Dojení březí kozy - koza má vemeno tvrdé od mléka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2011 16:59
simona_m

XXX.XXX.211.7

Ahoj chovatelé,:-)

ozývám se ještě jednou s prosbou o rady ohledně dojení březí kozy.
Jak jsem psala v předchozím příspěvku, koza má již týden ve vemeni spoustu mléka -mleziva? a když jsem podle rady 1 den neodstříkla, kdyby náhodou měla rodit, tak teď má vemeno vážně již tvrdé od množství mléka, tolik nemívala ani přes dojnou sezónu. Navíc má hrubé struky, takže jak jsou nalité, tak je miminka až se narodí ani nevezmou do tlamičky.
Koza ještě nemá akutní příznaky porodu - spadlé boky, změna chování.

takže myslíte stále nedojit? Nebo alespoň oddojovat na polovinu?

děkuji za rady

18.3.2011 17:17
radulkav

XXX.XXX.244.234

Dobrý den.Řekla bych,že jste tím předčasným dojením podpořila tvorbu a teď bude každá rada drahá.Když neoddojíte,může asi opravdu chytit zánět a když to oddojíte,nebudou mít kůzlata mlezivo.Kdy má termín?Nemohlo se jí to nalít,že už má rodit?

18.3.2011 18:42
simona_m

XXX.XXX.211.7

No ono se jí vemínko před týdnem samo nalilo a od té doby je pohotovost, že bude rodit, ale už to trvá déle jak týden. Termín boužel nevíme. Já jsem ze začátku nedojila, pouze pár střiků jestli jsou struky průchodné, kdyby se malé narodily v noci. A pak už jsem raději trochu oddojovala na večer, jak měla ty struky takové nalité a hrubé, aby se případně narozená kůzlata v noci dokázala napít.

Trochu doufám, že na ní ten porod půjde poznat dříve jako u ostatních našich koz, které měly známky porodu cca 8 hodin předem, to by se jí to snad stihlo dotvořit, kdybych teď jen trochu oddojovala?

18.3.2011 19:04
radulkav

XXX.XXX.244.234

A trvoří se jí ještě stále mlezivo?To se totiž tvoří jen určitou dobu a pak už je to mléko.Mám strach,aby tím oddojováním nebylo pak po porodu "ochuzené".Ale těžko říct.A hlavně těžko říct,jestli se nalilo proto,že se oddojovalo a nebo kvůli porodu.Snad se nic nestane,když trošku odstříknete kvůli zánětu.Fakt nevím.

19.3.2011 10:13
roklanka

XXX.XXX.215.55

simona_m napsal(a):
Ahoj chovatelé,:-)

ozývám se ještě jednou s prosbou o rady ohledně dojení březí kozy.
Jak jsem psala v předchozím příspěvku, koza má již týden ve vemeni spoustu mléka -mleziva? a když jsem podle rady 1 den neodstříkla, kdyby náhodou měla rodit, tak teď má vemeno vážně již tvrdé od množství mléka, tolik nemívala ani přes dojnou sezónu. Navíc má hrubé struky, takže jak jsou nalité, tak je miminka až se narodí ani nevezmou do tlamičky.
Koza ještě nemá akutní příznaky porodu - spadlé boky, změna chování.

takže myslíte stále nedojit? Nebo alespoň oddojovat na polovinu?

děkuji za rady

Březí kozu zásadně nedojit,po porodu,pokud je to nutné,odstříkat ,aby se kůzlata mohla pohodlně napít,mlezivo zamrazit .Po porodu poze zkontrolovat průchodnost struků a pomoc kůzlatům se napít. Na nemoderce je mnoho o tom napsaáno,stačí pohledat.

