Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím máte zkušenost s kůzlátkama po porodu,když se hrbí ? Nám se v pátek narodily dvě kůzlátka, pily, zdálo se vše v pořádku a večer se začalo jedno hrbit, druhý den ráno bylo mrtvé zavolala jsem veterináře, dal koze injekci oxitocin na čištění po porodu a aby měla mléko. Prý to kůzle mohlo umřít na to,že se nemohlo vykakat nebo se vykakalo moc ?
Já tomu pořád nerozumím a prý se nic na to kůzlatům nedává, jenže to druhé kůzle se taky hrbí, bojím se,aby taky neumřelo
Jak mu můžu pomoct ? Druhý vet má čas až zítra. A kdyby kůzle náhodou umřelo, jak se mám postarat o kozu ? Děkuji za odpovědi. Martina
tak to je problem... kozu aj tak priebezne dojte ,ak prezije aj to jedno kozla ...lebo ma viac mlieka ako staci to male vypit ... lebo sa vam trochu zasusi ,cize klesne dojivost ...ak by uhynulo aj to druhe ,tak ju dojte 3-4 dni, mlezivo vylejte psovi aked pojde uz mlieko tak uz mozte robit syr atd

A jak se dá pomoct kůzleti, proč se hrbí ?

Taky mě napadlo,jestli třeba neumřelo,protože má málo mléka,ale do 24h po porodu by ještě nemělo umřít na hlad,protože je najedené ještě z bříška, ne ?
Jak poznám,jestli má koza málo mléka pro kůzlata ?
napsal(a):
Prosím máte zkušenost s kůzlátkama po porodu,když se hrbí ? Nám se v pátek narodily dvě kůzlátka, pily, zdálo se vše v pořádku a večer se začalo jedno hrbit, druhý den ráno bylo mrtvé zavolala jsem veterináře, dal koze injekci oxitocin na čištění po porodu a aby měla mléko. Prý to kůzle mohlo umřít na to,že se nemohlo vykakat nebo se vykakalo moc ?
Já tomu pořád nerozumím a prý se nic na to kůzlatům nedává, jenže to druhé kůzle se taky hrbí, bojím se,aby taky neumřelo
Jak mu můžu pomoct ? Druhý vet má čas až zítra. A kdyby kůzle náhodou umřelo, jak se mám postarat o kozu ? Děkuji za odpovědi. Martina
vysvětlení vet. taky nerozumím. Píšete,že pily,to jste zjistila jak,že cucaly a vrtěly ocásky,nebo pohmatem,že měly plné bříško? Byla jste u porodu,nemohla být kůzlata podchlazená? Pokud by kůzle nevydrželo,budete muset oddojovat a pokud nechcete kozí mléko,pozvolna kozu zasušit.

My nemáme chlívky,máme kozy v garáži, tam se kůzlátka narodily a hned jsem je přenesla do kotelny,viděla jsem,že cucají z cecíků a vrtěly ocásky.

Kůzlata pily, vrtěly ocásky,pak si lehly,spinkaly,kdyby měly hlad,pořád by mečely,ne ? Koze jsem vymáčkla z cecíku bílou tekutinu jako mléko.
Zkuste dát kůzeti prst do tlamičky,nebo ještě lépe,nastříkněte si na prst mléko a dejte mu ho do tlamičky.Jestli má hlad
tak by Vám začalo prst cucat. Dívejte se jestli mu koza stojí když chce pít.Jestli ne, tak ať kozu někdo přidrží a Vy kůzle přistrčte pod kozu a pomožte mu najít struk

Ale když ji vydojím,tak přeci kůzle se pak od ní nenapije.

Chodí pod kozu a pije, koza je hodná,drží mu a olizuje ho. Všimla jsem si,že kůzle ochutnává seno.
Jestli má koza mléko a kůzle pije tak vydržte.Dvoudenní kůzle ještě není velký divoch. Kozu oddojte pouze kdyby měla nalité a tvrdé vemeno.Dokud bude kůzleti stečit mléko z jednoho struku měla by jste druhý vydojovat aby nadostala zánět.Ale já
vaši kozu nevidím ,tak musíte odhadnout kolik mu stačí aby namělo hlad.S tím prstem do tlamičky to zkuste.

