Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2011 18:08
marcella

XXX.XXX.64.66

Chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenosti s celkovou narkózou u koz.. Před vánoci jsme měli úhyn v narkóze. Vet tvrdí, že ji kozy špatně snášejí. Máme kozičku, která vloni u bývalého majitele rodila císařem. Je docela možné,že nás to letos nemine znovu. Jak se na tuto situaci můžu připravit.Poradíte ?marcella

4.1.2011 07:38
deko

XXX.XXX.226.66

vet ma pravdu. u prezuvavcov je s narkozou velky problem. v podstate sa im totiz zastavi travenie a vznikajuce plyny a toxiny mozu zviera zabit. preto vetovia pouzivaju narkozu az v krajnom pripade, ked uz v podstate niet co stratit a nie je mozne aplikovat lokalne umrtvenie.

Michal H.

4.1.2011 08:11
danurba

XXX.XXX.204.155

pokud vím, krávy se běžně operují v epidurální anestezii, nedalo by se to použít i u kozy?

4.1.2011 08:14
danurba

XXX.XXX.204.155

Jinak mě veterinář několikrát uspával kozu při odrohování, vždycky říkal, že jí "trochu přispí", ale koza pak spala jako špalek asi dvě hodiny. Nevím, jaký je rozdíl mezi narkózou a "trochupřispáním". Ale koza musela být položená tak, aby měla hlavu výš než tělo a každých 10 minut jsme jí chodili kontrolovat, případně přizvednout hlavu, aby mohly plyny odejít.

4.1.2011 09:26
deko

XXX.XXX.22.210

epidural by mozny bol. problem ale je, ze koza ma mensiu chrbticu (vacsie riziko poskodenia miechy) a tiez to, ze samotny epidural je dost drahy :(

Michal H.

4.1.2011 09:39
roklanka

XXX.XXX.5.64

Při kastraci , 3 letého kozla použila vetka přispání. U malých kůzlat (max.týdenních) při odrohování kauterem se používá celková anestezie. Roklanka

4.1.2011 09:52
agentka

XXX.XXX.158.141

můj vet mi při jednom zákroku taky kozu - "trochu přispal" tak to nazval jak píše někdo výš netuším kolik ji toho píchl - koza byla vláčná ležela a tu hlavu jsme taky drželi výš měla normálně otevřené oči a jak se začínala probírat tak prostě už udržela hlavu a pak jsme ji s pomocí zvedli a anestezie ustoupila - ale hlídali jsme ji skoro neustále myslím že celková že záleží kolik se toho píchne a podle toho trvá ten stav - u lidí přece taky někdo spí i 4 hodiny a někdo je za hodinku probraný -záleží co se dělá za zákrok

4.1.2011 11:15
danurba

XXX.XXX.204.155

Myslím, že každý jedinec na narkózu reaguje jinak, ať zvíře, nebo člověk. Já jsem se po jednoduché laparoskopii probrala z narkózy až po 8 hodinách, doktoři z toho byli trochu nesví smajlík. Ale já se krásně vyspala. Když jsem veterinářovi řekla, že koza po jeho "trochupřispání" byla dvě hodiny zcela tuhá, taky tomu nechtěl moc věřit. Prostě narkóza v bojových podmínkách ve stáji je vždycky trochu loterie, ale občas to jinak nejde.

4.1.2011 11:25
deko

XXX.XXX.22.210

hehe tiez som zazil rozdielnost organizmov. dve macky. rovnako stare s rovnakou hmotnostou a pochopitelne rovnakym davkovanim. jedna sa po kastracii zacala preberat po 4 hodinach, druhej musel vet pichnut dalsie anestetikum lebo sa zacala preberat uz pocas operacie...

Michal H.

4.1.2011 11:26
marcella

XXX.XXX.64.66

Děkuji všem za příspěvky,naší koze už pomoci nebylo,měla nádor na krku,který byl ohraničený,tudíž vypadal jako operovatelný, ale krční tepny procházely nádorem o váze skoro 1300g.

4.1.2011 12:24
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

A to se o kozách říká, že nádory nemají, slyším to o koze prvně, že by měla nádor.

PetraP

4.1.2011 12:57
deko

XXX.XXX.22.210

farmakozinka napsal(a):
A to se o kozách říká, že nádory nemají, slyším to o koze prvně, že by měla nádor.

PetraP

mozno bol nezhubny...

MIchal H.

4.1.2011 14:04
marcella

XXX.XXX.64.66

Zpočátku jsme byli přesvědčeni že se jedná o absces. Kozička se nijak nestranila,naopak byla čilá, chodila s ostatními do výběhu, žrala,vše bylo v pořádku až na tu bouličku na krku. Pak se přidala další boulička. Voláme veta. Koza žere,tak to nebude nic vážného,absces může atrofovat.Mažeme černou mastí,abychom urychlili proces zrání a čekáme až absces praskne.Objevila se třetí boulička a pak už to vzalo spád. Nádor rychle rostl a kozička začala při námaze ztíženě dýchat. Konečně přijel vet. Za dobu své praxe to neviděl,přesto byl ochotný Milku operovat. Bohužel přišli jsme o průměrnou dojnici ale s dobrou bílkovinou. Minulý rok byl prokletý, začínal i končil úhynem. Nikomu bych to nepřála zažít.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík