Zdravím,
taká netypická otázka- ako sa Vám darí pri odchove mláďat? lebo nám tento rok najprv zahynuli dve kozliatka, v podstate hneď po narodení kvôli mrazom a včera jahniatko, ktoré bolo napadnuté psom... tým, že to boli naše prvé mláďatká to nesieme veľmi ťažko, a pomýšľame na ukončenie chovu...
pretože aby nám z 5 mláďatok ostali 2, to je dosť zlá bilancia... alebo sa to stáva aj inde a iným? neviem či to bola náhoda alebo smola, ale je to dosť demotivujúce...
ďakujem za Vaše názory
radka292
napsal(a):
Zdravím,
taká netypická otázka- ako sa Vám darí pri odchove mláďat? lebo nám tento rok najprv zahynuli dve kozliatka, v podstate hneď po narodení kvôli mrazom a včera jahniatko, ktoré bolo napadnuté psom... tým, že to boli naše prvé mláďatká to nesieme veľmi ťažko, a pomýšľame na ukončenie chovu...
pretože aby nám z 5 mláďatok ostali 2, to je dosť zlá bilancia... alebo sa to stáva aj inde a iným? neviem či to bola náhoda alebo smola, ale je to dosť demotivujúce...
ďakujem za Vaše názory
Každá ztráta se nese těžce a na začátku o to hůř.Než se rohodnete skončit,zkuste si položit otázku,muselo se to stát. Koza by měla rodit v nemrznoucí stáji,nebo kůzlata vzít a řádně osušit. Pokud jsou suchá a napitá,mráz jim nevadí. Není li možné toto zabezpečit,je lepší kozu připustit tak,aby rodila do stálejšího počasí,bez mrazů ( duben-květen). Nešlo ovci s jehnětem zabespečit tak,aby se k ní pes nedostal a popřemýšlet jak tomu předejít. Vím,že po bitvě je každý generál a opravdu nechci ještě jitřit bolest nad tím,co se stalo.Důležité je ,vzít si ponaučení a předcházet možným problémům,vzdát se je to nejjednodušší.
Zdravím,já jsem také přemýšlel nad tím,že skončím.Umřela mi po porodu koza.Kůzlátko,které po ní zbylo,jsem nejprv nechtěl ani vidět.Byli mu sotva 3,nebo 4 hodiny,když pod nahrbenou kozou stálo,a snažilo se o přežití,dralo se k vemeni,a kozena i přez to všechno,jak jí bylo zle se držela a snažila se ,aby se aspon napilo mleziva.Já stál nad nimi,slzy mi tekly jak hrachy a v tu chvíli jsem si řekl,že toho drobka zachráním.jelikož jsem jinou dojnou kozu neměl,umírající kozu jsem podojil,dala chudinka asi 2 litry mleziva,po pár hodinách ale umřela.kozlíka jsem první 2 dny krmil tím mlezivem,a sháněl se po dojné koze.Sehnal jsem kozenu po prvním kuzleti,která má tak malé vemeno,že nejde ani podojit,první týden kozlíkovi stačilo to co mu dala ona,a ted ještě přikrmuji kravským mlékem.Kozlík Démon jak jsem ho nazval bych řekl ,že docela prospívá,na noc už je zavřený normálně v chlívku a přes den běhá venku.Jinak s ovcema to je také docela potíž,máme romanovky a kříženky romanovek,které ve většině případů rodí trojčata a čtyřčata.Vydrží většinou tak dvě.Dříve,když jsem je piplal,tak to sice vydrželi i ty co byli navíc,ale byla to šílená dřina beze spánku,jehnata byla neduživá a nikdy nenarostla tak jako ovce ostatní odchovaná matkou.
