Vložila jsem toto téma na nemoderku, ale zkopčím to i sem :
Ahoj, jelikož na prasata skoro nikdo nechodí, tak píšu sem. Máme sviňku miniprasátka, která pod sebou má 11 týdenní selátko(také sviňku), které ji ještě stále cucá. Nijak to nevadilo nám ani sviňce, ale problémem je, že jí dneska ráno selátko prokouslo jeden cecík. Nevím, vypadá to, že se leklo a místo toho, aby cecek pustilo, tak tou hubinou trhlo a cecík je vejpůl. Problémem je, že sviňka má hodně mléka - viditelně jí zůstala ,,kapsa´´ u cecíku, který je rozrhlý. Je vidět, že ji to mléko tlačí, ale zároveň jí ho nemůžu vydojit, protože ji ten cecík bolí. Takže teďka vymýšlíme, co jí zbaví co nejrychleji mléka, aby z toho nebyl zánět. Zatím jsem jí dala odvar ze šalvěje, který by měl zmírnit laktaci a působí proti zánětlivě. Ještě jí půjdu za chvilku nařezat vrbové proutí, ale docela pochybuju, že si kousne. Taky za chvilku dostane ještě jednou odvar ze šalvěje. Ale nevím, zda by nebylo ještě něco, čím jí ulevit? Díky předem za tipy! Zuzka F.
takhle má Emilka ,,kapsu´´
a takhle jí to ten malý neřád roztrhl...
Předpokládám, že se to jen tak nezahojí a kdoví, jestli bude schopná na tento cecík vůbec někdy dojit. Teď mi ale jde hlavně o to, aby ji netlačilo moc dlouho mléko.
U oveček při odstavu prcků prostě vynechám přilepšení a do týdne jsou holky bez mléka, ale sviňce asi těžko nedám nažrat....to by pak šla zkoušet pevnost pletiva, že si jídlo obstará sama.
Zuzko,to je asi spíš dotaz pro veterináře,ta šalvěj se asi dobře.Možná,když existuje injekce na spuštění mléka,bude existovat něco obráceně,ale to jen tak hádám.Podle mě by to chtělo dva stehy,nebo dát ty rány k sobě a přelepit ,aby to drželo.Nevím,co si nechá ta sviňka líbit,ale pokud má vemínko plné,tak bych ho nahřála a vymačkávala ze zhora.Zkusila bych jí to pořádně omýt,na ránu bych přiložila pomačkaný jitrocel a zalepila.Převazovala bych to denně,rány na vemenech srůstají,alespoň u koz poměrně rychle a jitrocel je úžasnej. Stejně jsem postupovala u kozy,která si vemeno rozthla příčně a rána se zcelila do dvou dnů a mléko neteklo.Držím palce.
roklanka
napsal(a):
Zuzko,to je asi spíš dotaz pro veterináře,ta šalvěj se asi dobře.Možná,když existuje injekce na spuštění mléka,bude existovat něco obráceně,ale to jen tak hádám.Podle mě by to chtělo dva stehy,nebo dát ty rány k sobě a přelepit ,aby to drželo.Nevím,co si nechá ta sviňka líbit,ale pokud má vemínko plné,tak bych ho nahřála a vymačkávala ze zhora.Zkusila bych jí to pořádně omýt,na ránu bych přiložila pomačkaný jitrocel a zalepila.Převazovala bych to denně,rány na vemenech srůstají,alespoň u koz poměrně rychle a jitrocel je úžasnej. Stejně jsem postupovala u kozy,která si vemeno rozthla příčně a rána se zcelila do dvou dnů a mléko neteklo.Držím palce.
Jo, injekce mě už napadla, ale myslím, že by veta dřív pokousala než do sebe nechala v klidu píchnout jehlu. Na nás je sice milá, ale když se jí něco nelíbí, tak se umí hezky naježit.
Díky za tip s jitrocelem, zítra jí to zkusím udělat. Ona když dostane žrádýlko, tak stojí jako přikovaná. I na vemínko mě dneska nechala sáhnout, ale je vidět, že jí ten cecík bolí (no, bodejť by ne...) I když problém bude, že mají takové jezírko, kam se chodí chladit a bude to mít pořád mokré. Já bych se na to.. Ach jo, on holt nemůže být nikdy klid...
lavacca
napsal(a):
Jo, injekce mě už napadla, ale myslím, že by veta dřív pokousala než do sebe nechala v klidu píchnout jehlu. Na nás je sice milá, ale když se jí něco nelíbí, tak se umí hezky naježit.
Díky za tip s jitrocelem, zítra jí to zkusím udělat. Ona když dostane žrádýlko, tak stojí jako přikovaná. I na vemínko mě dneska nechala sáhnout, ale je vidět, že jí ten cecík bolí (no, bodejť by ne...) I když problém bude, že mají takové jezírko, kam se chodí chladit a bude to mít pořád mokré. Já bych se na to.. Ach jo, on holt nemůže být nikdy klid...
myslím, že by nebylo od věci vybudovat jí nějakou pevnou fixační klec - úzký box s vchody na obou koncích, kam se dá zvíře nalákat na dobrůtku, zavřít a bezpečně vyšetřit a ošetřit. Může se stát, že onemocní nebo bude mít jiné horší zranění a zásah veterináře bude nezbytný. Nevím, jestli se to tak dělá i u prasat, ale u zlobivých koní ano.
danurba
napsal(a):
myslím, že by nebylo od věci vybudovat jí nějakou pevnou fixační klec - úzký box s vchody na obou koncích, kam se dá zvíře nalákat na dobrůtku, zavřít a bezpečně vyšetřit a ošetřit. Může se stát, že onemocní nebo bude mít jiné horší zranění a zásah veterináře bude nezbytný. Nevím, jestli se to tak dělá i u prasat, ale u zlobivých koní ano.
Jo jo, tu už máme v plánu, ale brácha jede na 5 měsíců studovat do zahraničí, takže je teďka frmol s balením a tak...
Jinak Emilka už asi začíná ztrácet mlíčko - jinak se neumím vysvětlit, že měla jen menší množství i v dalších ceckách, které byly jinak k prasknutí. Dokonce mi i přijde, že se jí ta ,,kapsa´´ trochu zmenšila. Dostala zase šalvěj, dneska i trochu spařeného listí a jak tak stála jak přikovaná, tak toho hnedka využil kaneček a oskočil jí.
Akorát má smůlu, že Emča nemá říji, takže z toho nic nebude. Ale aspoň si to nacvičí.
Šalvěj funguje spolehlivě - aspoň vidíte, že nekecám
. Nepřehánět ani s množstvím, ani s koncentrací - ve vyšší koncentraci má působit opačně
.
Ránu na cecíku ošetřovat jako běžné rány. Jitrocel, řepík, měsíček, řebříček, pokud by zahnisala tak přesličku.
V prasečáku jsme nově narozeným prasátkům oštipovali kleštičkami špičáky rutinně - právě z důvodu prevence tohoto nepříjemného zranění.
farmakozinka
napsal(a):
před x lety jsme měli problém u kočky se zánětem mléčné žlázy, měla to dost hnusný, už zatvrdlý a dal nám na to nějakou mastičku a tím jsme jí to museli několikrát denně potírat a důkladně promasírovat. A zmizelo to, bohužel nevím, co to bylo za mast
PetraP
mastimol
Ahoj já té mojí selata odstavila ze dne na den hned v pěti týdnech a mamina ač první den měla hodně nabrané cecíky tak nebyl žádný problém - proběhlo to bych řekla tak jak u ovcí kterým prodáme jeňata taky to pak necháme na přírodě - ale určitě ty bylinkové čajičky jen pomůžou - jinak přeji at se to emilce brzo zahojí. Anička