Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2011 12:38
markétaxx

XXX.XXX.221.186

Dobrý den,
chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem začátečník v chovu ovcí, mám prostudovanou běžnou literaturu + sleduji tuto diskuzi.
Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho je možné vyčkávat při porodu, pokud již vyšel obal s vodou, prasl a ovce nejeví snahu tlačit. Stojí u jeslí a žere.
Děkuji Markéta

22.2.2011 12:46
danurba

XXX.XXX.204.155

Nečekat a zasáhnout. Sáhnout do ovce a jehňata vytáhnout, nebo volat veterináře a nenechat se odbýt řečmi o tom, že to může trvat 12 hodin.

22.2.2011 12:51
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Tak nečekejte ani chvilku a sáhněte do ovce, jestli neucítíte jehně, mohlo by se zadusit. Nemusíte se toho bát, ruka se tam v pohodě vejde, jen je třeba opatrně, mít krátké nehty a čisté ruce. Měli byste nahmatat "kopýtka". Pokud se jedná o nepravidelnou polohu, tzn. že ucítíte jen čumáček (hlavičku), je třeba jet rukou pod jehně a najít nohy a nejprve jednu a pak druhou úplně narovnat, pak teprve může jehně vyjít ven. A možná ho budete muset pomoct i vytáhnout, hlavně ho netahejte násilím. Pokud nic nepomůže, volejte rychle veterináře.

PetraP

22.2.2011 13:00
jecmi

XXX.XXX.164.145

Napište prosím, jak to dopadlo.

23.2.2011 15:28
markétaxx

XXX.XXX.236.252

Děkuji za pomoc, máme dvě holky a mají se k světu, už lítají venku. Máma je taky OK.
Holky byly v poloze pravidelné-přední-museli jsme je vytáhnout.
Musím říct, že jsem měla zadek sevřenej a večer z toho nemohla spát.
Pořád si nedovedu vysvětlit, proč neměla stahy .
Ještě nás čekají dva porody, tak doufám, že už to bude lepší a hlavně, že už to konečně bude (kdyby tak uměly mluvit a řekly)smajlík a konečně se vyspím.
Dám vědět.

Markéta

23.2.2011 16:55
farmakozinka

XXX.XXX.108.249

Tak to jsem ráda, že vše dobře dopadlo. Už jsem měla obavu, že se to nepovedlo, když jste se tak dlouho neozvala:-).
A že to nebylo až tak hrozné? Jde jen o to, to vyzkoušet smajlík

PetraP

23.2.2011 20:16
danurba

XXX.XXX.40.197

Já mám alergii na plodovou vodu a po každém zásahu při porodu se mi na rukách dělají nepříjemné prasklinky. K porodům nosím chirurgické rukavice, které se dají normálně koupit ve zdravotnických potřebách, ale když je potřeba do ovce sáhnout, jsou krátké. Poprosila jsem tedy veterináře, jestli by mi neprodal ty dlouhé igelitové, které sahají až po rameno, bez námitek mi jich několik věnoval a můžu říct, je to super věc. Doporučuji všem, pořiďte si je taky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík