Dobry den, mam dotaz ohledne denni davky zrnin pro kozu. Dale jake jsou nejvhodnejsi druhy zrnin pripadne jejich pomer. Ci je lepsi davat zrno cele nebo srotovat. Zaciname s chovem koz a davkovani zrnin a jejich skladbu teprve testujeme. Jinak nase koza roste dobre, ale presto si radi nechame poradit. Diky moc za info
Určitě obiloviny šrotujte, pro lepší trávení a co největší využití energie. Namíchejte si mix - pro začátek Vám postačí 1/4oves + 3/4ječmen. My přidáváme ještě trochu kukuřice a hrachu - rostou po tom perfektně jehňata. Kukuřice a hrách spíš zatučňují tak v létě s nimi pomálu! Oves energii dodává ihned - tudíž na nějaké tukové zásoby moc není. Ječmen je nejlepší na vykrmení - přibírají po něm. Pozor na pšenici ta nadýmá, tu nechejte pro slepice, avšak můžete použít pšeničné otruby - také velice dobré pro přibírání. Na jednu kozu Vám stačí 400g šrotu na den + ovoce, chléb. Záleží na tom, zda je před porodem, po porodu, odstav kůzlat atd. Za chvíli poznáte sama, jak kozu krmit. Dávejte ale pozor, koza je schopná přežrat se k puknutí a nějaké větší přilepšování jí může spíš uškodit. Jana
Všude v knížkách jsme se dočetli že laktaci podporuje pšenice. Krmíme mačkanou nekdy s ječmenem a šrotujeme s kukuřicí přes zimu. Podáváme 1-1,5 kg na den a hlavu koze o váze 60kg ve dvou až třech krmných dávkách.Jak se začne snižovat nádoj, snižuju dávku až na 300-400g a zasušení a před porodem zase začnu přidávat aby kůzlátka dostala svoje a koza pěkně spustila. Seno pořád a zelené dokud se zelení,pokud jsou na pastvině nemusíte do nich tolik hrnout obiloviny.Je známo že uprava krmné dávky před připuštěním předurčí pohlaví kůzlete.
Opravdu se dá krmnou dávkou ovlivnit pohlaví plodu? Letos na jaře tady všichni chovatelé plakali, že je velký převis kozlíků (a beránků), kdyby to šlo krmnou dávkou ovlivnit, asi by to tak nebylo...? Můžete prosím tuto "fintu" upřesnit?
Díky, M.
Markéto nenechte se zbláznit, je to kravina. Čistě hypoteticky si dovedu móóóžná představit, že -zkráceně- výživou (ať už z pohledu bílkovin, tuků, sacharidů, vit. a minerálů a kvality výživy obecně, nebo z pohledu fytoestrogenů a jiné hormonům podobných sloučenin, které mohou v metabolismu sloužit jako výchozí stavební látky k látkám tělu vlastním) ovlivníme (a to ještě velice částečně) dobu ovulace a kvalitu vajíčka, s tím by svým způsobem souvisela životnost spermií v pohlavních cestách samice (obecně ty s chromozomem X vydrží déle, s informací Y jsou zase "dravější"), s tím načasování skoku...ale přijde mi to natolik pošahané a natolik nepřesné, že by to ani nestálo za zmínku.
Navíc, jak ještě k tomu vysvětlím normálnímu kozlovi, že se má na ty Y nejlépe vyprdnout, netvořit či přetvořit na X :-), že jo. Jo, vlastně jo, zkrmím koze něco, co změní prostředí v samičích pohlavních cestách tak, aby bylo ještě agresivnější a budu se modlit, aby nepřežila žádná Y...nebo ještě lépe něco, co bude Y selektivně usmrcovat ....
Ovšem zajímalo by mě také, jaký pramen vedl k tomu, že je známo, že výživou kozy před připuštěním lze ovlivnit pohlaví plodu . Nezlobte se na mě, moc jsem se pobavila... (asi tak, jako že dle všech babských rad a tipů čekám chlapečka a některým babkám to nerozmluvím, že genotyp se neošálí a ejhle, je tam XX jako vyšité, nebo že kamarádce, od které jsem dostala březí kozu se letos rodili samí kozlíci a její koza u mě povila 2 kozičky...).
Holka nebo kluk, ovlivnění krmnou dávkou? Toto téma není můj nesmysl, článek jsem četla ve zpravodaji SCHOKu 3/2009. Článek pochází z www.osel.cz Zajímavé jsou i související články obzvláště ten o jelenech a slepicích. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že kozena,která tři roky zpět měla 7 kozlíků a měsíc po posledním porodu se během 14 dní 2x přeléčovala antibiotikama a vypadalo to,že o ni přijdem a i když nebyla její kondice nejlepší přesto jsme ji připustili, tak se jí najednou narodili dvě kozičky.
Zdravím, tak na toto téma jsem četla několik článků.Jeden byl o dojnicích, kterým se po podávání většího množství hořčíku a ubrání draslíku v krmné dávce rodilo větší procento jaloviček.
U koní, jestli je to náhoda, nebo ne, netuším, ale v naší vodě, podle rozboru máme hodně hořčíku a ze 13hříbat jsme měli 10klisen
O vlivu stravy - množství kalorií jsem také četla, ale v souvislosti s ovlivněním pohlavím u lidí
Údajně ženy, které v době početí držely dietu, málo solily apod. měly holčičky a naopak.
Tím se vysvětluje, proč nemám dceruJinak tu vodu, kterou pijí koníci nepijem, berem ze studny, škoda, že mě to dřív netrklo
Any
Aj ja by som sa rád zapojil do diskusie mne sa tiež stalo niečo podobne ja aj môj známy pripúštame tým istým capkom už tri roky po sebe tie isté kozičky on už niekoľko rokov nemôže dochovať mladú kozičku lebo sa mu rodia stale capkovia, a ja aj keby neviem ako by som mohol dohovárať mojej kozene tak toho capka mat nebude už je to tak asi 5 rokov. Chcel som dotať k tej davke jadrového krmiva ja krmim koza ovsom až tesne pred okotenim zhruba týžden, známy rve do kôz všetko možne cely rok. Len som tým chcel povedať že dávkou zrnin sa to nejako ovplyvniť dá, niečo na tom bude ako je písané vyššie. Juraj
marketazalbre
napsal(a):
Chvilku jsme černým ovsem krmili, dovezli nám ho pro koně místo normálního. Ani u koz, ani u koní jsem nepozorovala žádnou změnu ani v příjmu ani ve výdeji . Měl by být energetičtější, je o něco dražší, ale rozdíl jsem v ničem neviděla. Krmili jsme jím ale jen krátce, cca 3 týdny.
My ho loni meli, zajem nic moc, letos se nezasel. Lide se boji novych veci. Pritom daleko lepsi, peknejsi oves za ne az tak rozdilnou cenu. U nas to bylo tak - sice byl o neco drazsi, jenze litrova hmotnost oproti beznemu ovsu byla vyssi, takze se cena vyvazila spotrebou (a kvalitou v tomto smeru). Uvadi se, ze ma vice bilkovin nezli klasicky oves. Ovsem ani sam "vyrobce" odrudy cerneho ovsa mi nebyl schopny nebo spis ochotny cokoli napsat.