taky jsme začínali na stole a nemůžu si ho vynachválit a všem doporučuji vřele. Starý stůl, kterému jsme zlehka odřezali pár centimetrů. Teď máme vyvýšenou plochu, je to pohodlné, vemínka mám v té správné výšce a vůbec se nemusím ohýbat.
Marta
www.ekokoza.cz
Á - pozoruju, že u Roklanky se taky používá kultura ke zvýšení dojivosti
Jinak - když vidím ty vaše dojicí stoly, uvědomila jsem si, že jsme u té beletrie, co jsme jmenovali u získávání informací o chovu jinde než v odborné literatuře, na jedno podstatné dílo zapomněli.
NA HONZÍKOVU CESTU !!!
Tu jsem taky měla jako dítě ráda, vůbec mi nevadilo, že tam slepice snášejí družstevní vajíčka , ale bylo to o koze, o těch slepicích, o prasátkách, o kocourovi a zejména o Punťovi
, všichni na úplně nejbezvadnějších obrázkách Heleny Zmatlíkové.
A Honzíkův dědeček taky dojil kozu na stole, aby se nemusel ohýbat, a dojil do dřevěné dížky a taktak ji vždy stačil oddělat, aby mu ji koza nepřevrátila, když se hrnula ze stolu dolů. Co mi to jen připomíná ...
Nepatřím mezi dojiče úderníky,než podojím 20 koz,chvíli to trvá
,když holky slyší,že jdu dojit,tak ječí,abych na ně nezapomněla.Když si pustím rádio,přestanou se s ním překřičovat a trpělivě čekají,než na ně dojde řada
.Rychleji umotám buchty pro 300 strávníků k obědu,v tom jsem trénovaná
. Roklanka
Zdálo se mi dnaska k ránu
o dojírně kamarádů.
Všude samá kozena,
pěkně plná vemena.
Mléko teče z hadice
konva konvu plníce.
Mléko,sýry,jogurty
už se nehnu od plotny.
Z tolik bílé nadílky
poseru se do jímky.
...a v tom rána,bouchly dveře,
kdosi se sem hlučně béře.....
muž mě tahá z postele,
vstávej ženo vesele.
Hádej co pro tebe mám?
Dojírnu ti předávám!!!
Nutno podotknout, že do té doby dojil můj přítel těch 8 koz a to ručně, což já bych nezvládla. Některé ty starší se hůř dojí a některé 6-ti litrové by mi trvaly nekonečně dlouho. Takže milý příteli Jeniku,klobouk dolů za ruční dojení i tu dojírnu. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj Roklanko! Hlavně s muzikou!!!
jirinajanickova
napsal(a):
Á - pozoruju, že u Roklanky se taky používá kultura ke zvýšení dojivosti
Jinak - když vidím ty vaše dojicí stoly, uvědomila jsem si, že jsme u té beletrie, co jsme jmenovali u získávání informací o chovu jinde než v odborné literatuře, na jedno podstatné dílo zapomněli.
NA HONZÍKOVU CESTU !!!
Tu jsem taky měla jako dítě ráda, vůbec mi nevadilo, že tam slepice snášejí družstevní vajíčka , ale bylo to o koze, o těch slepicích, o prasátkách, o kocourovi a zejména o Punťovi
, všichni na úplně nejbezvadnějších obrázkách Heleny Zmatlíkové.
A Honzíkův dědeček taky dojil kozu na stole, aby se nemusel ohýbat, a dojil do dřevěné dížky a taktak ji vždy stačil oddělat, aby mu ji koza nepřevrátila, když se hrnula ze stolu dolů. Co mi to jen připomíná ...
ak sa môžem spyať čo je to tá kultúra k zvýšeniu dojivosti , a keby som ju chcel kúpiť kde by som ju zohnal, ako sa presne volá...okotila sa mi koza a má trojičky a ich mamina dojí tak 2,5l a nestiha im z mliekom tak by som im chcel trochu prilepšiť
. vopred dakujem za odpoved
Jéje, Juraji, nečekaně dobře se mi povedlo vás dokonale zmystifikovat.
V nějakém českém filmu ( mám pocit, že to bylo snad jedno Slunce, seno ........ ) zvyšovali užitkovost krav tak, že jim pouštěli při dojení muziku. A Roklanka tam má v dojírně rádio . Samozřejmě fórek
.