19.3.2011 20:07
deko

XXX.XXX.226.66

roklanka napsal(a):
Březí kozu zásadně nedojit,po porodu,pokud je to nutné,odstříkat ,aby se kůzlata mohla pohodlně napít,mlezivo zamrazit .Po porodu poze zkontrolovat průchodnost struků a pomoc kůzlatům se napít. Na nemoderce je mnoho o tom napsaáno,stačí pohledat.

tejto rady som sa pri mojej prvej koze drzal aj ja. skoncilo to velmi skaredou mastitidou jednej polky.

Michal H.

19.3.2011 21:16
simona_m

XXX.XXX.211.7

děkuji za veškeré rady a zkušenosti.

V příspěvcích na fóru a i jiných článcích se objevoval také názor, že mlezivo se tvoří až těsně před porodem a hlavně také až hormonálním impulzem začátku porodu (tj. asi od 6 - 24 hod před porodem, kdy začíná otevírací fáze), takže by odpadala možnost naředění mleziva? samozřejmě, kdyby bylo oddojeno nezbytné množství, přibližně den před porodem? O ten zánět mám docela strach, protože ta kozka už ho měla. Také při prvním oddojení tam byly malinké hrudky, takže i proto jsem pak oddojovala, abych to kontrolovala. Teď už tam hrudky nemá.

Jedna chovatelka dokonce uváděla, že bylo v pohodě, když se kůzle narodilo normálně dojené koze - den před porodem bylo odlišitelné mlezivo, které oddojila.

Opravdu, co chovatel, to názor.

Vážně každá rada drahásmajlík

19.3.2011 21:52
2309

XXX.XXX.148.2

Letos mi rodily dvě ségry. Nedaj bez sebe ani ránu a tak jsem je nechala při porodu té první spolu. První koza porodila ,obě olizovaly a kozička šla hned pít k mámě a kozlík se hrnul za tetou. A ona ho blbka v klidu nechasla cucat. Přišla jsem na to až večer. Kupovala jsem obě kozy březí a netušila jsem datum porodu. Druhý den měla ta co ještě nerodila vemeno jak balon. Kůže zarudlá,vemeno tvrdé. A co s tím? Nemohla ani chodit. No a tak jsem ji začala oddojovat.
Rodila až za týden po té první. Porodila obr kozlíka. Měla jsem v mrazáku mlezivo,ale kozlík ho nechtěl,vesele nasával od matky. Smolka odešla,kozlík má rekordní přírustky. Jo a toho segřinýho kozlíka kojí stále. Takže ta co porodila dvě, krmí jedno a ta co dala jedno má strávníky dva. Příroda si někdy dělá srandu. Takže já radím , oddojovat. Oddojím tak aby vemeno změklo a kontroluju ho. Je to lepší než zánět. Ale s citem. Jak je odběr tak následuje další tvorba mléka.

21.3.2011 09:09
jecmi

XXX.XXX.164.145

2309 napsal(a):
Letos mi rodily dvě ségry. Nedaj bez sebe ani ránu a tak jsem je nechala při porodu té první spolu. První koza porodila ,obě olizovaly a kozička šla hned pít k mámě a kozlík se hrnul za tetou. A ona ho blbka v klidu nechasla cucat. Přišla jsem na to až večer. Kupovala jsem obě kozy březí a netušila jsem datum porodu. Druhý den měla ta co ještě nerodila vemeno jak balon. Kůže zarudlá,vemeno tvrdé. A co s tím? Nemohla ani chodit. No a tak jsem ji začala oddojovat.
Rodila až za týden po té první. Porodila obr kozlíka. Měla jsem v mrazáku mlezivo,ale kozlík ho nechtěl,vesele nasával od matky. Smolka odešla,kozlík má rekordní přírustky. Jo a toho segřinýho kozlíka kojí stále. Takže ta co porodila dvě, krmí jedno a ta co dala jedno má strávníky dva. Příroda si někdy dělá srandu. Takže já radím , oddojovat. Oddojím tak aby vemeno změklo a kontroluju ho. Je to lepší než zánět. Ale s citem. Jak je odběr tak následuje další tvorba mléka.

