Dobrý den, Chtěla bych se zeptat a zároveň vás srdečně poprosit jestli by se my nemohly poradit čím přikrmovat dvou denní jehňátko.Mamina porodila3 jehňátka.Jedno příjmula a nechá ho pít, Druhé také občas nechá, ale myslím že by taky občas potřebovalo přikrmit a to tření nepřijala jen v den porodu ho nechala snad dvakrát pocucnou.Ještě jednou moc prosím o radu....A ještě bych se chtěla zeptat jestli by pro zatím stačilo sušené mléko......A ještě jestli je možnost přinutit Maminu aby dala napít všem?......Moc prosím o odpověď děkují předem.....
martin.klaudie.h
napsal(a):
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat a zároveň vás srdečně poprosit jestli by se my nemohly poradit čím přikrmovat dvou denní jehňátko.Mamina porodila3 jehňátka.Jedno příjmula a nechá ho pít, Druhé také občas nechá, ale myslím že by taky občas potřebovalo přikrmit a to tření nepřijala jen v den porodu ho nechala snad dvakrát pocucnou.Ještě jednou moc prosím o radu....A ještě bych se chtěla zeptat jestli by pro zatím stačilo sušené mléko......A ještě jestli je možnost přinutit Maminu aby dala napít všem?......Moc prosím o odpověď děkují předem.....
Mám s tím zkušenosti, i když jsem se trápila 4 dny, ovce jehňe nechtěla, oddojovala jsem ji a nakonec skončilo na flašce, je to pro nás práce na víc, ale jinak to nejde, když chceme odchovat jehnata
. Další extrém mám, že mám beránka, kterého první dny nechtěla matka, byl slabej a neduživej, dala jsem ho na flašku , když zesíill, tak ho přijala a ve 6 týdnech má 20kg, a to vypije dvě láhve mlíka každé tři hodiny a pak letí k matce to dozouknout. Každým rokem mám jehňata na flašce, ale mám i úhyny, když jsou slabé a nemají chuť bojovat. Je z podivem, že jsou to jenom beránci, jehničky se vždycky oklepají a přežijí . Letos mám úhyny jenom beránků
Vůznice
martin.klaudie.h
napsal(a):
Já jsem na to zapoměla, je to náhražka MikropOvis, je dobrá, ale dávát míň, než píšou a co je nejlepší mlíko od jerzey krávy, na tom jsem vychovala spoustu jehňat, je to to nejlepší co znám
A ještě bych chtěla poradit za radu do vlastního oplůtku......Taky nám to hodně pomohlo.......Zbyly nám sice jenom 2 ze tří třetí nám uhynulo........Bylo hodně slabé a pouze strava z láhve ho nemohla udržet na živu...Ale aspon do donutilo ovci krmit zbylé dvě..........Ještě čekáme na porod druhé ovce tak se nám to snad vynahradí........Ještě jednou moc děkují za rady...Mějte se tu pěkně Nashledanou....
Také jsem měl podobný problém.
Stáhnul jesem ovci trochu mleziva do struku a přikládal jehně, ale ovce měla stále málo mléka, tak jsem už první den přikrmil kozím mlékem (sehnal jsem jen pár deci).
Na radu jiného chovatele ( veterináře) lze v nouzi použít na přikrmení i plnotuk kravský obohacený o bílkoviny (přimíchat žloudek z vajíčka)a trochu medu . Pokud ani to kravské neseženete hned, tak heřmánkový čaj s medem, v medu je energie , jednoduché cukry a v nejhorším, než se ovci spustí mléko se dá chvíli takto jehně podržet. Med rovnou od nějakého včelaře, to co prodávají v supermarketech má s medem pramálo společného.
Ovci masírovat vemínko , třeba nahřát teplým ručníkem a pokusit se něco oddojit, do pár hodin by se mléko mělo spustit.
Injekce na spuštění mléka mi zatím moc nepomohla.
Taky přidám ozkoušeý recept, ovce nám odmítla jehně, náhražka v nedohlednu, tak jsme napojili mlezivem a první dny jsme ovci přidržovali a hlavně jsme přikrmovali rozvařenou rozmixovanou rýži + heřmánkovým čajem + sójovým mlékem (1:1:2). Jehně krásně prospívalo, žádný průjem (díky heřmánku), dostatek energie, žádné "cizí" živočišné bílkoviny ze kterých be se mohlo po...
Poradil nám to vet.
Sójové mléko koupíte v každém větším obchodě i v neděli. A pár dnů se to dá bez problému vydržet bez toho, že by jehně strádalo.