Takže nic nemusíte shánět, pustťe holkám něco od podlahy a sledujte, jak vám v kyblíku přibývá - třeba se to povede
ahojte,smejem sa na plnu hubu,nad kulturou dojenia,ja som kedysi chóval kozenky a teraz nad tym znova uvazujuem.nase kozeny doili na country,frcalo to od rana do vecera,kazdy den,ked ste pozreli do chlieva,tak vsetko spokojne lezalo a prezuvalo a nad hlavami im spieval MICHAL TUCNY: kdyz si bajecnou zenskou vezme bajecnej chlap.....,alebo POVESTE HO VEJS,haha,sranda musi byt,a pri vecernom dojeni som rad pocuval -vtedy este kazety-MIROSLAVA DONUTILA:donutil nas k smichu,porad se neco deje,atd.smial som sa,az ma chodili nasi pozerat,ci som sa nahodou nezblaznil.dnes uz kozenky nejsu,ale znova pomaly zaciname,mame dake pipiny,kraliky a kacenky,ale TUCNY znova slape na plny kotol
.aj donutila mam uz na CD nachystaneho,tak uz len tie kozenky. mi chybaju.ale jak este chvilu budem behat po ifaune,tak ich asi poriesim,lebo som uz fest namotany.majte sa a nech ziju kozeny a kultura dojenia
jano
juu, tak musim pochvalit napad s kozou na vyvysenom mieste. uz tyzden nechavam kozu vyskakovat na budu, do ktorej znasaju sliepky vajicka. je to fakt skvele. aj pre mna, aj pre kozu
. uz len jedna drobnost mi chyba - nejaka stolicka, ktoru by som mohol na tom mieste nechat aby som ju nemusel pri kazdom dojeni nosit z domu
Michal
Na stránkách faremní kroniky ozdobným písmem je psáno
Dnešní den pro farmu znamená po noci ráno
Budeme žít jako v Praze
Všude samý vedení
Jedna fáze druhá fáze
Třetí pěkně vedle ní
Byl to ten slavný den
Kdy byl do dojírny přiveden
Elektrický proud
Byl to ten slavný den
Elektrický proud
Třífázový třífázový
Silný elektrický proud
Třífázový třífázový
Zkrátka elektrický proud
Dojíš ty dojím já
Dojíme oba dva
Kozu za kozou
Dojíš ty dojím já
Dojíme oba dva
Kozu za kozou
Mléko bílé
Konve plné
Chlazení připravené
Mléko bílé
Konve plné
Chlazení připravené
A nyní kdo u toho byl:
Především já marně se snažící
Jednotlivé části dojící
Dohromady dát
Aby to mohlo sát
Dále tchán odborník na zařízení
Aby zkontroloval jednotlivá spojení
Tu prohlédl a opravil
Pak si panáka nalil
Pochválil se a šel spát
Já však slyším kozy řvát
Byl to ten slavný den
Elektrický proud
Byl to ten slavný den
Elektrický proud
Dojení dojení
Už mě ruce nebolí
Dojení dojení
Zkrátka ruce nebolí
hehe
napsal(a):
Jen se řehtejte kultuře dojení. Ale sami víte, že nasraná dojička / dojič / ovlivňuje nádoj,a jak ... Koza není blbá. I ona je nejspokojenější, když přijde děva růžolící s písní na usměvavých rtech .. to se to mléko holkám spouští snadno . helena
ano- pravda,uz len tu ruzolicu devu splasit,pesnicka sa uz daka najde.jano
deko
napsal(a):
hned zajtra rano vyskusam "pasla ovecky v zelenom hajicku". ak by som sa uz neozval, skoncil som v nedalekej najvychytenejsej psychiatrickej nemocnici na Slovensku, lebo susedia si uz teraz klepu po cele a rozpravaju ze som mesuge
Michal H.
tak co,zabrala ta fajna pesnicka?ja spievam slepicam,,okolo suce vodicka teeeecieeee"no a tusim to zabera.slepice znasaju jak o zivot
. susedia si uz aj omne myslia,ze som daky ,,cáklý".ale jak som uz tuna pisal moje kozy dojili na M.Tucneho a panecku,to bolo mlieka.potom som preventivne utopil mobil v kybly s mliekom-nokia to uz viac nerozchodila.
.ale uz ani za boha si neviem spomenut,na kieho dasa mi bol mobil v mastali
.stalo sa aj vam,ze ste daco stratili pri zvieratach?este som si spomenul,ze som raz stratil mobil pri kozach v ohrade a druhym som si potom prezvanal,kym som ho nasiel.akurat kozeny mali z toho his,bo ako zvonenie som mal nahrany stekot mojho pitbula.
.jano
Už jsem tady dlouho nebyla a tak mám dotaz. Jakým způsobem dojíte kozy na pastvině. Mám je na pastvině týden, pořád ještě pod nimi kůzlata. Kůzlata jsou zadaná a všechna jdou pryč příští týden. Jenže kozy se vůbec nechtějí dát chytit. Nemám je kam zavřít.
