effka
napsal(a):
krásný trojčata
Krása! Miminka jsou úžasně zbarvená, tatínek též. Když jsme uvažovali před 4 roky, co za ovečky, tak jsem koukala i po těchto - kerry hill (ale v té době u nás celkem k nesehnání) a ještě na walliserskou černohlavou (teď jsou v inzerci 2 ovečky, krom toho jsem je za ty 4 roky nikde neviděla). Mám slabost pro takhle krásně malované ovečky.
Kéž by byly pastviny...hned bych je brala....ale hold nejsme nafukovací
lavacca
napsal(a):
Krása! Miminka jsou úžasně zbarvená, tatínek též. Když jsme uvažovali před 4 roky, co za ovečky, tak jsem koukala i po těchto - kerry hill (ale v té době u nás celkem k nesehnání) a ještě na walliserskou černohlavou (teď jsou v inzerci 2 ovečky, krom toho jsem je za ty 4 roky nikde neviděla). Mám slabost pro takhle krásně malované ovečky.
Kéž by byly pastviny...hned bych je brala....ale hold nejsme nafukovací
chápu. Chtěli by jsme ještě kravku, ale nevím kam by sme jí nastěhovali a pastava by byla taky už malá. Hlavně by bručeli sousedi. Necháme si o ní zdát.
dnes dopoledne asi v 11 se nám narodili od prvničky Adélky tihle dva kluci
Taky se chcem pochlubit prvním letošním miminkem. Hurá, konečně po letech je to jako první kozička
Milada
Tak mi dnes taky hlásíme -dva pěkní beránci-Gulášek a Strakáček.Našli sme je jak už je u nás zvykem,osušené ,napité.....otec Romanovský
Pokud se mohu připojit. Tak přidám pár fotek co rodiče nalezli včera v chlévě. Toto je kluk.
Když už jsem v tom tak se ještě zeptám. Zdá se nám že mamka (Burská koza) má strašně moc nalité vemeno, ale kůzlata pijou strašně málo. Máme trochu oddojit a nebo to nechat na kůzlatech? Nemáte s tím někdo zkušenosti, jak to chodí u Burských koz?
Určitě bych jí podojila, nejlépe večer, když jsou kůzlata napitá. Pokud je to dotří dnů od porodu, je v mléce mlezivo, dejte ho zamrazit, třeba se vám bude příští rok hodit. Jak kůzlata porostou, budou mít stále větší spotřebu mléka a měly by maminu vypít bez problémů. Pokud bude mít koza pořád takhle nalité vemeno, berte to jako bonus, že máte dojnou burku.
Tak naši oddojili prý tak 1,5 litru a ještě v ní tak odhadem litr zůstal. Mlezivo už se mrazí. Díky za radu.
Ještě pokud můžu tak mě mamka říkala ať se zeptám. Kozička když stojí na všech 4 tak se jí stává, že jí levá zadní nožka jako by podbrkávala a to tak, že to vypadá jako kdyby se v kloubu obracela obráceně. Jak je vyznačeno na fotografii. Veterinářka říkala, že jí nenapadá nic jiného než svalová distrofie z nedostatku selenu. Jaký na to máte názor?
Selen, pokud jste nedali, určitě dejte. Ale taky by to mohlo být tzv. překloubení způsobené tím, jak se kozlata v děloze mačkala. Měli jsme to vloni u jedné kozičky na obou předních nohách, vůbec je nenatáhla v kloubu, podlamovaly se jí. První tři dny kozička nosila dlahy, taky pomohly masáže, při kterých jsme opatrně natahovali šlachy a taky hodně pohybu. Po třech měsících chodila normálně. Pokud to má na jedné zadní noze a udrží se stát, spraví se to samo. Zajímavé je, že ta naše překloubená kozička na pastvě u řeky vyhledávala kostival, který ostatní kozy nežraly.
petrzmerina
napsal(a):
Tak naši oddojili prý tak 1,5 litru a ještě v ní tak odhadem litr zůstal. Mlezivo už se mrazí. Díky za radu.
Ještě pokud můžu tak mě mamka říkala ať se zeptám. Kozička když stojí na všech 4 tak se jí stává, že jí levá zadní nožka jako by podbrkávala a to tak, že to vypadá jako kdyby se v kloubu obracela obráceně. Jak je vyznačeno na fotografii. Veterinářka říkala, že jí nenapadá nic jiného než svalová distrofie z nedostatku selenu. Jaký na to máte názor?
Napište mi pak prosím, jak chutná burské mléko. Velice by mě to zajímalo, jako mám burské kozy, tak jsem přemýšlela, že by bylo dobré mít z nich i malinko mlíčka.
