AN kozy a všetko čo je s nimi spojené?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2010 16:37
juraj

XXX.XXX.178.206

Dobrý ďeň chcel by som sa spytať ako to je s týmto plemenom, vysokým obsahom bielkovín a tuku v mlieku jeho produkciou má s tým niekto skúsenosti, aké nároky má na ustajnenie ap.? Koľko by zhruba stála asi 3 mes. stará kozička na chov smajlík(prosím foto) nechová ich niekto v blízkosti Žiliny? :-|

15.7.2010 11:19
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Přímo v blízkosti Žiliny nevím, ale u Zvolena jsou myslím dva chovatelé a já jsem u Rimavské Soboty.
PetraP

15.7.2010 15:56
katjuschka

XXX.XXX.246.242

tu je stránka chovateľky http://www.farmarar.estranky.sk/ Viem že má na predaj kozičky aj capkov, má šľachtiteľský chov, dokonca sa jej narodili štvorčatá. Býva neďaleko Myjavy. To máte po diaľnici chvíľu. Určite poskytne aj cenné informácie, je to veľmi milá osôbka

16.7.2010 05:59
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Šlechtitelský chov na Myjavě? To teda nevím, kdo Vám to nakukal. A pokud ho ta paní má, tak je to pro chov AN koz tragédie.
Pro zadavatele: Jestli máte zájem o kvalitní zvířata, tak se raději poohlédněte po chovatelích v Čechách, kteří jsou v Klubu chovatelů AN koz, nebo se podívejte dále na západ.
PetraP

16.7.2010 08:54
deko

XXX.XXX.226.66

PetraP, co Vas vedie k takemuto nazoru? lebo napisat taketo nieco a nevysvetlit to, podla mna nie je kosher.

Michal H.

16.7.2010 09:03
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Zkušenosti chovatelů, i vlastní obrázek o způsobu nejen inzerce, ale i neustálého prodeje zvířat, která nepocházejí z vlastního chovu, ale jsou dovezená a nízké kvality. Je to můj názor, jiní mohou mít jiný.

PetraP

17.7.2010 11:42
katjuschka

XXX.XXX.174.45

Nechcem sa hádať ani slepo zastávať, ale nesúďte pokým nemáte kompletné informácie. Pokým viem, stádo pochádza práve z toho vášho Česka a veľká časť z Rakúska. Šľachtiteľský chov nedostala len tak pre srandu králikov, neviem ako u vás, ale tu to má málokto a človek sa k tomu dostane len tvrdou prácou.:-) Zvieratá sú krásne a v dobrom stave, veľký maznáčikovia. Veľmi zaujímavé ako dokážete porovnať kvality zvierat pomocou piatich fotiek rozličných zvierat.... Tak keď Vám tak veľmi záleží na zabránení tragédii, tak sa choďte pozrieť osobne. Text inzerátov naozaj znie ako reklamný ťahák, ale uvedomte si, že u nás nemá AN každý druhý sedlák a niečím treba ľudí zaujať. Pani je veľmi ochotná a keby som kupovala AN kozu, tak od nej. :-)

Je to naozaj hyenizmus medzi chovateľmi toto smajlík

17.7.2010 14:03
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Možná mám špatné informace, ale abyste mohla mít šlechtitelský chov, tak musíte být v kontrole užitkovosti, a pokud vím, tak za loňský rok na Slovensku nebyla ani jediná koza AN v KU. A v Čechách, pokud chcete získat šlechtitelský chov, tak musíte mít vynikající výsledky KU a i vynikající zvířata a i dostatečný počet zvířat. Poté máte šanci šlechtitelský chov získat.
Z tohoto pohledu se mi jeví šlechtitelský chov na Myjavě jako nemožný, nebo pokud máte k dispozici výsledky KU za rok 2009, nebo víte, kde se dají najít, tak budu ráda, když mi poskytnete odkaz. Ve zveřejněných výsledcích KU za rok 2009 v časopise ZCHOK žádná AN koza nefiguruje a pokud vím, tak ani SZCH nebyla za loňský rok evidována jediná AN koza.
Pokud přesto v KU byla, tak je veliká smůla celého slovenksého chovu, že se ani zasvěcený člověk nemá šanci ke kompletním výsledkům dostat.
Chov jí přeju a nic proti ní nemám, a nemusíte mě osočovat. Ani já svým příspěvkem nechci nikoho osočovat, i když to tak možná může vypadat, jen vycházím z informací veřejně dostupných a ze znalostí chovu v Čechách a vím, jak těžké je se vypracovat k chovu na nějaké slušné úrovni.

