedostatek, tudíž prodávám jen do chovu a naopak beránků je takový nadbytek, že ať si raději koupí beránky a nechá je vykastrovat, že budou stejně hodní jako ovečky. Na to mi ovšem neodpověděla. :-| Já vim, že dle někoho jsou holky hezčí, ale například na stříhání jsou berani i praktičtější - člověk je chytne za rohy a nikam mu neutečou. :-)

Co se týče toho zamlouvání máte pravdu, já měla prvního zájemce někdy v listopadu. Ten se teda teď neozývá, tak jsem Květušku nabídla paní, co psala v březnu, ale i tak jsem měla 4 zájemce a paní, která náhodou prohlížela stránky a viděla jak je Květuška krásná, psala, že by jí brala všema deseti. :-)

16.6.2010 06:51
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

katjuschka napsal(a):

Svatá pravda, a to ještě na našem trhu vlastně ani nejsou papírové ovce a plemenní berani... Ceny u vynikajících plemenníků si umím představit mnohem výš, než u beránka u kterého nikdo neví, kdo je mamatata.

16.6.2010 13:13
katjuschka

XXX.XXX.156.89

No ono sa tie ovečky predsi len zháňajú ťažko. Ja teraz už asi mesiac komunikujem s chovateľmi v Holandsku ohľadne dovozu papierových ovečiek, ale u nich zákony vyžadujú až mesačnú karanténu a sledovanie predtým ako môžu byť vyvezené. Každopádne nevzdávam sa, snáď to cez leto zrealizujeme. :-) Tak či onak, je úplne normálne že holky sa proste predávajú na chov a sú omnoho drahšie ako chalani. Je fakt, že sa vždy nájdu experti, ktorí ju dajú pod cenu ale netreba sa nimi veľmi riadiť. Častokrát nemajú pre ne dobré podmienky, sú krížené, alebo ich majú plaché že sa chytiť nedajú, poprípade vlastne nič na predaj nemajú. Treba si dať proste cenu za svoju prácu (aj keď je to hobby) a vedieť si ju odôvodniť. A niekedy je fajn si aj trochu počkať :-)

Napríklad pre kobylky do Holandska sme šli traja ľudia, trvalo to 4 dni, vybrali sme tri krásne chovné kobylky, prítulné. Snáď nikto nebude čakať , že za to riziko a náklady ich budem predávať za 500 eur... Nasadili sme im cenu bez ohľadu na to, po koľko sa predávajú kamiónové z Poľska a predali sa všetky (samozrejme okrem tej mojej čo som mala pre seba). Podobne to ale funguje so všetkým od stoličiek od stolára až po rodinné domy. Nie je teda dôvod prečo nezískať spať aspoň náklady čo do tých ovečiek dáme :-)

16.6.2010 16:49
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
No ono sa tie ovečky predsi len zháňajú ťažko. Ja teraz už asi mesiac komunikujem s chovateľmi v Holandsku ohľadne dovozu papierových ovečiek, ale u nich zákony vyžadujú až mesačnú karanténu a sledovanie predtým ako môžu byť vyvezené. Každopádne nevzdávam sa, snáď to cez leto zrealizujeme. :-) Tak či onak, je úplne normálne že holky sa proste predávajú na chov a sú omnoho drahšie ako chalani. Je fakt, že sa vždy nájdu experti, ktorí ju dajú pod cenu ale netreba sa nimi veľmi riadiť. Častokrát nemajú pre ne dobré podmienky, sú krížené, alebo ich majú plaché že sa chytiť nedajú, poprípade vlastne nič na predaj nemajú. Treba si dať proste cenu za svoju prácu (aj keď je to hobby) a vedieť si ju odôvodniť. A niekedy je fajn si aj trochu počkať :-)

Napríklad pre kobylky do Holandska sme šli traja ľudia, trvalo to 4 dni, vybrali sme tri krásne chovné kobylky, prítulné. Snáď nikto nebude čakať , že za to riziko a náklady ich budem predávať za 500 eur... Nasadili sme im cenu bez ohľadu na to, po koľko sa predávajú kamiónové z Poľska a predali sa všetky (samozrejme okrem tej mojej čo som mala pre seba). Podobne to ale funguje so všetkým od stoličiek od stolára až po rodinné domy. Nie je teda dôvod prečo nezískať spať aspoň náklady čo do tých ovečiek dáme :-)

tak to vám moc fandím. :-) Včera jsem si psala s pánem ze Slovenska, který má právě z Holandska dovezené ovečky s PP a dokonce šimlové. :) Viz nový odkaz na mém webu o quessantkách. :-)

Co se týče Květušky, tak zatím jedna zájemkyně odmítla(sehnali jinde) a jedna se ozvala, že se ještě domluví s manželem, ale že měl velký zájem, tak zavolá. :-) Jinak jsem o tom mluvila s mamkou a ta mi odsouhlasila, že si jí případně necháme. Stejnak je to krasavice, tak co. :-) A když se povede, tak dotáhneme do zdárného konce druhou ohradu, kde bude moci být nový pár. :-)

A abych nezapomněla - pokud znáte nějakého chovatele Quessanek, který není uvedený na mém webu mezi chovateli a stál by o to, předejte mu můj e-mail : lavacca@seznam.cz. :-) Děkuju.

16.6.2010 18:25
lavacca

XXX.XXX.1.3

a aby tady zase byla nějaká fotečka :-)

Květuška asi před 2 hodinami :)

17.6.2010 11:11
lavacca

XXX.XXX.1.1

tak a jelikož zájemci už sehnali jinde a stejně jsem pořád váhala zda si Květušku nechat doma, tak jsme se nakonec s mamkou dohodli a.... Květuška zůstává doma. :-):-) Béďa bude s Amálkou v jendé ohradě, Isabellka s Květuškou v druhé + jim seženeme beránka. :-)

17.6.2010 13:39
rybka

XXX.XXX.201.155

Zuzi, dej inzerát a ovečku budeš mít hned pryč. Nemůžu uvěřit, že při dnešní poptávce Ti zůstává ovečka na ocet. Mě volají stále, ale bohužel jim již nemám co nabídnout. Nebo si zadej výměnu. Má kamarádka by vyměnila hned, ale její smůla je, že nemá ovečky registrovány, což jí říkám pořád, ale říkala, že kvůli čtyřem kusů hobby oveček nebude zřizovat hospodářství a o ušních známkách ani nemluvě.
Určitě ti utrhnou za ovečku ruce ( pokud za ní nechceš mailand ), ale 4 000,- je normální cena černé jehničky.

17.6.2010 14:56
katjuschka

XXX.XXX.167.57

No ja si skorej myslím, že Lavacca neuvažuje o predaji Kvetušky, skorej sa úprimne teší, že má výhovorku prečo ju nepredať :-)) Že je to tak? :-) Ťažko sa lúčime so zvieratkami, ktoré sme si sami odrodili a vychovali =) Preto v súvislosti aj s predchádzajúcou témou, ani ja by som nevedela zabiť môjho odchovanca, i keď za to neodcudzujem druhých. Inak s pánom, čo má dovezené ovečky s PP som sa bavila. Bohužiaľ ich uchovňovať nebude a ani nemôže. My ešte stále bojujeme, uvidíme koľko ma to bude baviť a to sme len na začiatku smajlík

17.6.2010 14:57
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Zuzi, dej inzerát a ovečku budeš mít hned pryč. Nemůžu uvěřit, že při dnešní poptávce Ti zůstává ovečka na ocet. Mě volají stále, ale bohužel jim již nemám co nabídnout. Nebo si zadej výměnu. Má kamarádka by vyměnila hned, ale její smůla je, že nemá ovečky registrovány, což jí říkám pořád, ale říkala, že kvůli čtyřem kusů hobby oveček nebude zřizovat hospodářství a o ušních známkách ani nemluvě.
Určitě ti utrhnou za ovečku ruce ( pokud za ní nechceš mailand ), ale 4 000,- je normální cena černé jehničky.

Inzerát jsem nepodávala, jen jsem obeslala ty, kteří měli zájem po pánovi. Což byli 4 lidé - 2 se ozvali, že už mají zamluveno jinde a 2 další se neozvali vůbec. Ale to je stejně jedno, ráda si Květušku nechám. Už když se narodila, tak jsem se do ní zamilovala, ale bylo mi blbý si jí nechat, když byla předem zamluvená.:-) No a díky tomu, že pán nekomunikuje, si jí můžu nechat. :-)

Stejně jsme rozhodnutí utvořit 2 stádečka s tím, že Květuška zůstane s Isabellkou, aby jsme pak měli - pokud se povede - 1 nepříbuzný pár. Navíc holky už nejsou nejmladší - letos jim je 7 let, tak kdoví zda to není poslední holka po Isabellce, od které jsem si stejně plánovala do budoucna jehničku nechat. :-) Tak aspoň omladíme stádečko.:-)

No, cena by byla 4500,- dík tomu, že je po Isabelle a už nám začíná do její barvy světlat. Ale to je jedno, je to krasavička a tak má domov doma jistý. :-)

Tak vyřiď kamarádce, že se to fakt vyplatí. :-) Vždyť to neni tolik papírování a lidé jsou závistiví, tak aby pak nebrečela nad tím, že dostala 50.000,- pokutu, když jí prásknou. :-|

Já letos Isabelle vyměňovala tu starou známky z Německa za novou českou(která mi 3 roky ležela v šuplíku:-)). Mám ji v plánu napíchnout i Amálce (akorát je blbý, že jí musím nově píchnout ucho. Isabelle jsem jen vyndala starou známku a do té díry dala novou).

17.6.2010 15:01
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
No ja si skorej myslím, že Lavacca neuvažuje o predaji Kvetušky, skorej sa úprimne teší, že má výhovorku prečo ju nepredať :-)) Že je to tak? :-) Ťažko sa lúčime so zvieratkami, ktoré sme si sami odrodili a vychovali =) Preto v súvislosti aj s predchádzajúcou témou, ani ja by som nevedela zabiť môjho odchovanca, i keď za to neodcudzujem druhých. Inak s pánom, čo má dovezené ovečky s PP som sa bavila. Bohužiaľ ich uchovňovať nebude a ani nemôže. My ešte stále bojujeme, uvidíme koľko ma to bude baviť a to sme len na začiatku smajlík

No, pravdou je, že beránky dávám z domova tak nějak bez emocí. Vloni když odjížděla Matylda, tak slza neukápla jen proto, že noví majitelé jsou úžasní lidé a jsem si jistá, že se má u nich suprově. :-) No a kdyby bývala letos odjížděla Květuška, tak by slzičky byly. Nevím zda je to tím, že jsem od začátku zamilovaná do isabelly a Květuška je jako její kopie nebo tím, že má prostě tak krásná očka a v nich takovou tu šibalskou jiskřičku.:-)

17.6.2010 15:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

A co Ty, Evi? Koukala jsem, že prodáváš Matese kvůli změně krve. Tak jsi si nechala doma Emičku?:-)

17.6.2010 15:37
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):
A co Ty, Evi? Koukala jsem, že prodáváš Matese kvůli změně krve. Tak jsi si nechala doma Emičku?:-)

Já už jsem fakt blbásmajlík, vždyť Emu jsi kupovala vloni. Myslím samozřejmě Emilku. :-)

18.6.2010 20:54
lavacca

XXX.XXX.1.3

Mám na vás - chovatele Quessanek - krásný dotaz. Nevíte o někom z vašeho okolí, kdo by měl šimlové ovečky?smajlík jedná se mi konkrétně o zamluvení beránka na příští rok s tím, že bych chtěla, aby byly OBA rodiče šimloví.

Bohužel vím jen o 2 chovatelích, kteří mají šimlové ovečky, ale vždy čekají zda se jim šimlová barva vůbec vykříží. A já bych moc toužila po čistě šimlovém beránkovi. :-)

Jde o to, že letos Květušku ještě připouštět nebudu, nechám jí do příštího roku dorůst a připustím jí tak až v roce a půl. Stejně tak byla poprvé připuštěná Amálka s Isabellou a nikdy neměly jediný problém s porodem. Chovatelé v cizině - co chovají s PoP - to tak běžně praktikují, tak se nechám inspirovat. :-) Myslím, že to Květušce jen prospěje.

19.6.2010 07:33
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

farmer2 napsal(a):

Múj názor je takový, že ceny vystihují tržní realitu. Dále bych rád uvedl pár výhod a nevýhod vyšších cen. Vyšší cena je sice nepříjemná při nákupu nových ovcí a zakládání stáda, ale zabezpečí, že si ouessantky pořídí lidé s opravdovým zájmem. Náledně si pak svého stádečka váží. Hned druhým rokem se ale vyšší ceny stávají výhodou, a to při prodeji. prostě máte doma poklad, který se vám hezky otelí... Navíc, u papírových zvířat, až se na našem trhu nějaká objeví, se ceny asi budou pohybovat ještě výše, odhaduji na tak dvojnásobku. Obzvláště u beranů bude obrovský rozdíl mezi registrovaným plemenníkem a beránkem bez původu, měřitelný na tisíce procent. Za vyšší ceny buďme rádi, ježto kromě prodeje potomstva a vypasení zahrádky z ouessantek jiný komerční zisk není... smajlík

19.6.2010 07:51
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Ještě jedna věc. Ouessantky byly plemeno na vyhynutí a množí se velmi pomalu, oproti jiným ovcím. Mají jen jedno jehňátko. Proto se jejich přemnožení nemusíme obávat a buďme rádi, že se zvolna rozšiřují...

19.6.2010 08:02
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

lavacca napsal(a):
No, asi mi nic jiného nezbude. Holt, měl mi napsat telefon. takhle já co? :-( No, musím se přiznat, že za ovečku taky chci 4000,- (od Amálky) a 4500,- od Isabelly - ta bude totiž hnědočerná a mamina je s papírama. Obě jsou dost drobné a dovezené z Německa.:-)

Jinak co jsem koukala, tak i za ovečku bez původu chtějí i 5000,-. :-| To mě přímo vyděsilo.smajlík Uvažovala jsem o rozšíření stádečka, ale díky cenám jsem se zas rozmyslela. Navíc nejsou dodělané ploty a až letos se nám ovečky ,,zaplatí´´ - teda aspoň tu pořiz. cenu, což bylo u nás za berana a 2 ovečky 12 000,-. :-| Tak až budou v plusu, tak možná začnu rozhazovat sítě. Ráda bych ale šimlovou ovečku, takže ta bude určitě za těch 5000,-. smajlík

Pozor na šimlové ovečky, ve Francii i v Holandsku jsou vyřazovány z chovu, neboť nesplňují standard. I český standard šimlovky nepřipouští. Optimální barva je černá. Připouští se i hnědá a bílá. Šimlová je ale zcela mimo, ale pro další chov je bezcenná, i když se někomu může líbit...

19.6.2010 13:23
katjuschka

XXX.XXX.169.202

Neviem odkiaľ máte informácie, ale holandská plemenná kniha plnohodnotne uznáva 4 farby ovečiek - čierna (sem patrí aj české označovanie hnedej ovečky, ktorá je v podstate čiernohnedá), biela, hnedá (u nás sa označuje mnohými chovateľmi ako karamelová) a šimlová. Takto mi to vysvetľovali chovatelia v Holandsku. I keď je fakt, že čiernych a bielych je v uchovnených stádach najviac.

U nás predáva šimplového baránka po rodičoch s PP pán Trubíni http://zvierata.bazos.sk/inzerat/4087350/quessant-baran-simel.php Prezentáciu chovu má na stránke http://quessant.meu.zoznam.sk

19.6.2010 14:04
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
Neviem odkiaľ máte informácie, ale holandská plemenná kniha plnohodnotne uznáva 4 farby ovečiek - čierna (sem patrí aj české označovanie hnedej ovečky, ktorá je v podstate čiernohnedá), biela, hnedá (u nás sa označuje mnohými chovateľmi ako karamelová) a šimlová. Takto mi to vysvetľovali chovatelia v Holandsku. I keď je fakt, že čiernych a bielych je v uchovnených stádach najviac.

U nás predáva šimplového baránka po rodičoch s PP pán Trubíni http://zvierata.bazos.sk/inzerat/4087350/quessant-baran-simel.php Prezentáciu chovu má na stránke http://quessant.meu.zoznam.sk

Jj, s panem Trubíni jsme v kontaktu. :-) Spíš jsem chtěla vědět, zda i v ČR takové stádečko někdo má. :-)

Co se týče barvy, tak pravdou je,že šimlová je nejmladší z barev.

A ač není ve standartu přímo vypsána, zakázána není. :-|

Barva rouna u původní ovce quessantské je černá (70 % všech zvířat na světě je černých), vyskytuje se ale i barva hnědá, kaštanová (20 %) a bílá či smetanová (10 %). U bílého zbarvení může být nádech do červena, obzvláště v partiích hlavy, krku, kořene ocasu a nohou. V těchto barvách se mohou vyskytovat různé barevné odstíny, ale vždy jednotné v celé délce chlupu. S věkem nebo na slunci může některá barva ustupovat jinému zbarvení. Po střiži opět vystoupí původní zbarvení. Skvrny např. na čele jiné barvy, které se objevují u některých jehňat, nejsou na závadu standardu.

19.6.2010 16:05
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

katjuschka napsal(a):

Pravda je, že v Holandsku jistou dobu šimlové tolerovali, ale ustoupili od toho a po vzoru francouzské GEMO se uchovňují jen jednobarevná zvířeta. Český standard šimlovou také, pokud vím, nepřipouští a už vůbec ne u plemenného berana...

19.6.2010 16:21
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Zde je holandský standard, sice se to musí přeložit, ale to google umí...:-)
http://d114639.pem.kpn.net//index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=52

19.6.2010 16:38
katjuschka

XXX.XXX.169.202

jasombačavelmistarý napsal(a):
http://d114639.pem.kpn.net//index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=52

Jaaaj, tak takto to je =) dík za info. Ale teda je možné, že v minulosti ovečky a barani uchovnení boli, len sa už od toho ustúpilo... Štandard, teda ten holandský originál poznám, preto som nevedela o tom, že by bola šimlová farba už out =D Aké mali vlastne odchylky od štandardu? Príliš veľké či...?

19.6.2010 16:41
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

A zde je celoevropsky uznávaný standard francouzské GEMO:
http://pagesperso-orange.fr/gemo.info/site%20gemo/page%205%20caracteristiques2.htm
odkaz zkopírujte do stavového řádku a pak ENTER...

Nechci být kousavej, ale vzpoměj jem si na říkanku "Strejček nimra - koupil šimla - za děravý groš..."smajlík

19.6.2010 16:56
katjuschka

XXX.XXX.169.202

Každopádne, myslím si že aj tak iba málo chovateľov má na to (peňazí a nervov), aby uchovnili celé stádo a barana... Možno kupovať barana s PP je blbosť, ale pre taký hobby chov.... Mne osobne sa "strieborná" farba veľmi páči. A u bez PP ovečiek je úplne bezpredmetné hovoriť o chybách v štandarde :-)

19.6.2010 18:43
lavacca

XXX.XXX.1.3

To je sice pěkný, ale já tam přímo vidím:

Barva.
Všechn barvy by měly být jednotné (žádné barevné rozdíly v srsti), černá, šedá, bílá a hnědá. V bílých zvířat, červená kůže, vytváří mírně načervenalý záře vzniká, především na hlavě, nohou a ocasu.

A co je podle vás šimlová než šedá barva?

19.6.2010 18:51
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
Každopádne, myslím si že aj tak iba málo chovateľov má na to (peňazí a nervov), aby uchovnili celé stádo a barana... Možno kupovať barana s PP je blbosť, ale pre taký hobby chov.... Mne osobne sa "strieborná" farba veľmi páči. A u bez PP ovečiek je úplne bezpredmetné hovoriť o chybách v štandarde :-)

Já teda osobně toužím, že jednou budu mít i já stádečko s PP a s tím, že tam bude pár šimlových holek.

Proč potom např. pan Trubini přivezl z Holandska ovečky šimlové s PP? Chcete mi říct, že jsou vlastně neuchovnitelné pro špatnou barvu? Jako psi s vadou, kteří dostanou PP, ale do chovu je nikdo nepustí? A v čem přesně neodpovídají standardu?velikostí? A proč by se tedy tak vehementně křížilo, aby byly šimlové ovečky, když se zase vylučují? A když jsme u toho, proč by se najednou ta vada našla jen u šimlových oveček? Vždyť bílé jsou taky získané až křížením někdy tuším ve 30.letech 20.století, tudíž též nově a nikdo jim nic nevyčítá. Nbeo se snad chovatelé zalekli toho, že ty šimlové jsou rpostě pro veřejnost lákavější a chov černých by se za chvíli vytratil????

Zajímavostí je, že jsem prolezla už hodně zahraničních webů a i tam, kde chovají ovečky s PP, tak šimlové ve stádě též mají. :-|

Nicméně já si šimlovou ovečku stejně časem obstarám. :-) Přijdou mi více než dokonalé. To samé hnědočerné. Ty černé už jsou celkem okoukané, aspoň že jim stářím začínají bělat koutky u pusiny :-), jsou tím aspoň trochu zajímavé. osobně si neumím představit celočerné stádo. Vždyť je to až depresivní, ne? :-|

19.6.2010 18:52
lavacca

XXX.XXX.1.3

19.6.2010 20:21
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Možná ten standard ještě na webovkách neupravili, sám jsem tvrdil že jistou dobu šimlové uznávali, ale opravdu od nich nedávno ustoupili. Problém je, že barva musí být na celé ovci stejná. U šimlových je problém s nerovnoměrností barvy. Nicméně, francouzský standard je zcela striktní a šimlovou netoleruje...

19.6.2010 20:32
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

lavacca napsal(a):
No, není prostě dokonalá???:-)

Kolik má v kohoutku? Přijde mi větší, než ty ostatní...

19.6.2010 21:21
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

lavacca napsal(a):
To je sice pěkný, ale já tam přímo vidím:

Barva.
Všechn barvy by měly být jednotné (žádné barevné rozdíly v srsti), černá, šedá, bílá a hnědá. V bílých zvířat, červená kůže, vytváří mírně načervenalý záře vzniká, především na hlavě, nohou a ocasu.

A co je podle vás šimlová než šedá barva?

Zasílám odkaz na seznam všech špičkových holandských standard splňujících zvířat. V rubrice barva se vyskytuje pouze čermá, hnědá a bílá.

http://d114639.pem.kpn.net//images/stories/rammenboek%202010.pdf

Šimlovou tam nenajdete. Můj názor je takový, že šimlová byla přenesena od jiné rasy, např. skudde, a rozhodně se nejedná o čistokrevnou ouessantku...

19.6.2010 22:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

Zasílám odkaz na seznam všech špičkových holandských standard splňujících zvířat. V rubrice barva se vyskytuje pouze čermá, hnědá a bílá.

http://d114639.pem.kpn.net//images/stories/rammenboek%202010.pdf

Šimlovou tam nenajdete. Můj názor je takový, že šimlová byla přenesena od jiné rasy, např. skudde, a rozhodně se nejedná o čistokrevnou ouessantku...

Však ono i karamelová a bílá vznikla přikřížením jiných plemen. :-| Původně byla čistě černá s tmavě hnědou. Jak se ale měnil vkus chovatelé, tak se začaly křížit nové barvy - karamelová, bílá a šimlová.

20.6.2010 08:06
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Nechci nikomu brát nadšení pro šimlové ovečky, ale je třeba rozlišovat, zda chci čistokrevný chov nebo ne. U čistokrevného chovu platí tyto zásady:
1. plemenný beran¨- je to beran s POP (Potvrzení o původu, zapsaný v plemenné knize). Dokonce i u zájmového chovu je protizákonné připouštět neplemenného berana.
2. bahnice s POP, zapsané v PK. - pouze jejich potomci mohou být čistokrevní.
Všechna zvířata s POP musí splňovat standard.
Toliko předpoklady čistokrevného chovu. Stádo ale každý může mít kombinované, z papírových a nepapírových, tudíž i šimlových oveček. Šimlový beran by ale v žádném případě neměl být připouštěn. Ani u zájmového chovu.
Je tedy možnost mít papírový chov, který bude respektovaný i pro zahraničí a v něm pár šimlových oveček. U těch se ale musíme smířit s tím, že jejich potomci papíroví nebudou...:-)

20.6.2010 08:20
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

lavacca napsal(a):
Však ono i karamelová a bílá vznikla přikřížením jiných plemen. :-| Původně byla čistě černá s tmavě hnědou. Jak se ale měnil vkus chovatelé, tak se začaly křížit nové barvy - karamelová, bílá a šimlová.