Díky Ječmi
Já nevim lidi, kde berete že burské kozy maj málo mlíka? Určitě Vám nedají 6 litrů a jejich normální dojivost je okolo 3 litrů. Kdyby měli málo mlíka, tak jak by mohla kůzlata mít takové přírůstky? Známí maj 4 čistokrevné burky a 1 50%. Ty 100% dojí 2,5 - 3,5litru a ta křížená dokonce 5 litrů ( matka dojila jen 2,5l). Burské kozy samozřejmě vynikají především osvalením a to, že se traduje, že na dojení jsou nevhodné, je spíš tím, že se jim nechávají kůzlata 100 dní. Kdo chce ale opravdu jen hobby kozu a stačí mu 2- 3 litry mléka, tak klidně si může pořídit burskou nebo její kříženku. U buráčků jdou také odstavit kůzlata ve dvou měsících a začít dojit. Myslím že v roce 2002 byla jedna burka v kontrole mléčné užitkovosti a nadojila přes 900 l mléka. To Vám někdy nenadojí ani čistá bílá koza.
dajik
napsal(a):
Já nevim lidi, kde berete že burské kozy maj málo mlíka? Určitě Vám nedají 6 litrů a jejich normální dojivost je okolo 3 litrů. Kdyby měli málo mlíka, tak jak by mohla kůzlata mít takové přírůstky? Známí maj 4 čistokrevné burky a 1 50%. Ty 100% dojí 2,5 - 3,5litru a ta křížená dokonce 5 litrů ( matka dojila jen 2,5l). Burské kozy samozřejmě vynikají především osvalením a to, že se traduje, že na dojení jsou nevhodné, je spíš tím, že se jim nechávají kůzlata 100 dní. Kdo chce ale opravdu jen hobby kozu a stačí mu 2- 3 litry mléka, tak klidně si může pořídit burskou nebo její kříženku. U buráčků jdou také odstavit kůzlata ve dvou měsících a začít dojit. Myslím že v roce 2002 byla jedna burka v kontrole mléčné užitkovosti a nadojila přes 900 l mléka. To Vám někdy nenadojí ani čistá bílá koza.
Moc díky za info. Tak jsem to někde v duchu předpokládala, že chovatelé burských nechávají mladé co nejdéle u mámy a tudíž logicky se nedojej, protože chtějí zas co nejrychlejí další mladé. Jenže já jsem chtěla přidávat burské mlíčko do našeho ostatního - právě jsem doufala, že pro chuť, protože anglonubij.mají opravdu skvělou chuť. Až se mě známí ptali, jestli není burské jiné složením -třeba jako ovčí. Naše otázky - to se nepije, nebo nesmí jsou fakt legrační.
Fakt je, že když mládež potřebuje udělat hmotu, tak musí mít z čeho, žejo.
Tak už se těším až ochutnám.
Ječmi
dajik
napsal(a):
Tím mým příspěvkem jsem nemyslel, že by koza dojila tak málo, ale hlavně to že jí to vypijou kůzlata. Na mléko máme 2 bílé. Burina by měla být na kůzlata.
Slyšel jsem, že prý než pravé Burské rostou líp kříženci Bílá x Burský, protože Bílá má ještě víc mléka než Burská a kůzlata pak mají víc mléka na pití a tím líp rostou. Je to tak?
Zdravím
Já se předem omlouvám, to s nedojením burek jsem nemyslela na Vás, ale obecně. Když jsem zvažovala pořízení burského kozla, tak jsem se nejvíce bála obtížných porodů z důvodu velkých kozlat. Názory se na to dost různily. Někomu se kozlily kozy bez problémů a někomu špatně. Jak jsem tak hledala na internetu, našla jsem chovatele, kteří mají bílé kozy a připouští burskými kozly. Měli svá mini jatka a prodávali maso. Tak jsem se osmělila a zavolala tam, jak to mají s porody. Porody bez problémů. Problémových porodů je srovnatelně jako u bílých. Ale hlavně jsem se dozvěděla, že kříží ani ne pro to, že by kůzlata líp rostla, navíc prý když měli čisté burské, tak měli masa daleko více, ale protože prý to maso kříženců je daleko lepší než maso čistejch burskejch
. Něco na tom asi bude, protože burský byly původně vyšlechtěný jako potrava pro šelmy do zoo. Tam asi nezáleželo, jak chutnají. Nikdy jsem nejedla ani čistýho buráčka a ani kříženýho, tak vlastní zkušenost nemám.
