Príspevkov už bolo dosť, tak zakladám pokračovanie
No nakoniec sme sa rozhodli, že to predsi len pretrpíme - celý byrokratický kolotoč (mimochodom všetci úradníci od zvieratiek boli moc fajn a ochotní) a dovezieme si ovečky z Nemecka s PoP. Trafili sme na celkom známeho chovateľa, ktorý z osobných dôvodov ruší celý svoj chov prevažne karamelových ovečiek. Tak budeme mať spolu 8 ovečiek (z toho jedna šimlová a jedna čiernohhnedá) a 4 baránkov (dvaja plemenníci). Spojili sme sa na to dvaja, tak budú na Slovensku dve chovné stáda. A držte všetci palce, aby sa plemeno uznalo aj tu a aby sme im mohli viesť pekne evidenciu. U nás ešte tých ovečiek nie je, niečo bolo prepašované z ČR, niečo z Holandska, oficiálne má asi iba ZOO Bojnice. Tak sa to bude dať možno pekne podchytiť, aby sa tu nemnožili krížence a zabránilo príbuzenskej plemenitbe
Ideme pre ne teraz cez víkend, v utorok sme doma, ak sa nič nestane.
A toto časť háremu, karamelová 2004 a 2006, šimlová 2005 a čiernohnedá je 2010, tohoročná.
tak to držím palečky.
Jinak, ne že bych Vám chtěla kazit radost, ale šimlovou barvu v Holandsku a ve Francii vyřadili z čistokrevného chovu. Takže nevím zda ji budete moci použít do čistokrevného chovu. Ale jinak je hezká.
Já pro ně mám slabost.
A co se týče té karamelky vpravo, tak mi přijde, že má moc dlouhou hlavu. Ale možná ta fotka zkresluje.
lavacca
napsal(a):
tak to držím palečky.
Jinak, ne že bych Vám chtěla kazit radost, ale šimlovou barvu v Holandsku a ve Francii vyřadili z čistokrevného chovu. Takže nevím zda ji budete moci použít do čistokrevného chovu. Ale jinak je hezká.
Já pro ně mám slabost.
A co se týče té karamelky vpravo, tak mi přijde, že má moc dlouhou hlavu. Ale možná ta fotka zkresluje.
Jak píše Zuzka, aby ten prodej nebyl "výhodný" právě proto, že nejsou tyto barvy uznané a chovatel chce přejít na černé Jinak hodně štěstí v chovu.
Ono ten predaj finančne výhodný nie je =) Za oficiálny dovoz a byrokraciu okolo sa platí... Skorej som sa potešila, že je ich toľko v kope, lebo viem že u Holanďanov bol problém dať vôbec dokopy 10 ovečiek, aj to by sa museli spájať traja chovatelia a až budúci rok. To hovorím o ovečkách s papiermi samozrejme...
O tej šimlovej viem, naštastie tuto čítam fórum občas. Aj napriek tomu ju zobrať chcem, mne sa páči keď je stádo farebné ako lentilky. Mali by sme tak zastúpené všetky farby, i keď viem že uchovniť ju asi nepôjde. Bohužiaľ sa natoľko naozaj v ovečkách nevyznám, viem iba posúdiť nejaké základné znaky a celkovú harmóniu stavby tela - tak nehovorím že to budú dokonalé holky. Určite ich sem dám, nech sa mi na ne potom pozriete. Rada by som sa naučila niečo o štandarde a posúdení ovečiek.
Inak v Bojniciach majú ovečky odkiaľ? S PoP či bez? Zháňam kontakty na chovateľov, ktorí majú hlavne oficiálne dovezené ovečky (bez TRACES to uchovniť nejde), ale zatím bezúspešne.
katjuschka
napsal(a):
Ono ten predaj finančne výhodný nie je =) Za oficiálny dovoz a byrokraciu okolo sa platí... Skorej som sa potešila, že je ich toľko v kope, lebo viem že u Holanďanov bol problém dať vôbec dokopy 10 ovečiek, aj to by sa museli spájať traja chovatelia a až budúci rok. To hovorím o ovečkách s papiermi samozrejme...
O tej šimlovej viem, naštastie tuto čítam fórum občas. Aj napriek tomu ju zobrať chcem, mne sa páči keď je stádo farebné ako lentilky. Mali by sme tak zastúpené všetky farby, i keď viem že uchovniť ju asi nepôjde. Bohužiaľ sa natoľko naozaj v ovečkách nevyznám, viem iba posúdiť nejaké základné znaky a celkovú harmóniu stavby tela - tak nehovorím že to budú dokonalé holky. Určite ich sem dám, nech sa mi na ne potom pozriete. Rada by som sa naučila niečo o štandarde a posúdení ovečiek.
Inak v Bojniciach majú ovečky odkiaľ? S PoP či bez? Zháňam kontakty na chovateľov, ktorí majú hlavne oficiálne dovezené ovečky (bez TRACES to uchovniť nejde), ale zatím bezúspešne.
Myslím, že spíš lamero myslel, že to bude výhodné pro toho chovatele. Je jasné, že dovoz a papírování kolem jsou časově i finančně náročné.