Tak tady musím nesouhlasit. Bílá a hnědá varieta se zřídka vyskytovala i u původních ouessantek. Proto je francouzká GEMO toleruje. Šedá však byla přenesena z jiné rasy a proto je v rozporu sezachováním ouessantské ovce. Jedna věc je zachování ouessantky jako takové a druhá věc je vkus chovatele a křížení. Šimlová ovce je sice hezká, ale smiřme se s tím, že ji múžeme chovat v mateřské linii, ale ouessantka to už není...

20.6.2010 11:49
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak tady musím nesouhlasit. Bílá a hnědá varieta se zřídka vyskytovala i u původních ouessantek. Proto je francouzká GEMO toleruje. Šedá však byla přenesena z jiné rasy a proto je v rozporu sezachováním ouessantské ovce. Jedna věc je zachování ouessantky jako takové a druhá věc je vkus chovatele a křížení. Šimlová ovce je sice hezká, ale smiřme se s tím, že ji múžeme chovat v mateřské linii, ale ouessantka to už není...

Já jsem právě někde četla, že se občas vyskytla ta karamelová či bílá již dříve a aby se upevnila, přimíchávala se jiná plemena. :-|

Jinak - ani jste se nepochlubil kolik máte Quessanek doma vy :-)

20.6.2010 14:46
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak jsem psala o přesné info paní Benešové, která s manželem dovezla a uchovnila ouessantky z Anglie. Letos se jí dokonce podařilo první 2 beránky, kteří se zde narodili, zdárně uchovnit na elitu rekord a jeden z nich byl dokonce šapiónem výstavy.:-)

Se šimlovými ovečkami je to tak, že:
- ve Francii šimlová barva nikdy nebyla ve standardu
- v Holandsku ji připouštěli až do loňksa -) levně se teď snaží šimlové ovečky prodat dále na východ
- v českém standartu šimlová ovečka není a nikdy nebude právě proto, že se česká PK orientuje na francouzskou PK

20.6.2010 16:40
katjuschka

XXX.XXX.167.57

lavacca napsal(a):
Tak jsem psala o přesné info paní Benešové, která s manželem dovezla a uchovnila ouessantky z Anglie. Letos se jí dokonce podařilo první 2 beránky, kteří se zde narodili, zdárně uchovnit na elitu rekord a jeden z nich byl dokonce šapiónem výstavy.:-)

Se šimlovými ovečkami je to tak, že:
- ve Francii šimlová barva nikdy nebyla ve standardu
- v Holandsku ji připouštěli až do loňksa -) levně se teď snaží šimlové ovečky prodat dále na východ
- v českém standartu šimlová ovečka není a nikdy nebude právě proto, že se česká PK orientuje na francouzskou PK

Nechcem hovoriť za pána Trubíniho, snáď sa aj on pridá do diskusie, ale on bohužiaľ nemôže uchovniť svoje ovečky, no a nie je to spôsobené šimlovou farbou ale skorej neochotou Holanďanov a byrokraciou =/ Chcela som sa spýtať, čo všetko sa sleduje pri kontrole úžitkovosti u quessantiek a ako to prebieha. Ak by som si aj doviezla ovečky s PoP so všetkými certifikátmi, aj tak by ešte ich prvé/druhé potomstvo nemohlo mať PoP?

20.6.2010 18:48
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
Nechcem hovoriť za pána Trubíniho, snáď sa aj on pridá do diskusie, ale on bohužiaľ nemôže uchovniť svoje ovečky, no a nie je to spôsobené šimlovou farbou ale skorej neochotou Holanďanov a byrokraciou =/ Chcela som sa spýtať, čo všetko sa sleduje pri kontrole úžitkovosti u quessantiek a ako to prebieha. Ak by som si aj doviezla ovečky s PoP so všetkými certifikátmi, aj tak by ešte ich prvé/druhé potomstvo nemohlo mať PoP?

Asi nejdůležitější otázkou je, zda máte již založenou Plemennou knihu. Bez toho se totiž nehnete. :-|

Jinak co všechno se sleduje najdete na stránkách Přátel exotických přežvýkavců - http://prezvykavci.cz/ovce/ovce-ouessantska , kteří založili PK v ČR. :-)

20.6.2010 18:52
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):

Samotné dovezení oveček s PoP je jen začátek. Je to jako u psů, pokud chcete, aby potomci měli též PoP musíte ovečky uchovnit. Což se provádí ve spolupráci s PK, která každou ovečku zhodnotí dle daných parametrů. Ovce se obvykle klasifikují doma u chovatele, beran by se měl - pokud vím - předvést někde veřejně na výstavě. Až poté dostane označení plemenný beran a tak mohou ve spojení s plemennou ovcí přijít na svět jehňata, která budou mít PoP. :-)

20.6.2010 20:04
agentka

XXX.XXX.24.188

nevím jak tomu je u těchto plemen ale u normálních (pokud se pletu tak at mě někdo opraví) - v případě produkce plemených beránku je nutné mít 15 kusů ovcí daného plemene s pop u jehniček tomu tak tuším není, pak se provádí kontroly jeňata - musí splňovat váhu, barvu apod., určitě by to u těchto malých takto nešlo ale určitě tam budou muset být nějaká podobná pravidla

20.6.2010 22:41
lavacca

XXX.XXX.1.3

agentka napsal(a):
nevím jak tomu je u těchto plemen ale u normálních (pokud se pletu tak at mě někdo opraví) - v případě produkce plemených beránku je nutné mít 15 kusů ovcí daného plemene s pop u jehniček tomu tak tuším není, pak se provádí kontroly jeňata - musí splňovat váhu, barvu apod., určitě by to u těchto malých takto nešlo ale určitě tam budou muset být nějaká podobná pravidla

No, vzhledem k tomu, že v republice je zatím uchovněno jen stádečko Benešových, což jsou 3 berani a 6 oveček, by to s těmi počty vážně nešlo. Jinak samozřejmě se klasifikují rodiče, aby mohli produkovat jehňata s PoP, která se ve 100 dnech váží a měří. Bodově se též hodnotí zda jsou z jedináčka či z dvojčat, jakou mají barvu, strukturu vlny, atd. Výsledný počet bodů se projevuje v označení elity(rekord, atd.). :-)

20.6.2010 23:06
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

agentka napsal(a):

Pořadavek na větší počet bahnic ve stádě pro produkci plemenýých beranů platí pouze u hodně rozšířených plemen. U máločetných, jako jsou ouessantky se tato podmínka nevyžaduje....

20.6.2010 23:17
lavacca

XXX.XXX.1.3

pro{bjasombačavelmistarý} Pořád jste mi neodpověděl, kolik máte Quessanek doma vy. :-) Nemyslím to nijak rýpavě, jen by mě by to po naší diskuzi dost zajímalo. Tak se nám pochlubte. :-) My, co sem chodíme, už se navzájem známe a víme, co máme doma, ale vy jste zatím pro nás ,,starousedlíky´´, cizí. :-| Zajímá mě to hlavně z toho důvodu, že se tak orientujete ve šlechtění Quessanek. :-)

20.6.2010 23:18
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

lavacca napsal(a):
Já jsem právě někde četla, že se občas vyskytla ta karamelová či bílá již dříve a aby se upevnila, přimíchávala se jiná plemena. :-|

Jinak - ani jste se nepochlubil kolik máte Quessanek doma vy :-)

Ouessantky mám teprve objednané v zahraničí, (Německo, Holandsko) a stádečko si dovezu cca. za měsíc, tedy po odstavu (v případě holandských ještě později, po karanténě), takže konkrétní praxi s nimi zatím nemám. Nicméně, nastudoval jsem o nich co se dalo a budu zakládat jednoznačně plemenný, čistokrevný chov. Coby ovčák ale zkušenosti rozhodně mám, dlouho jsem choval romanovské ovce...

20.6.2010 23:22
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

lavacca napsal(a):
pro{bjasombačavelmistarý} Pořád jste mi neodpověděl, kolik máte Quessanek doma vy. :-) Nemyslím to nijak rýpavě, jen by mě by to po naší diskuzi dost zajímalo. Tak se nám pochlubte. :-) My, co sem chodíme, už se navzájem známe a víme, co máme doma, ale vy jste zatím pro nás ,,starousedlíky´´, cizí. :-| Zajímá mě to hlavně z toho důvodu, že se tak orientujete ve šlechtění Quessanek. :-)

Hned jak bude stádečko ready, rád je všem představím a neopomenu i Váš blog, který se mi velmi líbí...

20.6.2010 23:22
lavacca

XXX.XXX.1.3

Ouessantky mám teprve objednané v zahraničí, (Německo, Holandsko) a stádečko si dovezu cca. za měsíc, tedy po odstavu (v případě holandských ještě později, po karanténě), takže konkrétní praxi s nimi zatím nemám. Nicméně, nastudoval jsem o nich co se dalo a budu zakládat jednoznačně plemenný, čistokrevný chov. Coby ovčák ale zkušenosti rozhodně mám, dlouho jsem choval romanovské ovce...

tak to jo. :-) A kolik kousků to bude? A barvy? Šimlové to asi nebudou,co? :-))

20.6.2010 23:26
lavacca

XXX.XXX.1.3

Hned jak bude stádečko ready, rád je všem představím a neopomenu i Váš blog, který se mi velmi líbí...

Díky, snažím se ho vylepšovat. :-)
Když si jen vzpomenu, kolika chovatelům Quessanek jsem už psala e-mail s nabídkou být tam uvedeni a můžu říci, že cca 2/3 chovatelů se mi nikdy zpět neozvalo. :-| Myslela jsem, že zviditelnění jejich chovu díky mému webu, by bylo pro ně samotné přínosné, ale spletla sem se. Jen by mě zajímalo v čem to je. smajlík

20.6.2010 23:50
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

lavacca napsal(a):
tak to jo. :-) A kolik kousků to bude? A barvy? Šimlové to asi nebudou,co? :-))

Zatím mám dohodnuté čtyři černé jehničku a jednoho staršího plemenníka, rovněž černého. Takže podle názoru mnohých nudné stádečko, zato však zcela čistokrevné... Už se moc těším... Jen si musím pochystat ranec peněz a vyřešit problémy s transportem...smajlík

21.6.2010 07:53
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Mám tu jeden zajímavý odkaz ze zahraničí, který popisuje velkou barevnou debatu a vystihuje problémy o kterých se i u nás strhla debata. Dávám k dispozici...
http://ouessants.blogspot.com/search/label/Breed%20Standard

21.6.2010 10:17
rybka

XXX.XXX.201.155

Dle mého, černá není vůbec nudná, spíš naopak, když si vezmete, že ( beru i masná plemena ) jsou ovečky chované u nás převážně v bílém odstínu, krom snad dvoubarevných - bílá černá, tak tmavé jsou pouze Zwartbles, které u nás až tak rozšířené nejsou, takže u mě tedy vítězí barva černá. Když jsem začínala, mé základní stádečko 1 + 2 byly černé a lidé se zastavovali u plotu, ptali se na ně, protože tak malé a ještě k tomu černé ovečky nikde neviděli.
I když mám ve stádečku ovečky bílé a hnědé ( ty jsou na druhém místě ), černé jsou stejně čučavější a co se týče zašpinění, praktičtější. Připadá mi, že i když jsou ve stejném prostředí a stejně špinavé, na těch černých a hnědých se to nějak samo ztratí, kdežto bílé jsou bílé pouze nějakou dobu po střiži. Přesto u mě bílá barva převládá.
Bohužel, takový je dnes trend a poptávka je vyšší po ovečkách v barvě hnědé a bílé a pokud chce člověk ( nebo spíš musí ) jehňátka udat je přinucen se podřídit trendu.
Přesto je mám ráda všechny stejně a nedělám rozdíly.:-)

21.6.2010 10:18
katjuschka

XXX.XXX.167.57

Vedeli by ste mi prosím napísať na mail paulova.katarina@gmail.com? Mohli by sme sa pri preprave z Holandska spojiť ak máte problém. Mne to teraz rieši zväz tam, je mi však jedno z ktorej krajiny ovečky budú ak budú pekné s PoP.