Po všech těžkostech, co překonávám od začátku roku se mají kozy skvěle. Jenom já zase řeším další a další problémy.
Poradíte někdo, jak to děláte?
Stádo je smíšené - mladé letošní kozičky, pár dojných a několik ročních nedojných. Jak je šikovně oddělit?
Doteď jsem pořád něco vymýšlela a vyráběla a teď zase začínám od začátku a nějak mi dochází nápady i energie. Nejradši bych nedojila, jenže to u těch dobrých dojnic asi nepůjde.
hamarbox
napsal(a):
Už jsem tady dlouho nebyla a tak mám dotaz. Jakým způsobem dojíte kozy na pastvině. Mám je na pastvině týden, pořád ještě pod nimi kůzlata. Kůzlata jsou zadaná a všechna jdou pryč příští týden. Jenže kozy se vůbec nechtějí dát chytit. Nemám je kam zavřít.
Po všech těžkostech, co překonávám od začátku roku se mají kozy skvěle. Jenom já zase řeším další a další problémy.
Poradíte někdo, jak to děláte?
Stádo je smíšené - mladé letošní kozičky, pár dojných a několik ročních nedojných. Jak je šikovně oddělit?
Doteď jsem pořád něco vymýšlela a vyráběla a teď zase začínám od začátku a nějak mi dochází nápady i energie. Nejradši bych nedojila, jenže to u těch dobrých dojnic asi nepůjde.
mám to takhle přes léto taky. Nejprve je musíte naučit, aby se nebály k vám přijít. Takže jim začněte pravidelně přinášet mňamky, například obilí v kyblíku. Po dvou třech dnech uvidí kyblík a přiběhnou samy. Pak je zvykejte, že je během žraní té dobroty budete hladit, aby si zvykly na lidský dotyk. Každá koza by měla mít obojek. Když budete chtít kozu chytit a ona vám uteče, jděte od ní a dělejte, že vás vůbec nezajímá, nikdy jí nehoňte. Na dojení venku je lepší kozy uvazovat a během dojení by měly zase dostat nějaký šrot. Dana
Filip332

XXX.XXX.81.109
Dobrý den Marcelo kdo vám dělal dojírnu?Taky bych takovou potřebol.
Ahoj Filipe, dojírnu dělal přítel, je to naše prvotina a ještě ji ladíme. Hodně jsme se inspirovali fotkama dojírny od Hanky, které tu měla na fauně. Pokud by jste chtěl můžu sem ještě přihodit fotečku. Mně osobně se líbí jak dojí Roklanka. Koza se jí při dojení ani nehne,určitě jsou cvičené. Já ty svoje tanečnice bych tak leda honila s kýblem po stodole.A to dostávájí nášup jak na zámku.

roklanka
napsal(a):
v sedě,
A ještě si k tomu pustíte rádio
Jukněte na stránky www.kozifarmavysoka.cz. Jestli chcete dojit více koz najednou,tak asi musíte ze zadu. Kozy si zvyknou.
Renata

Mě by zajímalo kolik stojí elektrické dojící zařízení (nebo jaký je správný název) pro jednu kozu nová a za kolik by se dala pořídit starší,můžu zkusit pohledat v inzerátech nebo jestli mi dáte nějaký tip ? A jsou nějaké i ruční odsávačky, jako používaní kojící ženy ? Šlo by použít na kozu odsávačku pro ženy ?

renča
napsal(a):
Jukněte na stránky www.kozifarmavysoka.cz. Jestli chcete dojit více koz najednou,tak asi musíte ze zadu. Kozy si zvyknou.
Renata
Myslela jste tutu fotku ? http://www.kozifarmavysoka.cz/cs/fotogalerie/syrarna-a-dojirna/
renča
napsal(a):
Taky jsem Jarmilko na dojírnu pyšná-žádná dřina,čisto. Nebýt manžela ,tak ji nemám,já bych koupila konvové dojení ,abych ušetřila,ale manžel je v tomhle praktik a hledí dopředu. Pak nám moc pomohli Weisarovi ,ti nám otevřeli oči. Renata
Je to super - tiše závidím a doufám že se taky jednou dočkám

napsal(a):
Myslela jste tutu fotku ? http://www.kozifarmavysoka.cz/cs/fotogalerie/syrarna-a-dojirna/
Ta druhá kozinka zleva na fotce č.9 je nějak moc hubená
Ta je ,moc pěkně žrala ,dojila průměrně , rodila dvojčata ,ale mezi kazama to byla Twigy. Uměla se i nažrat ,ale nepřibrala. Prodali jsme ji ke koníkovi jako společnici. U nových majitelů měla taky dvojčata a doufám ,že se má dobře. Nikdy s ní nebyly problémy ,ale nebyla to ta koza ,která se uměla "nabouchat" senem nebo trávou. Renata
Ahoj Renato,
Vaše dojírna nemá chybu. Neplánujete v budoucnosti nějaký seminář nebo den otevřených dveří? Určitě bychom přijeli, klidně i uhradili nějaký poplatek nebo něco odpracovali. Na Liberecku něco obdobného proběhlo před několika měsíci a byl o to velký zájem.