Já mám dojem,že je to tím letošním rokem.Nejsem sice nijak pověrčivá,ale považte-loni připuštěná kobyla vstřebala a kráva ani nezůstala a musela na párky(když se ohlédnu,jako by ani na letošek to mládě nechtěli,zní to blbě ale ...).Hned v lednu jsem potratila v 18tt,potom nám zchromly dvě ze tří kobyl,dvouletý syn má po celém těle svědivý exém a i když už má třetí mastičku,nic nezabírá.Ze dvou koz mi jedna zmetala a druhou jsem sice před chvílí okozila,ale byla to nepravidelná poloha(šla hlava a jedna noha).Kůzle obrovské a koza malá.Být to v noci-nevím nevím.Koupila jsem je obě ze stáda s capem,takže termín porodu byl neznámý a jsou to mé první kozy a ještě prvničky.Naštěstí už mám s porody jakési zkušenosti,ale jen velkých zvířat a nepravidelnou polohu jsem ještě neřešila.Srovnala jsem to a teď doufám,že matka i kůzle přežijou.
A podobné věci slyším i z okolí-spousta potratů lidských i zvířecích a furt jakési problémy.Tohle fakt nepamatuju za celý život.
Ale holt kdo chová,musí počítat i se ztrátama.Je třeba se pokud možno poučit a neházet flintu do žita.Jednou je líp a jindy hůř.Jen mě děsí co nás ještě čeká-je teprve březen......
radka292
napsal(a):
Zdravím,
ďakujem za Vaše názory
nič si z toho nerobte a byť Vami tak s chovom by som určite neprestal, práve naopak bojoval by som ďalej kým sa nedostaví úspech ja som si pred dvomi rokmi zadovážil mladú kozičku s tým, že keď vyrastie budeme mať kozičku ktorá nám bude kosiť dvor, budeme mať mliečko pre rodinu a budeme mať mladé kozičky, ktoré nám s radosťou budú skákať po dvore. Opak bol pravdou!
Kozičku sme síce mali a vo veku 9 mesiacov sme ju aj pripustili, 5 mesiacov sme okolo nej chodili, starali sa o ňu s tým, že jedného dňa bude mať mladé. Narodil sa jej capko, ktorý na druhý deň uhynul. Po porode sme boli nútený kozičku dojiť a nadojila nám 0,3 dcl ráno a 0,3 dcl večer. čakali sme do jesene aby sme ju mohli dať opäť pripustiť a tak sa aj stalo. Opäť nasledovalo to ako v prvom prípade akurát s tým rozdielom, že mesiac pred porodom sa nám koza obesila a neostalo nám vôbec nič za dva roky poctivej starostlivosti. Bolo to dosť krúte, hlavne pre mňa, bo som sa celý čas o tú kozičku staral a mal ju rád, ale teraz som mal možnosť začať opäť s tým, že už teraz som viac hladel na predchádzajúce chyby a snažím sa ich vyvarovať. Teraz máme novú kozičku s tým, že ju ešte 3 krát do dňa prikrmujem s flašky, ale len čo sa lúky zazelenajú tak ju budeme učiť pozvolna sa pásť. Ak Boh dá tak tento krát - ďalší rok môžme čakať aj mliečko aj kozliatka
Ak raz prestanete, veľmi ťažko sa k tomu opäť vrátite a navyše sa určite budete cítiť vždy ako porazený. Preto treba bojovať a veriť, že jedného dňa dosiahnete, nie len starostí, ale i radosti, ktorá určite bude stáť za to!
Chovu zdar!!!