Ešte jedna možno sprostá otázka, ale risknem to =) Už som ju sem písala ale ktovie kam to odoslalo =/ Dajú sa slovenské ovečky uchovniť pod českou vlajkou? Či by museli byť písané na českú farmu? Pýtam sa preto, lebo samozrejme žiadna plemenná kniha tu nie je, nemajú ju ani shetlandi, nieto ešte owečky :-) Čiže by som iniciatívu musela vyvíjať ja, no a to nie je žiadna sranda, pokým nie je ešte tak veľa chovateľov so záujmom... smajlík

21.6.2010 15:20
lavacca

XXX.XXX.1.3

Zatím mám dohodnuté čtyři černé jehničku a jednoho staršího plemenníka, rovněž černého. Takže podle názoru mnohých nudné stádečko, zato však zcela čistokrevné... Už se moc těším... Jen si musím pochystat ranec peněz a vyřešit problémy s transportem...smajlík

Ale já vám to přece neberu, když se vám čistě černé stádečko líbí, proč ne? :-) Vy ho přece budete mít doma, ne já.

Já nejsem proti černým ovečkám nijak vysazená(navíc mám párek doma), jen mi celo černé stádečko přijde prostě nudné. Osobně jsme ráda, že Isabellka je hnědočerná a Béďa nám začal kolem 5.roku věku šedivět. Je to takové zajímavější. :-) Oceňuji u nich ale např. bílou hvězdičku na hlavičce. porstě něco, čím se od sebe rozliší.

Samozřejmě, že když jsem poprvé viděla Quessantky byly černé a i tak mě na nich nejvíce zaujala očka. :-)

21.6.2010 15:23
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Dle mého, černá není vůbec nudná, spíš naopak, když si vezmete, že ( beru i masná plemena ) jsou ovečky chované u nás převážně v bílém odstínu, krom snad dvoubarevných - bílá černá, tak tmavé jsou pouze Zwartbles, které u nás až tak rozšířené nejsou, takže u mě tedy vítězí barva černá. Když jsem začínala, mé základní stádečko 1 + 2 byly černé a lidé se zastavovali u plotu, ptali se na ně, protože tak malé a ještě k tomu černé ovečky nikde neviděli.
I když mám ve stádečku ovečky bílé a hnědé ( ty jsou na druhém místě ), černé jsou stejně čučavější a co se týče zašpinění, praktičtější. Připadá mi, že i když jsou ve stejném prostředí a stejně špinavé, na těch černých a hnědých se to nějak samo ztratí, kdežto bílé jsou bílé pouze nějakou dobu po střiži. Přesto u mě bílá barva převládá.
Bohužel, takový je dnes trend a poptávka je vyšší po ovečkách v barvě hnědé a bílé a pokud chce člověk ( nebo spíš musí ) jehňátka udat je přinucen se podřídit trendu.
Přesto je mám ráda všechny stejně a nedělám rozdíly.:-)

Teda Evi, teď to skoro vyznělo jako by sis pořídila bílé a hnědé holky jen proto, že je pak vyšší poptávka po jehňatech. :-| Když si vzpomenu jak jsi byla nadšená z Rozinky(snad se nepletu), tak by mě ani nenapadlo, že se ti víc líbí černé ovečky a kupuješ barevné ovečky jen abys zvýšila poptávku. smajlík

21.6.2010 15:24
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
Vedeli by ste mi prosím napísať na mail paulova.katarina@gmail.com? Mohli by sme sa pri preprave z Holandska spojiť ak máte problém. Mne to teraz rieši zväz tam, je mi však jedno z ktorej krajiny ovečky budú ak budú pekné s PoP.

Ešte jedna možno sprostá otázka, ale risknem to =) Už som ju sem písala ale ktovie kam to odoslalo =/ Dajú sa slovenské ovečky uchovniť pod českou vlajkou? Či by museli byť písané na českú farmu? Pýtam sa preto, lebo samozrejme žiadna plemenná kniha tu nie je, nemajú ju ani shetlandi, nieto ešte owečky :-) Čiže by som iniciatívu musela vyvíjať ja, no a to nie je žiadna sranda, pokým nie je ešte tak veľa chovateľov so záujmom... smajlík

Myslím, že je lze zapsat do české PK jen v případě, že chovatel i ovečky pobývají trvale v ČR. :-|

21.6.2010 16:16
rybka

XXX.XXX.201.155

To asi Zuzi opravdu špatně vyznělo, já jen chtěla černou barvu hájit a vyzvednout její klady a je pravda, že je z barev nejčučavější, ale možná jsi nedočetla závěr. Všechny jsou moje zlatíčka ať je to Rozinka, Albínka či černá Majda..........
Pravda však je, že kvůli poptávky na barvy jehňátek měním letos beránka a je to proto, že mám strach, že mi budou jehňátka zůstávat a co potom s nimi. Ruku na srdce, co se týče beránků, tak samotného černého těžko udat bez jehničky. Tak ještě s nepříbuznou jehničkou. Když samostatně, tak buď bílého, nebo hnědého.
Letos jsem měla spousta poptávek a stále mám na bílé a hnědé ovečky, na černé bohužel jen minimum a to ještě řekli, že pokud neseženou jinak, tak se tedy ozvou.
Víš sama podle inzerce jak to dneska je.
Já jsem šťastná, že mám holky v různých barvách, však mi to také dalo spousta hledání a cestování, než jsem je dala dohromady a nelituji, holky jsou fakt mazlíci.:-)

21.6.2010 17:07
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
To asi Zuzi opravdu špatně vyznělo, já jen chtěla černou barvu hájit a vyzvednout její klady a je pravda, že je z barev nejčučavější, ale možná jsi nedočetla závěr. Všechny jsou moje zlatíčka ať je to Rozinka, Albínka či černá Majda..........
Pravda však je, že kvůli poptávky na barvy jehňátek měním letos beránka a je to proto, že mám strach, že mi budou jehňátka zůstávat a co potom s nimi. Ruku na srdce, co se týče beránků, tak samotného černého těžko udat bez jehničky. Tak ještě s nepříbuznou jehničkou. Když samostatně, tak buď bílého, nebo hnědého.
Letos jsem měla spousta poptávek a stále mám na bílé a hnědé ovečky, na černé bohužel jen minimum a to ještě řekli, že pokud neseženou jinak, tak se tedy ozvou.
Víš sama podle inzerce jak to dneska je.
Já jsem šťastná, že mám holky v různých barvách, však mi to také dalo spousta hledání a cestování, než jsem je dala dohromady a nelituji, holky jsou fakt mazlíci.:-)

Chápu. :-)

22.6.2010 20:45
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak jsem dle pána, co měl zamluvenou Květušku a nemohla jsem se s ním spojit (viz výše) asi pěkná hyena. Protože v podstatě nechápal, proč že jsem Květušku nabídla dál a nakonec si jí teda nechala, i když jsem mu to rozumně vysvětlila jak po telefonu tak po emailu, protože se mi včera ozval s tím, že sleduje na webovkách, jak Květuška roste a těší se na ní. Pominu fakt, že jsem na webovky již před týdnem dávala, že se mu omlouvám, ale že se s ním nemůžu spojit a nabídnu Květušku dál. Prý měl syn plnou schránku, tak jsme se mu nemohla těch 14 dní domailovat. Nevím, co si myslet, zvlášť když na seznamu je neomezeně velká schránka. :-|smajlík Jinak mi krásně zkazil narozeniny, protože jsme se kvůli tomu ještě stihly s mamkou dneska po jeho telefonu pohádat. smajlík Takže od příště všechno na zálohu, jinak nic neslibuju, za ty nervy to fakt nestojí. Protože jsem měla celých těch 14 dní z toho hlavu v pejru, ale nejsme nafukovací a stálo to hodně přemlouvání, aby mohla Květuška zůstat doma. Vlastně jsem jí dneska dostala jako dárek k narozeninám. :-) Když to zjistil brácha, tak začal vykřikovat, že to už jsme se fakt zbláznili a že to ještě neslyšel, aby někdo dostal ovci. :-)

Nic, jen bych tím chtěla uvést na pravou míru, pokud by si na mě někde snad stěžoval. :-|

24.6.2010 11:38
rybka

XXX.XXX.201.155

Já nevím Zuzi, smajlíkale mí zájemci bez problémů složili zálohy, průběžně jim podávám zprávy a posílám fotky, aby byli v obraze a z jejich strany je také docela zájem. ( alespoň se ptají jak ovečky prospívají, co si mají pro ně nachystat, aby ničím nestrádaly, zda jsme při deštích nebyli pod vodou atd. ) Také se na ně těší a dávají to svým zájmen najevo. Někdy až příliš a já někdy ani nestíhám odpovídat.:-| Píšu jim, že máme hospodárku, spoustu jiných zvířat a je čas na sena, ale snažím se jim podat nejčerstvější zprávy. Myslím, že tak by to mělo mezi chovatelem a zájemcem fungovat. Pána neznám, ale myslím, že se mohl trošičku víc o Květušku zajímat ( ještě po tom co jsi ho zkoušela kontaktovat )smajlík a myslím, že v tom případě nejsou výčitky z Tvé strany na místě.smajlík
Já kdybych měla čekat na každého, kdo projeví zájem o jehňátka, předběžně si je zamluví a řekne, že se ozve, tak mi zůstanou všechny asi doma.smajlík Prostě ta záloha je dnes nezbytná pojistka a když, tak máš alespoň na krmení.:-)
Letos jsem se tak opět zklamala smajlíkpři zadávání štěňátek a proto teď nekompromisně trvám na zálohách. Samozřejmě dodávám písemný doklad.smajlík

24.6.2010 17:12
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Já nevím Zuzi, smajlíkale mí zájemci bez problémů složili zálohy, průběžně jim podávám zprávy a posílám fotky, aby byli v obraze a z jejich strany je také docela zájem. ( alespoň se ptají jak ovečky prospívají, co si mají pro ně nachystat, aby ničím nestrádaly, zda jsme při deštích nebyli pod vodou atd. ) Také se na ně těší a dávají to svým zájmen najevo. Někdy až příliš a já někdy ani nestíhám odpovídat.:-| Píšu jim, že máme hospodárku, spoustu jiných zvířat a je čas na sena, ale snažím se jim podat nejčerstvější zprávy. Myslím, že tak by to mělo mezi chovatelem a zájemcem fungovat. Pána neznám, ale myslím, že se mohl trošičku víc o Květušku zajímat ( ještě po tom co jsi ho zkoušela kontaktovat )smajlík a myslím, že v tom případě nejsou výčitky z Tvé strany na místě.smajlík
Já kdybych měla čekat na každého, kdo projeví zájem o jehňátka, předběžně si je zamluví a řekne, že se ozve, tak mi zůstanou všechny asi doma.smajlík Prostě ta záloha je dnes nezbytná pojistka a když, tak máš alespoň na krmení.:-)
Letos jsem se tak opět zklamala smajlíkpři zadávání štěňátek a proto teď nekompromisně trvám na zálohách. Samozřejmě dodávám písemný doklad.smajlík

Jo, tak nějak bych si to představovala. Paní, co má u nás Slávečka aspoň napíše, jak se má, apod. Samozřejěm jí oplátkou (Ale i sama od sebe) posílám nové fotečky a info, jak prospívá,atd.

Vidím to teď na zájemkyni o Ťunťu (miniprasátko). Byla si tu asi před týdnem a půl sviňku zálohovat, popovídali jsme (skoro 2 hodiny:-), je na ní vidět od pohledu láska ke zvířatůma jsme si jistá, že tam se bude mít Ťunťa dobře; dokonce nám tu chtěla nechat plnou cenu prasátka, ale dohodli jsme se jen na záloze, že doplatek až při odběru:-)) a zrovan včera psala, jak se Ťunťa má. :) Tak jsem brala dneska foťák na krmení čuníků, abych jí mohla poslat nové fotečky. Zároveň jsem nafotila i Slávečka. :-)

Samozřejmě, že pokud přijedou osobně, dostanou origoš příjemní pokladní doklad a když posílají na účet, tak jim píšu potvrzení, které si můžou vytisknout. :-)

Ale poučení pro příště - od teď už všechno na zálohy, lidi jsou různí.

