Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2011 21:12
kukuland

XXX.XXX.188.181

Nas cap si skrabe rohami kozu. Cez leto ked sa krmi zelenou travou, tak mu to povacsine zmizne a v zimnych mesiacoch spatne objavi. Je to ekzem, svrab, alebo nieco ine? Koza ktoru krmim tym istym krmivom tieto problemy vsak nema. Poradi mi niekto co s tym? dakujem

28.2.2011 21:32
danurba

XXX.XXX.40.197

Svrab to nebude, ten se neobjevuje sezónně a nemizí sám od sebe. Není to spíš nějaká alergie na senný prach? Nepadají mu odrolky sena do kožichu a nesvědí ho tam?

28.2.2011 21:41
kukuland

XXX.XXX.188.181

danurba napsal(a):
Svrab to nebude, ten se neobjevuje sezónně a nemizí sám od sebe. Není to spíš nějaká alergie na senný prach? Nepadají mu odrolky sena do kožichu a nesvědí ho tam?

Tak to fakt neviem, ale je to mozne, tazko povedat. A nevie niekto ci je na to nejaka mast, alebo ako tomu zabranit a pritom moct nadalej krmit senom?

28.2.2011 21:44
danurba

XXX.XXX.40.197

Může to být cokoliv, napadení parazitem, plíseň, alergie...co takhle zeptat se veterináře?

28.2.2011 21:46
pajca

XXX.XXX.234.122

Pozvěte na to veterináře.Zřejmě by na to pomohl injekční preparát Ivomec super nebo Biomec .Je to totéž, jenom je jiný
výrobce.Je to Antiparazitikum. Používá se k léčběa tlumení invazí žaludečních a střevních oblých červů,plicních červů,
jaterních motolic očních červů podkožních střečků,roztočů a vší u skotu a ovcí.Na zákožky se používá 2x v odstupu 7 dnů.

28.2.2011 21:48
kukuland

XXX.XXX.188.181

danurba napsal(a):
Může to být cokoliv, napadení parazitem, plíseň, alergie...co takhle zeptat se veterináře?

hej, asi mate pravdu, ja som len chcel pocut viacero skusenych chovatelov koz predtym nez oslovim veterinara, ci sa uz s takym niecim podobnym nestretli v minulosti.

28.2.2011 22:11
danurba

XXX.XXX.40.197

nevím, co si slibujete, že vám řekneme z jedné fotky...kožní problémy vypadají na pohled stejně a pokaždé to může způsobit něco jiného.

14.4.2011 11:23
kukuland

XXX.XXX.1.52

danurba napsal(a):

Dobrý deň,
Pred 3 týždňami som si domov priviezol mladú kozičku, ktorá mala v oblasti kohútika z jednej strany vypadanú srsť. Na mieste kde vypadala, ostala len podstata, resp. krátka srsť, ktorá mi pripadá o niečo drsnejšia na dotyk ako tá ostávajúca. Tento fľak som si všimol ešte pri kúpe a mal asi 3 cm a pani ktorá nám kozičku predávala povedala, že ju pozeral aj zverolekár a povedal jej, že je v poriadku, že sa nemusí obávať. Pred týždňom som volal zverolekárovi bo máme capa, ktorý si rohami rozškrabuje kožu tak som mu spomenul aj problém u kozičky a len ako ju zbadal medzi dverami, bez bližšieho vyšetrenia hovoril, že kozička má svrab. Pýtal som sa ho preto, kde ho mohla dostať, keď majiteľka chovala 3 dospelé kozy a okrem tej našej kozičky mala ešte 3 malých capkov, ale žiadny jedinec nemal známky podobné našej kozičke. Kozičke dal presne tú istú vakcínu ako capovi určenú proti vonkajším a vnútorným parazitom. Po týždni sa podráždené miesta u capa upokojili, ale u kozičky mám pocit, že miesto vypadávania srsti sa ako keby zväčšuje, ale mám pocit že ju nejako nesvrbí, ani koža nie je zapálená? Neviete mi preto niekto poradiť o akú chorobu sa vôbec jedná, ak či vôbec to choroba je? A aké má príznaky svrab u kozy? Pre zaujímavosť prikladám aj fotku kozičky s vypadanou srsťou. Vopred ďakujem za info. S pozdravom: P. Haraj