S pozdravom: Peter
Jsou sezóny dobré, horší a špatné. Za deset let, co chovám ovce a kozy, jsem si prožila všechny. V prvním roce jsme nic neuměla a z 8 jehňat mi přežily 4. Měla jsem ovce prvničky a nevěděla jsem, že se musí jehňata po porodu ohlídat, aby se napila... Podobné jsme to měla u koz, netuším, co jsme dělala špatně, ale z kůzlat mi přežila vždy tak polovina. Nevzdala jsem to, snažila jsem se poučit z chyb a je to čím dál lepší. Letos se mi z 8 ovcí obahnilo zatím 6, daly dohromady 13 živých jehňat a jedno mrtvě narozené z paterčat. Od pěti koz jsme měla 10 živých kůzlat, bohužel jeden kozlík během dne prolezl ze stáje na dvůr a roztrhal ho pes - taky poučení pro příští rok. Takže to nevzdávejte, svůj díl smůly jste si snad už vybrali a věřte, že příště bude líp.
roklanka
napsal(a):
Každá ztráta se nese těžce a na začátku o to hůř.Než se rohodnete skončit,zkuste si položit otázku,muselo se to stát. Koza by měla rodit v nemrznoucí stáji,nebo kůzlata vzít a řádně osušit. Pokud jsou suchá a napitá,mráz jim nevadí. Není li možné toto zabezpečit,je lepší kozu připustit tak,aby rodila do stálejšího počasí,bez mrazů ( duben-květen). Nešlo ovci s jehnětem zabespečit tak,aby se k ní pes nedostal a popřemýšlet jak tomu předejít. Vím,že po bitvě je každý generál a opravdu nechci ještě jitřit bolest nad tím,co se stalo.Důležité je ,vzít si ponaučení a předcházet možným problémům,vzdát se je to nejjednodušší.
Zdravím,
len pre doplnenie - stáj je nemrznúca lenže v ten deň boli všetky zvieratá na dvore lebo okrem mrazu bolo pekne, a ony sa teda narodili vonku a pred termínom. a jak na potvoru sme v to doobedie museli ísť do mesta riešiť nejaké záležitosti a keď sme sa vrátili už nám ostali iba oči pre plač, bolo neskoro :( a jahniatko- nuž nakoľko si ich náš pes oňuchal a ďalej nevšímal tak sme nepredpokladali, že by sa dačo stalo, lenže on sa večer asi nudil a chcel sa s jahniatkom "hrať" ale holt na jeho zuby nie sú stavané :( ale ako vravíte- treba si vziať ponaučenie a bojovať ďalej. a samozrejme na zvyšné dve jahniatka dávať pozor ako na oko v hlave
ďakujem pekne za všetky názory, hoci je paradox že tak smutné príbehy môžu človeka v konečnom dôsledku povzbudiť. ako bolo múdro navrhované- treba si najmä vziať ponaučenie... a kedže najväčšia "depka" už prešla, tak sa vracia chuť, najmä preto, že si neviem predstaviť že by sme terajšie "osadenstvo" dali preč, veď by nám chýbali
a samozrejme na zvyšné 2 jahniatka budeme dávať pozor ako na oko v hlave#08
tak prajem všetkým chovateľom , aby Vás (i nás) smola obchádzala čo najväčším oblúkom
Vůbec jsem to nemyslela jako kritiku,nejste jediní které něco podobného potkalo.V začátcích mi také umřelo pár kůzlat,mou vinou. Piplala jsem beránka a pak mi ho propíchla koza,která k němu přeskočila. Prostě takové věci se stávají.Je třeba se zamyslet,co člověk mohl a neudělal,nebo jestli to byla souhra blbých okolnosti,zamáčknout slzu a jít dál.
To je mi líto, ale určitě to ještě nevzdávejte. Však ono bude líp.
U nás naštěstí takovéhle tragédie nebyly ..no, vlastně byly - namátkou asi 35 kachen 14 dní před zabitím + 4 slepice a zakrslý králíček a morče, které mají na svědomí naši 3 psi. Ale člověk to nějak zkousnul a snažil se z toho poučit (např. že nebyl ok nápad odejít bez kontroly branky). Co s nima člověk měl dělat? Vztek byl, samozřejmě hodně velký....ale po asi 3 dnech už úplně přešel a psům bylo odpuštěno. Prostě u nich převládl lovecký pud, který v sobě mají a my udělali tu chybu, že jsme nedali lepší pozor na zavření.
