Dobrý den, prosím všechny o radu
Včera jedné naší ovci vyjela kus vulvy (či co to je) ven, omlouvám se za neodborné názvy, nevím jak to jinak nazvatsmajlík
Byl u nás veterinář a poradil pouze pomáhat ji při čůrání (zvedat tu tkáň nahoru, jinak se nevyčůrá) a po porodu ji prý zašije.
Zřejmě ovečku už k chovu nebudeme moci použít že?
Chci se ještě zeptat, mám ji to vtláčet opatrně dovnitř aby se to zbytečně nekontaminovalo podestýlkou? Párkát jsem to zkoušela ale za pár hodin ji to zase vylezlo, nevím jestli ji mám trápit nebo to nechat být. Odtekl ji hlen a občas tlačí jakokdyby rodila, včera jsme už fakt mysleli že je to porod, ale je zavřená, tak myslím jen tlačí protože se jí obtížně močí.
Měla loni obtížný porod, tak myslím že letos nás nic lepšího zase nečeká, nechci aby se zbytečně trápila, nevím jak ji mám ještě pomoci víc. A taky se děsím toho jak bude porod s tímto probíhat. Dávám ji vařený lněný semínko ale možná to není dobrá volba, protože uvolnit porodní cesty teď zrovna asi moc nepotřebuje že?smajlík
Je to naše nejlepší matka ze stáda, ach jo, nechceme o ní přijít ale asi už jiné cesty není že?
lesakm
napsal(a):
Dobrý den , omyjte to vlažnou vodou potom dezinfekcí opatrně zatlačte zpět , potom vemte dva velké zavírací špendlíky a zašpendlete aby to nemohlo vyjet ven , musíte potom chytnout čas porodu a špendlíky těsně před porodem odstranit ML.
omlouvám se ale na to si teda netroufnu snad za pár let až budu mít více zkušeností, i když by to bylo asi nejrychlejší a nejjednodušší řešení. Zkusím vet. třekecat ať ji zasvorkuje.