Já osobně mám letes prvně křížence bílá x burský. Rostou stejně, jako když jsme měli normální mléčné. Ani na nich zatím nepozoruji výraznější osvalení. Ale ještě jim není ani měsíc, tak uvidíme až budou starší.
Jinak burky se nedojí právě, že se jim nechávají kůzlata. Když se buráčata odstaví dřív, tak pak trvá déle než udělají ty svoje svaly, ale ostatně jako všechna kůzlata. Já prosazuju odstavovat všechno až ve třech měsících nebo i déle. Chápu, že na mléčných farmách je to ale nemožné.
Tak se musím taky pochlubit. 7.2. to u nás taky vypuklo:-)Mimina jsou na fotu ani ne půlhodinová.Any
dado
napsal(a):
hensi díky za odpověd neni to strakatý kůzlátko náhodou kozlík mněl bych o něj případně zájem můžete mi prosim napsat na e-mail maparu@seznam.cz díky
to strakaté kůzle je kozenka,hnědý je kozlík,ale určitě se ještě něco strakatého narodí,ještě nám má rodit 47 koz,tak že bude určitě z čeho vybirat. . Budu letos taky prodávat nebo vyměním plemenného kozla 100% AN -línie MAURO,geneticky bezrohý.
Tak se taky ještě pochlubím. Dnes ráno jsem byla u porodu dvojčat - koziček! Holky, já mám radost
Milada
Šťastná rodina a já šťastný fotograf
Ještě mám pracovní dotaz k předešlému krasavci flekatému plemennému Maurovi - mohla bych poprosit ušní číslo? Možná je to táta nebo brácha mých kozen, docela by mě to zajímalo:-) Díky!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hensi prosím ozvěte se mi na email : gasy@seznam.cz
Měla bych zájem o podílové kůzlátko nebo pokud budete prodávat toho plemenného kozlíka, jak jste psala.
Moc děkuji
androvamilada
napsal(a):
Ještě mám pracovní dotaz k předešlému krasavci flekatému plemennému Maurovi - mohla bych poprosit ušní číslo? Možná je to táta nebo brácha mých kozen, docela by mě to zajímalo:-) Díky!
Gratuluji kozence, kůzlátka ať dobře rostou, Vy jste šikoná fotografka
.
androvamilada
napsal(a):
Kozel pochází z chovu od pana Dopity,určitě budete znát. Náš kozel bude spíš brácha Vašich kozen,je letos 2-letý a Já jsem ho kupovala hned po bonitaci,takže po něm máme letos druhé kůzlata. číslo visačky : 04537 067 CZ
Tak u nás dnes zase konečně po perném týdnu trochu radosti - v noci dvě ovečky odrodily úplně bez problému jen za mého dozoru
také jsem se konečně dočkala, máme jedináčka Julii,asi si ji nechám, myslela jsem, že zůstanu u dvou kozen,už mám 4.

napsal(a):
Ta má velké vemínko naše rodila včera poprvé a nemá tak velké
To byl příspěvek pro: androvamilada

androvamilada
napsal(a):
Tak já jsem přišla ráno v 8h do chlívku a už bylo po všem, přivítaly mě dvě kůzlátka možná je lepší, že jsem jsem porod neviděla, nevěděla bych si rady
A copak to máte za pěkný chlívek ? To je máte v koupelně, že jo
Máte tam i topení ?
Koza mamina je dcera naší nejlepší dojnice Emilky (viz foto) a dojivost je naštěstí dědičná, takže se "pomamila" Je teď po třetích kůzlátkách.
Kdybyste někdo potřeboval akutně z důvodu tragedie mražené mlezivo, napište! Oddojuji jí do 330ml skleniček po dětském pití a mám jich asi patnáct, musím jí hlídat, kůzlata nestíhají odpít.
Milada
A druhé tazatelce moc gratulujeme ke kůzlátkům. My je nemáme v koupelně (naštěstí), ale po přestěhování jsme kozenám dělali nový chlívek a pak jsem si v Baumaxu nakoupila kachle 3. jakkosti a okachlíkovala jsem jim ho. Bylo to sice na hlavu, ale je to super. Vykydám, omeju kachlíky a je to zase jako nové

androvamilada
napsal(a):
A druhé tazatelce moc gratulujeme ke kůzlátkům. My je nemáme v koupelně (naštěstí), ale po přestěhování jsme kozenám dělali nový chlívek a pak jsem si v Baumaxu nakoupila kachle 3. jakkosti a okachlíkovala jsem jim ho. Bylo to sice na hlavu, ale je to super. Vykydám, omeju kachlíky a je to zase jako nové
Jé super díky za fotku
My jsme koupili novostavbu a chlívek jsme udělali z garáže a tam máme slepice a kozy. Když mrzlo, přestěhovali jsme je do kotelny. A vy tam přitápíte ? Kolik tam mají stupňů ?
U nás v kotelně není vedro, protože máme plynový kotel, ale nemrzne tam, to je hlavní.

Milado a kdyby koza umřela po porodu, můžou kůzlátka sunar ?
hensi
napsal(a):
to strakaté kůzle je kozenka,hnědý je kozlík,ale určitě se ještě něco strakatého narodí,ještě nám má rodit 47 koz,tak že bude určitě z čeho vybirat. . Budu letos taky prodávat nebo vyměním plemenného kozla 100% AN -línie MAURO,geneticky bezrohý.
Opravdový krasavec! Jinak přeji zbylým březím kozenkám pohodové porody.
My jsme skoro super moderní, už na tom pracujeme
Ale ve skutečnosti je to u nás pořád jak na staveništi..vlastními silami to moc nepostupuje - všichni to jistě znáte:-)
Jestli se může dávat sunar netuším, nikdy jsem ho nezkoušela. Asi když není akutně nic jiného, tak bych ho dala, ale určitě je lepší sušené kozí či ovčí - i na peníze. Třeba mě doplní někdo, kdo sunar dával, jestli to šlo.
Chlívek nevytápíme, je tam standartně +6C, zviřata si to vydýchají, když je hodně pod nulou, to zavíráme pouze na noc dveře. Jinak mají otevřeno, ale je to starý dům, takže tam moc velké výkyvy v zimě nejsou, tak rychle nepromrzne.
Jsem přesvědčená, že to není dobře, dělat moc teplo. Kozy potřebují ven a pak ten rozdíl teplot je mnohem větší šok, než když se musí aklimatizovat po porodu. Kůzlata jdou u nás cca 3.den po porodu stejně se stádem před den ven. Jsem zastánce přírodního sparťanského odchovu
androvamilada
napsal(a):
Koza mamina je dcera naší nejlepší dojnice Emilky (viz foto) a dojivost je naštěstí dědičná, takže se "pomamila" Je teď po třetích kůzlátkách.
Kdybyste někdo potřeboval akutně z důvodu tragedie mražené mlezivo, napište! Oddojuji jí do 330ml skleniček po dětském pití a mám jich asi patnáct, musím jí hlídat, kůzlata nestíhají odpít.
Milada
Dobrý den,
to je teda výkoná dojnice,nebudete od ní prodávat kozičku. Lucie
Dneska ráno jsem na pastvině našla zcela nečekaně krásná dvojčátka, kluka a holku. Maminkou je ovečka Sněhurka, křížená romanovka. Vloni v lednu nám porodila dvojčata, pak v srpnu další a dneska v noci zase. Předpokládala jsem, že nebude rodit dříve než v dubnu, tak jsem jí nechala na pastvině celou zimu a ona si vybere zrovna takovou mrazivou noc, jako byla dneska. Na pastvině je pouze přístřešek z jedné strany zcela otevřený, přesto vypadají jehňata dobře, ráno byla suchá, jenom pupečníky a ocásky byly úplně ztuhlé mrazem. Snad to venku zvládnou.

Můžu se zeptat ? Vy máte ovečky společně s beranem a tak na připuštění nemusíte docházet a u ovcí je to stejné jako u koz ? Tak měsíc po porodu můžou znovu otěhotnět, ovce to také nosí 5 měsíců jako koza ? A máte jehňátka společně s beranem a neubližuje jim ?
Já mám berana stále společně s ovcemi. Ovce většinou mají říji od srpna, takže s prvními porody počítám v prosinci. Koncem listopadu zavřu ovce do stáje, berana nechávám na pastvině s kobylou. Když je jehňatům týden, dostanou druhou dávku selenu, náušnice do uší a jdou s matkami na pastvinu. Ovce jsou březí stejně jako kozy 5 měsíců. Většina jich má říji jen na podzim, ale občas se stane, že druhou říji dostanou po porodu, typické je to pro plemeno Romanovka.
My máme taky berana ve stádu skoro celý rok,i s kozenama , a nikdy se nestalo žeby beran někomu ublížil nebo dotíral. Možná taky záleží jak velkou plochu mají zvířata k dispozici
.
KackaM

XXX.XXX.154.68
Ahoj, tak já se musím pochlubit kamerunským beránek. Narodil se v sobotu odpoledne, asi 2 hodiny po tom, co jsem odjela . Takže zákon schválnosti funguje dokonale.
Prcek má na levé zadní bílý proužek, asi se projevily starší generace, oba rodiče jsou srnčí bez čehokoli bílého.