Jinak na Slovensku má ovečky s PoP pan Trubini (kontakt na něj mám na webovkách - www.quessant.blog.cz ) Má černé, hnědé, bílé i šimlové. Ty šimlové jsou krásné, s PoP, ale je mi jasné, proč je z Holandska přivezl za dobrou cenu.
Pokud se standardu týká, tak nejlepší je se obrátit na jeho zpracovatelku paní Lenku Benešovou, která o tom ví nejvíce. www.beranyduc.cz
Ovečky sme šťastne priviezli, chovateľ bol strašne zlatý a ochotný, bolo vidno že karamelové ovečky sú jeho srdcovka. Choval ich 7 rokov. V tomto roku jeho tohoročná karamelová jahnička vyhrala oblastnú výstavu ovcí všetkých(!) plemien, čiže odchovy mal kvalitné. Samozrejme začínal menej kvalitnými jedincami, ako každý (šimlová ovečka a tá s tou dlhšou hlavou sú najstaršie a takisto najvyššie). Celkovo som spokojná, nechali sme si tri najmladšie ovečky, ich brata (zatiaľ je s Rudim, uvidíme ešte čo s ním) a holanďana Sama.
Na fotke sú všetky jahničky okrem jednej už u nás
Na tejto sú naše tri baby - karamelová 2010, čierna 2010 a karamelová 2009
Tie najmladšie majú už páskové známky na ušiach. Závidím =( U nás sú len terčíky
Inak ďakujem za kontakt na pani Benešovú, jej aktivity som už dlhšie sledovala a nechávame sa inšpirovať
Toto je ich bráško. Frajer mu vymyslel vtipné meno no Dneska sa nám už prechádzal po ceste. Ešte že rozumie nemecky "Komm Bruno, komm."
No a nakonies Sam. Ten sa mi páči, krásne chráni stádo pred dravcami (náš pes =) a aj napriek tomu je veľmi milý k ľuďom.
Pochváľte sa aj so svojimi aktuálnymi fotkami
Blahopřeju. Holky jsou fakt roztomilé, jinak u nás jsou ty páskové známky taky k sehnání - od firmy Zee Tags.Možná zkuste písnout na Vaší evidenci, zda by nešlo odebírat známky od nich. Přijde mi, že Zee Tags se specializuje na menší známky (pásky, obyč. ,,čtverečky´´ i terčíky). A Sam má krásně nesené toulce.
Skoro stejné je má otec našeho Drobečka, tomu jdou do točení o kousek dříve. Bude z něj krasavec.
Co se týče říje, tak se už výrazně cca týden točí kolem oveček. Zvlášť je v jeho zájmu Amálka, ale ještě ho na sebe nechce pustit. Myslím, že to bude zase jako jindy - až v půlce listopadu.
U Isabellky to nevím, není tam k nim tolik vidět. A když člověk přijde, tak jim nese něco na zub, tak se cpou a neřeší plození.
Také se přidávám ke gratulaci, máte opravdu pěkné stádečko a určitě jste moc šťastná. Měla jste štěstí, že jste si ovečky přivezla všechny najednou. My sjezdili celou republiku, než jsme dali stádečko 1 + 9 dohromady.
Dnešní stav máme 1 + 10 a to 1bílý beránek + 5 bílých oveček + 2 karamelové a 3 černé. možná se ještě rozrosteme.
Uvidím, jak se bude v příštím roce dařit. Letošní porody byly hodně komplikované a tragické.
Ďakujeme
Tie páskové známky som rozmýšľala že si dám vyrobiť vlastne duplikáty s číslom tých našich terčíkov, ktoré už mám kúpené. Ovečky sú označené, kozliatka zataiľ nie našťastie - ďakujem za tip ;) Zároveň asi predávam naše kliešte na terčíky - tak keby mal zo Slovenska niekto záujem =DD
Ja som Drobečkova veľká fanynka, už som ho okukávala predtým aj. Tak nech sa darí a pochlapí sa
Rybka - máš veľmi pekné stádočko. Je to asi vzácnosť zohnať toľko bielych ovečiek v Česku že hej? Hovorím podľa známeho, ktorý zháňal v Česku bielu ovečku veľmi veľmi dlho.
Inak čo máme zvieratiek viacej druhov, zatiaľ sa mi ovečky rátajú asi najviac, čo sa týka bezproblémovej starostlivosti o ne. Okolo poníkov síce tiež nie je veľa starostí, ale tí rýchlo zničia výbeh, kozy sú veľmi hlučné a ťazko ich udržať za ohradou, prasiatka - to sú majstri v utekaní.
A ak sa môžem spýtať, rybka, čo sa Vám stalo? Ono ja sa bojím dosť tých pôrodov, lebo sme tiež mali nešťastné pri poníkoch. Dávali sme im asi moc kvalitné seno (podotýkam že dostávali iba to) a žriebätká boli moc veľké,, udusili sa pri pôrode Chcela by som vedieť načo si dať pozor pri ovečkách. Neprikrmujeme ich ničím a spásajú momentálne dosť chudobný pasienok vyžratý po koňoch...
