Prosím o názor zda kozenky prospívají, koupila jsem je od "chovatele", neregistrované, chované na dvorku, řekněme né v ideálních podmínkách.
Známky mi již došly a o víkendu jim je dáme.
Chtěla jsem se optat, musím je dát naočkovat proti modrému jazyku a chtěla bych i odčervit, obě jsou jeden a půl měsíce březí, starší Anička dává ještě mléko, koncem ledna bych ji zasušila a objednala zároveň i vet. na očkování a odčervení. Neublížím tím kozenkám i těm nenarozeným?
Předem děkuji za rady.
Dita
když se začalo očkovat proti BT, nechala jsem naočkovat březí ovce s tím, že vakcína je bezpečná. Opravdu mi nezmetala ani jedna ovce, zato jsem měla 50% úmrtnost jehňat v prvních dvou týdnech od narození (9 jehňat z 18 narozených). Nikdo mi nepotvrdil, že by to bylo tím očkováním, ale nikdy předtím ani potom se mi to neopakovalo. Další rok jsem měla úplně stejné stádo včetně berana a z 15 narozených jehňat mi uhynula 2, a ta byla ze čtyřčat. Takže posuďte sami.
roklanka
napsal(a):
Kozy vypadají dobře,z fotek sice není patrná kvalita srsti,ale špatně se asi neměly.
Pozapoměla jsem napsat, že je mám již 6 měsíců, takto kozenky nevypadaly, když jsem si je přivezla, musela jsem jim upravit i kopyta, měly je přerostlé Proto jsem sem dala ty fotky, abych nechala posoudit zkušené, že se mají tak jak by měly. Srst mají pěknou, pijí syrovátku
danurba
napsal(a):
když se začalo očkovat proti BT, nechala jsem naočkovat březí ovce s tím, že vakcína je bezpečná. Opravdu mi nezmetala ani jedna ovce, zato jsem měla 50% úmrtnost jehňat v prvních dvou týdnech od narození (9 jehňat z 18 narozených). Nikdo mi nepotvrdil, že by to bylo tím očkováním, ale nikdy předtím ani potom se mi to neopakovalo. Další rok jsem měla úplně stejné stádo včetně berana a z 15 narozených jehňat mi uhynula 2, a ta byla ze čtyřčat. Takže posuďte sami.
Děkuji za info, nechám je tedy očkovat i odčervit až po porodu. Moc děkuji za odezvu
moj veterinar hovori ze ak je koza urcena na mlieko, odcervovat by sa mala v 3. mesiaci gravidity. ono to odcervenie je vraj dost zahul na organizmus. a navyse, ivermectin ma ochrannu dobu na mlieko 28 dni, pocas ktory ho nesmie pit ziadny zivy organizmus (ani psy ci sliepky!!! podavanim mlieka totiz vznika rezistencia na pripravok, pretoze davka je prilis mala)
Michal H.
deko
napsal(a):
moj veterinar hovori ze ak je koza urcena na mlieko, odcervovat by sa mala v 3. mesiaci gravidity. ono to odcervenie je vraj dost zahul na organizmus. a navyse, ivermectin ma ochrannu dobu na mlieko 28 dni, pocas ktory ho nesmie pit ziadny zivy organizmus (ani psy ci sliepky!!! podavanim mlieka totiz vznika rezistencia na pripravok, pretoze davka je prilis mala)
Michal H.
no já nevím, já odčervuji Aldifalem 10% (dávkuji 1ml/10ŽH), ochranná lhůta mléka je 72 hodin a proto odčervuji až asi tak týden po porodu, protože rezidua jdou do mléka, takže se preventivně odčerví i kůzlata (jehňata). Zatím jsem neměla žádný problém. Jinak jsme se ve škole učili, že vajíčka vnitřních parazitů se mohou přenášet i mlékem...
Jinak ivermektin se nesmí používat u zvířat, jejichž mléko je určeno pro lidský konzum. Proto používám u dojnic ten ALDIFAL 10%.