Ahoj všem!
Moc prosím zkušené o radu. Koza s dvojčaty s vysokým nádojem 14dní po porodu. Kůzlata nestíhají odpít a tak musím pořád kontrolovat, jestli nepijí jen z jednoho struku. Během jednoho dne do večera nevycucala kůzlata jeden z struků a když jsem večer držela maminu, aby jí odpila, zjistila jsem, že jí úplně rozkousali hrot struku. Měla kanálek strup, kůzlatům to nešlo rozpít, ještě jí to zhoršovala a ruční dojení byl masakr, krev mi tekla až k loktům. Je to ještě zrovna koza, co při sebemenším stresu hrozně špatně pouští mléko
Pokračovala jsem další dny napařením, pak jí vycucla kůzlata - vždy několikrát denně, aby se vemeno nenaplnilo. Bez zlepšení - aby se mléko dostalo ven, strup se jí musí strhnout a je to celé od znova..
Veterinář naordinoval kanylu, ale přijde mi to to samé. Napařit, aby se zavedla kanyla, tak jí musím opět narušit strup, takže jí to hrozně teče. Zavedu kanylu, odpustím mléko...
Takhle bojujem už týden a beze změny k lepšímu..je to perpetum mobile. Poraďte, nemáte s tím někdo zkušenosti? Něco, co by urychlilo hojení? Nějaký osvědčený patent?
Moc díky!
Milada
Zkuste med, urychluje hojení. Naše kráva měla od léta na vemeni od much vykousaný kus kůže až do podkoží asi 5x5cm a za celou zimu se to nezahojilo. Vždycky se na tom udělal strup, ten odpadl a pod ním byla zase živá tkáň, zmenšovalo se to jen pomalu. Mazala jsme to různými hojivými mastmi nebo stříkala Pederiprou, skoro se to neměnilo. Asi před dvěma týdny jsem to začala 2x denně mazat medem a ranka už je velká jen asi 1x3cm a doufám, že do léta se to zatáhne celé.
Kravám jsme kanylu nechávali ve struku. Vytahoval se jenom špuntek z kanyly aby mléko vyteklo a pak se dal zase
zpět. Tyhle zásahy však stály většinou za houby,protože se tím porušuje strukový svěrač,a někdy z toho byl zánět.
Nemáte náhodou na pomazávání rány framykoinovou mast.? Ta také dobře hojí.Obsahuje antibiotikum.Mohl Vám na ni
doktor napsat recept.Bez receptu ji v lékárně nechtějí prodat.
Miladko, co nejrychleji namazat calciovou mastí v hrubé vrstvě, gázu a přelepit, ať se k tomu kůzlata nedostanou a oddojovat, jestli má moc mlíka, tak aspoň 3 x denně a pak zvovu namazat a přelepit. S calciovkou máme ty nejlepší zkušenosti- a pokud si vzpomínám - i vlastní (i když jsou děti už dospělé)- hojně se využívala v porodnicích na popraskaté bradavky. Strupy změkčí a poranění se bude rychle hojit. Příště to hlídat, a při sebemenším stroupku hned mazat calciovkou. My kontrolujeme vemena a mažeme aspoň obden eutrou- i když nedojíme, kůzlata matky nešetří a zvláště když jsou trojčata, tak se perou a struky dostávají zabrat. Tak držím palce, ať se koza brzy zhojí. Jo a ještě jsem si vzpoměla na radu Katky Mašátové, co pořádá kurzy- když má koza zánět vemene (tohle je něco jiného, ale napadlo mě, že by to mohlo pomoci taky), podává se měsíček lékařský i do žrádla- celé květy.
Holky, moc díky za radu.. Nejhorší je, že to ruční dojení je asi mnohem horší, než když jí cucaj... Jak blbě pouští mlíko, tak je to krize. Začnu opatrně dojit a cítím, jak ten stup praská, pak začne téct krev a až po půl minutě mléko a tohle 3x denně. Zadělávat jí to naštěstí nemusím, protože kůzlata z toho pít nenechá (respektive ona se o to ani nesnaží). Tohle se mi stalo poprvé, chudinka koza
Já z toho byla taky na nervy, ale tím, že jsem před dojením ten struk ještě promazala a chvilku počkala až se krém vstřebá, tak to prasknutí nebylo tak hrozné a hojení probíhalo docela dobře.Měla to fakt škaredé. Ta mast / od Weledy/je na hojení skvělá, ale chce to mazat aspoň 3x denně a před dojením na zvláčnění. Any
Rozhodnutí co uděláte zůstane vždy na Vás,protože vidíte jak je struk poškozený. Zvažte,jestli by nebylo lepší nechat
kanylu ve struku několik dnů,aby nebyla špička struku namáhána,a měla klid na hojení.Na špičku struku bych dala
některou z doporučovaných mastí nebo med,(med obsahuje mimo jiné peroxid vodíku,který dezinfikuje a léčí) a pak stuk
zavázat nebo oblepit.Nedělá se to pěkně a nechce to moc držet. Poraněná špička struku je otevřená brána pro vsup
infekce do vemene.Ještě bych požádala veterináře,aby kozu podržel antibiotikama,aby se zabránilo zánětu.
dobrý den,mě se toto samé stalo taky,ale ještě k tomu mi koza dojila růžové mléko.Tenkrát mi myslím moudrá Roklanka-Paní které si nesmírně vážím-mockrát mi pomohla,poradila odvar ze řebříčku,růžové mléko odeznělo během 5 dní a struk se hojil asi 14 dní nevím přesně,ale mazal jsem framikoinem.jony.
naše superdojka měla to samé, kůzlata z toho struku už ani nenechala sát. Každé dojení bylo ale peklo . Mazali jsme několikrát denně měsíčkovou mastí a strup jsem cíleně "odmaštěním" sundavala, pač to bylo jednak méně bolestivé než strhnutí při dojení a jednak překážel a pak i teklo míň krve - neroztrhla se už zhojená tkáň. Dojila jsem velmi jemně, žádné velké tlaky, hodně masírování a ze začátku spíš stlačováním vemene, než struků. Hojilo se to hoooodně dlouho (myslím, že min.2 měsíce) a ze začátku jsem taky propadala panice, že se to nikam nehýbe. Terapie je na Vás, volila bych určitě něco přírozeně antiseptickýho a hodně mastnýho, pro pružnější tkáň.