PetraP

17.7.2010 15:13
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Ještě je tedy pravda, že na Slovensku musí mít chovatel statut šlechtitelského chovu, pokud chce produkovat plemenné kozlíky. Oproti ČR, kde pokud vlastníte plemenná zvířata a zapojíte se do KU, tak plemenné kozlíky můžete produkovat i bez statutu ŠCH.
Tak je možné, že nejakým zkráceným řízením statut ŠCH dostala, ale neznamená to automaticky, že se jedná o excelentní chov. A to si myslím je chyba, ne chovatelky, ale celého uspořádání jednotlivých Svazů. Ono, kdo se v tom nevyzná, tak je pro něj těžké se v dané problematice orientovat.

PetraP

17.7.2010 17:04
stredask

XXX.XXX.38.57

Dobrý deň prajem pani Pajasová. Moji známi (chovatelia) ma upozornili na diskusiu o mne, bezo mňa, tak sa teda zapájam osobne. Mám odložený mail v ktorom ste ma oslovila na spoluprácu pri založení klubu AN kôz na Slovensku. Dosť ma prekvapuje, že ste mali záujem o spoluprácu s chovateľkou, ktorá má byť tragédiou chovu na Slovensku a tiež neviem načo ste prešli na chov na Slovensku, keď všetko u nás ohovárate a nie je to také dobré ako v Čechách. Súhlasím, že český chov (pôvodom nemecký a holandský) je kvalitný, ale tiež len zopár chovateľov sa tým môže pochváliť a ostatným ide o masovú produkciu podielových jedincov. A značka "z vlastného chovu" tiež nie je zárukou kvality, alebo si myslíte že iné chovy nemôžu byť dosť dobré? Načo ste potom v Čechách importovali a stále importujete jedince z Nemecka? Pokiaľ môj chov 100% vyhovoval šlachtiteľskej komisii, ktorá sa skladala z odborníkov z piatich rôznych inštitúcii a zhodli sa jednohlasne bez výhrad, tak názor pani chovateľky, ktorá si robí názor na chov z typu inzercie a okolitých klebiet nie je pre mňa podstatný. Ak sa vám niečo nezdá a máte záujem sa informovať, tak poznáte môj mail, kľudne sa ozvite. Pekný deň Farma RAR

17.7.2010 17:18
kastef

XXX.XXX.138.131

Tak sem si vaše stránky také prohlédla ,jsou velmi pěkné.Kozičky máte nádhernésmajlík,přeji vám mnoho úspěchů v chovu,jistě se budete snažit dál chov zvelebovat a propagovat AN na Slovensku.Štefkovičová

17.7.2010 17:23
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Už jsem akorát chtěla napsat, jak je to s tím ŠCH u Vás, že se tady o tom vede diskuze a Vy nikde:-).
Ke ŠCH Vám gratuluji, ale stejně si myslím, a je to můj názor, se kterým nemusíte souhlasit, že ŠCH má dostat jen ten chovatel, který má za sebou nějaké evidentní chovatelské úspěchy a tím jsou pro mne výsledky v KU. A ty zatím z Vašeho chovu k dispozici nejsou.

Ještě jednou opakuji, že je to můj názor, který se nemusí spoustě lidí líbit. A máte pravdu, že se mi ani nelíbí způsob KU, kdy ji provádí dvě organizace, a jedna neví, co dělá druhá. To je bohužel smutný fakt. A dostat se vůbec k nějakým souhrnným informacím, je taktéž poměrně složité. Pokud pojedete na zahájení na Agrokomplex, můžeme se sejít tam, budu ráda, pokud se konečně poznáme osobně.

