Hledám hledám, ale moc jsem na toto téma na ifauně nenašla - ptám se tedy na názory a zkušenosti. Co je pro kozy lepší, přidávat do krmné dávky raději chleba, nebo rohlíky? Bílé pečivo mi přijde takové prázdné, aspoň pro koně je to údajně k ničemu (žádné živiny) a může ve velkém množství způsobit zacpání. Kozy dojící mají údajně po chlebu kyselé mlíko. My teď máme pět odstavených koziček - dávat jim v zájmu dobrého růstu a vývinu raději chleba nebo rohlíky? Jde jen o doplněk krmné dávky, ale můžou se po něm opravdu utlouct, až na hlavu by mi při krmení vylezly .
O chlebu jsem si našla tato moudra, za další příspěvky předem děkuji
Tvrdý chléb a další pečivo je bezesporu vhodnějším pamlskem pro naše čtyřnohé přátele a mimořádně jej lze využít i jako součást krmné dávky. Z hlediska složení je kvalitnějším krmným pečivem chléb než rohlíky či housky, nejlépe chléb celozrnný či tmavý. Kůň z něj získává škroby, které jsou pro něj lépe stravitelné a využitelné.
Základní složkou chleba je pšeničná mouka, případně s přídavkem mouk žitných. Dále voda, kvasnice, kvásek, sůl a případně posypová semena (kmín, slunečnicová semena, lněná, sezamová atd.), nebo další pro určitý typ chleba specifický komponent. Chléb složený z celozrnných muk a bohatý na semena je chléb vhodnější a plnohodnotnější. Navíc obsahuje více vlákniny podporující činnost ve slepém střevě.
Obsah energie v tvrdém chlebu se nachází někde mezi ovsem a ječmenem. Obsah stravitelných dusíkatých látek je v chlebu cca 68 g/kg , tedy jako má kukuřice (méně než oves, i ječmen). Má však vyrovnaný poměr mezi energií a bílkovinami, optimálních „1:5‘‘. Stejně jako u obilnin, je potřeba dávat pozor na nedostatek vápníku a vyššího obsahu fosforu (poměr 1:2,8 Ca:P). Množství fosforu v 1 kg chleba je jako v půl kile kukuřice.
Jelikož je chléb osolen, vykazuje tedy poměrně vysoké hodnoty sodíku a chloru. Tedy cca 3-5krát vyšší hodnoty než u ovsa. Tyto hodnoty je třeba započítat do krmné dávky. Co se mikroprvků týče, dosahuje chléb vyšších hodnot než obilniny (oves, ječmen, kukuřice) u mědi, manganu, kobaltu. Mnoho jiných aspektů je velmi podobných obilninám.
Není tedy vhodné podceňovat živinové schopnosti chleba, nebo naopak jej přeceňovat. Již kilo tvrdého pečiva je nutné započítat do krmné dávky vašeho koně. A kilo chleba není nikterak ohromné množství. Větší množství také může způsobovat kvašení v tračníku a případně vyvolat koliku. Za bezpečnou dávku lze považovat pro dospělého koně vážícího 500 kg množství 3 kg denně.
V případě překrmení však může dojít ke komplikacím. Navíc chléb obsahuje i některé důležité minerály
Z vlastní zkušenosti mohu říct,pozor na chleba.Jezdím do pekárny pro tvrdé pečivo,jak pro drůbež,ale i pro kozy.Přijela návštěva a aniž bych o tom věděla,jala se krmit kozy chlebem. U nejvíc rozežraných to způsobilo dost velké zažívací potíže,takže místo příjemného večera jsme napájeli kozy Ruminem. Kozy dostávají pečivo do ohrady,jsou naučené,že tam vždy něco najdou a běhají tam jak o závod a stejně tak,když se večer vracejí do chlívků. S chlebem opatrně.
nevím co u koz, ale my quessantské ovečky krmíme nyní převážně rohlíky (chleba papají miniprasátka), ale občas i ten chleba. Nic se ale nesmí přehánět, jinak by neměl být problém. My dáváme max. 1 rohlík na dospělý kus.
Jinak mléka mají holky díky rohlíkům dost, chutově teda nevím (jehňata si nestěžovala ). Chleba bude zdravější, protože je z tmavé mouky a tak by jim měl dát víc.