To samé můj "úspěšný " chov andulek. Někomu se množí jako na pásu, u nás za 7 let, co je máme jsme odchovali celá 4 mláďata. První byly 2 páry, jedna samičku druhou uklovala - nevyčetli jsme, že ačkoli jsme měli 2 budky, musí být ve stejné výšce a prostě se praly o tu vyšší. Tak se povedla odchovat nakonec 3 olivová mláďata. Ta zůstala doma, máma jim pár dní po výletu z hnízda frnkla na svobodu. Tak fajn, zůstali nám 4 kluci a 1 holka. Už ani nevím jak nakonec nám zbyla jen ta samotná holčička. Vzala jsem si k ní hendikepovaného Handíka a bylo to fajn. Následující rok jsem jí koupila krásného samečka. Ačkoli asi 4x hnízdila, stejně z toho nic nebylo. Sameček na podzim chytil vápenku /kde ji vzal do teď netuším/, léčili jsme ho a když byl vyléčený, tak mu samička umřela! Myslela jsem, že mě klepne. Tak následoval dokup 3 kluků a 1 holčičky. Modrá holčina se spárovala s modrým klukem a na jaře vyvedli krásnou fialovou samičku /obrovská rarita/, která by samozřejmě zůstala doma. Její matka už měla další 2 mláďata a navštívila nás škodná! A jí i mladou fialovou odnesla a zakousla zlatého bažanta. O mláďata jsme přišli, protože je sameček nechal přes noc nastydnout. Koupili jsme nové 3 holky, 1 se oběsila na provázku, který držel stébla obilí /taky by mě zajímalo, jak to vůbec udělala/, jedna ulétla a tak zbyly 4 kluci a 1 holka. No a neotevřou se nám v půlce ledna 2011 dveře od koček a nevyberou nám je všechny?
Obrečela jsem to a máma s výčitkami svědomí, jelikož u nich byla poslední, jala se hledat andulky nové. A tak přijeli ještě ten den noví 3 kluci. A já jsem asi o měsíc později přinesla domů ještě 2 klučiny a budu se jim snažit koupit zase aspoň 1-2 holky, aby bylo zase veselo, protože není nad pohled na zamilovaný párek andulek..
Jiného by to možná odradilo, ale já si říkám, že po té smůle, co nás s andulkami pronásleduje se to prostě MUSÍ zlomit a zadařit se nám.
A jak trefně říkal známé jeden profesor : Hodně počátečnických neúspěchů vede k velkému cíli, jen vytrvat (sám šlechtil kanáry a holuby).
Tohle mi připomíná můj chov perliček. Začala jsem s deseti vajíčky. Vylíhlo se šest bílých perliček, dvě slepičky a čtyři kohoutci. Už si nevzpomínám, jak k tomu došlo, ale do roka zbyli tři kohoutci. Slepičky myslím vybrala liška. Dostala jsem dvě modré perliččí slepičky. Jednu jsem našla mrtvou na pastvině bez známek zranění. Od druhé jsem nasadila vejce pod kvočnu, vylíhlo se 6mláďátek, z toho bylo 5 perláků!!! A jednou večer v kurníku jsem šla chytit mladého perláka na zabití. Že jsem se přehmátla a chytila starou perličku, jsem zjistila, až když jsem při kuchání v břiše našla vajíčka. Takže momentálně mám jednu perličku a čtyři perláky, mám slíbeno od chovatele, že mi za perláka vymění jednu perličku. každé jaro začínám s nadějí, jak rozšířím chov a každý podzim jsem na tom hůř, než před rokem. Dana
Jo, nám se perličky taky podobně "vedly". Vloni na podzim ale tak útočily na slepice, že jsme je umístili do mrazáku. No a asi týden po tom jsme už litovali, že jsme to udělali, protože nám došlo, že nebude nikdo sbírat semena plevelů a slimáky ze zahrádky, kde máme jahody, řepu apod.