Mám před porodem kozu - nevím přesný termín. A dokonce podle pohledu nevypadá. Jenže- včera jsem pod ní našla obrrr kůzle- její kozičku z loňského roku!!!! Byla pod ní složená a mrskala a ocáskem jakoby se právě narodila!!! Strašně legrační pohled. To Vám povim.
Tak jen doufám, že ta koza matka ví co dělá. A že se mlezivo utvoří a ona ji v tom čase už nenechá. :-))

21.3.2011 17:02
danurba

XXX.XXX.40.197

Kamarádka má 4 děti asi 2 roky po sobě a všechny kojila tak, že plynule přecházela z jednoho kojení do druhého, dokonce kojila i dvě děti najednou. Ona zároveň dělá i poradce pro kojení a říkala, že mlezivo se vytvoří po porodu normálně, i když ještě den před porodem kojila, jenom se pak rychleji změní v mléko. Možná je to u koz podobně.

22.3.2011 00:34
majka.z.grunland

XXX.XXX.253.234

danurba napsal(a):
Kamarádka má 4 děti asi 2 roky po sobě a všechny kojila tak, že plynule přecházela z jednoho kojení do druhého, dokonce kojila i dvě děti najednou. Ona zároveň dělá i poradce pro kojení a říkala, že mlezivo se vytvoří po porodu normálně, i když ještě den před porodem kojila, jenom se pak rychleji změní v mléko. Možná je to u koz podobně.

Až pôrod spustí tvorbu mledziva. Posledný pôdoj pár hodín pred pôrodom je ešte kvalitný, bez laxatívnych účinkov, čo je špecifikum práve mledziva z hruba do 1 týžňa po pôrode. Skúsenosti viacdetných kamarátiek teda naozaj netreba podceňovať.:-) Už niekoľko rokov moje kozeny dojím do prechodu do ďalšej laktácie bez problémov. Prvorodičky som nikdy neoddojovala, ale toto si musí chovateľ zvážiť sám s ohľadom na individualitu každého zvieraťa. Domestikované zvieratá je niekedy rizikom ponechávať (napospas) matke prírode. Navyše, každé oddojovanie provokuje tvorbu ďalšieho mlieka. Takže buď začnete a budete pokračovať, alebo sa do toho nepúšťajte a pravidelne kontrolujte jeho teplotu a tvrdosť. Tvrdšie vemienko (nie ako betón) je pred pôrodom prirodzené a pri prvom podložení kozľaťa častokrát treba koze trošku mlieka oddojiť práve preto, aby kozľa bolo schopné struk uchopiť do papuľky.
Veľa šťastia

22.3.2011 09:59
radak

XXX.XXX.40.194

stalo se priteli, ze dojil kravu, u ktere mu jeji majitel nerekl ocekavany termin porodu. ze krava nasadilo mlezivo, se zjistilo az pri ohrivani mleka. na samotny porod se cekalo pak jeste tyden..

23.3.2011 21:03
majka.z.grunland

XXX.XXX.237.90

radak napsal(a):
stalo se priteli, ze dojil kravu, u ktere mu jeji majitel nerekl ocekavany termin porodu. ze krava nasadilo mlezivo, se zjistilo az pri ohrivani mleka. na samotny porod se cekalo pak jeste tyden..

A aké je typické správanie ohrievaného mledziva ?
Mne sa mledzivo ohriať ešte nepodarilo napriek tomu, že som mlieko dojila cca 6h pred pôrodom a to nie iba pri 1 koze. V čase 1. priloženia mláďaťa vemienko bolo opäť plné mlieka... To je pre konzum nedotknuteľné pribl. 5 dní, kým sa pri dostatočnej tvorbe mlieka dá oň znova podeliť.

23.3.2011 23:49
radak

XXX.XXX.40.194

nevím, jestli je to typické, ale udělala se žlutá sraženina + to bylo strašně hořké.. ale bylo to od krávy, no smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík