Už dloho to nebylo vlákno o lamách. Tak začnu já. Včera a dnes se u nás narodili dva samečci. Mají se k světu. Přidejte se také s fotkama vašich mazlíčků. Jirka
lucnidvur
napsal(a):
Jak náročná je lama na "kvalitu" ohrady? Stačí el. ohradník v několika vrstvách (jaká výška?) nebo je potřeba kombinace s pevnou ohradou.
Já mám všechny kombinace. Jak ohradník v 5 řadách, tak pletivový plot(ten ničí odrbáváním se)a ohrahu o dvou prknech a mezi tím dvě lanka ohradníku. Útěku lam se nebojím, více se bojím toulavých psů ve smečce.
lucnidvur
napsal(a):
Takže nemají snahu přeskakovat, podlízat nebo tak? :)
Volně pobíhající cizí psy nevidí rád nikdo
Moje lamy to nezkouší, ale nemohu ručit za jiná zvířata. Znám případy, kdy přeskakovaly 2m plot a pokusy o podlézání jsou zaznamenány. Za mě je nejlepší hustější ohradní. Jak se jednou "spálí" tak už ho respektují i přes svou hustou vlnu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Konečně guanaca.
Koukám, že je máte taky ,,neochočitelné a nebezpečné, jak o nich rádi říkají chovatelé ostatních lam"
Teď jsem viděla fotku 3 leté lamy a musela jsem se smát - foto přikládám. Nějak mě nikdy nenapadlo, že by lama nosila obojek...a kde by asi byl umístěný.
strip
napsal(a):
Jaká je využitelnost lam, resp. k čemu je chováte? Nejspíš se ptám jako blbec, promiňte. Ale s kým jsem mluvila, tak většinou to byl pouze zájmový chov. Chovají se mláďata např. na maso? Jak je to pak s porážkou, chutnost masa?
Je to krásný, zábavný a milý zvíře. Navíc dost inteligentní. Kromě toho, že je máme rádi, mají špičkovou vlnu a dokáží ochránit celé stádo před predátory. Já je považuji za nejedlé. Vnímám to skoro jako kanibalismus...
V Česku se lamy krotké chovají jako mazlíci a procházku s lamou po lese mohu jen doporučit.V Alpách je to běžná nabídky některých penziónů, ale dost drahá a v sezoně bývá vyprodáno měsíc dopředu.Samozřejmě že i vlna z lam krotkých se dá také zpracovat na svetřík, šálu či teplé ponožky. Je to poněkud pracnější, ale výsledek je fantastický.Jinak lamy se běžně konzumují jen ve své domovině. Maso je údajně vynikající. Já bych lamu nejedl stejně jako psa či kočku. Kanibalismus nepreferuji, jsou to kamarádi.
neni úplne biely , chrbát bude mat trochu tmavší (taká slabučko hnedá farba) a sem tam nejaká bodka tiež istotne.