Takže pokud v červnu pojedeme na trhy, tak jasný cíl je koupit mladá perlíčata.
Tak to já jsem si loni po X letech opět pořídila slepice.Každá jinak barevná+ kohout.Kuřice mi stihly dát 5 vajec.Pak přišla liška.Po čtyřech dnech jsme našli jednu slepičku,která v panice nějak zaletěla do kůlny.Chudák žíznivá a vyhladověla.Tak jsem honem honem sháněla k té naší Amazonce společnice aby nebyla sama a aby v těch mrazech nezmrzla.Sehnala jsem dvě roční černé a po 141 dnech ještě 5 hnědých.Kamarádka sehnala i kohouta.Jara se dočkaly všechny.Nese jen Amazonka.
Keď tu čítam niektoré príbehy, vďaka Bohu že nemusím aj ja prispiet podobným, Keby sa mi to stalo tiež by som to určite niesla veľmi ťažko, ono to chce čas a trpezlivosť, prajem vám už len samé radostné skúsenosti.
Ja som tŕpla celý február ako to dopadne s našimi prvými kozami, prvničkami, u ktorých sme vedeli termín +-1mesiac, a dosť mrzlo, celý február som si dávala budíčky o 02:00 až som si rozhádzala spánkový "rytmus", mala som strach aby nemali mladé zlé polohy, lebo by som nemala šajnu ako si s tým poradiť. Nakoniec to dopadlo tak, že kozeny porodili obe vždy ráno okolo 6-6:30 a my sme tam prišli akurát včas aby sme ich osušili, kozy nemali žiadne problémy pred ani po pôrode, o mladé sa ok starali, proste sama som nečakala že to až tak bezproblémovo prebehne./ak neratam že mladé hryzli mame struky tak sme ich museli oddeliť/ A to som inak dosť smoliar :)
Proste raz sa aj smola musí unaviť :)
M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

radulkav
napsal(a):
Já mám dojem,že je to tím letošním rokem.Nejsem sice nijak pověrčivá,ale považte-loni připuštěná kobyla vstřebala a kráva ani nezůstala a musela na párky(když se ohlédnu,jako by ani na letošek to mládě nechtěli,zní to blbě ale ...).Hned v lednu jsem potratila v 18tt,potom nám zchromly dvě ze tří kobyl,dvouletý syn má po celém těle svědivý exém a i když už má třetí mastičku,nic nezabírá.Ze dvou koz mi jedna zmetala a druhou jsem sice před chvílí okozila,ale byla to nepravidelná poloha(šla hlava a jedna noha).Kůzle obrovské a koza malá.Být to v noci-nevím nevím.Koupila jsem je obě ze stáda s capem,takže termín porodu byl neznámý a jsou to mé první kozy a ještě prvničky.Naštěstí už mám s porody jakési zkušenosti,ale jen velkých zvířat a nepravidelnou polohu jsem ještě neřešila.Srovnala jsem to a teď doufám,že matka i kůzle přežijou.
A podobné věci slyším i z okolí-spousta potratů lidských i zvířecích a furt jakési problémy.Tohle fakt nepamatuju za celý život.
Ale holt kdo chová,musí počítat i se ztrátama.Je třeba se pokud možno poučit a neházet flintu do žita.Jednou je líp a jindy hůř.Jen mě děsí co nás ještě čeká-je teprve březen......
Dobrý večer, s chovem vám neporadím. Ale zkusila bych vám poradit ( i když radím nerada ), co zkusit s tím exemem u syna.
Zkuste v domácnosti vyloučit co nejvíc chemie ( pokud jí používáte). Podívejte se na stránky firmy Missiva - www.missiva.cz.
S jejich výrobky lze vyloučit chemii z domácnosti, jejich výrobky jsou certifikované. Zvlášť prací program by vám mohl pomoci.