PS: Paní, co má u nás Slávečka měla jehničky zálohované cca 2 měsíce a když už se chystali, že o víkendu pro ovečky pojedou, tak jim chovatelka oznámila, že mají smůlu, že jehničky už prodala. A důvod? Nějaký pán jí za ně nabídl víc, tak je prodala jemu. Tohle fakt nechápu. smajlík

24.6.2010 21:05
lavacca

XXX.XXX.1.3

24.6.2010 23:20
rybka

XXX.XXX.201.155

Jo, jo, když jsem si pořizovala ovečky, také mě pár chovatelů vypeklo. smajlíkProto vím jak to chutná.smajlík

Koukám,smajlík že už je Sláveček pěkný macek a že už přerostl i maminku. To naše jehňátka se rodila sice veliká, ale jsou to pořád malí prcci. smajlíkHlavně Emilka, Barča , Kubík a Venouš. Bertík, Jonáš a Eliška jsou malinko větší, ale také o pár dní starší. Do maminek však mají ještě daleko.
Je však pravda, že kromě Majdy, která je o malinko menší než Mates, jsou všechny dospělé ovečky opravdu pidi.:-)

25.6.2010 07:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Jo, jo, když jsem si pořizovala ovečky, také mě pár chovatelů vypeklo. smajlíkProto vím jak to chutná.smajlík

Koukám,smajlík že už je Sláveček pěkný macek a že už přerostl i maminku. To naše jehňátka se rodila sice veliká, ale jsou to pořád malí prcci. smajlíkHlavně Emilka, Barča , Kubík a Venouš. Bertík, Jonáš a Eliška jsou malinko větší, ale také o pár dní starší. Do maminek však mají ještě daleko.
Je však pravda, že kromě Majdy, která je o malinko menší než Mates, jsou všechny dospělé ovečky opravdu pidi.:-)

Koukám, že ta fotka trochu zkresluje. :-) Ale je fakt, že mu chybí do dorostení maminy jen cca 5 cm. :-)

Přikládám to tomu, že jsme koupili speciální granulky pro ovečky v laktaci, takže holky dojily jak divé + jehňátka už od týdnu věku chodila sama papat ty granulky. Je to samá zdravá výživa - vojtěžka, otruby, atd. :-) protože vloni takto velká jehňátka v 2,5 měsících nebyla. :-|

4.7.2010 18:19
zaciatocnik

XXX.XXX.79.149

Predvčerom sa nám narodila naša druhá ovečka. Asi mám šťastie - tento rok dva pôrody, dve ovečky . Tým pádom mám barana a 4 ovečky, čo je môj plánovaný koncový stav. Ešte musím doriešiť to pomiešanie krvi. Foto hodinu po narodení.

5.7.2010 11:40
lavacca

XXX.XXX.1.31

zaciatocnik napsal(a):
Predvčerom sa nám narodila naša druhá ovečka. Asi mám šťastie - tento rok dva pôrody, dve ovečky . Tým pádom mám barana a 4 ovečky, čo je môj plánovaný koncový stav. Ešte musím doriešiť to pomiešanie krvi. Foto hodinu po narodení.

Gratuluji k jehničce!smajlík Musím se přiznat, že jsem ještě neslyšela, že by se jehňátka rodila až v červenci. :-)

5.7.2010 20:12
zaciatocnik

XXX.XXX.217.151

Minulý rok tiež mala tak neskoro, kupoval som ju v septembri, ešte mala mlieko a behalo okolo nej asi trojmesačné jahniatko

6.7.2010 11:23
lavacca

XXX.XXX.1.3

zaciatocnik napsal(a):
Minulý rok tiež mala tak neskoro, kupoval som ju v septembri, ešte mala mlieko a behalo okolo nej asi trojmesačné jahniatko

tak jsem se hneska hrabala papíry kolem oveček, protože si dneska navečer jedeme pro karamelového beránka Drobečka a došlo mi, že vlastně Isabella je taky červencová. Dokonce je rozená až 29.7. :-)

Jinak přes víkend jsme udělali ovečkám nový domeček(viz foto). Ten stávající byl vzhledově nic moc a hlavně, vešly se tam akorát 2 dospělé a 2 jehňata. A s beránkem budou příští rok 4 dospělé + 3 jehňata (když se povede, ale věřím, že jo:-)), takže už to bylo fakt nutný.

6.7.2010 11:27
lavacca

XXX.XXX.1.3

Ještě dodám, že holky byly naprosto úžasné. Jak domeček postupně rost, chodily ho okouknout a i když jsme pak hoblovali prkna elektrickým hoblíkem, který vydává ne moc pěkný zvuk, tak se v klidu pásly asi 2 metry od nás. :-) Dodělali jsme ho v neděli odpoledne, šli jsme si dáchnout a navečer jsme přišli a holky už byly nastěhované. :-)

6.7.2010 17:18
zaciatocnik

XXX.XXX.79.253

lavacca: čaká ma to tiež, lebo ak moje dámy na rok zarodia budem potrebovať bývanie pre barana, 4 dospelé ovce a 4 jahniatka. Koľko m2 bývania cca treba na takéto stádočko ??

7.7.2010 11:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak Drobeček si už zvyká na nové stádečko - nejvíc se mi líbí Béďa, který je od nich oddělený pletivem.

A tady je, brouček malinkej. Jo, abych nezapomněla, po mamine má ,,cinkrlátka´´. :-) Tím mě úplně dostal. :-)

7.7.2010 11:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

Seznámení s novým členem ovčí rodinky. :-)

7.7.2010 12:01
lavacca

XXX.XXX.1.3

zaciatocnik napsal(a):
lavacca: čaká ma to tiež, lebo ak moje dámy na rok zarodia budem potrebovať bývanie pre barana, 4 dospelé ovce a 4 jahniatka. Koľko m2 bývania cca treba na takéto stádočko ??

No, my jsme domek udělali 3 m dlouhý, 1 m široký a vysoký na jedné straně 90 cm a na druhé 110 mc (aspoň myslim):-). Holky tam vypadají jako diblíci. :-)

Krabík

13.7.2010 17:28
Krabík

XXX.XXX.57.242

Dobrý den, měla bych dotaz- bylo by možné přijet se k Vám podívat na ovečky? Chtěli bychom příští rok pořídit ministádečko a nejprve bychom vše chtěli vidět v praxi, abychom mohli připravit vhodné podmínky k chovu. Počínaje třeba oplocením zahrady :-))

13.7.2010 21:17
lavacca

XXX.XXX.1.3

Krabík napsal(a):
Dobrý den, měla bych dotaz- bylo by možné přijet se k Vám podívat na ovečky? Chtěli bychom příští rok pořídit ministádečko a nejprve bychom vše chtěli vidět v praxi, abychom mohli připravit vhodné podmínky k chovu. Počínaje třeba oplocením zahrady :-))

Proč ne?:-) Písněte mi na e-mail : lavacca@seznam.cz a probereme, kdy se nám to bude oboustranně hodit. :-)

31.7.2010 22:53
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak co, už máte všechnu drobotinu odjetou do nového domova?:-)

U nás je stav takový, že Drobeček nám ještě víc světlá a Květuška ztratila kvíteček na hlavičce. smajlík Jinak ale poctivě ještě dojí maminu Isabellu. A přitom už zkouší oskakovat Drobka :-)

A takhle se vydaly jako obvykle za tisy a brácha, který dostal nový foťák, je hnedka zvěčnil. Je pravda, že obvykle mají větší rozestupy či tvoří rovnou 2 dvojice. :-)

1.8.2010 14:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak jsem se dneska pobavila u Receptáře prima nápadů. Byla ukázka, co bude příště a šla upoutávka na reportáž o Quessantkách doplněná o : Ukážeme Vám ovečky, kterým místo sena stačí pohlazení!:-) Tak to musím říct Isabelle a ostatním až budou chtít seno. :-))

2.8.2010 08:47
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak to se teda také ráda podívám a pokud se to osvědčí, nebudu se již lopotit s otavou smajlík

2.8.2010 10:32
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Tak to se teda také ráda podívám a pokud se to osvědčí, nebudu se již lopotit s otavou smajlík

Asi tak, Evi. :-))

A neodolám - Drobeček s Květuškou.:-)

5.8.2010 17:33
kaskada

XXX.XXX.126.6

Zuzko,
je vidět, že jsou naši beránci z přízně. Tohle je Pátek, když jsme ho přivezli.

Andrea

5.8.2010 20:37
lavacca

XXX.XXX.1.3

kaskada napsal(a):
Zuzko,
je vidět, že jsou naši beránci z přízně. Tohle je Pátek, když jsme ho přivezli.

Andrea

:-) Vypadají pomalu jak dvojčata. :-)

A ještě celé stádečko - ,,Pssst, třeba mě tu za rohem nenajdou!´´:-)

5.8.2010 23:42
rybka

XXX.XXX.201.155

Zuzi, jaksi mi do celého stádečka chybí tvůj Béda. pořád ho separuješ? Jak to budeš řešit s připouštěním ? Bude připouštět mladý, nebo ještě letos necháš holky zkušenějšímu?
Já jsem zvědavá jak to zvládne náš mladej, zatím chodí skoro všude sám a holky ho vůbec neberou. Někdy mu zase samota vadí a tak chodí a bečí ( to Mates nedělal ) No uvidíme co z něj vyroste.
Zkouším opačnou varientu přístupu k němu a to - nemazlit, nedrbat a nekrmit z ruky dle rad tady na moderce. Jsem zvědavá, jestli to bude fungovat, tak jak píší, nebo z něho bude stejný darebák jako byl Mates.smajlík

6.8.2010 14:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Zuzi, jaksi mi do celého stádečka chybí tvůj Béda. pořád ho separuješ? Jak to budeš řešit s připouštěním ? Bude připouštět mladý, nebo ještě letos necháš holky zkušenějšímu?
Já jsem zvědavá jak to zvládne náš mladej, zatím chodí skoro všude sám a holky ho vůbec neberou. Někdy mu zase samota vadí a tak chodí a bečí ( to Mates nedělal ) No uvidíme co z něj vyroste.
Zkouším opačnou varientu přístupu k němu a to - nemazlit, nedrbat a nekrmit z ruky dle rad tady na moderce. Jsem zvědavá, jestli to bude fungovat, tak jak píší, nebo z něho bude stejný darebák jako byl Mates.smajlík

Evi, máš úplnou pravdu. Béďa je stále oddělen a tak to bohužel i zůstane. Myslím, že by byl schopný Drobka umlátit. smajlík Navíc by mohl nakrýt vlastní dceru, což je mi proti už jen mysli.

S připouštěním to bude tak, že všechny holky necháme na Drobkovi. Taky počítám s tím, že Isabella domluví Květušce, aby Drobkovi neutíkala. :-)

No a co se týče přístupu k Drobkovi, tak je to jak píšeš. Žádné mazlení, žádné drbání, ani krmení z ruky. Ač teda má tatínka moc hodného:-), nechci riskovat, že mi vyroste druhý Béďa. :-|

6.8.2010 15:02
lavacca

XXX.XXX.1.3

Ještě dodám, že náš Drobeček s holkama nekámošil asi týden a to jen proto, že ho holky vyháněly. Teďka už běhá v klidu s nima a když má Amálka či Isabella ducavou a napálí ho, nelení a vrátí jim to. Myslím, že ho tak zkouší, zda z něj bude dobrý chovný materiál. :-) Jinak už předpisově flémuje a už se snaží i holky oskakovat, tak to snad na podzim bude vše ok. :-)

8.8.2010 17:39
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak jsem zklamaná - sledovala jsem celý receptář a na ovečky nedošlo.smajlík Mám sto chutí jim napsat stížnost. smajlík

8.8.2010 21:12
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak já také Zuzi, celou dobu jsem se těšíla a tipovala ovečky paní Benešové a zatím jsem se celou dobu dívala na starý díl receptáře s Bárou. :-(

8.8.2010 22:16
maci22

XXX.XXX.224.119

Ahoj všem, o víkendu jsem si dovezla quessantskou ovečku a ted sháním nějakého KRÁÁÁÁNÉHO beránka nevíte a nějakém? Zatím jsem ji musela pujčit velkou kamarádku.
Ovečka je naprosto okouzlující:-)

8.8.2010 22:32
lavacca

XXX.XXX.1.3

maci22 napsal(a):
Ahoj všem, o víkendu jsem si dovezla quessantskou ovečku a ted sháním nějakého KRÁÁÁÁNÉHO beránka nevíte a nějakém? Zatím jsem ji musela pujčit velkou kamarádku.
Ovečka je naprosto okouzlující:-)

Mám pro Vás tip :

Prodám černého ouessantského beránka. Otec čistokrevný plemeník, matka bezpapírová. Krásný, splňuje standard. Mezi Mělníkem a Českou Lípou. E-mail: lenka.benesova@zavodou.com

Cena 2000,-.