PetraP

17.7.2010 19:31
farmar

XXX.XXX.151.238

Nevím jak to je se šlechtitelským chovem na Slovensku. Tady v Čechách byly kdysi stanoveny šlechtitelské chovy plemenářským zákonem, s přísnými kritérii a schválením ministerskou komisí. Pro skot, ovce, kozy a další zvířata. A posléze zrušeny, Zbylo pouze něco u prasat.
V současné době tento titul udělují některé šlechtitelské svazy, mezi nimi i SCHOk jako vnitrosvazové uznání chovateli. V podstatě jako "třešničku na dortu" těm nejlepším z nejlepších. Jejich chov musí mít minimálně 10 dospělých koz a několik mladých ještě nerodících, jako nezbytnou rezervu, nejméně po 3 roky u všech vykazovat nadprůměrné výsledky v KU v porovnání se všemi ostatními chovy příslušného plemene, tzn. nejlepší nádoje, nejlepší bílkovinu, nejlepší potomstvo, které je při posouzení vždy zařazeno do elitních tříd. Na základě těchto výsledků může chovatel podat žádost o udělení šlechtitelského chovu, která musí být doporučena příslušným tzv. důvěrníkem pod kterého chov spadá, schválena šlechtitelem pod kterého chov spadá, projednána a schválena radou plemenné knihy koz a na závěr uznána příslušnou komisí.
Výsledky kontroly užitkovosti jsou k dispozici všem chovatelům, sice hudráme, že se zpožděním, ale to v tomto případě není podstatné.
Myslím si, že takto je to správně, protože ne v každém chovu je vždy všechno tak, jak se to na první pohled jeví, a u jedné či několika dovezených koz nezjistíte, zda si takovýto chov přízvisko "šlechtitelský" opravdu zaslouží.
Ale jak jsem řekl, nevím, jaká je slovenská legislativa, jak tam probíhá KU a u AN koz už vůbec ne. Ale na Agrokomplex se chystám, možná bude příležitost se vidět a některé dobré veci, které v konečné fázi prospějí chovu AN ale i ostatních koz, na Slovensku i v Čechách, probrat.
Ivan
http://biomleko.com/ceskatelevize.htm

18.7.2010 12:29
stredask

XXX.XXX.38.57

Ďakujem veľmi pekne a pridávam fotky nášho odchovu - 4 čatá a plemenník :-)
Farma RAR

18.7.2010 12:30
stredask

XXX.XXX.38.57

náš odchov AN kozičiek 2010 - Farma RAR

18.7.2010 12:31
stredask

XXX.XXX.38.57

Ešte jedna - náš odchov 2010 - Farma RAR

18.7.2010 12:32
stredask

XXX.XXX.38.57

A posledná - odchov 2010 - Farma RAR

18.7.2010 12:33
stredask

XXX.XXX.38.57

18.7.2010 12:33
stredask

XXX.XXX.38.57

Ešte jedna AN plemenník - Farma RAR

18.7.2010 12:34
stredask

XXX.XXX.38.57

A takéto podielové AN máme napr. na predaj - Farma RAR

18.7.2010 12:35
stredask

XXX.XXX.38.57

Alebo aj tieto sú na predaj - Farma RAR

18.7.2010 12:39
stredask

XXX.XXX.38.57

Dobrý deň pán Ivan, na Agrokomplex sa chystám a dúfam, že sa tam nájdeme. Rada sa s vami o tom všetkom porozprávam.
farma RAR

18.7.2010 16:23
kastef

XXX.XXX.138.131

Skutečně náherné......Nebylo by možno na vašich stránkách zavést vyloženě rubriku PRODEJ s uvedením podílu AN krve ,pohlavím,fotem a cenou?
Pokud sem se dobře dívala,nic takového sem tu nenašla.Spousta farem tomá takto a je to pro zájemce poutavější...