My máme letos nějaký zakletý rok . Ve čtvrtek mi jedna koza porodila krásnou kozičku - jedináčka
. Dobrý bylo, že jsem tu kozu považovala za jalovou, neměla vůbec břicho a vemeno se jí nalilo až po porodu.
A dnes v noci mi porodila jedna koza. Jak jinak než kozičku jedináčka. Ještě, že jsem byla u toho, protože kozička měla jednu nožičku podloženou a tak jsem musela asistovat, i když jsem si původně myslela, že budu jen zvídaví pozorovatel
. Ale obě holky to zvládly a jsou v pořádku
. Fota kůzlat přidám během dneška. Dája
androvamilada
napsal(a):
Dobré ráno, chci se zeptat zda budou kozičky na prodej? Děkuji
Tak tady jsou ty slíbené fotky. Omlouvám se, že až teď, ale přiznám se, že sem nemohla najít foťák. Schovala jsem ho před dětma tak dobře, že jsem ho nemohla najít ani já
.
Tady je kozička Belinda
Tady je kozička Berenika. Máma je 50= burská, ale vůbec tak nevypadá. Nevěřila jsem ani, že je to poloviční burka, dokud se jí po bílém kozlovi nenarodila kozička s dlouhýma ušima
.
Tady je s maminkou
dneska rano se nam od Agátky narodili trojčata jeden kluk a dvě holky: kluk je Eda a holky Emilka a Lili . Agáta je prvnička. A o kuzlátka se stara moc hezky.
Moc děkujeme . Kozičky si nebudem nechavat. Kozlik pujde na pekač a holky se bud prodaj na chov nebo se taky snedi ale bylo by jich škoda
Všichni se schoulili k jesličkám a spokojeně chrupkali
Tak už se nám narodila první jehňátka - trojčátka.
Všici kluci, každý jinak vybarvený :o)
(foceno mobilem, takže kvalita nic moc)
eliška
napsal(a):
holčička Lili
my máme taky Lili(rodili se na Lilianu)ZuzkaALASKAFARM
A koza si samozřejmě vybrala chvilku - včera dopoledne kdy jsem měla zubaře, a celé dopoledne lítání po úřadech - jak jsem přišla kozička byla na světě a placenta mi vyšla před očima porodila přesně na termín -
Dobrý den,
děkuji, letos odchovávám poprvé, tak mě strakáčci potěšili. Jen nevím, jestli budou flekáči taky tak pěkní až budou ve vlně a nebo, jestli budou vypadat jako permanentně ušpinění?
Teď by mě ještě potěšila banda jehniček, nebo aspoň několik a budu na výsost spokojená :)
Můžu se zeptat, jak jste na tom zatím letos vy, převládají vám beránci?
dnešní holčiny - k předchozímu jak je na tom kdo s počtem tak my máme 15 jehňat - 9holeka 6 kluků - ještě nejsme u konce, ale jsem zpokojená v loni jsem měla 12 beránku a jen 5 holek
tak máme další přírustek-tentokrát kozí.je to holčička.další kůzlátka by měla být co nevidět.
taky se pochlubím - dnes od ovečky prvničky čtyřčata Tři ovečky a beránek.
awery
napsal(a):
Hmm, tak to máte dobrý poměr, mě se narodili taky čtyřčata: 3 kluci a 1 jehnička, která mi bohužel po pár dnech umřela . Celkem mám už 8 beránků a žádnou jehničku
.
Tak doufám, že se budou rodit už jen jehničky
Ale taky už nemám Ta jedna jehnička byla taky menší, sice pila, ale stejně hned první den umřela
Ale ostatní jsou draci. Já čekám porody ještě jedné ovečky a čtyř koz
agentka
napsal(a):
no teda prvnička - co to máte za plemeno? mají zajímavé zbarvení
Moc děkuji, odpovědí bohužel nepotěším, plemeno to není žádné. Je to taková story, chlapi si koupili divokou ovečku na zabití na narozeniny, a ona porodila beránka a hned umřela, nevyšla placenta a nenechala si pomoct. Tak jsem beránka odkojila na flašce a následně ho dala do pěstounské péče koze. Ale dodnes je hrozně rozmazlený, chodí za mnou jako pejsek, prostě jsem ho nedokázala dát pryč... A známí se zbavovali dvou hodných oveček, které měli na spásání, a taktéž je nechtěli nechat zabít, tak jsem pořídila beránkovi harém A pak jsem ho dva roky přesvědčovala, že nemá obskakovat kozy, žrát kopřivy jako kozy a mečet
No a nakonec se povedlo