Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2011 17:13
pesa

XXX.XXX.104.36

Dobrý den, dnes mela moje jehnice těžký porod-špatné polohy jehňat a byla hrozně úzká, vet. je vytáhl tak tak, ovce je hodně potrhaná, dal ji antibiotika,čípek,... Chtel bych ji ale něčím hodně kvalitním přilepšit, popřípadě něco na opuchlou vulvu. Ovce jinak žere a pije.... Díky moc za tipy

25.3.2011 12:03
renča

XXX.XXX.51.72

Ovce se zregeneruje velmi rychle. Já moje zvířata oddělím s malými do choulu a krmím individuálně a po pár dnech jdou do stáda. Ovečka potřebuje kvalitní seno ,příkrm jádrem ,minerálie a jinak bych nic neřešila. Renata

25.3.2011 12:39
danurba

XXX.XXX.40.197

Naše ovce měla po porodu roztrhlou celou pochvu po délce, kromě atb jsme jí dělali výplachy řepíkovým čajem. Zahojilo se jí to dobře a rychle, jen už byla k dalšímu chovu nepoužitelná, tak šla do zaslouženého důchodu do domu dětí.

26.3.2011 23:06
rybka

XXX.XXX.201.155

Dobrý večer, my měli vloni také dva zrovna tak těžké porody u quessantských oveček, kdy zkoušel veterinář v ovečkách jehně obrátit. Nebudu popisovat průběh a co musely ovečky vydržet.
Veterinář po zákrocích použil vnitřně antibiotickou mast a my ještě týden co druhý den podávali ATB injekčně. Obě byly velice oteklé a měly problém s vylučováním. Trvalo cca 14 dní než otok začal pomaličku ustupovat. Veterinář doporučil pouze oplachy převařenou vodou s výluhem heřmánku.
Ovečky to ustály, ale jestli zabřezly či ne ještě nevíme. Podle veta by to byl zázrak po takových zákrocích, kdy ani ovečkám nedával moc šanci na přežití.
Přeji, aby i vaše ovečka to ustála.:-)

27.3.2011 12:33
pesa

XXX.XXX.104.36

Děkuji za rady, taky zkouším injekční stříkačkou bez jehly vyplachovat vnitřek vulvy a zevnějšek, zdá se mi že se to hojí, ale otok je pořád stejný

27.3.2011 14:13
rybka

XXX.XXX.201.155

Mějte s ovečkou trpělivost. Po tak těžkém zákroku se Vám do týdne nezhojí. smajlík My měli ještě tu nevýhodu, že ovečky rodily až koncem května, bylo horko a komplikovaly nám léčení mouchy, které ovečky celý den v houfech obtěžovaly, takže oplachy jsme dělali i dvakrát, třikrát denně. Chudiny si trochu odpočaly až v noci. :-|

27.3.2011 19:37
pesa

XXX.XXX.104.36

Tak já trpělivost mám, jen mě štve se na to dívat..... jak je dokaličená chudák, navíc sem si ted odpoledne všim že kdyz lehne tlačí, začíná mi to přidělávat starosti.
A co ty krůty??

28.3.2011 09:08
rybka

XXX.XXX.201.155

Hm, tak to je divné a co vylučování ? Naše ovečky hodně polehávaly, jedna se po tom zákroku stavěla tři dny jen na přední nohy ( zadní jako by byly ochrnuty ), ale dostala se z toho. smajlík Jediné co mi dávalo naději, že to snad ovečky ustojí, že se napily a sem tam si ďobly sena . Máte pravdu, když má člověk ke zvířatům vztah a musí se dívat jak trpí je to velká depka. smajlík Nejhorší, když nemůžete pomoci a stojíte před rozhodnutím zda trápení ukončit, nebo se ještě pokusit o nemožné.

Mám už jen 4 krocany, ale ti musí zůstat. Další se budou líhnout pod krůtou cca 14 dní. :-)

28.3.2011 12:12
renča

XXX.XXX.51.72

Mějte trpělivost ,když má zvíře vůli žít a člověk mu trochu uleví péčí a léky ,tak to dobře dopadne. Blbý je když to zvíře zabalí. Ono se to rychle zhojí ,ale nějaký den to potrvá. U oveček je blbý ,že víc leží než např. koza . A pak jí to stále dráždí a má chuť tlačit. Držím palce,vím jaké to je mít o zvíře velkou starost. Osobně si myslím ,že období porodů a odchovu mláďat je nejnáročnější z celého roku. Renata

30.3.2011 11:32
pesa

XXX.XXX.104.36

Dnes sem zkoušel zkontrolovat ovci i uvnitř (rozevření vulvy) protože stále tlačila jakoby rodila. Bobky kadí ale tlačí a moč si myslím že odchází taky, ale v menším množství, to si ovce dycky lehne a zatlačí, něco z ní vejde, měl sem brouka v hlavne proč ji to nejde i ve stoje, no tak sem rozevřel vulvu a zjistil sem že je vevnitř jakoby ucpaná, bílou hmotou (konzistence něco jako vepřový mozek) nenapada me ted nic k čemu jinému bych to přirovnal.

