Vracím se k tématu z nemoderky... Mám šarplanince, 3,5 roku starého psa. Narodil se u stáda, takže byl na zvířata zvyklý. Nicméně u mě doma se pohyboval spíš na zahradě, s rodinou, ke stádu chodil se mnou "na čumendu" pod dohledem, chodili jsme ven, do města, mezi lidi, ke koním, mezi jiné psy. Jako cca půlroční získal (poněkud bolestivé) zkušenosti s elektrickým ohradníkem, od té doby ho 100% respektuje (a to i tehdy, když jsou dráty absolutně bez proudu). Mezi jeho cca 11 měsíci až do 2,5 roku nepřišel do styku s ovcemi ani kozami, pouze s kočkami a jinými psy, hlídal dům a zahradu. Od loňského roku si postupně zvykal na nová zvířata, ale samostatně jsem ho hlídat nenechávala. Od letošní zimy se mnou chodil k ustájeným ovcím a kozám a zůstával s nimi i beze mě nějakou dobu v průběhu dne. Když šla zvířata na pastvinu (duben), začal hlídat "naostro", ze dne na den. První den jsem ho několikrát kontrolovala, jestli neutíká z ohrady nebo nelikviduje zvířata. Teď chodí se stádem na noc, večer ho odvádím do ohrady a ráno ho beru domů - abych ho mohla nakrmit a aby si odpočinul. Zatím nemám to srdce nechávat ho na pastvině nonstop, přece jen je zvyklý na svoje lidi, smutnil by (no a mě by taky chyběl :-) ). Ke zvířatům se chová bezvadně, jen na berana musím dávat pozor. Hlídá mě. Jednou po mě beran vystartoval, v tu chvíli mu pes visel na krku a byla dost dřina ho z berana sundat, i když je menší i lehčí než beran. Nechává ho bez povšimnutí, pokud já nejsem v ohradě nebo pokud je mezi námi aspoň dvacet metrů vzdálenost. Pokud se ke mě beran přiblíží, pes okamžitě útočí. Dělá to jen u berana, u ovcí nebo koz nikdy. Jeho útok je velmi razantní a poměrně hrozivý, takže si nechci představovat, co by se mohlo stát, kdyby se někomu zachtělo do ohrady beze mě. K lidem je poměrně netečný, ale nikdy jsem neměla šanci vidět jeho reakci, kdyby to někdo zkusil. Zatím jsem ráda, že se rozkřiklo po vsi, že pes v noci hlídá, snad aspoň tohle odradí případné lapky od chuti na jehněčí...
Pokus jste si vědoma,že když pes někoho pokouše (byť na vašem pozemku),tresní odpovědnost je na vás a následky ponesete vy , pak je vše v pořádku,je to váš risk.Netroufla bych si svou mastinku takto nechat,přes to,že neublíží ani mouše.Kuřata jí běhají po hlavě a dokonce se snažila i nakojit kotě. V mládí jsem se pohybovala na cvičáku,viděla jsem člověka po útoku psa a nebyl to hezký pohled.