Ahoj všem!
Rychle než dopiju kafíčko po krmení bych se s Vámi ráda poradila. Bude nám končit stavebko a budeme mít zase po letech k dispozici nějaké koruny, která chceme investovat do domu. Nedávno jsme se přestěhovali, na farmě máme dům na bydlení a druhý, původní, volný, ve kterém je nově udělaný chlívek pro kozy. Aktuálně jich máme 19, dojí jich osm. Mléko zpracuji vždycky pro nás na sýr nebo jogurtové mlíčko, jinak dostane, kdo potřebuje - kůzlátka, štěňátka. Po 3letech po dokončení KU většinou už dojím jen zlehka, bez jádra a pak zasuším. Mám kozy hlavně na produkci kůzlat.
Nedávno tady byl nakupovat zákazník a líčil mi svůj úžasnej plán s produkcí mléka. Zase mi to leží od té doby v hlavě a říkala jsem si, že se s Vámi o tom poradí. Kdo máte zkušenosti, podělte se prosím. Jaké jsou možnosti v prodeji kozího mléka v Čechách? Rozvoj v petkách v autě jsem zavrhla, ale třeba má někdo jinou zkušenost, třeba by se našel odběratel, co by bral pořád a všechno. Pak by to už mělo smysl...Říkám si, jestli si nemám nechat koruny ze spoření v prasátku a nekoupit si nakonec dojící zařízení a neinvestovat do dojírny... Prostory jsou, kozy si namnožím
Co si myslíte Vy?
Milada
Zdravím, Miladko ! Měla jsem to tak, jak říkáš. Paní si jezdila, odebrala celou produkci, jak jsem ji nadojila, stačilo jen stočit a vyexpedovat. Bylo to bez starostí, platba na ruku. Mezitím se našel zákazník na mléčná kůzlata, takže dojná sezóna začínala naplno opravdu dost brzy. Trvalo to asi 3 nebo 4 roky. Pak mi paní zničehožnic oznámila, že tenhle kolchoz končí. Bylo to na samém začátku nové sezóny - já prodaný kůzlata, kozy s nabušenýma vemenama a co včil s produkcí od 30 koz . Ukolébána hladkým odbytem, ani jsem neměla důvod hledat jiné zákazníky, o nějaké výrobě sýrů nemluvě.
Tohle vidím jako nejslabší místo celého záměru. V Rakousku nebo ve Švýcarsku to řeší družstvíčkem - společnou mlékárnou pro několik farem. V Čechách, když se řekne družstvo, nesetká se to s velkým nadšením .
No tož asi tak s kozím podnikáním
Vím, že jsi mi to Jiřinko vyprávěla, jaké jsi s tím měla patálie. Na základě toho jsem si s tím pak nelámala hlavu, až do onoho zákazníka. Ten mi to líčil tak zasvědceně a vysvětloval mi, jak to má vymyšlené a jak jsem hloupá, že jsem pak nad tím přemýšlela a přemýšlela..
To se přece nemůže nikomu vyplatit, kupovat mléko a dělat z něj pak sýry?! Na druhou stranu je ale pravda, že nemá s kozenami žádnou práci..
Nene, on chce prodávat čistě jen mlíko. Toho znáš - prý u tebe kupoval víc koz najednou, má AN kozla linie Přemysl myslím a dělá jinak autokosmetiku nebo co. Hučel do mě..hnědky mi zkritizoval, přirovnal je ke psům s PP, že jsou marný a básnil o svém plánu s prodejem mléka, jak ho to bude živit. Byl to dobrej demagog, nemohla jsem z toho spát, že to bílý zlato leju štěňatům a kůzlatům
Aha, tak už jsem doma . Ale já jsem si ten jeho záměr vyložila trošku jinak ... no to je fuk !
To víš, používat bílé tekuté zlato ke krmným účelům není zrovna ekonomické, taky si to říkám, když to dělám
Zároveň si nemyslím, že se dá udělat díra do světa s nezpracovaným kozím mlíkem ( a do Čech už vůbec ne ) .... jedině si tak zřídit sanatorium pro astmatiky, alergiky a nervově choré
a léčit tam kozím mlíkem a spolunažíváním s mečivkami
Mě ty svoje plány líčil takhle, asi je už přepracoval No, já jsem už skoro nervově chorá, manžel alergik, tak využíváme bílé zlato o sto šest správně