Teď v zimě je omezená možnost,kalciovou mast,panthenolovou, měsíčkovou,med,hlavně nechat mastné. Zkusila bych namočit sušený jitrocel ,přiložit a zavázat. Hojí se to opravdu dlouho.Kanilu bych nedávala,nemám dobrou zkušenost (porušený svěrač).Stalo se mi to v létě,koza si trhla vemeno v délce asi 10cm,přiklídala jsem čerstvý jitrocel a stejně ,přes jeho neuvěřitelně rychlé zavírání ran,krvácela rána asi 14 dni,strup byl pokaždé menší,kůzle jsen nechala jen odpít začátek,zbytek jsem vydojila. Držím palce.
Rebricek na rozkousany struk?To by se mi spis vic libil repik s jitrocelem(ale kde ho ted vzit,Baro?);a ta mesickova mast...a kazdopadne kalciova mast...Med a propolis je taky urcite ok.S poranenym strukem jsem se setkal jen 2x, vzdy to byl problem docela velky,ale zahojilo se to.
Rozkousany struk si radeji ani nepredstavuju.Dejte vedet,jak se to zahojilo,a co pomohlo.Tomas
Přikládám odkaz na byliny.
http://www.naturway.cz/byliny/eshop/1-1-BYLINY
tomasnix
napsal(a):
Rebricek na rozkousany struk?To by se mi spis vic libil repik s jitrocelem(ale kde ho ted vzit,Baro?);a ta mesickova mast...a kazdopadne kalciova mast...Med a propolis je taky urcite ok.S poranenym strukem jsem se setkal jen 2x, vzdy to byl problem docela velky,ale zahojilo se to.
Rozkousany struk si radeji ani nepredstavuju.Dejte vedet,jak se to zahojilo,a co pomohlo.Tomas
Řebříček radívám já - ale na krev v mléce ( potažmo vůbec na krvácivé stavy ), tj. řebříčkový čaj per os. Ale on by nevadil ani v obkladu na ránu - obsahuje azulen, takže je protizánětlivý a podporuje hojení.
A kde bylinky vzít ? No prozíravý chovatel se samozásobí v sezónu - né ?!?
To co potřebujete, roste na každé mezi - no snad až na ten řepík, pro ten chodím na jedno určité místo, ten nenajdu úplně všude - ale řebříček, jitrocel, kopřivy, hluchavku, kontryhel, dubovou kůru, vratič, třezalku - kdo tohle nemá v dosahu ? - měsíček se v zahrádce rozplevelí až běda ... a s tím se dá vyjít
Ahoj všem.
Dlužím Vám rozřešení našeho dojícího problému, které bohužel nekončí happy endem.
Poctivě jsem vyzkoušela všechny rady počínaje měsíčkem, medem a konče Bepadentem za dvě stovky na rozpraskané bradavky (kalciovka), který jsem používala sama na sobě při kojení. Nic nebylo výrazně lepší, cokoliv se použilo, mělo pouze mírný efekt.
Dojení probíhalo přes kanylu, aby se strupy mohly hojit. Když to bylo lepší, preferovala jsem kůzlata (bez asistence by je nenechala pít). Bohužel efekt byl takový, že čím to bylo na pohled lepší, tím byl větší problém s dojením. Dnes je struk již plně zahojený a také plně neprůchodný... Vypadá to, že se na průchodu udělala jizva. Kanylou vždycky vypustím mléko, po vyjmutí kanyly jde ručně dojit pár vteřin, než se kanál zase uzavře. Kůzlatům to cucat nejde, poslední pokus u té vytrvalejší kozičky trval 35min a mléka téměř neubylo. Pak kůzle znechuceně odpadlo, že už fakt nemůže.
Jeden veterinář zkonstatoval, že je po koze. Tu půlku zasušit (což si nedokážu představit) a pokusit se s tím nějak takhle mordovat nebo kozu zabít. Náš doktor říkal, že se snad pokusí kanál proříznost a obnovit funkčnost, když mě viděl, jak jsem z toho nešťastná, tak budem muset kozu dovézt do ordinace a uvidí se...
Ach jojo, koza v KU, dvojčata zvládá odkojit na půlce vemene a co teď s ní
Zasušením poloviny vemene veterinář asi myslel to,že se do struku vstříkne nějaká tekutina,možná to byl jodisol,
už si to přesně nepamatuju.Tím se spálí mléčná tkáň,aby se přestalo tvořit mléko ve čtvrtce vemene u krávy,nebo
půlce vemene u kozy navždy. Při problémech s průchodností struku u krav používal veterinář nástroj kterému řikal
harpuna. Ta se vsunula do struku a rychlým pohybem zpět se vysekla ve struku větší dírka. Potom se ale musela
dát do struku kanila a nechala se v něm tak dlouho,dokud se struk nazahojil,protože by sverač zase srostl.
Nebylo by možné koze nechat kanilu nějaký čas ve struku,místo každodenního propichování kanálku a možná
poraňování svěrače a opětovného zarůstání? Já vím,že od stolu se to lehko radí.S léčením poraněného struku to
byl vždy problém a nikdy už to nebylo ono.