Zkrmování zrnin kozám

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2011 14:57
boaobr

XXX.XXX.38.182

Zdrávím všechny! Mám dotaz ohledně zkrmování celého tj.nijak upraveného zrní např. ovsa, ječmene atd. atd. Jde mi o to jestli je koza schopna celé zrní strávit. Dále jestli máte zkušenosti se zkrmování zrní,které se předem namočí. Známý mi řekl, že koza celé jádro nestráví, že je nejlepší ho mačkat nebo šrotovat. Já koze krmím celé jádro s granulemi a nezdá se mi, že by měla problémy celé jádro strávit tj. že by bobky obsahovaly zrna jako např. u pštrosů emu, kteří mi zrno strávit nedokázali a vylučovali ho celé ve výkalech. Díky za vaše reakce a zkušenosti

17.1.2011 15:37
danurba

XXX.XXX.40.197

já krmím ovcím i kozám celý oves a ječmen a problém nemají, nastrávené zrní v bobkách nevidím. Jsou to přežvýkavci, přece jen doba trávení je u nich delší než třeba u koní, které celý ječmen většinou nestráví. Ale pravdou je, že pokud máte možnost krmit obilí mačkané, využijí ho lépe. Šrot jim dávám jen při dojení spařenýa zředěný na kaši, suchý je dost prašný a stalo se mi, že po něm kozy kašlaly.

19.1.2011 09:28
ivankapri

XXX.XXX.208.201

Také krmím celým zrnem, v bobáncích nic nezůstává. Přes část zimy bez jádra.
více i ve vláknu: https://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemodforum/r/detail/950150/re-jak-krmit-mladou-matku-kozu
https://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemodforum/r/detail/836798/ako-skrmujete-ovos
a v různých dalších starších diskusích na nemoderce. ivankapri

19.1.2011 14:04
moonika

XXX.XXX.79.183

Ahojte a nakliceny jacmen s ovsom? Nezlepsila by sa tak stravitelnost? Mam len dve kozy tak by nebol problem im davat len vsetko naklicene a myslim ze tym klicenim sa to obohacuje o vitaminy. Nemoze to vadit ak by som im ovos s jacmenom podavala kliceny? /Myslim to tak ze ci sa tym klicenim nejak nevhodne nezmeni obsah zivin? Lebo by som to chcela davat gravidnym kozam.
Dakujem
M.

19.1.2011 16:44
lavacca

XXX.XXX.1.3

moonika napsal(a):
Ahojte a nakliceny jacmen s ovsom? Nezlepsila by sa tak stravitelnost? Mam len dve kozy tak by nebol problem im davat len vsetko naklicene a myslim ze tym klicenim sa to obohacuje o vitaminy. Nemoze to vadit ak by som im ovos s jacmenom podavala kliceny? /Myslim to tak ze ci sa tym klicenim nejak nevhodne nezmeni obsah zivin? Lebo by som to chcela davat gravidnym kozam.
Dakujem
M.

My dáváme naklíčený ječmen skoro každý den miniprasátkům. Naklíčený by měl být podle literatury stravitelnější. A občas nám do kyblíku, když neseme čundům baštu, leze i ovena, ale nějak se toho u ní bojím.... smajlík Asi už jsme vyplašená z nadmutí, jak se to tu občas řeší, nevím...ale radši jí od toho odháním...

3.3.2011 22:56
moonika

XXX.XXX.176.36

Omluvam sa ak to u uz niekde bolo preberané, ale neviem nájsť koľko zrna/srotu potrebuje na den laktujuca koza. Jedna ma 2-3 tyzdnove trojicky. Inak tiez som si myslela ze mi kozy dobre stravia zrno, v bobkoch nic nebolo vidiet ale ked som pár bobkov "rozpučila" nasla som tam aj cele zrna, tak z toho srotu by asi fakt vytazili viac.
M.

3.3.2011 23:14
janas

XXX.XXX.157.71

Ja davám koze mačkaný oves a když mají kůzlatka zájem tak i jim dám do misky na chuť oni jsou zvídaví a všechno ochutnaváji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2011 13:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem oves nesehnala, tak mám ječmen metrák za 350 Kč + 20 Kč za šrotování 1 pytle, za kolik kupujete oves a ječmen ? Kozy chodí společně se slepicema a těm dávám pšenici, tak jim taky užírají a nic jim po tom není a nemají zrna v bobcích.

4.3.2011 22:54
pajca

XXX.XXX.234.122

moonika napsal(a):
Omluvam sa ak to u uz niekde bolo preberané, ale neviem nájsť koľko zrna/srotu potrebuje na den laktujuca koza. Jedna ma 2-3 tyzdnove trojicky. Inak tiez som si myslela ze mi kozy dobre stravia zrno, v bobkoch nic nebolo vidiet ale ked som pár bobkov "rozpučila" nasla som tam aj cele zrna, tak z toho srotu by asi fakt vytazili viac.
M.

Nejlepší je dávat obilí mačkané,nabo hrubě našrotované.Celé ho zřejmě při přežvykování všechno nerozkousají. Nám
z hnoje také rostlo obilí,tak jsme od zkrmování celého obilí ustoupili.Množství šrotu v krmné dávce, záleží na genetické
schopnosti Vaší kozy nadojit nějaké množství mléka.Záleží to i na tom co všechno krmíte.Můžete zkrmovat 0.5-1.5kg
šrotu.Koza která má geneticky danou vysokou dojivost, potřebuje větší množství jádra,přotože by jínáč dávala živiny ze
sebe a hubla by.Některé koza však bude při větších dávkách šrotu pouze tloustnout .Musíte to množství vyzkoušet.
Když přidáte šrot a ona přidá mléko,je to dobré a postupně můžete zkusit ještě přidat. Když se ale nádoj nezvedne,
krmil by jste kozu na lůj.

Přidejte reakci

Přidat smajlík