Ahoj, mám loni narozenou kozičku připuštěnou před dvěma měsíci. Říji měla pěknou, kozel jí hned obskočil dvojskokem, po třech týdnech se říje už neopakovala. Včera však začala hlasitě mečet (normálně nemečí téměř vůbec) a když jsem ráno přišel do chlíva, kromě mečení koza mrskala ocáskem a u zadku měla krev. Pokusil jsem se to vyfotit. Frndu má mírně jakoby napuchlou. Sice žere, ale o poznání méně. Kromě popsaného vypadá OK, nepolehává ani ani nevypadá nijak "smutně". A teď dotaz ... je dle příznaků možné, že by zmetala? A pokud ano, je třeba volat veterinář nebo se vyčistí sama? V jejím kotci jsem zatím nic nenašel a jak by byl velký dvouměsíční zárodek? A pokud by zmetala, měla by ještě v dohledné době říji nebo zase až na podzim? Kozy a ovce už chovám asi tři roky, ale toto se mi ještě nestalo. Předem díky za případné odpovědi, petr.
Ano, tohle bych viděla jako klasické zmetání. Zmetka ani obaly nenajdete, ve 2 měsících je to ještě příliš malé. Pokud nejste výjimka potvrzující pravidlo, koza bude bez problémů a říje se může dostavit buď do 4-6 týdnů, nebo tak v druhé půlce března, ale bude mnohem slabší a kratší.
Jednou jedinkrát se mi stalo, že se koze takhle podbarvil ocas - zanadávala jsem a páč to už byla starší koza, chtěla jsem ji ihned porazit - ještě štěstí, že jsem to neudělala - ve svůj čas porodila dvě kůzlata. Ale to je opravdu výjimečná výjimka, spoléhat se na to nedá. Krvavý ocas = 99,999 zmetání
Děkuji za informace! Kozenka se čistila během celého včerejšího dne až do dněšního rána, ale teď večer už měla ocásek čistý. Už nemečí, ocasem nemrská a začíná jí zase chutnat. Veterináře jsem nevolal. Jsem docela zvědavej na další termín její říje, snad to bude v dohledné době, uvidíme za několik týdnů. petr
Mám tu další zprávy týkající se naší zmetající kozeny ... dneska se prokazatelně prskala, sice tiššeji než obvykle, ale jistý jsem si docela byl. Takže jsme ji naložili a frčeli za kozlem. Ten k ní přilítnul jak utržený ze řetězu, čuchnul k ní zezadu a snad během minuty ji 2x obskočil. Pokud se to povedlo, měla by mít potomka/ky začátkem léta, což docela jde. V létě napíšu, jak to opravdu dopadlo. petr
Dobrý den, takže s velikou radostí oznamuji, že naše Bětule, která měla naprosto stejné příznaky odpovídající zmetání je teda nakonec březí. Rovněž ve druhém měsíci měla krvavý výtok, ale momentálně má bříško jako balon a vemínko už se jí taky začíná nalívat. Do termínu zbývá asi šest týdnů. Mám z toho ohromnou radost a na miminka už se moc těším. Verča z Čakové
Dobrý den,
mám s kozou podobný problém, jak je výše popsaný. Včera začala krvácet. Vloni rodila prý bez problémů (to jsme ji ještě neměli) poprvé. Teď má ale už za sebou tři měsíce březosti, termín má někdy koncem května. Chtěla bych se zeptat, jak je to v tomto případě s velikostí plodu (plodů) a na co si máme dát pozor.
Děkuji
Markéta
Taky jsme nikde žádný potrat nenašli a nebýt krvácení , vůbec by jsme na to nepřišli...Kozu jsme připouštěli pak až skoro za rok , to bylo vše OK , ale nakonec - koza porodila týden před termínem , a vlastně nikdy pořádně nenasadila mléko ,měla ho fakt minimum a když bylo kůzlatům 3 týdny, umřela...ani doktor nepomohl, koza brala ATB a ani je chuděra nestihla dobrat...ještě že jsme si tehdy nechali dvě kozy sestry a obě najednou připustili...takže sirotci , co zbyli si kromě flašky můžou občas cůcnout kozy - když ji podržíme...
Tak ta naše krvácela trochu ještě včera ráno a pak už nic, tak třeba to ještě není ztracené. Veterinář zatím antibiotika nedoporučil. Uvidíme. Jinak vypadá úplně normálně živě, běhá, pase se, žere. Akorát má trochu řidší bobky. Tím to vlastně začalo předtím,teď už je to zase lepší. (Trpěla na to i když jsme ji koupili, tenkrát jsme to řešili odčervením.)
Taky jsem si uvědomila, že na pastvě snědla trochu břečťanu u sousedova plotu, nejdřív jsme ho neviděli, byl jen úplně u země nenápadný. Jenže to bylo to nejzelenější, co v okolí rostlo. Hned jsme ji odtáhli, když jsme to zjistili, ale něco sežrala. Tak to byl možná následek.
Tak jen pro zajímavost: naše koza, která, jak jsem psala, krvácela na přelomu 3. a 4. měsíce (opakovaně - týden, pak týden dobrý, pak zase přerušovaně 2 týdny) - trochu, porodila před necelými dvěma týdny 2 krásné kozičky. Krvácení bylo asi ze stresu z jiné kozy, která ji napadala (už u nás není). Podle mých propočtů se narodily cca o 10 dní dřív. byly dost hubené, ale už to dohánějí, nic jim nechybí. M.
mafrin
napsal(a):
Tak jen pro zajímavost: naše koza, která, jak jsem psala, krvácela na přelomu 3. a 4. měsíce (opakovaně - týden, pak týden dobrý, pak zase přerušovaně 2 týdny) - trochu, porodila před necelými dvěma týdny 2 krásné kozičky. Krvácení bylo asi ze stresu z jiné kozy, která ji napadala (už u nás není). Podle mých propočtů se narodily cca o 10 dní dřív. byly dost hubené, ale už to dohánějí, nic jim nechybí. M.
Tak to je fajn zpráva. Ať Vám rostou a dělají radost.
Tiež som dnes našla májovej kozičke trochu krvavého výtoku, mali sme s kozami pred 15dnami cca capka ktorý nám pripustil starsie kozy, tuto mladu sme sa snazili izolovat ale boli spolu vo výbehu cca 2hodiny den predtým ako sme u nej spozorovali ruju, to uz boli oddelení. Tak teraz neviem ci predsa len daco nebolo a ci nepotratila. Ona ešte nie je vhodná na pripustenie, takže by to nevadilo, len dúfam že to nie je nič vážnejšie :(