14.4.2011 15:48
mafrin

XXX.XXX.147.19

Podle fotky mi to nepřipadá jako kožní nemoc. Teď je období, kdy kozám vypadává zimní srst a podle mé zkušenosti padá každé koze jinak, podle toho, jaký typ srsti má. Některé se nenápadně vymění, jiné padá tak, že chvíli je vypelichaná na krku, pak jí to postupuje na hrudník a boky a vepředu už jí roste pěkná krátká nová srst. Až na to, že podsada padá jako první.

A pak jsem si ještě vzpomněla, jak jsem viděla kozy z jednoho velkochovu a ty měly vydřenou srst nahoře na krku a možná i kolem kohoutku (asi podle velikosti). Majitel mi řekl, že to mají od toho, jak strkají krk do jeslí se senem a dřou si vršek krku o železnou tyč nahoře. Vypadalo to dost podobně.

14.4.2011 18:27
danurba

XXX.XXX.40.197

Nám tu svrab docela řádí, nejspíš ho tu roznáší nějaká kuna nebo kočka. Na podzim jsem ho měla u psů, ty jsem koupala v Neostomozanu. V zimě se objevil u ovce, která byla oslabená po porodu paterčat, měla ho rozlezlý po břiše. Doktor si nebyl jistý, jestli se jedná o svrab nebo o plíseň, ale napíchal ovci Ivomec a do týdne to bylo dobré. Pak to měl sousedovic vlčák, měl už olezlá celá záda, ale soused to neřešil, tak jsem se s ním domluvila a psa mu postříkala Neostomozanem, taky se to během týdne zlepšilo. Nakonec se nám objevil u kobyly, zase si doktor nebyl jistý, jeslti je to svrab nebo plíseň, ale po podání odčervovací pasty s obsahem Ivermectinu se to opět do týdne spravilo.
Svrab se projevuje nejprve vypadáváním srsti spojené se silným svěděním, zvíře se intenzivně škrábe, často až do krve. Na kůži jsou drobné hbolky a stroupky, kůže se loupe v malinkých šupinkách. Na kočky, ovce, kozy a skot dobře funguje Ivomec, psi někdy Ivomec špatně snáší, proto je lepší použít koupel nebo aspoň postřik Neostomozanem.
Pokud srst vypadává, ale zvíře to nesvědí, pravděpodobně to sarkoptový svrab nebude. Dana

15.4.2011 17:28
oluška

XXX.XXX.16.120

jednou jsem se o svrab také zajímala, našla jsem příspěvek muže, který měl svrab a koupal se ve slabém roztoku ze sava. Ale ozkoušené to nemám.

17.4.2011 10:52
kukuland

XXX.XXX.152.52

myslim, ze asi to nakoniec nebude svrab a ani nic podobne, bo som za posledne dva dni spozoroval ako trati srst po celom tele a vyzera to tak ze asi vymiena zimnu za letnu :-) ale dakujem za rady a vase prispevky :-)

19.4.2011 12:52
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

teď sem kozu nechala píchnout,nevím teda jak se to jmenuje,ale vet jo,je to proti veškerým vnitřním a veńějším parazitům ,nebyla sem si jistá jestli si nepřivezla nějaký breberuchy,nebylo nic vydět,ale škrábala se a divně ji vypadávaly chlupy,tak sem nechtěla nic riskovat,za týden dovezu další tak aby náhodou,měllo by to bát i na klíšťata ,muchničky,komáry tak su zvědavá

