Jaké plemeno ovcí na maso?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2010 17:04
bobcz

XXX.XXX.231.42

Chci přikoupit ke kozám ovečky, ale v ovcích se vůbec nevyznám. Jaké plemeno by jste mi doporučili s dobrým masem a s co nejméně komplikovaným chovem.

Děkuji za rady.

11.10.2010 18:39
vojtas

XXX.XXX.208.6

Já osobně bych doporučil nejrozšířenější masné plemeno v ČR a to suffolk. Výhodou je jednak jeho dostupnost a lze ho chovat i celoročně venku (za urč. podmínek) U plemená texel (hlavně u prvniček) bych se bál porodů, protože jehňata mají poměrně často velké hlavy a co se týče plemene charolais tak to je náročnější na výživu a je určeno spíše do nížin. Je to ale pouze můj názor, každý Vám řekně něco jiného...

12.10.2010 17:59
chovatelka

XXX.XXX.90.128

No já si zas nemůžu vynachválit Zwrtblesy. Jsou nenáročné (máme je celoročně venku, jen na zimu a ve slejvákách aby se měly kam schovat), odolné, dobře se pasou a maso není tak cítit takovou tou nechutnou skopovinou, jako třeba merino nebo berichoni.

13.10.2010 11:53
bischof.vlastimil

XXX.XXX.208.214

Nejlépe je přemýšlet jaké plemeno se hodí do vašich podmínek než co byste chtěly

13.10.2010 11:57
bischof.vlastimil

XXX.XXX.208.214

Většinu ovcí lze chovat venku po přizpůsobení chovu a navyknutí, všechny ovce mohou mít problémy s porody a není hezké plemena obviňovat pokud neznáte podrobnosti a všechny okolnosti. Měl jsem totiž to štěstí a byl při plemenitbě Texel na vysoké úrovni sledování. No a jaký je rozdíl ovcí na maso a na chov?

13.10.2010 12:00
bischof.vlastimil

XXX.XXX.208.214

Zwartbles nejde cítit? Mám dlouholeté zkušenosti z chovů a chovu pár plemen a na chuti masa a vůni se podepíše hodně faktorů!!! Krmení, doba zabíjení, samotná porážka, chlazení masa a konečná úprava. Bohužel je mnohdy problém jak se lidé chovají k samotnému masu a naprosto jej zničí :-(

22.10.2010 21:24
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Jednoznačně vřesovky. Mají tmavé, libově a velmi chutné, lehce divoké maso. Navíc je to přírodní , velmi odolné plemeno s pevnou říjí, porody na jaře a extenzivním chovem, možno celoročně venku.

25.10.2010 20:58
bobcz

XXX.XXX.9.63

Všem moc děkuji. Jde mi zejména o chuť masa. Ale stejně nevím, zda by jsem měl na to odvahu porazit malou ovečku.
Máme kozy, ale nejíme je. Nedokážu je zabít. Prase, ač nerad, zabiju i udělám. Kozu jen vyjímečně a to jen když je na tom špatěně.Tak aby se netrápila. Nejde to. Člověk se s tím piplá od malička a pak by to měl zabít a sežrat. Uvidím.

Ještě jednou dík za rady.

29.10.2010 18:54
lesakm

XXX.XXX.165.33

Dobrý den, pokuď vám jde o chuť masa tak svaz chovatelů ovcí a koz kdysi na nějaké akci provedl degustaci vzorků pečeného jehněčího ochutnávaly náhodně vybraní lidé z davu , výsledky byly tehdy publikovány ve zpravodaji a dopadlo to tak že ženy označily jako nejchutnější maso z plemena Texel a muži preferovali maso plemene Oxford Down , možná bych někde našel i pořadí dalších plemen ale z hlavy si to už bohužel nepamatuji je to už pár let zpátky, s pozdravem ML.:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík