Zdravím všechny a mám dotaz.Nedávno v televizi někdo říkal,že lidi vychovávají zlé berany a býky atd. tím,že je krmí z ruky a mazlí se s nimi.Mě se to zdálo divné,protože třeba co jsme měli masné býky,vesměs byli vpohodě a chodila jsem se s nima i mazlit.Když se sem ale dostal mléčný(konkrétně Red),všichni byli ludry a musela jsem si je držet od těla.
Uvažuju o kozlovi ke svým dvěma vymazleným kozenkám a nedokázala bych kozlíka ignorovat.Jaké s tím máte zkušenosti?Je na tom něco pravdy,nebo je to plemenem?
Už jsem měla haldu kozlů plemeníků kupovaných zhruba v půl roce, z velkochovů na kontakt s člověkem moc nenavyklých i mazánků z domácího prostředí a sama jsem jich taky haldu vychovala na maso i do chovu - ale zlého jsem ještě neměla . I doktor se tomu vždy podivoval. Možná se mezi nimi vyskytl nějaký nepříliš kontaktní divous, ale to se časem vždy srovnalo, doopravdy zlého - agresivního fakt neznám.
Mám poměrně početné stádo a tak nějaké masívní mazlení a rozmazlování pamlsky není dost dobře možné - do přímého kontaktu se s nimi dostanu při krmení, kartáčování, úpravě paznehtů, odčervení, podávání léčiv, veterinárních zásazích .... s kozama pak při porodech a s kozlem, když ho vyvádím za přijetou nevěstou
Nejsou moc kontaktní - když přijde někdo na návštěvu a chce je vidět, sice ochotně přijdou na zavolání, omrknou situaci a pak zase zmizí - a když je člověk vlezlej a chce si je prohlídnout zblízka, zdrhají .... což mě sice na jednu starnu mrzí, ale na druhou stranu to má taky své výhody
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky Vás zdravím, jak se daří kozinkám ?
Myslíte zlého kozla v jakém smyslu ? Zlý jako útočný na lidi nebo že se trká s kozama a tak různě ?
Náš Vilda, příjde na zavolání, rád se nechává drbat, to drží jako socha, žere, pije z ruky, na lidi by nezaútočil, v tomto smyslu je to mazel, ale co mě štve, že se trká s kozou, jako hra mi to moc nepřipadá, spíš jako boj, oba vyskakují na zadní a buší do sebe rohama, Vilda i týden po kastraci je stále nadržený, frká, vystrkuje pinďase a chce se s kozou pářit, ta nechce a tak na sebe začnou útočit těmi rohy a co mě štve nejvíc, že hned co se narodila kůzlátka je chtěl trkat, proto jsem ho musela oddělit a taky, aby dal koze po porodu pokoj. Kůzlátku už bude měsíc a pustím je společně jen pod dohledem, kůzle chce nabrat, když se jen přiblíží k míse se žrádlem nebo k senu
Kozenky se mají fajn.Jen se Líze furt nechce rodit.Už před třemi týdny se objevilo mlezivo na strucích,pak jako by jí začalo opadávat břicho a nic.Spíš se mi zdá,jako by to břicho zase tak nějak popolezlo zpátky nahoru.Koukám na to jako blázen.To jsem neviděla ani u krávy ani u kobyly.
Jinak u toho kozla jsem myslela hlavně na lidi.Chodí se mnou na procházky s kozama i dvouletý syn a věčně se s nima mucká,dělí se s nima o chleba(občas,většinou ten suchý chleba zpapká hezky sám) a holky s tím nemají problém.Jsou úplně zlaté.

Takže ta fotka je z procházky ? Já myslela, že máte tak velký pozemek. To by se těm našim taky líbilo Za plotem máme kus pole a za ním lesík, ale bojím se je tam vzít, aby se třeba nesplašili a neutekli. A taky, aby jsme nenarazili na nějakýho pitomího psa, který by je honil a chtěl pokousat, toho vy se nebojíte ?

Paní Jiřino, já ho mám na mazla a okrasu, ne na chov, ani na maso Ale jestli bude zlobit, budu mu muset najít jiný domov.
Holky se mnou chodí skoro všude.Do lesa,na pastviny spravovat ohradníky pro koně atd. Psů se ani tak nebojím.Provázejí nás ti naši dva-křížený jagteriér a vlčanda.A hlavně ta bílá je dost prohání.Zatím,i když se něčeho lekly tak popoběhly a vrátily se ke mě.Předevčírem jsem natahovala ohradník a jak se pásly,tak si nevšimly,že jsem zašla za křoví.Já na ně viděla.Róza-ta bílá-najednou zvedla hlavu a už už zamířila domů.Tak jsem na ně zavolala a po hlase se pustily mým směrem až mě našly.Řekla bych,že Róza chodí zamnou a Líza za Rózou.A obě vědí,že mám v kapse chleba