Zdravím všechny zkušené kozaře, ochotné poradit!
Tak zřejmě i nám se letos v dubnu urodil hermoušek (viz foto) - ačkoliv jsem kůzlátko inzerovala jako kozičku Cikorku
- ale chyba. První měsíc vypadalo jako pravá kozí holka, nebo jsem si aspoň ničeho nevšimla. Pak se mládě začlo chovat trošku kozlíkovatě: ježit hřbet, přetlačovat se s maminou o zrní, a vůbec se tvářit a chovat velmi poťouchle (čímž nechci kozlíky urazit, ale náš první kozlík toto přesně dělal.)
Napadlo mi blíže prozkoumat koze pozadí - a ejhle Začlo se měnit... Pod pohl. otvorem se začla vytvářet taková nenápadná kapka, či spíše fazolka. Takže máme asi holku i kluka v jednom balení - tohle na chov nebude
No, asi za to mohly ty deště, že jsem mládě tolik večer nezkoumala a šup z pastvy do chlívka... Člověk se pak diví změnám, které přehlídnul!!
A ještě foto s maminkou. Vůbec mě nanapadlo, že by se toto mohlo stát - rodiče přece nejsou bílí... (Otec béžový, matka strakatá...) Ale jsou oba bezrozí
Takže příště hledat jedině KOZÍHO TATÍKA S ROHAMA!!!
Na nejakej stránke ktorú si už nepametám som čítal , že to závisí od DNA stáva sa to iba vtedy keď sa stále pripúštajú bezrohý s bezrohými. Či je to pravda to neviem ale mne nikdy nevadilo ked som mal aj rohaté dajú sa predsa odrohovať gumičkami.
ja na vašom mieste by som si radšej zaobstaral rohatého capka a striedal s bezrohými možno by sa to dalo?
. Kozeny chovám už 7. rok a ešte som nemal hermafodita, pre istotu to robím tak.
Uživatel s deaktivovaným účtem

http://www.zootechnika.estranky.cz/clanky/chov-koz/rohatost_-bezrohost-a-hermafroditismus-koz, tady ing. Staněk vliv rohatosti na hermafroditismus hezky vysvětluje. Já se v tom moc nevyznám, ale někoho to třeba zaujme.Eva
Super stránky!!! Děkuju moc
Je to tam hezky vysvětlený, naše kozina-matka je tedy bezrohý heterozygot (HoPHo+), takže musí mít rohatýho ženicha; letos to byl sympaťák ale bohužel nejspíš bezrohý homozygot (HoPHoP): + je uváděna jako alela genu pro rohatost (recesivní), P pro bezrohost (dominantní). Což je zvláštní: myslela jsem, že je rohatost je dominantní!!
Takže máme jasno: ROHATÝHO. Ta bezrohost je dost riziková a asi není pro kozy uplně přirozená záležitost
Kdyby byla rohatost dominantni,nemohli by mit 2 bezrozi rodice nikdy rohate potomkyU ovci je myslim rohatost dominantni,ale pohlavim ovlivnena,jako plesatost u lidi
Zajimalo by me,zda ten model bezrohost-hermafroditismus plati i u jinych plemen nez u tech nasich bezne chovanych.Nevite to nekdo?Tomas
No,ja nevim,ale vychazim jen z faktu,ze divoke druhy koz jsou (byly) prevazne rohate.Z toho tedy vyplyva,ze bezrohost vznikla az zdomacnenim pravdepodobne nejakou nahlesevyskytnuvsi mutaci a vyberem bezrohych zvirat.Na bezrohost v homozygotni sestave je nejak navazany hermafroditismus(mechanismus neznam).No,z toho by se dalo i usuzova,ze u bezrohych plemen jineho puvodu by ten vztah bezrohost-hermafroditismus platit nemusel.U lidi jsou take ruzne choroby a anomalie vazane na etnikum ci populaci (srpkovita anemie u cernochu, Tay-Sachsova choroba u Zidu, cysticka fibroza u kavkazske populace,...).Tak by me jen zajimalo,zda to treba u koz a hermafroditismu neni podobne. Chtel bych to vedet z praktickeho duvodu.Mam bezrohou kozu.Byla u bezroheho kozla a narodil se hermafrodit.Maji chovatele AN koz stejny problem?Ze bych zkusil pristi rok bezroheho AN.Hermafrodita nechci a rohatou kozu take ne.Cili moc moznosti nemam
Tomas