Lenka Benešová - tel. 776068776

S paní Benešovou jsem již delší dobu v kontaktu. Jkok jediná v ČR odchovává jehňátka s průkazem o původu. Dovezla si totiž z Anglie krásné stádečko. Berana a 3 ovečky jsem viděla osobně a jsou vážně krásné. A co je hlavní úplně maličké. :-) Já nemít zálusk na barevného beránka (už je doma, je to karamelový Drobeček), tak jsem po něm sáhla. :-) A jinak - cena za něj je velice velice slušná. V ČR chtějí i za bezpůvodního beránka 1500-2000,-. Takže pokud to nemáte přes celou republiku, šla bych do něj. :-)

8.8.2010 22:34
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Tak já také Zuzi, celou dobu jsem se těšíla a tipovala ovečky paní Benešové a zatím jsem se celou dobu dívala na starý díl receptáře s Bárou. :-(

No jo no, asi chtěli nalákat lidi, aby měli lepší sledovanost. :-( No, naštvali mě.smajlík Minimálně jim napíšu, kdy že teda budou tu reportáž vysílat. Jo, jinak jsem si taky říkala, zda to nebude s paní Benešovou. Myslím, že ta by byla nejlepší, vzhledem k jejímu zasvěcení do čistokrevného chovu. :-)

13.8.2010 10:25
katjuschka

XXX.XXX.89.65

Máme už aj my prvého baránka Rudiho. Je zo Slovenska, rodičia z Rakúska, plány doviezť PP zlyhali, keď sme zistila čo obnáša rekonštrukcia baráku smajlík Tak zatiaľ je krpec s holandskými kozliatkami - babami. Asi pre tento rok vytvoríme len 3stádočko baránkov/skopečkov. :-) Aj baránok od pani Benešovej sa mi veľmi páči - škoda že je tak ďaleko. Inak neviete - nejde niekto vystavovať quessantky na Agrokomplex do Nitry? Foto ešte od predošlého majiteľa

13.8.2010 11:29
lavacca

XXX.XXX.1.3

katjuschka napsal(a):
Máme už aj my prvého baránka Rudiho. Je zo Slovenska, rodičia z Rakúska, plány doviezť PP zlyhali, keď sme zistila čo obnáša rekonštrukcia baráku smajlík Tak zatiaľ je krpec s holandskými kozliatkami - babami. Asi pre tento rok vytvoríme len 3stádočko baránkov/skopečkov. :-) Aj baránok od pani Benešovej sa mi veľmi páči - škoda že je tak ďaleko. Inak neviete - nejde niekto vystavovať quessantky na Agrokomplex do Nitry? Foto ešte od predošlého majiteľa

Tak to blahopřeji. :-) Jinak osobní tip - buď vykastrovat všechny (což bych být vámi udělala spíš - my platili za kastraci 4 měsíčního beránka 350,-) nebo nechat všechny nevykastrované. Mám divný pocit, že by skopečkovi víc ubližovali. :-| Jinak skopečci budou rozhodně klidnější, takže i z toho důvodu bych se přikláněla ke kastraci.

14.8.2010 12:24
katjuschka

XXX.XXX.89.65

No preto som tam nechala to lomítko, lebo neviem či ich dať všetkých alebo ich všetkých nechať =) Ale to je klasika, ja som za a priateľ proti. On háji práva všetkých "chlapov" na statku, všetci samci sú jeho a moje sú samičky ( ja som zase zástupca nežných polovičiek). Tak to bude musieť byť baránok zlý, aby som mala dôvod. A zatiaľ je dobrý ;)

14.8.2010 15:08
lavacca

XXX.XXX.1.31

katjuschka napsal(a):
No preto som tam nechala to lomítko, lebo neviem či ich dať všetkých alebo ich všetkých nechať =) Ale to je klasika, ja som za a priateľ proti. On háji práva všetkých "chlapov" na statku, všetci samci sú jeho a moje sú samičky ( ja som zase zástupca nežných polovičiek). Tak to bude musieť byť baránok zlý, aby som mala dôvod. A zatiaľ je dobrý ;)

No jo, ono to tak s chlapy někdy bývá. :-)) Jenže až začne být beránek zlý, tak bude pozdě. :-| Hodně chovatelů má problém s berany, u kterých mají ovečky, natož pak bez oveček.:-|

Řeknu to asi tak - pokud se v okolí naskytne říjící ovečky, tak budete mít problém. :-|

15.8.2010 22:39
katjuschka

XXX.XXX.89.65

Uvidíme podľa situácie ;) Riešiť to takto ma napadlo, keď sme boli na výlete v Rakúsku. Mali takto stádo asi 20 baranov. Veru hľadali sme medzi nimi ovcu, ale ani jedna =)) No a vyzeralo to docela harmonicky. Keď by sa chcelo chovať, zase sa to rieši inak. Snažíme sa riadiť sa trochu radami tuná, tak si mladého moc nevšímame a za trkanec hned dostane po zadku. Snáď sa nám to nezvrtne :-)

16.8.2010 08:58
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Zdravím všechny,
k tématu kastrace beránků - včera jsme nechali vykastrovat našeho Lucifera (narozen 6.5.), proběhlo to v pohodě, ránu má pěknou, vypadá, že se to bude dobře hojit.Nakonec jsme to zvolili jako jedinou možnost, abychom si mohli Lucíka nechat. Uvidíme, jak se změní jeho chování, protože už začínal trochu trkat. Zato jeho táta Čert teď trká jak čert, mám nohu samou modřinu, i když ho po každém útoku převalím na záda, zkouší to zas. Asi je to blížící se říjí ovečky Kačenky. Ta mně zase docela dost překvapuje fixací na Lucifera, myslela jsem, že už jí začne být jedno, ale jak ho chvilku nevidí, řve úplně strašlivě, hlasitě a bez přestávky...a pořád má plné vemínko mlíka a malý Lucík ji pořád cucá... oddělit je nemůžu, Káča by se uřvala k smrti... smajlík

29.8.2010 17:50
zaciatocnik

XXX.XXX.79.108

Kosenie trávy klasickým a moderným spôsobom /quessantky + technika/

http://www.youtube.com/watch?v=Zx96xl1dZok

30.8.2010 13:43
lavacca

XXX.XXX.1.3

marketazalbre napsal(a):
Zdravím všechny,
k tématu kastrace beránků - včera jsme nechali vykastrovat našeho Lucifera (narozen 6.5.), proběhlo to v pohodě, ránu má pěknou, vypadá, že se to bude dobře hojit.Nakonec jsme to zvolili jako jedinou možnost, abychom si mohli Lucíka nechat. Uvidíme, jak se změní jeho chování, protože už začínal trochu trkat. Zato jeho táta Čert teď trká jak čert, mám nohu samou modřinu, i když ho po každém útoku převalím na záda, zkouší to zas. Asi je to blížící se říjí ovečky Kačenky. Ta mně zase docela dost překvapuje fixací na Lucifera, myslela jsem, že už jí začne být jedno, ale jak ho chvilku nevidí, řve úplně strašlivě, hlasitě a bez přestávky...a pořád má plné vemínko mlíka a malý Lucík ji pořád cucá... oddělit je nemůžu, Káča by se uřvala k smrti... smajlík

Uvidíte, ono se po kastraci beránkům rychle a pěkně hojí. Hlavně dávat pozor, aby se někam nenatahoval a nevythl si tak šití.

Jinak - Květušce už bude 5 měsíců a stále si ještě chodí k mamině cucnout. I když posledních cca 14 dní se Isabellce vemínko už začalo zmenšovat. Isabelle je Květuška už celkem fuk, ale jakmile Květušce zmizí z dohledu Drobeček, tak ječí a ječí. :-| Nejhorší na tom je, že jak je ještě mladá, tak má dětský hlas, který jí občas přeskočí na dospělácký. :-))

30.8.2010 13:45
lavacca

XXX.XXX.1.3

zaciatocnik napsal(a):
Kosenie trávy klasickým a moderným spôsobom /quessantky + technika/

http://www.youtube.com/watch?v=Zx96xl1dZok

:-)) Dobrý. Ale co si budeme povídat - lepší jsou ovečky. :-)

30.8.2010 22:05
rybka

XXX.XXX.201.155

Ahoj, tak mi tu chybí zase nějaká ta fotečka, tak mi dovolte zavzpomínat na letošní jehňátka. Dost se mi po tom jejich řádění stýská a už se zase těším na jaro i když to letošní nebylo zrovna moc veselé, ale i tak to stálo za to.

31.8.2010 11:37
lavacca

XXX.XXX.1.3

Taky se moc těším na jaro. Zvlášť když to budou první jehňátka po Drobečkovi. :-) A taky přidám fotečku - Drobek s holkama. Květuška už krásně světlá a musím na ní prásknout, že už jí je skoro 5 měsíců a ještě si chodí cucnout od mámy. :-)

31.8.2010 14:28
hacinda

XXX.XXX.58.140

Lidi jak já vám závidím! Jak jste to udělali, že žijete "venku", máte psy a ovečky.... Já furt trčím ve městě, obklopená všelijakou havětí, už se ani do bytu nevejdem, ale furt ne a ne se odsud urvat. Jak já bych chtěla hospodářství a ovečky a pejsky a kočičky.....

31.8.2010 16:37
lavacca

XXX.XXX.1.3

hacinda napsal(a):
Lidi jak já vám závidím! Jak jste to udělali, že žijete "venku", máte psy a ovečky.... Já furt trčím ve městě, obklopená všelijakou havětí, už se ani do bytu nevejdem, ale furt ne a ne se odsud urvat. Jak já bych chtěla hospodářství a ovečky a pejsky a kočičky.....

Já měla to štěstí, že ač táta je rodilý Pražák přestěhoval se za mamkou na venkov, takže já jsem se tu už narodila. (Tedy ne přímo tady, v nemocnici v Praze 4, ale máma ještě před odjezdem do nemocnice pekla koláč a strejda, který ji pak vezl do porodnice, svážel s tátou seno domů. Prý přejeli s valníkem sena a jenom : Ještě dobrý? Mamka: Jo, ještě můžete jet pro další. No a pak už, že ne, že se jede rodit. :-)). Ale stejně se postavil nový barák za vesnicí a nic se cca 5 let nechovalo. Jenže ve mně se probudili zvířátkový geny(a mamka je samozřejmě též má, pochází ze statku) a jak to dopadlo můžete vidět na mém webu (viz profil). :-)

Nicméně co si budeme povídat, není to jen o tom si to všechno pořídit, ale člověk se kolem zvířeny taky dost nalítá. Ale za ty chvilky strávené sezením a pozorováním jak si hrají, pasou se, apod., to stojí. :-)

1.9.2010 15:19
lavacca

XXX.XXX.1.3

Dopoledne mě naše ovečky docela pobavily. Nevím zda ony samy či se branka k nim otevřela sama, ale to je jedno. Prostě cca 15 minut běhaly a cpaly se dobrotami na ploše u skleníku(sousedí s jejich ohradou, ale je to odděleno plotem). Věděla jsem o nich odzačátku úniku, ale jelikož tam stejně cca za měsíc půjdou, tak jsem je tam nechala. Jelikož mamka něco potřebovala, tak jsem za ní utíkala zvenku okolo ohrady oveček, ke skleníku a druhou brankou pryč a oveny, které viděly jak běžím, běžely úprkem za mnou. Pomalu jsem ani nestačila zavřít branku, aby nevběhly rovnou ke psům.:-):-))

Taky Vám to už někdy vaše ovenky udělaly? Teda jo, všimla jsem si, že když třeba důbež začne běhat a křičet, že zpozorní a občas i utečou za tisy. Ale to, že poběží za mnou mě dost překvapilo. smajlík

3.9.2010 09:51
rybka

XXX.XXX.201.155

To víš Zuzi, musí trošku nabrat špíčků na zimu. Kdo ví, jaká nás čeká. Také jim trochu přilepšuji, ale po zkušenostech s těžkými porody nekompromisně pouze jablíčka a celá ( žádné krájení na kousíčky a obalování ve šrotu ).
Jinak počasí nic moc, stále zima a prší, ale ovečkám to nijak zvlášť nevadí. Mají pěkně vyprané kožíšky a když tak si zalezou do starého slaměného domku a pěkně ho zevnitř ožírají. Mám obavy, že jim brzy spadne na hlavu. V novém se moc nezdržují.
Co od nás odjela jehňátka, zdá se mi že se stádečko ve výběhu ztrácí. Přece jenom jich s jehńátky bylo takřka dvakrát tolik, no posuď sama.

