Jak nevychovat zlého kozla?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2011 08:03
radulkav

XXX.XXX.244.234

Zdravím všechny a mám dotaz.Nedávno v televizi někdo říkal,že lidi vychovávají zlé berany a býky atd. tím,že je krmí z ruky a mazlí se s nimi.Mě se to zdálo divné,protože třeba co jsme měli masné býky,vesměs byli vpohodě a chodila jsem se s nima i mazlit.Když se sem ale dostal mléčný(konkrétně Red),všichni byli ludry a musela jsem si je držet od těla.
Uvažuju o kozlovi ke svým dvěma vymazleným kozenkám a nedokázala bych kozlíka ignorovat.Jaké s tím máte zkušenosti?Je na tom něco pravdy,nebo je to plemenem?smajlík

17.3.2011 09:59
jirinajanickova

XXX.XXX.101.77

Už jsem měla haldu kozlů plemeníků kupovaných zhruba v půl roce, z velkochovů na kontakt s člověkem moc nenavyklých i mazánků z domácího prostředí a sama jsem jich taky haldu vychovala na maso i do chovu - ale zlého jsem ještě neměla :-). I doktor se tomu vždy podivoval. Možná se mezi nimi vyskytl nějaký nepříliš kontaktní divous, ale to se časem vždy srovnalo, doopravdy zlého - agresivního fakt neznám.
Mám poměrně početné stádo a tak nějaké masívní mazlení a rozmazlování pamlsky není dost dobře možné - do přímého kontaktu se s nimi dostanu při krmení, kartáčování, úpravě paznehtů, odčervení, podávání léčiv, veterinárních zásazích .... s kozama pak při porodech a s kozlem, když ho vyvádím za přijetou nevěstou smajlík
Nejsou moc kontaktní - když přijde někdo na návštěvu a chce je vidět, sice ochotně přijdou na zavolání, omrknou situaci a pak zase zmizí - a když je člověk vlezlej :-) a chce si je prohlídnout zblízka, zdrhají .... což mě sice na jednu starnu mrzí, ale na druhou stranu to má taky své výhody

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2011 16:50

Taky Vás zdravím, jak se daří kozinkám ?
Myslíte zlého kozla v jakém smyslu ? Zlý jako útočný na lidi nebo že se trká s kozama a tak různě ?
Náš Vilda, příjde na zavolání, rád se nechává drbat, to drží jako socha, žere, pije z ruky, na lidi by nezaútočil, v tomto smyslu je to mazel, ale co mě štve, že se trká s kozou, jako hra mi to moc nepřipadá, spíš jako boj, oba vyskakují na zadní a buší do sebe rohama, Vilda i týden po kastraci je stále nadržený, frká, vystrkuje pinďase a chce se s kozou pářit, ta nechce a tak na sebe začnou útočit těmi rohy a co mě štve nejvíc, že hned co se narodila kůzlátka je chtěl trkat, proto jsem ho musela oddělit a taky, aby dal koze po porodu pokoj. Kůzlátku už bude měsíc a pustím je společně jen pod dohledem, kůzle chce nabrat, když se jen přiblíží k míse se žrádlem nebo k senu:-(

18.3.2011 10:33
jirinajanickova

XXX.XXX.101.77

Tak mu dejte pryč ještě rohy - anebo celého :-) - bez koulí už je vám v chovu na nic :-|:-)

18.3.2011 11:37
radulkav

XXX.XXX.244.234

Kozenky se mají fajn.Jen se Líze furt nechce rodit.Už před třemi týdny se objevilo mlezivo na strucích,pak jako by jí začalo opadávat břicho a nic.Spíš se mi zdá,jako by to břicho zase tak nějak popolezlo zpátky nahoru.Koukám na to jako blázen.To jsem neviděla ani u krávy ani u kobyly.
Jinak u toho kozla jsem myslela hlavně na lidi.Chodí se mnou na procházky s kozama i dvouletý syn a věčně se s nima mucká,dělí se s nima o chleba(občas,většinou ten suchý chleba zpapká hezky sám) a holky s tím nemají problém.Jsou úplně zlaté.

18.3.2011 12:06

Takže ta fotka je z procházky ? Já myslela, že máte tak velký pozemek. To by se těm našim taky líbilosmajlík Za plotem máme kus pole a za ním lesík, ale bojím se je tam vzít, aby se třeba nesplašili a neutekli. A taky, aby jsme nenarazili na nějakýho pitomího psa, který by je honil a chtěl pokousat, toho vy se nebojíte ?

18.3.2011 12:14

Paní Jiřino, já ho mám na mazla a okrasu, ne na chov, ani na maso smajlík Ale jestli bude zlobit, budu mu muset najít jiný domov. smajlík

18.3.2011 12:19
radulkav

XXX.XXX.244.234

Holky se mnou chodí skoro všude.Do lesa,na pastviny spravovat ohradníky pro koně atd. Psů se ani tak nebojím.Provázejí nás ti naši dva-křížený jagteriér a vlčanda.A hlavně ta bílá je dost prohání.Zatím,i když se něčeho lekly tak popoběhly a vrátily se ke mě.Předevčírem jsem natahovala ohradník a jak se pásly,tak si nevšimly,že jsem zašla za křoví.Já na ně viděla.Róza-ta bílá-najednou zvedla hlavu a už už zamířila domů.Tak jsem na ně zavolala a po hlase se pustily mým směrem až mě našly.Řekla bych,že Róza chodí zamnou a Líza za Rózou.A obě vědí,že mám v kapse chleba:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík