Já osobně bych doporučil nejrozšířenější masné plemeno v ČR a to suffolk. Výhodou je jednak jeho dostupnost a lze ho chovat i celoročně venku (za urč. podmínek) U plemená texel (hlavně u prvniček) bych se bál porodů, protože jehňata mají poměrně často velké hlavy a co se týče plemene charolais tak to je náročnější na výživu a je určeno spíše do nížin. Je to ale pouze můj názor, každý Vám řekně něco jiného...
Většinu ovcí lze chovat venku po přizpůsobení chovu a navyknutí, všechny ovce mohou mít problémy s porody a není hezké plemena obviňovat pokud neznáte podrobnosti a všechny okolnosti. Měl jsem totiž to štěstí a byl při plemenitbě Texel na vysoké úrovni sledování. No a jaký je rozdíl ovcí na maso a na chov?
Zwartbles nejde cítit? Mám dlouholeté zkušenosti z chovů a chovu pár plemen a na chuti masa a vůni se podepíše hodně faktorů!!! Krmení, doba zabíjení, samotná porážka, chlazení masa a konečná úprava. Bohužel je mnohdy problém jak se lidé chovají k samotnému masu a naprosto jej zničí :-(
Všem moc děkuji. Jde mi zejména o chuť masa. Ale stejně nevím, zda by jsem měl na to odvahu porazit malou ovečku.
Máme kozy, ale nejíme je. Nedokážu je zabít. Prase, ač nerad, zabiju i udělám. Kozu jen vyjímečně a to jen když je na tom špatěně.Tak aby se netrápila. Nejde to. Člověk se s tím piplá od malička a pak by to měl zabít a sežrat. Uvidím.
Ještě jednou dík za rady.
Dobrý den, pokuď vám jde o chuť masa tak svaz chovatelů ovcí a koz kdysi na nějaké akci provedl degustaci vzorků pečeného jehněčího ochutnávaly náhodně vybraní lidé z davu , výsledky byly tehdy publikovány ve zpravodaji a dopadlo to tak že ženy označily jako nejchutnější maso z plemena Texel a muži preferovali maso plemene Oxford Down , možná bych někde našel i pořadí dalších plemen ale z hlavy si to už bohužel nepamatuji je to už pár let zpátky, s pozdravem ML.