19.4.2011 14:03
mafrin

XXX.XXX.147.19

Já se nechci opakovat, ale připadá mi, že se tu všichni zbytečně plaší, když kozy přelínávají ze zimní na letní srst. Chlupy jim musí vypadat a škrábou se u toho taky vždycky. Samozřejmě nevylučuju všemožné parazity, ale zvažovala bych, jestli je v konkrétním případě ten který zásah nutný.
Jinak bych uvítala nějakou radu, co s klíšťaty, když je koza březí a co s klíšťaty na dojící koze. Už je jich u nás zase požehnaně, jenom je vyndáváme, což je ale úmorné a určitě ne stoprocentní. Samozřejmě bych nerada, aby něco chytla a my s ní. Ale taky bych nerada ohrožovala kůzlata i kvalitu mléka chemií. Znáte něco neškodného, případně přírodního? Nedávno jsem použila na kocoura, který nosí domů vždy nejvíc klíšťat pipetu s jednorázovým prostředkem. Klíšťata měl i potom a navíc okolo nich úplně vyškrábané chlupy, tak mě to dost odradilo.

28.1.2012 19:15
oskar222

XXX.XXX.93.3

Zdravím Vás,
můžete mi potvrdit zda je toto svrab? Kozenka to má na všech nohách zásadně ve stejné části noh... díky

29.1.2012 19:41
danurba

XXX.XXX.40.197

to vám potvrdí jen veterinář, když vezme stěry. Z fotky to nepozná nikdo.

31.1.2012 10:48
oskar222

XXX.XXX.93.3

údajně to říká, že ano, ale nic neodebral..

5.5.2012 21:57
zviratka

XXX.XXX.39.162

Na klistata pouzivame etericke oleje rozpustene v normalnim stolnim oleji. Delame kombici teatree, levandule, eukalypt. Do 1 deci oleje po 10-ti kapkach od kazdeho. Aplikujeme pod nohy, kolem veminek a klistat bude mnohem mene. Kdyz neni sucho, ale destivo tak po tydnu opakovat, jinak staci za 14 dni.

5.5.2012 22:05
nemide

XXX.XXX.8.222

Můžete mi prosím napsat v jakém poměru jste naředila Neostomosan na toho psa? Máme taky svrab, pes má přes 40 kg , dostal advocate před týdnem a stále se drbe.

5.5.2012 22:39
danurba

XXX.XXX.50.200

nemide napsal(a):
Můžete mi prosím napsat v jakém poměru jste naředila Neostomosan na toho psa? Máme taky svrab, pes má přes 40 kg , dostal advocate před týdnem a stále se drbe.

myslím, že 2 - 3ml na 800ml vody, roztok se musí před každým použitím udělat čerstvý.

6.5.2012 08:56
nemide

XXX.XXX.8.222

danurba napsal(a):
myslím, že 2 - 3ml na 800ml vody, roztok se musí před každým použitím udělat čerstvý.

No a to toho psa postříkáte jen tak na srst celého nebo promočíte na kůži? Náš se drbe hlevně v podpaží a na hrudníku, teď i na uších, už tam má řídké chlupy a hrubou kůži. Vykoupat je problém nechce se nechat a nevím jestli by mu Neostomosan neublížil v kombinaci s tím advocate. Ale mám pocit, že mu to vůbec nezabralo.

6.5.2012 15:41
danurba

XXX.XXX.50.200

nemide napsal(a):
No a to toho psa postříkáte jen tak na srst celého nebo promočíte na kůži? Náš se drbe hlevně v podpaží a na hrudníku, teď i na uších, už tam má řídké chlupy a hrubou kůži. Vykoupat je problém nechce se nechat a nevím jestli by mu Neostomosan neublížil v kombinaci s tím advocate. Ale mám pocit, že mu to vůbec nezabralo.

Naše fena měla asi tři svrabová ložiska, namočila jsem do roztoku mycí houbu a ta ložiska jsem pořádně promáčela i s okolím. To samé jsem udělala i u sousedovic psa, který měl svrab taky. Určitě by se to dalo udělat i na uších. Prostě aby se roztok dostal až na kůži a pořádně jí namočil. Už druhý den po omytí byl vidět rozdíl, fena byla klidnější a tolik si to neškrábala.
Advocate neznám, tak netuším, jaká je tam účinná látka. To by mohl vědět veterinář.
Ještě něco: moje dcera byla v té době těhotná a vet jí zakázal mi s koupelí pomáhat, prý ať k tomu toztoku ani nečichne. Takže opatrně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík