Prosím o radu zkušené chovatele,mám kozu poloviční burskou týden před velikonocema jsme s ní byli u kozla před týdnem se jí nalilo vemínko,ale břicho nemá moc veliké, že by měla rodit nevypadá a ani výtok nemá.Kůzlata ještě neměla ,může to být falešná březost?Pořád jí chodím v noci kontrolovat jestli už nerodí.Předem děkuji za odpovědi.
Spíš bych řekla,že březí bude,ještě jsem se s falešnou březostí u koz nesetkala i když jistě možná je.Některé kozy před porodem jsou jak balony,mají měsíc před porodem výtok,některým naběhne vulva a na některých to vidět téměř není.Jediné vodítko blížíciho se porodu je spadlé břicho , dříve plné hladové jámy se stanou opět hladovými ,dokonce ani nalité vemeno to být nemusí,může se nalít až po porodu.Zkontrolujte,zda má nemá zašpuntované vemínko a nechte to na koze.Někdy jsou před porodem neklidné,pomekávají. Každá změní hlas,některá před porodem,některá až v průběhu porodu,pomekává na kůzle.to poznáte určitě,jinak vám nezbývá nic jiného,než jí pozorovat.
Na vemínku na cecikach má takové bílé tečky,taky dnes víc polehává,nevím jestli poznám hladové jamky vždy byla dost oplácaná (osvalená)dnes to bude asi154 dní jednou jak skotačila tak na to břicho spadla, aby to nebylo v ní mrtvé mám strach...Jak dlouho může přenášet?Je to mazel rodiny nechci aby se jí něco stalo.
rozina
napsal(a):
Na vemínku na cecikach má takové bílé tečky,taky dnes víc polehává,nevím jestli poznám hladové jamky vždy byla dost oplácaná (osvalená)dnes to bude asi154 dní jednou jak skotačila tak na to břicho spadla, aby to nebylo v ní mrtvé mám strach...Jak dlouho může přenášet?Je to mazel rodiny nechci aby se jí něco stalo.
Nemalujte čerta na zeď. Podle fotky bych řekla,že vidím hladovou díru na pravé straně,takže by břicho mohlo být skleslé,ale fotka není tak dobrá.Zatím můžete být v klidu a pokud březí je, už velmi brzo se dočkáte kůzlete. I polehávání je někdy ukazatel blížícího se porodu,to je velmi individuální,některá hrabe,některá leží ,některá si mezi žrádlem lehne a porodí.Někdy polehává,zatlačí a zase vstane,nažere se a tak se to opakuje.Co koza to originál,stejně tak porod.
Já řeším něco podobného.V době kdy měla koza rodit ,měla spadlé břícho ,nalité vemeno a měla výtok ,takový nahnědlý hlen,a pak jednou mi přišlo že má to břicho menší a kůzle nikde........Od té doby pořád nic,je to už delší dobu.....Nevipadá nijak divně je, čilá ,žere a poskakuje.....tak taky nevím.....a napadla mě falešná březost,také........mrzelo nás to....těšila jsem se na kůzle.....
Tak ta moje koza březí nebyla ,když už to bylo 160 dní ,tak jsem zavolala veterináře a on mi tvrdil ,že má určitě 2 kůzlatka a dal jí injekci (hormon)a nic.Ona byla jen tak tlustá a asi to byla falešná březost ,protože měla i nalité vemínko z kterého se dalo oddojit průsvitné mléko.Teď je už snad zabřezlá byla u ženicha a nijak neprotestovala a hezky držela .Říji měla slabou nijak nemečela a ani se neprojevovala ,neměla ani výtok poznala jsem to podle toho,že po ní menší koza skáče.Tak snad bude na jaře přírustek.
Ještě sem z nemoderky vložím dotaz s fotkou..
Dovolím si použít už jeden ze založených témát a poprosit o radu zkušené - jsme totální začátečníci....
V polovině října jsme si přivezli dvě kozenky narozené v únoru, které byli zavřené společně s jejich bráškou (jejich kozenka měla tři kůzlata - dvě kozenky a kozlíka). Nic zlého my netušící, že by mohli být v březí (ujišťovali nás původní majitelé, že tak mladý kozlík nic nemůže) se nám zdá jedna, že hrozně přibrala a zakulacuje se.
Přidávám fotku, zda by někdo nemohl poradit, zda se jedná o "vyžranou" kozu (ale netuším z čeho) či v březí. Druhá je "normální" stavby, žerou obě stejně a pak bych nechápal, z čeho tak jedna může ztloustnout.
Ale má to ještě jeden háček - takle "tlustá" kozenka se nám teď ve čtvrtek snad mrskala (dle příznaků, co se tu často popisují). Mrskala neúnavně ocáskem a dosti mečela a byla oproti jiným dnům dosti mazlivá. A to jsem si matně vzpomínal, že i toto bylo před cca třemi týdny, měsícem. Tenkrát jsem tomu zas tak nepřikláněl pozornost, teď mě to začíná vrtat hlavou. TLUSTÁ, omezit stravu (jen nevím, co - seno, voda, lis a občas pečivo, mrkev, řípu či jablko - a teď na sněhu nějaký to jehličí či ráda sních s dřevěnými pilinami) a nebo je tedy asi v březí i když příznaky prskání jsou....??
A pak za další * jejich matka byla opravdu statná kozenka, naposledy viděný kozlík (bráška) byl také na svůj věk pořádný KOZEL a naše dvě jsou už na svůj věk nějak pořád zakrslé.
Díky za poznatky, Radim VZ
vytopna_zdice
napsal(a):
Ještě sem z nemoderky vložím dotaz s fotkou..
Dovolím si použít už jeden ze založených témát a poprosit o radu zkušené - jsme totální začátečníci....
V polovině října jsme si přivezli dvě kozenky narozené v únoru, které byli zavřené společně s jejich bráškou (jejich kozenka měla tři kůzlata - dvě kozenky a kozlíka). Nic zlého my netušící, že by mohli být v březí (ujišťovali nás původní majitelé, že tak mladý kozlík nic nemůže) se nám zdá jedna, že hrozně přibrala a zakulacuje se.
Přidávám fotku, zda by někdo nemohl poradit, zda se jedná o "vyžranou" kozu (ale netuším z čeho) či v březí. Druhá je "normální" stavby, žerou obě stejně a pak bych nechápal, z čeho tak jedna může ztloustnout.
Ale má to ještě jeden háček - takle "tlustá" kozenka se nám teď ve čtvrtek snad mrskala (dle příznaků, co se tu často popisují). Mrskala neúnavně ocáskem a dosti mečela a byla oproti jiným dnům dosti mazlivá. A to jsem si matně vzpomínal, že i toto bylo před cca třemi týdny, měsícem. Tenkrát jsem tomu zas tak nepřikláněl pozornost, teď mě to začíná vrtat hlavou. TLUSTÁ, omezit stravu (jen nevím, co - seno, voda, lis a občas pečivo, mrkev, řípu či jablko - a teď na sněhu nějaký to jehličí či ráda sních s dřevěnými pilinami) a nebo je tedy asi v březí i když příznaky prskání jsou....??
A pak za další * jejich matka byla opravdu statná kozenka, naposledy viděný kozlík (bráška) byl také na svůj věk pořádný KOZEL a naše dvě jsou už na svůj věk nějak pořád zakrslé.
Díky za poznatky, Radim VZ
Podle vašeho popisu kozička patrně březí není a prská se.Podle fotografie vypadá jako normálně nažraná koza,ale u některých koz nejde břicho do šířky,ale spíš do hloubky a je-li jedno kůzle,nemusí se to poznat.Nic méně mrskáním ocáskem a mečením spíš ukazuje na prskání. Našla jsem mezi svýma fotkama březí,velice drobnou kozičku,prvničku a pak starší tříletou ,taky zhruba měsíc před porodem.
Ak boli spolu až do októbra tak sa capko určite činil. My sme podobný prípad, tiež sme si doniesli kozičky v októbri, dovtedy boli s capkami ktorí keď sa kozy odtial brali mali 5 mesiacov, a zdá sa nám že sú obe v tom, v poslednej dobe sa im zväčšujú vemienka a aj brucha maju vačšie a ked potom neskor mali pri sebe mesiac capa, tak z jeho strany ziadny zaujem nebol./na forku mi k podobnej teme odpisali že capko už od 4 mesiacov môže byt pohl.aktívny/
Podla vašej foto sa jej už aj nalieva vemienko takže je veľmi pravdepodobné že je v tom.
A čo sa týka tých príznakov ruje, tiež som tu na fórku niekde čitala že sa stáva že gravidná koza sa prská.
Držím palce, nech všetko dobre dopadne :)
tady je ta starší,březí kozy mají větší pravou stranu břicha,což je na fotkách patrné. Obě kozy byly zhruba měsíc před porodem,takže ještě zvětšily svůj objem
moonika
napsal(a):
Ak boli spolu až do októbra tak sa capko určite činil. My sme podobný prípad, tiež sme si doniesli kozičky v októbri, dovtedy boli s capkami ktorí keď sa kozy odtial brali mali 5 mesiacov, a zdá sa nám že sú obe v tom, v poslednej dobe sa im zväčšujú vemienka a aj brucha maju vačšie a ked potom neskor mali pri sebe mesiac capa, tak z jeho strany ziadny zaujem nebol./na forku mi k podobnej teme odpisali že capko už od 4 mesiacov môže byt pohl.aktívny/
Podla vašej foto sa jej už aj nalieva vemienko takže je veľmi pravdepodobné že je v tom.
A čo sa týka tých príznakov ruje, tiež som tu na fórku niekde čitala že sa stáva že gravidná koza sa prská.
Držím palce, nech všetko dobre dopadne :)
Podotýkam že ja som začiatočník, takže môj názor berte s rezervou
U prvniček je poměrně spolehlivým příznakem březosti rostoucí vemínko, ale není to 100%. Některým kozám začne růst vemínko při prskání. Pokud se bude vaše kozička divně chovat i za 3týny, nejspíš není březí, ale máte normání prskavku a je na čase poohlédnout se po ženichovi.
Koza roste do 2 let,takže jestli se vám zdá malá, nic se neděje, ještě to dožene.