19.7.2010 16:32
stredask

XXX.XXX.38.57

To je veľmi dobrý nápad, ale ťažko pre nás realizovateľný. záujem o tie kozičky aj kozlíkov je dosť veľký, takže aj ich pohyb je dosť rýchly, takže dnes to dám pracne na stránku (je to zdĺhavejšie ako podať inzerát) a na druhý deň už je aj tak predaná, takže to musím zase odstrániť. Ale môžem tam uviesť príkladné fotografie s nápisom, že aktuálnu ponuku pošlem mailom. Diki za nápad a želám veľa chovateľskej radosti Farma RAR

19.7.2010 20:08
kastef

XXX.XXX.138.131

tak to je dobře že je o kůzlátka takový zájem,já bohužel kozy nechovám,ač by mě to také lákalo-mám mini stádečko ovcí plus plemenného berana.Zajímalo by mne,jakby se snášela AN na pastvě a v chlévě s ovcemi,jakou mají AN povahu,jak se snášejí mezi sebou atd. Jiná plemena koz jsou mezi sebou dost haštěřivá ,platí to i u AN ?To jen do budoucna......smajlík

21.7.2010 21:37
stredask

XXX.XXX.38.57

Tak to vám poviem z vlastnej skúsenosti. Mám stádo kôz spolu s ovcami a nemajú nijaké problémy. Ovce chovám plemeno Lacaune, sú skoro také vysoké ako AN kozy a myslím si že sú priebojnejšie. AN koza je veľmi kľudné a prispôsobivé plemeno, naše sa pasú často aj s našimi koňmi v ich výbehu a to sú tam aj žriebätká. AN koza je aj veľmi spoločenská, naše kozy prídu za mnou na dvor viac krát za deň, len tak pre pohladkanie:-))

22.7.2010 16:38
kastef

XXX.XXX.138.131

Já mám stádečko 4 ovečky a 1 plemenného berana.Uvažovala sem nad jednou kozou ,mám ráda kozí mléko.Ovečky jsou hodné ,jedna ovce má trošku kozí povahu a je vůdce,umí i pěkně nabrat jehňata druhých ovcí,jak se jí něco nezdá ale už sou sehrané a je tu klid.Beránek je mimořádně hodný i k jehňatům a je s nimi celoročně dohromady i v době porodů.
U kozy bych měla trochu obavu,aby třebas netloukla jehňata ,slyšela sem i opřípadech,kdy kozy jehňata ubily.A já bych prozatím nemohla mít kozu odděleně.Je možné,že kdyby byla opravdu jen jedna,tak by tyto potíže nenastaly. Právě teď toto téma jedu i na nemoderce,a tam mají lidi spíš horší zkušenosti.

23.7.2010 13:27
juraj

XXX.XXX.189.5

Niesú to síce AN ale ja ich mám rád, chlcel som ich len niečím vylepšit. Netuším či to je nejaké plemeno alebo nie foto je spred štyroch mesiacov 2kozičky a capko.:-)):-)

23.7.2010 16:59
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Kůzlátka jsou to pěkná, to jo, ale těžko říct, s čím jsou křížená. Novější fotky náhodou nemáte?

Jinak k těm AN kozám, pokud jí chcete, tak se připravte, že k ní musíte přistupovat jako k vysokoprodukční dojnici. Dále počítejte s tím, že dojivost je kolem 1000 litrů. Raději s vyšší dojivostí nepočítejte. Taktéž by se AN kozy neměly připouštet v roce narození, ale později. Je to koza, která dlouho roste.

Hodně úspěchů
PetraP

23.7.2010 21:21
juraj

XXX.XXX.189.5

Ďakujem za užitočné rady otec týchto kozliatok bol hnedý krátkosrstý, koza čo je na fotke nadojila mesiac a pol po okotení 5l mllieka na podoj dnes už len 2,9l. Nemám doma ani jednu kozičku ktorá bola pripúštaná v tom istom roku je síce viac nákladov že sa musí chovať rok zbytočne ale na ďalší rok sa to prejaví na produkcii mlieka mám skúsenosť z iných chovou keď pripúštali v tom istom roku tak kozičky veľa nenadojili a boli menšie ako tie čo sa pripúštali až na druhý rok. Juraj

24.7.2010 09:09
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Super dojivost:-)

PetraP

27.7.2010 11:10
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Moc zdravíme.
My máme AN od roku 2007, v malém, takže moc zkušenostmi neoplýváme. Každopádně chováme ještě hnědé krátkosrsté a AN jim konkurovat nemohou, v ničem (snad krom bílkoviny, ta je krapet vyšší).

Milada

27.7.2010 14:13
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

katjuschka napsal(a):
Nechcem sa hádať ani slepo zastávať, ale nesúďte pokým nemáte kompletné informácie. Pokým viem, stádo pochádza práve z toho vášho Česka a veľká časť z Rakúska. Šľachtiteľský chov nedostala len tak pre srandu králikov, neviem ako u vás, ale tu to má málokto a človek sa k tomu dostane len tvrdou prácou.:-) Zvieratá sú krásne a v dobrom stave, veľký maznáčikovia. Veľmi zaujímavé ako dokážete porovnať kvality zvierat pomocou piatich fotiek rozličných zvierat.... Tak keď Vám tak veľmi záleží na zabránení tragédii, tak sa choďte pozrieť osobne. Text inzerátov naozaj znie ako reklamný ťahák, ale uvedomte si, že u nás nemá AN každý druhý sedlák a niečím treba ľudí zaujať. Pani je veľmi ochotná a keby som kupovala AN kozu, tak od nej. :-)

Je to naozaj hyenizmus medzi chovateľmi toto smajlík

Jen bych chtěla upřesnit, pro všechny chovatele, že p. Chybová z Myjavy nemá šlechtitelský chov, ale jen chov rozmnožovací. To je podstatný rozdíl.

PetraP

4.8.2010 19:54
egi

XXX.XXX.73.58

Tento rok z piatich kozliatok: 4 kozičky 1 capko smajlík

4.8.2010 19:59
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

To máte nadprůměrný úspěch, co se poměru pohlaví týče smajlík. U nás je jen mírná převaha koziček. A jinde skoro samí kozlíci.

PetraP

4.8.2010 20:52
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Všechny jsou moc pěkné, až na tu poslední, ta má "sežehlený" uši, taky jsem to u jedný měla, nevím proč, její máma a i otec ušiska krásný. Tu si do chovu nenechávejte.

PetraP

5.8.2010 07:39
egi

XXX.XXX.73.58

Ja viem, že má chybičku krásy, do chovu nebude, ale nechať si ju určite necháme. Je to kozenka mnou vypiplaná z pôrodnej váhy 1,3kg. Bola z dvojčiat a jej matka porodila predčasne. Na druhý deň som ju musel zobrať od kozy, pretože už bola v agónií. Každé dve hodiny som ju krmil až po jej 7 týždňov(hold bol som nezamestnaný :-|)
Mica - tak sa volá, sa považuje viac za človeka ako za kozu. Podľa mňa dodnes nechape, prečo musí býť medzi kozami smajlík

5.8.2010 08:55
juraj

XXX.XXX.250.6

Kozenky mate prekrasnesmajlík, ja o takych mozem len snivat :-|:-)

5.8.2010 15:05
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

egi napsal(a):
Ja viem, že má chybičku krásy, do chovu nebude, ale nechať si ju určite necháme. Je to kozenka mnou vypiplaná z pôrodnej váhy 1,3kg. Bola z dvojčiat a jej matka porodila predčasne. Na druhý deň som ju musel zobrať od kozy, pretože už bola v agónií. Každé dve hodiny som ju krmil až po jej 7 týždňov(hold bol som nezamestnaný :-|)
Mica - tak sa volá, sa považuje viac za človeka ako za kozu. Podľa mňa dodnes nechape, prečo musí býť medzi kozami smajlík

To věřím, že jí pryč dát nemůžete, tak máte alespoň dobrou společnici :-)

Nejde jen o chybičku krásy, ale pokud byste jí dal do chovu, tak by se vada mohla prohlubovat a mohlo by dojít i k deformaci zvukovodu. Vím, že k tomu dochází třeba u králíků a u nich se jedná o výlukovou vadu.

Ať se kozence daří
PetraP

Přidejte reakci

Přidat smajlík