Nedá mi to abych se nepřidala s mojí zkušeností.Já mám taky 4kozy a nikdy jsem nemusela řešit krmnou dávku nebo vhodné krmivo. Nikdy se nestalo, že by měly kozy potíže s trávením. Běžně dostávají chleba, rohlíky i sladké pečivo i 5ks na jedno krmení, vše namočené ve vodě nebo na sucho, ale nikdy ne úplně tvrdé,řepu krmím dodnes strouhanou nebo i celou v pohodě rozkoušou..A dojivost je u mé 12leté kozy 4-5lt mléka, mladší mají úměrně méně ale nikdy ne méně než 3lt denně.Zelené krmení jim vozíme do chléva, a žerou celý den-teda kráva by to nesežrala co zfutrujou ony tři.Až se divím kam to nacpou, dostávají i oves nebo ječmen.Přeji chovatelské úspěchy všem bez problémů Anička
Zpátky k chlebu a rohlíkám - krmím spíš chleba, lámu hodně tvrdý chleba na malinké kousky, sežereou toho opravdu hodně, tak 3-4 krajíce na kozu (mladou, odstavenou). Zpočátku jsem dávala míň a sledovala konzistenci bobků, byla nezměněna . Chleba mají k odpolední svačině, snídani a večeři jim dávám šrot kukuřičný s ječným a otrubama + do toho přimíchám hodně nakrájených kopřiv - celé to spařím. Mají z toho takovou hustou polívku, kterou s chutí vypijou a pak stejně rychle sežerou i ten zbytek. Kvůli těch kopřiv se mi soused smál, že prý se to dává jen husám, ale mi to přijde jako aspoň nějaká náhražka pastvy, když ted máme místo louky rybník
. A kopřiv roste všude habaděj no a když jim tak chutnají, tak proč ne...?
Lidi pro boha neblbněte, pečivo může být pro přežvýkavce přímo vražedné, i když jim chutná. Dejte jim dostatek pastvy, kvalitního sena, okus keřů a větví, vodu a sůl, nejlépe i bílou i minerální, u ovcí bacha na měď. Pokud jim chcete přilepšit, dejta jim !malinko! ovsa nebo ječmene, pšenici ne. Přeji vašim zvířátkům sladký život a tvrdý bobek. Věřte, že tyto rady myslím upřímně....
Informace od paní MVDr.Mišurové, která je největší odbornicí (na kozy) na Klinice chorob přežvýkavců v Brně. S pečivem všeobecně velmi opatrně, pouze jako mlsek, nikoliv součástí krmné dávky. Nečastější důvod hospitalizace koz a ovcí na klinice je právě acidóza (překyselení a disfunkce bachoru), která může snadno končit úhynem.
Jinak na tuto kliniku se můžete obrátit z jakýmkoliv zdravotním problémem vašich přežvýkavců. Z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit. Před nškolika dny jsem si přivezl z Brna vyléčené kozy, nad kterými lámali hůl všichni dostupní veterináři. Z krve se zjistil deficit nejen selenu ale hlavně zinku.Teď už vím a tak zinek doplňuji.Jirka
marketazalbre
napsal(a):
Můžete prosím upřesnit, čím může být tvrdé pečivo pro zvířata vražedné? Samozřejmě, přemíra čehokoliv může ublížit každému živému tvoru, já spíš v té diskuzi chtěla vědět rozdíl mezi chlebem (tmavým pečivem) a rohlíky (bílým pečivem). Díky
Kvašení v bachoru a následná kolika...
Odpověd na otázku :-) : JE TO JEDNO .
Pečivo, velmi suché prosím , by mělo skutečně znamenat pouhý pamlsek. Jak pro koně tak pro přežvýkavce. A v pamlskovém množství je úplně jedno,co jim dáte. Jestli chleba nebo rohlík. Do krmné dávky pro dojnou kozu by měl být zařazen obilný co nejhrubší šrot, nejlépe mačkaný oves ..
Samozřejmě když koza dostane tři krajíce chleba/ a když ho pak zvážíte, dojde vám že to asi přežije snadno / , ale dvě návštěvy u koz přes den po třech dětech a je z toho bochník pro kažodu kozu a tiouž je prušvih ...
Jiné množství chleba vydrží sedmimetráková kráva a něco jiného je choulostivé zažívání padesátikilový kozy. Koza není zmenšená kráva a už vůbec to není prase. I když někdy sežere totéž . Měkký chleba se lepí a nafukuje bachory rychlostí téměř neuvěřitlenou .helena
díky za odpověď - konečně někdo odpověděl na co jsem se ptala Teda, ne že by mě nezajímalo to předtím, ale někteří koňáci koním normálně zahrnují do krmné dávky chleba, ale rohlíkům se brání, že prý by to koním mohlo způsobit koliku (bílé pečivo je prý horší než tmavé). Tak mě zajímalo, jestli je to tak i u koz...
Díky všem a hezký den