Inak tie krocany sú
ahoj všem,
po dlouhé době jsem opět tady a zdravím všechny přátele quesanek . Letos jsme se opět rozrostli o 1 bílou ovečku a máme doma všechny barvy, které chce mít - hnědého beránka Pátka (foto z léta 2009) a ovečky v barvě černé, hnědé i bílé. Chtěli jsme více karamelových, ale nebyli jsme se sháněním úspěšní. Alespoň máme ovečky věkem jako stupínky.
Pro Katjuschku .
Zůstaň jen při pastvě, senu, sem tam nějaké ovoce či zeleninu ( jablko, mrkev ), solný či minerální liz, dostatek vody a v zimě pokud leží sníh tak nějakou větev na okus ať ti nezlikvidují stromy ve výběhu.
Tragédie spočívala v tom, že jsem v loňské tuhé zimě ovečkám moc přilepšovala ( šrot, suchý chleba ) a rodila se veliká jehňátka. Z devíti oveček porodily jen tři samy a byly docela vyčerpané. Čtyři jsem z oveček tahala sama a ke dvěma jsem musela volat veterináře. Nejen, že byla jehńátka velká, ale měla i špatnou polohu. Jehńátka nepřežila a ještě i ovečky bojovaly o přežití, kdy jsme jim píchali antibiotika, čekali zda zaberou i když nám vet doporučil druhý den utracení.
Nikomu nepřeji zažít v přímém přenosu to co jsem zažívala i když si myslím, že nejsem sama, ale to vědomí, že to člověk způsobil svou nevědomostí, toho se jen tak nezbavím a zařekla jsem se, že i když vás tato stvoření přímo lákají k podávání pamlsků, raději je budu ,, trápit hlady " než prožívat znovu to co jsem s nimi prožívala. #
Také bych radila, pokud vidíte, že se ovečka zmítá na zemi, Trvá to dlouho a nemůže jehńátko porodit, má jinak správnou polohu, nenechte jí trápit a pomožte jí přivést jehńátko na svět, není to tak složité a ušetříte jí trápení.
Jestli se chcete na jaře radovat s jehňátky tak si vezměte z mé tragické začátečnické chyby ponaučení.
Na fotce je Emilka, jedna z těch, kterým jsem pomáhala na svět.
Vpředu Polinka (černá, před střiží už s hodně hnědým nádechem), uprostřed Viktorka (klasicky černá, rodiče prý od pana Pihery), vzadu karamelový Pátek od Vaňačových. To je ta barva, o kterou bychom ještě rádi rozšířili. Nyní máme doma takhle vybarveného beránka a mladou ovečku Karamelu.
Jo, barvičky jsou fajn. Už já si říkám, jak smutný jsme to měli bez Drobka.
Proto pořád uvažuju o tom, jak to udělat s další jehničkou. Zda si nechat po Isabelle (pokud teda bude, že?) a nebo třeba vyměnit či koupit karamelovou holčinu. Nějak jsem se do karamelovek zakoukala.
Dokonce opět uvažuju o šimlové ovečce, takovou barvu nabízí právě i paní, co nabízela ty hnědé. Ale uvidím....myslím, že budu mít jasno až za 5 měsíců po porodech.
Ale co mám v plánu jistě, je rozšířit stádečko ještě o 1 jehničku. Tak držte palečky, ať se mi to podaří.
PS: Zase nafotím ovenky a taky přihodím fotečky - Drobkovi parádně narostla hříva, jsem z něj unešená. Navíc dneska stál až u mě a i s toulci mi byl pod koleno.
rybka
napsal(a):
Jo, jo, když je to barevné, pěkně se na to kouká, že jo ?
To zcela určitě. Je pravda, že černé mají své kouzlo a jsou to originály, ale pěkně barevná zahrada je radost.
Mě se karamelové líbí nejvíc asi proto, že náš první přírůstek byl právě karamelový Pátek a až po dvou letech se mi podařilo sehnat karamelovou jehničku. Letos jsme chtěli ještě jednu koupit nebo vyměnit, ale marně. Tak jsme aspoň udělali radost synovi, který chtěl tu pravou ovečku - no a pravá ovečka musí být přece bílá .
Některé z našich oveček mají miniaturní knoflíky (zrohovatělé tečky velikosti knoflíku), ale jedna je opravdu rohatá. Jeden z růžků si jako roční zlomila a už jí nedorostl, ale druhý rostl o to víc a museli jsme ho nechat zakrátit. Pan doktor ho chtěl uříznout celý, ale paní doktorka se žensky rozhnila, že by to bylo ošklivé a to prostě nejde. Tak jí ho pan doktor zakrátil přesně podle toho zlomeného a ještě zapiloval, aby to vypadalo esteticky.
Rohatá Viktorka na fotce se svým manželem.
peternr
napsal(a):
Tie paskove značky su sice mensie ale maju jednu nevyhodu mozu sa niekde zachytit . Uz mame takto dve ovce, ktore si roztrhli ucho a znamka je prec . PT
Ona i malá "čtverečková" se zachytne a může se i vytrhnout, když ji člověk nedá za půlku ucha.
Jinak ale ano, máme ovečky co měly páskové známky a obě mají 1 ouško roztrhnuté a známky fuč. Jedna měla tu pásku prasklou na půl(v druhém uchu), tak jsem ji odštípla a dala místo ní českou ,,čtverečkovou´´ a je to bez problémů.
Přátelé, dnes už vyrábí firmy tyto páskové známky dělené a z velmi pružného materiálu, takže riziko zachytnutí je velmi malé. Mé ovečky tyto známky mají, prolézají křovím a větvemi na okus, ale zatím žádný úraz ani roztržené ucho nemáme.
EvaP.
rybka
napsal(a):
Přátelé, dnes už vyrábí firmy tyto páskové známky dělené a z velmi pružného materiálu, takže riziko zachytnutí je velmi malé. Mé ovečky tyto známky mají, prolézají křovím a větvemi na okus, ale zatím žádný úraz ani roztržené ucho nemáme.
EvaP.
Mám-li být upřímná, tak se mi nelíbí, jak to holkám čučí z těch oušek ven (a to do různých směrů). I proto mám ráda ty malé, co máme my. Sedí na jednom místě, žádné utíkání. Viz foto Květušky.
Ale je to asi i věc vkusu, který máme každý jiný.
Jinak bych Vás, nadšence do Quessanek, upozornila na pána od Strakonic (p. Holovský), který již delší dobu kšeftuje s Quessantkami ne zrovna určitého původu (jsou neregistrované; jednomu zájemci tvrdil, že jsou dovezené z Holandska, ale přepravní doklady k nim neměl, ale prý by je sehnal.. atd.).
Teď má zde na ifauně x inzerátů na miniovečky, ale i kamerunky, kamerunské kozičky, lamy... takže pozor, tohoto pána vynechte pokud chcete stádečko dál rozšiřovat...
Co se týče toho pána, také jsem už na něho byla upozorněna a to pánem, který si u mě chtěl koupit ovečky. Já ho právě odkázala na onoho prodejce od Strakonic, že má na fauně stále nabídky a on mi řekl, že je to pěkný......... ......., že kupuje v cizině vyřazená zvířata, která se nehodí k chovu za levný peníz a za drahý je prodává u nás lidem, kteří po těchto ovečkách touží a neověřují si co jsou vlastně zač, prostě jsou rádi, že je seženou a to za jakoukoliv cenu. Asi v tom pán umí chodit, protože to dělá docela dlouho a co víc..... stále mu to vychází.
Bohužel se tím u nás budou množit zřejmě nekvalitní zvířata, což je velká škoda.
Úmyslně jsem napsala ,, prodejce " i když by se možná hodilo slovo většího kalibru, protože s chovatelem pán zřejmě nemá nic společného. Také vůbec žádné foto k inzerci nepřikládá. Sama jsem ho oslovila a napsala j mu, že já, jako možný zájemce bych nerada jela přes celou republiku pro něco, co nevím ani jak vypadá a milý pán se už neozval.
rybka
napsal(a):
Úmyslně jsem napsala ,, prodejce " i když by se možná hodilo slovo většího kalibru, protože s chovatelem pán zřejmě nemá nic společného. Také vůbec žádné foto k inzerci nepřikládá. Sama jsem ho oslovila a napsala j mu, že já, jako možný zájemce bych nerada jela přes celou republiku pro něco, co nevím ani jak vypadá a milý pán se už neozval.
No, vidíš to..já mu asi před 5 měsíci psala, že budu příští rok rozšiřovat stádečko a pokud by se naší ovečce nepovedla holka, že bych sáhla po šimlovce od něj. Napsala jsem mu i o zaslání fota rodičů a hle, on se radši vůbec neozval....
Jen mě mrzí, že se neozvalo do této doby víc lidí, abych před ní již dříve varovala na webu o Quessantkách.
rybka
napsal(a):
Jinak se už od nich objevila i nabídka holandských minikoziček a různé drůbeže, tak nevím. Že by už quessantky tak nešly a nebo se o tom již mezi chovateli mluví ?
Tak já jsem si všiml, že ipaní Jitka Holovská má spoustu "zajímavých" inzerátů. Nedávno se objevil inzerát na miniaturního oslíka a tak jsem na to hned odepsal a žádná reakce. Že by to nebyla jen shoda jmen?? Jinak s tím nákupem nestandartních zvířat hlavně v Holandsku, tak ten obchod stále kvete. Lidi rádi koupí "čistokrevná" zvířata nejlépe ze zahraničí. Taková zakrslá koza z nestandartního chovu se dá v Holandsku koupit za 10 - 20 euro a tady se dá prodat za 3 - 4 tisíce Kč. Já když nakupoval kozy s holandským PoP, tak průměrná cena byla 200 euro + náklady na administrativu a veterináře.