3.9.2010 09:54
rybka

XXX.XXX.201.155

A to je jen menší část výběhu ( spodní ), kterou spásají.

3.9.2010 09:56
rybka

XXX.XXX.201.155

Zatím se jablky cpe jenom Jonáš, ovečky čekají až jim to napočne. Jaksi si ještě z celými neví rady.

3.9.2010 09:58
rybka

XXX.XXX.201.155

A už brzy bude podzim a pomalu to začne . Doufám, že to Jonáš zvládne a že se ovečky nebudou nechávat dlouho přemlouvat.

3.9.2010 13:31
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
To víš Zuzi, musí trošku nabrat špíčků na zimu. Kdo ví, jaká nás čeká. Také jim trochu přilepšuji, ale po zkušenostech s těžkými porody nekompromisně pouze jablíčka a celá ( žádné krájení na kousíčky a obalování ve šrotu ).
Jinak počasí nic moc, stále zima a prší, ale ovečkám to nijak zvlášť nevadí. Mají pěkně vyprané kožíšky a když tak si zalezou do starého slaměného domku a pěkně ho zevnitř ožírají. Mám obavy, že jim brzy spadne na hlavu. V novém se moc nezdržují.
Co od nás odjela jehňátka, zdá se mi že se stádečko ve výběhu ztrácí. Přece jenom jich s jehńátky bylo takřka dvakrát tolik, no posuď sama.

Páni, Evi, normálně ti závidím tu krásně velkou plochu pro ovečky. :-|:-) Kéž bych takovou měla k dispozici i já. :)

Já jim když kojí pravidelně ráno dávám rohlíky či chleba. Zezačátku i speciální granule pro kojící ovce. Ale už cca 14 dní nedostávají nic. Právě aby moc nezatlously a dobře zabřezáávaly. Jablíčka ve šrotu mě bavila 1.rok, teďka už dostávají celá a hezky kousejte. :-)) Přes zimu občas dostanou rohlík či trochu kukuřice, ale hlídám je, aby nebyl pak problém s velkými jehňaty. Toho se fakt bojím.

Pořád nějak nevím, jak to udělat s letošním připouštěním. Zatím to vypadá, že Drobek bude mít Květušku a Amálku a Isabella půjde ještě k Béďovi. A já budu doufat, že se Isabelce s Béďou povede druhá holčička, která by samozřejmě zůstala doma. :-) Holt už holky nejsou nejmladší, tak myslím na zadní vrátka. :-)Nebo kdyby byla holčina po Drobkovi, že bych jí s někým vyměnila. A bych měla volné ruce, tak beru záznamy na příští rok jen na beránky.

Ach jo, je to těžký, ti povim. :-) A tady Drobeček v kytičkách. :)

3.9.2010 13:35
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jinak Drobeček zůstává stále drobeček, i když už mu krásně sílí toulce. Je z něj už fešák. :-)

3.9.2010 13:52
rybka

XXX.XXX.201.155

Jonáš se také zatím drží při zemi i když je mu již pět měsíců, je pořád menší než některé ovečky. Spíš mi připadá, že mu víc roste břicho z toho jak se cpe.smajlíkA tak jak ostatně i Mates, musí být u žvance vždy první.smajlík
Jo, výběh mají ovečky super, ale brzy bude nutný nový plot ze strany opuštěného objektu i když by to neměla být naše záležitost, ale majitele který to vlastní. Tomu je však zcela jedno co se s objektem děje, natož, aby postavil nový plot a řádně objekt zabezpečil. smajlík Není odvolání a tak to bude na nás a my z vlastního zájmu a kapsy budeme muset část pozemku oplotit sami.smajlík Plot je už v takovém stavu, že hrozí zbortění a já mám strach, aby se mi ovečky nezatoulaly do lesa se kterým sousedíme.:-|

6.9.2010 17:21
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
Jonáš se také zatím drží při zemi i když je mu již pět měsíců, je pořád menší než některé ovečky. Spíš mi připadá, že mu víc roste břicho z toho jak se cpe.smajlíkA tak jak ostatně i Mates, musí být u žvance vždy první.smajlík
Jo, výběh mají ovečky super, ale brzy bude nutný nový plot ze strany opuštěného objektu i když by to neměla být naše záležitost, ale majitele který to vlastní. Tomu je však zcela jedno co se s objektem děje, natož, aby postavil nový plot a řádně objekt zabezpečil. smajlík Není odvolání a tak to bude na nás a my z vlastního zájmu a kapsy budeme muset část pozemku oplotit sami.smajlík Plot je už v takovém stavu, že hrozí zbortění a já mám strach, aby se mi ovečky nezatoulaly do lesa se kterým sousedíme.:-|

Jo jo, náš Drobeček je taky pořád prcek maličkej. :-) Ale já jsem ráda.

O tom budování mi povídej - v sobotu jsme dodělali Béďovi supr krmelec a včera jsme začali dělat střchu nad voleérami (průhlednou, aby měli světlo a přitom na ně nepršelo). Ještě to neni hotový a už jsme celá rodina zničený. :-) Snad nám ještě počasíčko vydrží a v pohodě to doděláme. Ale je to dřina. Ale co pro ty naše miláčky neuděláme, že?:-)

7.9.2010 10:15
hacinda

XXX.XXX.58.140

Tak jsem se do těch vašich oveček zbláznila. Jak velký pozemek bych potřebovala pro dvě takové ovečky? A mohly by být jen dvě?

7.9.2010 15:29
lavacca

XXX.XXX.1.3

hacinda napsal(a):
Tak jsem se do těch vašich oveček zbláznila. Jak velký pozemek bych potřebovala pro dvě takové ovečky? A mohly by být jen dvě?

Záleží dost na kvalitě trávy, ale počítejte s plochou cca 300m2 pro 2 ovečky. A ano, můžou být jen 2. Jedna ale určitě ne (trápila by se, ovce jsou stádová zvířata).

Co se týče kombinace - pokud chcete chovat, je jasný beránek + ovečka. Pokud nechcete chovat a přitom nechcete do oveček tolik investovat vyplatí se koupit 2 beránci a nechat je vykastrovat (u nás stála kastrace 4 měsíčního ques.beránka 350,-). berácni se cenově pohybují 500-2500,- (čím lepší původ a barevný, tím dražší). Pokud by jste chtěla jehničky, počítejte 3000,- a více za kus. Navíc jsou strašně nedostatkové (rodí se jich méně než beránků) a např. já osobně prodávám jehničky jen do dalšího chovu. Nikoli jen na mazla, k tomu se hodí nejlépe ten skopeček. :-)

7.9.2010 22:50
rybka

XXX.XXX.201.155

Jo, beránci jsou krasavci, už jen pro své nádherně mohutné toulce v dospělosti. :-) Také jsou od mala nebojácnější a mazlivější než ovečky. Myslím však, že i vykastrovaní beránci mohou nechtěně právě těmi toulci poranit. Stačí, když se o Vás takový mazel otře hlavou a je bezmála pěkná modřina. Těch jsem měla do nedávna ještě od Matesa nespočet. smajlík
Za mazlíky bych určitě volila ovečky, jsou ,, k sežrání " smajlík
Nejlepší volba je však dle mého obojí s tím, že se budete mazlit s ovečkou, kochat se pohledem na krásného beránka a ještě se můžete na jaře těšit na přírůstek a to je teprve nádhera, když mezi ovečkou a beránkem skotačí jehńátko velikosti kočky, ale na dlouhých nožkách. Ten pohled Vás teprve dostane.:-)

7.9.2010 23:04
rybka

XXX.XXX.201.155

Tohle je pár vzpomínek na naše dvě první jehńátka Jájinku a Matějíčka, byli prostě úžasní. Letos byli oba prvně rodiči.

7.9.2010 23:08
rybka

XXX.XXX.201.155

8.9.2010 08:56
hacinda

XXX.XXX.58.140

No tak to je úžasné! Už dost, asi se zblázním. Musím prostě najít větší zahradu. A to je máte tam co bydlíte? Nebo bydlíte jinde a ovečky máte na zahradě a jezdíte za nima?

8.9.2010 10:02
rybka

XXX.XXX.201.155

Ovečky mám ve výběhu nad domem a jejich ohrádka s ubytováním sousedí přímo ze dvorem, takže jsme s nimi celý den v kontaktu. Možná proto jsou naše ovečky tak krotké a přítulné.:-)
Tyto ovečky bych někde na chalupu nedoporučovala, pokud by jste za nimi nemohli denně dojíždět. Jednak potřebují doplńovat vodu a v zimě seno, ale byly by velmi plaché a vy zklamaní, protože se vás budou bát. smajlík
Také pro ně není problém zdolat i dvoumetrový plot a v případě, že by je něco vylekalo, nebo ohrozilo, tak vám frknou a ruku na srdce, kdo by si pořizoval né zrovna laciné ovečky a nechal je někde bez dohledu na pospas nenechavcům ? smajlík
Přesto, pokud nechcete ovečky na užitek, ale jen pro radost a spásání quessantky vřele doporučuji, jsou opravdu nenáročné a spokojí se i s horšími pastevními i klimatickými podmínkami.:-)

Na fotce je část ohrádky ze které mají vstup přímo do výběhu a také část dvora se kterým ohrádka sousedí.

8.9.2010 10:14
rybka

XXX.XXX.201.155

Tady je vnouček v ohrádce s naší původní trojkou - beránek + dvě ovečky ( víc jsme na poprvé bohužel nesehnali. :-(

8.9.2010 10:18
rybka

XXX.XXX.201.155

A tady naše úpně první jehňátko - holčička Jájinka ( mazlík nejvěštší ):-):-):-)

8.9.2010 15:22
lavacca

XXX.XXX.1.3

hacinda napsal(a):
No tak to je úžasné! Už dost, asi se zblázním. Musím prostě najít větší zahradu. A to je máte tam co bydlíte? Nebo bydlíte jinde a ovečky máte na zahradě a jezdíte za nima?

