Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2010 21:42
jony

XXX.XXX.164.223

Dobrý večer,co dělám prosím špatně,že sýřenina vždy takto rozpraská?Nebo je to normální,že vždy po třičtvrtě hodiny po přidání sýřidla se toto stane?

3.6.2010 22:29
danurba

XXX.XXX.12.226

nějak nevím, proč by to mělo být špatně. Já sýřeninu vždycky hned po ztuhnutí rozbiju vařečkou na malý kousky, aby se mohla dobře odloučit syrovátka. Pak to na sporáku trochu zahřeju, nechám usadit, sleju, posolím, okořením, přecedím, vymačkám a nechám vykapat. A sýr je vynikající

4.6.2010 05:45
agentka

XXX.XXX.24.188

určitě to nevadí - jen mě napadá dlouho na syřidle nebo ho dáte víc - já sýřím jen půl hodiny a to je většinou sýřenina ještě celistvá ale někdy se mi to taky takhle stane nijak to neřeším rozharfuji a pak ještě dohřívám

4.6.2010 07:55
jony

XXX.XXX.164.223

Ještě se zeptám jak uchováváte,nebo spíš jak chráníte proti plísni?Má se něčím preventivně potírat?jinak děkuji za odpovědi,vždy jste mi tu dobře poradili,děkuji,za toto forum...

4.6.2010 10:00
roklanka

XXX.XXX.7.86

Na vaší otázku vám odpovědět neumím,ale jsou tu děvčata,která absolvovala kursy,ty by odpověď znát mohly.Sýřenina mi takto nepraská a pokud se mi to stane,zpravidla se sýr nafoukne (což způsobují bakterie,které v sýru nemají co dělat) sýr po odkapání,či vylisování má v sobě spousty malých dírek. Sýry se ošetřují solným roztokem (plísně nerostou ve slaném a kyselém prostředí), nebo se otírají ovocnými octy,pokud se někde objeví plíseň v průběhu zrání. Mám na sýry starší lednici,kterou na začátku sezony pečlivě vymyji,slouží jen na zrání sýrů. V průběhu sezony jen vytírám vyteklou syrovátku,v lednici se vytvoří mikroklima a plísně tam nejsou. Roklanka

4.6.2010 10:39
jony

XXX.XXX.164.223

Myslím tím ,jak se chránit proti plísni na bochánku čerstvě vylisovaného tvrdého sýra...

6.6.2010 20:58
mamakaca

XXX.XXX.167.249

Sýřenina se již začíná trhat a stahovat, pokud by to pokračovalo dál, stáhla by se natolik, že by už nevypouštěla syrovátku. Buď překračuješ množství syřidla, ale na moc, protože k tomu dochází okolo 45min, což je optimální doba sýření ale je to už v poměrně pokročilém stavu. Takže ubrat trochu syřidla. Syřidlo je třeba dávkovat přesně, podle jeho síly.
A nebo je sýřeno za vyšší teploty než 28 - 32°C - optimální teplota sýření.
Ale spíš ten první případ.
Slibuju, že už konečně dáme na stránky vzorec pro výpočet dávky syřidla podle jeho síly, dávám si to jako závazek na příští týden.
Rádi poradíme, Katka M. - dobrysyr.czsmajlík

8.6.2010 12:46
vrtule

XXX.XXX.1.6

já bych podle fotky řekla, že je to jen nezastavené mléko. Po přidání syřidla promícháte a je důležité mléko zcela zastavit.
Marta
ekokoza.cz

8.6.2010 21:59
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Podle mě to vypadá na předávkování syřidlem.
PetraP

9.6.2010 10:59
petr.rys

XXX.XXX.167.249

Je to jasně PŘEDÁVKOVANÉ syřidlo! !
Na přiloženém obrázku je sýřenina po 30 minutách od zasýření. NEZASTAVENÁ!
Na krájení bude do 10 minut.

9.6.2010 11:14
jony

XXX.XXX.164.223

no já používám laktochym o síle 1:5 000,máte někdo s tímto syřidlem zkušenosti?Na 10 L kozího mléka dávám 5 ml.Ted jsem si ale obědnal syřidlo christian hansen,ale nemám s ním zkušenosti...poradte prosím...

9.6.2010 14:31
vrtule

XXX.XXX.1.6

tak to ho máte od nás. Dávkování a další informace budete mít v balíčku. Uvidíte, budete s ním maximálně spokojený.
Marta
ekokoza.cz

9.6.2010 15:26
petr.rys

XXX.XXX.167.249

Laktochym je výborné syřidlo. Na Vašich 10 litrů ho stačí 2,2 - 2,4 ml. Sýření bude ukončeno asi za 40 minut. To že je
1:5000 znamená, že 1 ml Vašeho syřidla vysráží 5000 ml (5 litrů) mléka, které má teplotu 35°C za 40 minut. Změnou teploty a času měníte i dávku syřidla. Vaše další dotazy rádi zodpovíme na dobrysyr@centrum.cz
P.S. Syřidlo ztrácí časem účinnost, proto je dobré se naučit vypočítat aktuální sílu syřidla.

Petr Rys lektor kurzů pro www.dobrysyr.cz

Na obrázku je kozí Reblochon.

Přidejte reakci

Přidat smajlík