Takhle vypadá špičková zakrslá koza v Holandsku
lavacca
napsal(a):
Jinak bych Vás, nadšence do Quessanek, upozornila na pána od Strakonic (p. Holovský), který již delší dobu kšeftuje s Quessantkami ne zrovna určitého původu (jsou neregistrované; jednomu zájemci tvrdil, že jsou dovezené z Holandska, ale přepravní doklady k nim neměl, ale prý by je sehnal.. atd.).
Teď má zde na ifauně x inzerátů na miniovečky, ale i kamerunky, kamerunské kozičky, lamy... takže pozor, tohoto pána vynechte pokud chcete stádečko dál rozšiřovat...
Už jsem o něm taky slyšel, snad to má být dokonce veterinář, ale jistý si nejsem....
jasombačavelmistarý
napsal(a):
Už jsem o něm taky slyšel, snad to má být dokonce veterinář, ale jistý si nejsem....
Veterinářka by měla být jeho žena, která podává tady na fauně inzeráty. Což už tuplem nechápu, jak tohle může dělat veterinář....ach jo.
Jak jsem již psala, nejsou to jen miniovečky, ale i kamerunky, minikozičky, lamy a bůhví co ještě... prostě ta zvířta, která jsou teď v "kurzu" a jdou dobře na odbyt. I když u Quessanek se zdá, že už zakový zájem o ovečky od nich není....naštěstí
rybka
napsal(a):
Jo, jo, titul MVDr používá před jménem paní Holovská.
tak jsem trochu hledala a nestačím se divit....ve špatném slova smyslu...
viz např. inzerát ze 7.1.2011 na bazos.cz
koupím kotata ve věku mezi 2 až 3 měsíci těchto plemen:britská modrá,modrokrém,lila,čoko,krém,colourpoin t,siamská,ragdoll,perská.cena dohodou.Holovský tel.602 429174.
Jinak ,,chová´´ ještě pávy, kočinky, snad i sovy, šelmy...no, prostě jede ve velkém...
lavacca
napsal(a):
tak jsem trochu hledala a nestačím se divit....ve špatném slova smyslu...
viz např. inzerát ze 7.1.2011 na bazos.cz
koupím kotata ve věku mezi 2 až 3 měsíci těchto plemen:britská modrá,modrokrém,lila,čoko,krém,colourpoin t,siamská,ragdoll,perská.cena dohodou.Holovský tel.602 429174.
Jinak ,,chová´´ ještě pávy, kočinky, snad i sovy, šelmy...no, prostě jede ve velkém...
Já jsem sice neměla zájem o ovečky, ale o kachny mandarinky. Slíbil mi je přivézt na výstavu do Lysé. Dohodli jsme se na ceně, potud vše v pořádku. Jenže na výstavě mě čekalo překvapení, pan Holovský mi přivezl místo toho karolínky, tak abych nejela s prázdnou domů, řekla jsem, že si je vezmu. V ten moment na mě začal zkoušet na jaké částce jsme se dohodli a hned to navýšil o 100 kč. Řekla jsem mu, že to není pravda, že to mám i v meilu. Tak začal lovit v bedýnce, našel samečka a pak zjistil, že k němu nemá kačenku. Prej mu jí doma zapoměli připravit...... Když viděl, že z toho nic nebude, začal se hned věnovat jiným zájemcům. Tak mi to nedalo a napsala jsem z jiného emailu jako zájemce a ejhle, ceny už byly o 150 Kč na kuse podražené. Zajímavé podnikání
pepina
napsal(a):
Já jsem sice neměla zájem o ovečky, ale o kachny mandarinky. Slíbil mi je přivézt na výstavu do Lysé. Dohodli jsme se na ceně, potud vše v pořádku. Jenže na výstavě mě čekalo překvapení, pan Holovský mi přivezl místo toho karolínky, tak abych nejela s prázdnou domů, řekla jsem, že si je vezmu. V ten moment na mě začal zkoušet na jaké částce jsme se dohodli a hned to navýšil o 100 kč. Řekla jsem mu, že to není pravda, že to mám i v meilu. Tak začal lovit v bedýnce, našel samečka a pak zjistil, že k němu nemá kačenku. Prej mu jí doma zapoměli připravit...... Když viděl, že z toho nic nebude, začal se hned věnovat jiným zájemcům. Tak mi to nedalo a napsala jsem z jiného emailu jako zájemce a ejhle, ceny už byly o 150 Kč na kuse podražené. Zajímavé podnikání
A že mě to nepřekvapuje...
Včera večer někdy kolem 21,30 mi volala paní, že by měla zájem o Quessantky....tak jí tak povídám ceny u nás a ona, že pan Holovský nabízí mnohem levnější, atd. (mimochodem - u nás cena 4000,- a výš dle barvy a původu), u něj 4000,- /ks.). Tak jsem jí sdělila, co jsam o panu Holovském slyšela a ejhle, ono z ní vylezlo, že je jeho prvání zsátupkyně a milý pan Holovský na mě hodlá v případě, že nestáhnu inzeráty s tím upozorněním na něj, podat žalobu za pomluvu! Zrovna od něj to teda sedí....nicméně inzeráty jsem smázla, ale jen tak to být nenechám.... i jsem mu napsala mail, ve kterém jsem mu napsala, co jsem měla na srdci s tím, že pokud mi nepošle fotky nabízených oveček od něj, že na něj svůj názor nezměním.