Ještě ke skopečkům - my jednoho měli a byl úžasnýýýý!:-) Byl vycucaný odmala na flašce(byl z dvojčat a mamina ho odmítla), takže krotký - no, inu jako beránek. :-) Býval u nás zůstal jako mazlíček, ale bohužel ho nesnesl jeho otec. :-( Tak dělá radost koukes od nás podobně ,,střelené´´ rodince jako jsme my.:-)

Ovečky máme doma na zahradě, uvažovala jsem je dát na druhou zahradu(tedy druhé stádečko), která je od nás cca 300 metrů, ale bojím se, aby je někdo neukradl. :-( I když znám chovatele, který má ovečky na chalupě - cca 50 km do domova a jezdí tam každý 2.-3.den se kouknout, zda jsou ok Plus mu je chodí každý den kontrolovat hodný soused(chovatel v důchodu). Taky řešení. Ale pokud budete čekat jehňátko/a, tak bych se bála, kdyby byla nějaká komplikace, že se ovečka bude jakou dobu trápit než by jste dojeli a bohužel nemusíte sehnat takovou dobrou duši, která by je chodila kontrolovat. :-|

14.9.2010 18:52
kaskada

XXX.XXX.126.6

Viděli jsme v jednom hospodářství pohromadě 3 beránky (dvouletý a 2 roční). Neměli žádnou ovečku a kluci spolu prý žijí vpohodě.smajlík

14.9.2010 19:00
kaskada

XXX.XXX.126.6

Mám dotaz na zkušené chovatelky (ale i chovatele smajlík). Máte zkušenost s odstraňováním růžků? Máme 3 letou ovečku s růžky a jeden se jí stáčí směrem do oka. Je naprostou nutností to řešit, hrozí nebezpečí poranění nebo poškození oka.
Fotka je asi 2 roky stará (nějak po stříhání smajlík), za poslední léto jí růžek hodně vyrostl (druhý si kdysi někde a nějak urazila) smajlík

smajlík

14.9.2010 21:19
lavacca

XXX.XXX.1.3

kaskada napsal(a):
Mám dotaz na zkušené chovatelky (ale i chovatele smajlík). Máte zkušenost s odstraňováním růžků? Máme 3 letou ovečku s růžky a jeden se jí stáčí směrem do oka. Je naprostou nutností to řešit, hrozí nebezpečí poranění nebo poškození oka.
Fotka je asi 2 roky stará (nějak po stříhání smajlík), za poslední léto jí růžek hodně vyrostl (druhý si kdysi někde a nějak urazila) smajlík

smajlík

Já osobně nikoli, ale nejúčinější a pro nebezpečí úrazu oka i nejlepším způsobem je nechat růžek uříznout veterinářem, který je vybaven pájkou. Tou krvácející ránu ,,zapálí´´ a ovečka tak nebude krvácet a nechytne do toho nějaký zánět.:-)

Jak je vidět, bohužel, růžky u oveček nejsou v žádném případě žádané. Zvlášť pokud takto v pozdějším věku rostou. Já měla zatím ve svém odchovu jedinou takovou jehničku, ale ta je měla skoro ve 4 měsících veliké jen cca 0,5 centimetru. A pokud vím, tak ji dál nerostou. Ani nejsou díky srsti vidět. :-)

15.9.2010 07:11
kaskada

XXX.XXX.126.6

Určitě jsem myslela na odstranění veterinářem.
Rady od rádobychovatelů typu "vezmi pilku a řezej" jsou absolutně nepřípustné. Jen veterinář radil navlíknutí kastračního kroužku na kořen růžku, ale to mi přijde zvláštní metodasmajlík.
Mimo jedné mají všechny naše ovečky "knoflíky", tedy růžky max. velikosti třešňové pecky (v dospělosti). Ale Viktorce se růžky zbláznily a asi chce být beránkemsmajlík. Chceme to vyřešit co nejdříve, jednak s obavou blížící se říje a pak zákrok v době březosti nebo laktace mi nepřijde vhodný, pokud ne přímo nebezpečný. Tohle jsou prostě věci, se kterýma člověk dopředu nepočítá.

15.9.2010 08:00
lavacca

XXX.XXX.1.3

kaskada napsal(a):
Určitě jsem myslela na odstranění veterinářem.
Rady od rádobychovatelů typu "vezmi pilku a řezej" jsou absolutně nepřípustné. Jen veterinář radil navlíknutí kastračního kroužku na kořen růžku, ale to mi přijde zvláštní metodasmajlík.
Mimo jedné mají všechny naše ovečky "knoflíky", tedy růžky max. velikosti třešňové pecky (v dospělosti). Ale Viktorce se růžky zbláznily a asi chce být beránkemsmajlík. Chceme to vyřešit co nejdříve, jednak s obavou blížící se říje a pak zákrok v době březosti nebo laktace mi nepřijde vhodný, pokud ne přímo nebezpečný. Tohle jsou prostě věci, se kterýma člověk dopředu nepočítá.

Kastrační gumičky se běžně používají při odrohování koz, ALE trvá to cca 3 měsíce než roh upadne. U Viktorky by to mohlo trvat jen měsíc (má ty růžky slabší), ale klidně i déle. :-| Proto je nejlepší roh uříznout. Ale sama bych do toho nešla(myslím tím, sama jí ho řezat). Roh je hodně tepenitý a když se uřízne, zůstane díra ze které teče dost krve a navíc pokud se to nezapájí, mohla by chytit i nějakou infekci. I když naštěstí teďka už much a podobné havěti dost ubylo díky počasí.:-) Zkuste kontaktovat jiného veta (přes hosp. zvířata, pokud Váš to nedělá) či kováře. Ten by s tím mohl mít již též zkušenost. :-)

16.9.2010 19:44
kaskada

XXX.XXX.126.6

lavacca napsal(a):
Kastrační gumičky se běžně používají při odrohování koz, ALE trvá to cca 3 měsíce než roh upadne. U Viktorky by to mohlo trvat jen měsíc (má ty růžky slabší), ale klidně i déle. :-| Proto je nejlepší roh uříznout. Ale sama bych do toho nešla(myslím tím, sama jí ho řezat). Roh je hodně tepenitý a když se uřízne, zůstane díra ze které teče dost krve a navíc pokud se to nezapájí, mohla by chytit i nějakou infekci. I když naštěstí teďka už much a podobné havěti dost ubylo díky počasí.:-) Zkuste kontaktovat jiného veta (přes hosp. zvířata, pokud Váš to nedělá) či kováře. Ten by s tím mohl mít již též zkušenost. :-)

Tohle jsem si taky myslela. Přes kamarádku jsem sehnala veterináře (je to veterinářská rodina a pán jezdí ke kamarádce ošetřovat stádo koz, zkušensoti snad tedy mají). Jsme na pondělí objednaní, ikdyž je to od nás docela daleko. Že na veterinu jezdíme s psiskama, to beru jako normální, ale vozit na zákrok ovci? To jsem si nikdy nemyslela.

16.9.2010 19:47
kaskada

XXX.XXX.126.6

Jinak se musím pochlubit. Před nedávnem jsme dovezli bílou jehničku. Má stejného taťku s naší černou Elis (tedy jsou obě od stejné chovatelky). Chtěli ji hlavně děti, no a my jsme nebyli proti, jak jinak. Máme tedy všechny barvy - černé, hnědé i bílou.smajlíksmajlík

16.9.2010 21:05
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak šup sem nějakou tu fotečku, už je to tu zase jenom psaní.

17.9.2010 14:47
lavacca

XXX.XXX.1.3

kaskada napsal(a):
Jinak se musím pochlubit. Před nedávnem jsme dovezli bílou jehničku. Má stejného taťku s naší černou Elis (tedy jsou obě od stejné chovatelky). Chtěli ji hlavně děti, no a my jsme nebyli proti, jak jinak. Máme tedy všechny barvy - černé, hnědé i bílou.smajlíksmajlík

Blahopřeju!smajlík

Já o bílé ovečce taky uvažovala, ale asi spíš zůstanu u černých, hnědočerných a karamelových oveček. Pamatuju si jako dnes, jak byly na podzim špinavé naše romanovky, natožpak běloučká Quessantka. :-| Mně osobně se navíc nelíbí bílí beránci - díky světlým toulců. Vypadá to divně, ale ono i u šimlových nic moc. Ty tmavé u černých a karamelových jsou naopak moc líbivé. :-) Takže kdyby se nám narodil malý bílý beránek....smajlík

17.9.2010 21:07
rybka

XXX.XXX.201.155

No nevím Zuzi, jak by vypadal bílý beránek třeba s černými rohy ? To asi dost blbě.smajlík I když jsem viděla bílého beránka s černými paznehty a to se mi docela líbilo i když ve standardu se to vylučuje.
Mně se naopak líbí Jonášovy světlé toulce. Má v nich po délce několik černých proužků, jako by je mu tam někdo namaloval a vypadá to moc pěkně a vůbec na mě dělá takový dobrácký dojem. Možná je to tou bílou barvou a také, že je ještě mladý, ale Mates byl prostě čert již od mala. ( U své nové paničky na Slovensku je moc hodný ).:-)
Nezastávám se bílého beránka jen proto, že jsem si ho letos pořídila a vzpomínám, že jsi kdysi také o bílém či šimlovém uvažovala, nebo se pletu ?smajlík
Pravdu máš s bílými ovečkami, že i kkyž jsou ve stejném prostředí jako ostatní ( černé a hnědé ) je na nich prach a špína víc vidět, ale není to zas tak hrozné. Když déle prší, nebo v zimě když je sníh, tak to jde. My máme výběh travnatý, v mírném svahu, takže u nás se mokro nedrží. Mají občas trochu bláta jenom kolem domku, ale to vystýlám slámou. Spíše máme problém, když je dlouho horko a i když potom zaprší, není to vůbec znát. :-(Letos však až taková vedra nebyla, tak mají porost stále pěkně zelený.:-)
Víš, myslím, jestli má člověk ovečky černé, bílé či hnědé , je to úplně jedno, mazlit se dají všechny ať je taková či maková. Spíš mi vadí, že jsou mezi námi chovatelé, kteří vědomě prodávají křížence a tvrdí, že jsou to quessantky a tím toto plemeno znehodnocují.:-(:-(:-(

17.9.2010 21:22
lavacca

XXX.XXX.1.3

rybka napsal(a):
No nevím Zuzi, jak by vypadal bílý beránek třeba s černými rohy ? To asi dost blbě.smajlík I když jsem viděla bílého beránka s černými paznehty a to se mi docela líbilo i když ve standardu se to vylučuje.
Mně se naopak líbí Jonášovy světlé toulce. Má v nich po délce několik černých proužků, jako by je mu tam někdo namaloval a vypadá to moc pěkně a vůbec na mě dělá takový dobrácký dojem. Možná je to tou bílou barvou a také, že je ještě mladý, ale Mates byl prostě čert již od mala. ( U své nové paničky na Slovensku je moc hodný ).:-)
Nezastávám se bílého beránka jen proto, že jsem si ho letos pořídila a vzpomínám, že jsi kdysi také o bílém či šimlovém uvažovala, nebo se pletu ?smajlík
Pravdu máš s bílými ovečkami, že i kkyž jsou ve stejném prostředí jako ostatní ( černé a hnědé ) je na nich prach a špína víc vidět, ale není to zas tak hrozné. Když déle prší, nebo v zimě když je sníh, tak to jde. My máme výběh travnatý, v mírném svahu, takže u nás se mokro nedrží. Mají občas trochu bláta jenom kolem domku, ale to vystýlám slámou. Spíše máme problém, když je dlouho horko a i když potom zaprší, není to vůbec znát. :-(Letos však až taková vedra nebyla, tak mají porost stále pěkně zelený.:-)
Víš, myslím, jestli má člověk ovečky černé, bílé či hnědé , je to úplně jedno, mazlit se dají všechny ať je taková či maková. Spíš mi vadí, že jsou mezi námi chovatelé, kteří vědomě prodávají křížence a tvrdí, že jsou to quessantky a tím toto plemeno znehodnocují.:-(:-(:-(

Máš pravdu, o šimlovém jsem nějakou dobu uvažovala, protože jsem toužila cca rok po šimlové ovečce, ale ta nebyla k sehnání., leda beránek. O bílém nikoliv, právě pro zbarvení rohů. Nějak mi prostě bílý beran nesedí. I když máš pravdu, že mít toulce úplně černé, tak by vypadal minimálně komicky. :-) Tím ale bílé beránky neodsuzuji, jen bych si ho prostě domů nepořídila. :-)

Jo, s tím křížením mě to hoooodně stvě, ale bohužel je na to člověk krátký. Je to ale strašná škoda. Já chápu, že se někdy ,,povede´´ a vznikne kříženec náhodou, ale koupit si cíleně ques. beránka a přikoupit k němu např. kamerunky a cíleně odchovávat křížence? Jediné co mi z toho vychází je, že se jim 1, nechtěla ques.ovečka shánět - dík tomu, že je drahá nebo za 2, že se ani neobtěžovali. protože nevěřím tomu, že kdyby si dali inzerát na koupi ovečky někdy na jaře, že by se někdo neozval. :-|

Přidejte reakci

Přidat smajlík