Viem že to tu už niekde bolo písané, ale chcem sa spýtať skúsenejších čo potrebujem na výrobu tvrdého syra a korbáčikov z kozieho mlieka, prípadne keby som ich chcel údiť tak akým drevom a akom rôsole mám močiť syr pred údením. Ja robím len hrudkový
a poprosil by som Vás o radu. Za odpoeď vopred ďakujem
Korbáčky z čistého kozího mléka nejdou udělat, hodně lidí se už o ně pokoušelo, ale bez úspěchu. Tvrdý sýr uděláte v pohodě, o namáčení sýro do rosolu před uzením nevím. Udím sýry normálně po nasolení a oschnutí, nejčastěji používáme bukové piliny.
Doporučuji Vám návštěvu sýrařského kurzu, pokud máte blízko k hranicím s ČR, tak v Brně na MZLU, nebo v Kroměříži na Střední mlékárenské škole, nebo info na www.ekokoza.cz, nebo www.dobrysyr.cz, na Slovači www.kozinka.com.
PetraP
marmelada

XXX.XXX.145.73
Korbáčky z čistého kozího mléka dělat jdou Osobně vyzkoušeno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo jdou ale hodně blbě, ta fáze kdy už to jde tahat a kdy už to tahat nejde je hodně malá a než to každou chvíli nevytahat tak se radši dělaj z kravského ze kterého to jde jedna radost.
My údime na buku a slivke a miesto kozích korbáčikov, ktoré dosiahnuť je priam alchýmia, odporúčam kozie oštiepky, údené, lahoda. (recept je napr napr na http://www.dobrysyr.cz/products/ostepek1/ ), po vyformovaní oštiepkov ich najskôr zchladím v jemne slanej studenej vode a potom dám do 19-20perc soľného nálevu. Na youtube je aj video z výroby myslím z farmy Hvozd.