Tak jsem zvědavá, co mi napíše.
beranyduc
napsal(a):
Když jsme dováželi ouessantky z Holandska, musely být před tím 3 týdny v karanténě a kdoví co ještě . Veterinární předpisy jsou velmi přísné a mě by zajímalo, jak je ten pán s těmi přerostlými kříženkami bez známek dodržel...
Čím déle o tom přemýšlím, tím jsem si jistější, že jsem mluvila právě s jeho ženou. Protože upřímně pochybuji, že by se paní advokátka chtěla bavit o tom, zda máme papírové ovečky či ne.
Samozřejmě, že ty předpisy asi těžko dodržel...právě i díky takovým se sem zavlečou nové nemoci...už jen kvůli tomu se mi to nelíbí. Zvlášť když k němu, díky tomu, že nabízí ovečky a jehničky, jezdí lidé z celé ČR. A tak se to může krásně šířit dál jako např. ten modrý jazyk. Jak jinak by se asi tak "krásně" šířil Evropou ....
Nevím, já se ho díky žalobě neleknu....v tomhle jsem zase moc zabejčená. A to, že máme doma jen jednu papírovou ovečku nesvědčí o tom, že bych měla chov na jeho úrovni, jak tak mimochodem narážela paní "advokátka". Však jsem mu to taky napsala do mailu, ale pochybuju, že se bude obtěžovat s odpovědí....no, alespoň mi tím dá najevo, že u něj všechno v pořádku není, když se bojí o tom mluvit.
rybka
napsal(a):
Jestli jsou oba veterináři, nebo jen jeden z nich, vědí určitě jak v tom chodit a není pro ně asi problém si nějaké ,, POTVRZENÍ " splašit
No, ono by to zas tak jednoduché být nemohlo...zvlášť v tom, že pokud vezu zvířata z Holandska, tak snad musím mít potvrzení od holandského veterináře, ne? Český mi může akorát potvrdit, že jsem si přivezla zdravá zvířata....ale potvrzení mi těžko vydá, ne?
aj tu je nieco k videniu
http://www.facebook.com/group.php?gid=13193849004
jony
napsal(a):
Lidi,myslíte,že sem ten pan Quesantka chodí?Možná by bylo dobré,kdyby si tu pár názorů lidí na něj samotného přečetl,pak se možná zamyslí sám nad sebou a nad tím co dělá.
Jestli myslíte pana Holovského, tak ten moc dobře ví, co dělá. A pochybuji, že by ho snad zajímalo, co si o něm myslí ostatní chovatelé..hlavně že prodá, ne?
Pokud by mu na tom záleželo, tak mi odpoví na můj zcela slušný e-mail, kde jsem mu nabízela, ať mi napíše, jak to tedy ve skutečnosti s jeho chovem je a že ho klidně ráda uvedenu na webu mezi chovatele Quessanek v ČR. Nepřišla žádná odpověď...což je též odpověď, zamyslíte-li se nad tím...
Tak bohužel se musím podělit o nehezkou zkušenost - museli jsme našeho Béďu dneska porazit. Jak měl tak krásné toulce hodně u hlavy, tak mu začaly tlačit na dolní čelist a měl špatné zuby, takže už začal hubnout a tak jsme museli zasáhnout....
a jedna vzpomínková....
rybka
napsal(a):
To je mi líto Zuzi, ale nebylo to chudnutí způsobeno něčím jiným, podle fotky se mi nezdá, že by mu toulce tlačily na spodní čelist.
Kolik měl roků ? Nebylo to stářím ? EvaP.
No bylo - právě že mu už začaly zlobit zuby + jak mu zesílily ještě toulce, tak už mu začínaly tlačit na dolní čelist a i na oči. Jinak u nás byl už skoro 4 roky, dle původního majitele byl při koupi cca 4 letý . I když dle toulců, prošedivění a opotřebení zubů bych mu tipla klidně už i 10 let.
ahoj, to je smutné... nedaly se mu radši nějak odstranit rohy? No, to je už teď asi jedno...
Kdyby vám někomu z chovatelů přebývala jedna ovečka, klidně i dospělá, máme zájem. Zůstali nám taťka s klukem a rádi jim dokoupíme mamku. Tak kdybyste náhodou někdo o ovence věděli... radši bychom možná dospělou, aby z ní taťka už letos něco měl , ale byla li by volná i malá jehnička, vzali bychom. Plánujeme letos ohradit velkou koňskou ohradu ovčím pletivem, takže ovenky budou mít víc místa
marketazalbre
napsal(a):
ahoj, to je smutné... nedaly se mu radši nějak odstranit rohy? No, to je už teď asi jedno...