Na naší farmě v Krušných horách bychom chtěli něco obdobného vybudovat, informací z netu je ale moc a osobní zkušenost má cenu zlata. Už proto, že v Ústeckém kraji mezi sebou chovatelé koz moc nekomunikují a scházíme se jen na krajském setkání nebo na NT. To se mi zdá moc málo. A Vaše poloha a okolní kraj je úplně ideální jak k dojezdům, tak i na koukání.
Přeji Vám, ať se daří
Petr Klouček-Ekofarma Klíny
farmakliny
napsal(a):
Ahoj Renato,
Vaše dojírna nemá chybu. Neplánujete v budoucnosti nějaký seminář nebo den otevřených dveří? Určitě bychom přijeli, klidně i uhradili nějaký poplatek nebo něco odpracovali. Na Liberecku něco obdobného proběhlo před několika měsíci a byl o to velký zájem.
Na naší farmě v Krušných horách bychom chtěli něco obdobného vybudovat, informací z netu je ale moc a osobní zkušenost má cenu zlata. Už proto, že v Ústeckém kraji mezi sebou chovatelé koz moc nekomunikují a scházíme se jen na krajském setkání nebo na NT. To se mi zdá moc málo. A Vaše poloha a okolní kraj je úplně ideální jak k dojezdům, tak i na koukání.
Přeji Vám, ať se daří
Petr Klouček-Ekofarma Klíny
To je krásný příspěvek.
Moc jsem na Vás Renato myslela. Dnes jedu do Chrastavy, tak jsem se chtěla "vnutit...." takže na nějakou exkurzi se hláááásíííím!!!
Ječmi
Tak do budoucna se jistě dnům otevřených dveří nebráníme. Ale je pravda,že máme ještě hodně práce před sebou.
Letošní rok bych se ale ráda nějakým exkurzím vyhnula ,jelikož celý tento rok chci věnovat pouze kozám. Koupili jsme nové stádo ,za které jsem moc ráda ,ale potřebuje více práce. Jinak mě opravdu potěšil zájem o naše stránky a moc mě těší i pochvala na naši dojírnu. Je to nejvíc uklizený prostor z celého domu. Opravdu si ji hýčkám a dojení v ní není dřina.
Samozřejmě individuální návštěva na kávičku není problém ,taky si ráda sednu a pokecám. Renata
Zdravím, máme kozeny ještě malé, takže na zemi to nepřipadá v úvahu, musela bych ležet Přítel mi ze starého stolu udělal dojící linku s drřátkem na hrnec zrní a na trámy po kterých kozy skáčou si můžu i sednout, když chci. Ze začátku mi kopaly a blbly, ale vždy po štípnutí do ucha a okřiknutí moc dobře věděly, co dělají šptaně. Teď po pár měsících jsou to zkušené dojenkyně a stojí jak přibyté (odhánění much jim ale odpouštím, když nemají na sobě repelent). Vázání noh mi přijde jako zrada jejich důvěry, my se s holkama prostě domluvily
Veronika
Já jsem si vyrobila podle obrázku, který jsem tady kdysi našla, tenhle "kozodoj". Je dělaný na míru, pečlivě jsem holky před tím oměřila Funguje výborně a slouží kozám i jako kanape a kůzlata si pod ním v zimě dělají pelíšek. Petra z Brd
agentka
napsal(a):
píšete že máte kozeny ještě malé - dle mého názoru jsou to zakrslé kozy nebo ne? - jinak jste měli dobrý nápad
Dobré je, že kozy, když si na stůl vyskočí, vědí, že se jdou dojit a nedělají blbosti. Je to hnědá+bílá a vyvedla se takhle pěkně flekatě. Je jí rok a půl, ale zabřezla hodně brzo cca 5měs. takže bude asi trošku podražená. Dojí dva a půl litru denně a to mi stačí, jinak je to skvělá koza, jak pes. A chodí i bonzovat na stádo, když něco vyvedou.
Veronika