Kolik měsíců bylo té prvničce,když porodila kuzlátka ?

Ano teče, přímo stříká. Teď jsem to zkoušela. A kůzle šlo hned pod ní a pilo.
Nám se takhle hrbilo jedno ze tří kůzlat...Hned jsem ho vzala do tepla , dva dny si pobylo doma - v chodbě a ke koze jsem jej nosila, aby na něj nezapomněla...dokrmovala jsem ho z flašky.během dvou dnů natolik zesílilo, že jsem ho vrátila zpět a bylo v pohodě..to samý máme letos...první vrh kůzlat - jedno se hned nepostavilo - vzala jsem ho do obýváku do druhého dne , oschlo , a postavilo se , pak jsem ho přestěhovala na chodbu - a další den ke koze..teď si tam se svou ségrou - která byla silnější - poskakuje...Včera se narodili další kůzlata - dva kozlíci jsou v pohodě , a maličká kozička též se hrbí a je smutná , tak je doma...dneska jsem ji chtěla dát ke koze zpět , ale za chvíli už se opět hrbila a stála schlíple - tak jsem ji dala domů , vegetí si v obýváku v kleci a dokud nepřejdou ty mrazy, tak bude doma... Naštěstí mám chápavého manžela
Jednou jsme taky kůzlata oblíkali - a taky jim to moc pomohlo.... Jitka

Jitko díky moc za Vaši odpověď,mohla byste se mi prosím ozvat na email martkaba@seznam.cz ? Jestli by Vás to neobtěžovalo já bych se Vám ozvala, až bych zas potřebovala poradit.
Já jsem kozu s kozičkama přenesla do kotelny, kde je 10-15 st. podle toho jak jsou teplé trubky, tou zimou myslím,že by to nemělo být. Jakým mlékem jste je krmila a jaké mají hovínka po porodu a 2. a 3. den ? Doktor říkal, že když se hrbí tak se neumůžou vykakat nebo se najednou vykadí moc
Martina

Našla jsem ve Vašem profilu Vaše www stránky, zrovna jsem dočetla smutný příběh o Tamaře
napsal(a):
Kolik měsíců bylo té prvničce,když porodila kuzlátka ?
Jestli je to otázka na mě, tak té naší prvničce bylo v době porodu 10 měsíců. Přeskočila nám ke kozlu a než jsme jí stačili vyndat, bylo po všem. A letos mě to čeká zas. Deseti měsíční kozička a čekám, že bude rodit každým dnem
. Paní od které jsem jí koupila jí nechala s kozlem na pastvě a ještě ke všemu to byl její táta
.
Myslím si, že pokud jsou kůzlata zdravá, tak jim zima nevadí, loni kozy rodily v poměrně velkých mrazech, kolem -20°C a přežila všechna kůzlata, jen jsem je pomáhala vysoušet slámou a opravdu poctivě jsem kontrolovala, jak pijí. Letos je o poznání tepleji, i když pod nulou, a také nemám žádný problém. Mám kozín neustále otevřený, tak je tam o něco málo tepleji než venku.
Kůzle může mít nějakou vadu a proto i to první mohlo uhynout. I já jsem měla loni některé kozičky velice mladé matky a je pravda, že měly méně mléka, tak jsem některá kůzlata podstrkovala k ostatním kozám.
PetraP

Dobrý deň, máte prosím skúsenosti aj s hrbením jahniat? Máme 3 dňové jahňa u ktorého som si včera všimla, že sa čudne hrbí. Jeho matka má pomerne málo mlieka a navyše je to prvnička a malému nedovolí cicať, vždy tam musíme byť a držať ju. Jahňa sa hrbí len keď je s mamou samé akonáhle vstúpime do salaša ide sa zblázniť, lebo očakáva kŕmenie. Aj keď už všetko mlieko z vemena vycicia stále hľadá čo by sa ešte cicať dalo. Je problém v nedostatku mlieka, alebo sa nemôže vykakať? Máme volať veterinára? Ďakujem . Andrea.