Kdyby vám někomu z chovatelů přebývala jedna ovečka, klidně i dospělá, máme zájem. Zůstali nám taťka s klukem a rádi jim dokoupíme mamku. Tak kdybyste náhodou někdo o ovence věděli... radši bychom možná dospělou, aby z ní taťka už letos něco měl , ale byla li by volná i malá jehnička, vzali bychom. Plánujeme letos ohradit velkou koňskou ohradu ovčím pletivem, takže ovenky budou mít víc místa
To nás taky napadlo...jenže - chtěli jsme ho nechat, že by jsme měli nepříbuzný párek, když by se povedlo, ale takového berana bych dál do chovu nepustila. A vykastrovat ho by bylo sice řešení, ale stejně by nemohl být s ostatníma ovenama a beránkem. Navíc pokud rozšíříme stádečko o další ovečku, tak bude potřeba další plocha/a Béďa se pásl na ploše pro cca 2-3 ovce/...takže jsme vlastně vyřešili na jednou 2 problémy (zní to teda hnusně..).
Jinak já letos neberu záznamy na jehničky - chci si jednu nechat a buď se ještě povedla další po Béďovi nebo snad po Drobkovi a tu bych musela vyměnit...ale pokud by byla nějaká navíc, tak ti dám určitě vědět. I když máš to k nám opravdu dost velký kus cesty, tak se asi spíš budeš snažit sehnat blíž, ne?
lavacca
napsal(a):
To nás taky napadlo...jenže - chtěli jsme ho nechat, že by jsme měli nepříbuzný párek, když by se povedlo, ale takového berana bych dál do chovu nepustila. A vykastrovat ho by bylo sice řešení, ale stejně by nemohl být s ostatníma ovenama a beránkem. Navíc pokud rozšíříme stádečko o další ovečku, tak bude potřeba další plocha/a Béďa se pásl na ploše pro cca 2-3 ovce/...takže jsme vlastně vyřešili na jednou 2 problémy (zní to teda hnusně..).
Jinak já letos neberu záznamy na jehničky - chci si jednu nechat a buď se ještě povedla další po Béďovi nebo snad po Drobkovi a tu bych musela vyměnit...ale pokud by byla nějaká navíc, tak ti dám určitě vědět. I když máš to k nám opravdu dost velký kus cesty, tak se asi spíš budeš snažit sehnat blíž, ne?
Mám otázku. Zaujíma ma, prečo bol baran oddelený od ovečiek ??
zaciatocnik
napsal(a):
Mám otázku. Zaujíma ma, prečo bol baran oddelený od ovečiek ??
Protože na ně byl zlý - jak šlo o žrádlo, tak byl schopný napálit vysokobřezí ovci ze strany do břicha. A já to nechtěla riskovat, tak jsme ho raději oddělovali. Loňský beránek je zatím hodný, takže bych ho ráda nechala ve stádu celoročně.
lavacca
napsal(a):
Protože na ně byl zlý - jak šlo o žrádlo, tak byl schopný napálit vysokobřezí ovci ze strany do břicha. A já to nechtěla riskovat, tak jsme ho raději oddělovali. Loňský beránek je zatím hodný, takže bych ho ráda nechala ve stádu celoročně.
Ten môj tiež nie je k "tehotným" zrovna ohľaduplný.. Navyše žiarli, keď ovečky hladkáme, škrabkáme a napáda ich pri tom.
Oddeliť ho elektrickou sieťou nemám problém, ale stavať mu "barák" sa mi zrovna nechce. Kde býval ten Váš ??
zaciatocnik
napsal(a):
Ten môj tiež nie je k "tehotným" zrovna ohľaduplný.. Navyše žiarli, keď ovečky hladkáme, škrabkáme a napáda ich pri tom.
Oddeliť ho elektrickou sieťou nemám problém, ale stavať mu "barák" sa mi zrovna nechce. Kde býval ten Váš ??
Ten náš měl udělaný přístřešek + speciálně krmelec, který se dá použít i pro více oveček. Je jasný, že když se oddělí, musí mít možnost si zalézt před slunkem a deštěm.
Ahoj Zuzko,
máme to ku Praze přes celou republiku, ale ve Slaném máme hodně dobré známé, ke kterým se dostaneme tak jednou do roka, někdy ani to ne Tak bychom měli o důvod víc, jet takovou dálku
. Samozřejmě kdyby se dala sehnat blíž, bylo by to lepší. Zatím jsem nějak intenzivně nesháněla, ale začnu
marketazalbre
napsal(a):
Ahoj Zuzko,
máme to ku Praze přes celou republiku, ale ve Slaném máme hodně dobré známé, ke kterým se dostaneme tak jednou do roka, někdy ani to ne Tak bychom měli o důvod víc, jet takovou dálku
. Samozřejmě kdyby se dala sehnat blíž, bylo by to lepší. Zatím jsem nějak intenzivně nesháněla, ale začnu
jasně, chápu. :) To já jen, kdyby náhodou.
Jinak jsem "roztřídila" chovatele podle krajů : http://quessant.blog.cz/rubrika/chovatele-v-cr . Tak můžeš nějakého už teď zkusit.
Já už jsem si řekla, že jestli se letos u nás nepovede holka, tak počkám až na příští rok a budu shánět karamelku. :)
Děkuju moc Evě i Zuzce za snahu Trošku teď nestíhám, budujeme nový kozín, kozy pěkně tloustnou a já ještě neumím dojit
, naštěstí mám kde se to jít naučit
do toho práce, běhání kolem ostatních zvířat...
Ale budu shánět, zítra v práci snad budu mít konečně klid
Ale zaujal mě Evou zaslaný kontakt na polského chovatele quessantek. Mám v práci kolegyni co umí polsky, zítra mu napíšu mail, zjistím jak daleko od nás je (okres Nový Jičín, pracuju v Ostravě) a uvidím jestli by se odtamtud dala nějaká přivézt. Kdyby tady byl ještě nějaký zájemce, můžeme jich vzít víc (pokud ten pán nebydlí až u moře...
)
Ak si chcete sprehladniť evidenciu ovečiek a ich pripúštanie
môžte si tu stiahnuť databazu.
http://files.quessant.meu.zoznam.sk/200000386-4ec3e4fbf0/evidencia-ovce.mdb
Na spustenie je potrebný program Microsoft Office Access 2003 .
Najprv treba vyplniť číslo ovce a nasledne dalšie údaje podla potreby .
peternr
napsal(a):
Ak si chcete sprehladniť evidenciu ovečiek a ich pripúštanie
môžte si tu stiahnuť databazu.
http://files.quessant.meu.zoznam.sk/200000386-4ec3e4fbf0/evidencia-ovce.mdb
Na spustenie je potrebný program Microsoft Office Access 2003 .
Najprv treba vyplniť číslo ovce a nasledne dalšie údaje podla potreby .
Pěkné.
lavacca
napsal(a):
Taky bych chtěla upozornit na p. Holovského. Moje kamarádka si od něho(je začátečník), koupila quesantky, prý z Francie, neměly známky, jenom dírky v uších, prý čísla dodá, nedodal a dnes se ji narodilo první jehně - kříženec s kameruňákem!!!! Počítala to a připuštené musely být ještě u p. Holovskýho!!!! Takže, raději se tomuto prodejci vyhnoutVůznice
vuznice
napsal(a):
Taky bych chtěla upozornit na p. Holovského. Moje kamarádka si od něho(je začátečník), koupila quesantky, prý z Francie, neměly známky, jenom dírky v uších, prý čísla dodá, nedodal a dnes se ji narodilo první jehně - kříženec s kameruňákem!!!! Počítala to a připuštené musely být ještě u p. Holovskýho!!!! Takže, raději se tomuto prodejci vyhnoutVůznice
Tak to je mi líto. Snad nebudou problémy s velikostí jehňat.... jinak já se tomu nedivím, stačily mi fotky, kde běhají kamerunky s quessantkama abych si pomyslela, zda je vůbec na připouštění odděluje.
Ono dle mého základní chyba je, že začátečníci mu skočí na to "dodám". To samé tvrdil pánovi, co mi o něm jako první říkal, prý by potvrzení od dovozu do ČR "dodal". Jo, zfalšovat se dá ledascos...
K té kauze bych rád podokl, že věk ovce se pozná podle toho, kolik zubů má vyměněných (každý rok vymění jeden pár., tedu ovci bez výmny je rok, s jedním párem 2 roky, se dvěma páry 3 roky atd.). Na zuby se ovci koukněte vždy, i kvůli předkusu či podkusu. je to dost důležité. A pokud bude ovci nabízet Holovský, na ty zuby se koukněte pro jistotu i jemu...
beranyduc
napsal(a):
K té kauze bych rád podokl, že věk ovce se pozná podle toho, kolik zubů má vyměněných (každý rok vymění jeden pár., tedu ovci bez výmny je rok, s jedním párem 2 roky, se dvěma páry 3 roky atd.). Na zuby se ovci koukněte vždy, i kvůli předkusu či podkusu. je to dost důležité. A pokud bude ovci nabízet Holovský, na ty zuby se koukněte pro jistotu i jemu...
beranyduc
napsal(a):
nějak jsme úplně zapadli... tak jak u vás? Už vám jdou ovečky taky do říje? U nás se Drobek před holkama poslední dobou předvádí jakoby ho viděly snad poprvé. Akorát s Isabellkou má potyčky, tak nevím - je u nás hlava stáda, tak se asi nechce poddat či co.
Drobísek v celé své kráse
peternr
napsal(a):
Zostal u nas jeden tohtorocny baran ma 4 mesiace .
Je mozne ze by uz bol schopny do tejto sezony ??
Dufam ze nie mam ho spolu s dalsim baranom v stade .
Dik za info Pt
Myslím, že ho starší beran ani nenechá to moc zkoušet. Ale pokud by byl sám, myslím, že by už letos byl schopný připustit 1-3 ovce.
Ale být vámi, tak ho oddělením, aby ho starší beran nezranil. Vzpomínám si, jak se řezali náš otec se synem i přes plot. Když byli poprvé u sebe, dost se tloukli a já beránka zachraňovala. Pravdou je, že to byl flaškáč a byl do 3,5 měsíců pryč ze stáda, ale i tak myslím, že by vlastní syna, který by byl ve stádě nonstop od narození, beran moc dlouho netrpěl.