Ovce jinak žere a pije, už sem ji pustil i ven, pase se...

Nevím jestli mám volat veterinaře nebo ne, protože ovce nesmrdí, jakože by hnisala.... Nemáte s tímhle nekdo zkušenosti?

30.3.2011 13:09
renča

XXX.XXX.51.72

Kdyby smrděla ,tak je to cítit na dálku a zadržená placenta smrdí jako zkažená vejce nebo maso. Ale ve vašem připadě bych veterináře zavolala,jelikož je to nestandartní .Má tam něco co tam nemá být a hlavně si myslím ,že ji určitě dá ant. Renata

30.3.2011 13:53
pesa

XXX.XXX.104.36

placenta vyšla do hodiny po porodu, a po telefonu mi ted rikal ze prej to je normální při tezkych porodech, že to vevnitř tak vypadá, že by se to melo zhojit, no za hodku dojede tak sem zvedavej co pořešíme.

30.3.2011 14:16
renča

XXX.XXX.51.72

V každém případě by se měla jen čistit ,tozn. že z ní vycházejí očistky. Ale cosi bílé kašovité je více než divné. Tak mě zajímá ,co vám vet. řekne. Renata

30.3.2011 16:15
pesa

XXX.XXX.104.36

No právě že sem z toho byl taky v šoku co to je, říkal že prej to jsou nějaké nekrozni časti, protože ovce byla potrhaná, že prej se to dostane ven, no já o tom ale pochybuju, uvidím pár dní jestli ji to nejak povolí či co... dal mi antibiotika a co tři dny ji to mám píchnout. Říkal taky že hnisá že to cítí jak to smrdí... přitom já necítím vůbec nic, krom pomočené vlny, pač ovce močí většinou v leže. Takže když hnisá dělají se určitě nějaké výplachy a podobne ne? Teda u krav se to tak dělá. Ty antibiotika ji asi nevyčistí jako výplach.... nebo jo?!

30.3.2011 21:12
danurba

XXX.XXX.40.197

zkuste výplachy buď heřmánkem nebo řepíkem. My jsme u podobného problému dávaly výplachy řepíkem a heřmánek jsme dávalůi ovci pít. Kamarádka bylinkářka mi řekla, že bylinka si zánět najde... Byla to ovce, co v sobě měla 3 dny mrtvá jehňata a při porodu si roztrhla celou pochvu po délce, doktor jí nedával šanci. Taky dostávala atb injekčně a pak ty výplachy, a za tři týdny byla zahojená. Akorát kvůli jizvě už nesmí zabřeznout.

30.3.2011 22:20
pesa

XXX.XXX.104.36

Já sem taky na dost na bylinky, druhý veterinář doporučuje léčit jako okrajově taky bylinkami...
Napište mi prosím vas akorát jak výplach provádíte.. díky moc

31.3.2011 11:58
renča

XXX.XXX.51.72

Nám jednou ovce nevypudila placentu . Přijel k nám veterinář,co nikdy neviděl ovci . Přesně jsem mu do telefonu řekla co po něm chci a to nejdůležitější nepřivezl. Dostala ant. a nakonec se z toho dostala a příští rok měla jehňata a vše bylo OK. Dobře to dopadve. Hlavně ji nezapomeňte napíchat ty ant. jak řekl doktor. Věřím ,že koza by chcípla ,ale ovce to zvládne. S výplachy nemám zkušenost ,ale nechte si poradit od zkušenějších ,určitě tím nic nezkazíte. Renata

31.3.2011 13:32
danurba

XXX.XXX.204.155

Koupila jsem si na to inj. stříkačku myslím 100ml, měla asi 3 cm v průměru. Uvařila jsem čaj dle návodu a na výplach jsme vždy použila asi 300ml. Stříkačku jsme opatrně vsunula do pochvy pár centimetrů, kam až to šlo lehce a vlažný odvar jsem tam vystříkla. Jednoduché a účelné.

31.3.2011 17:37
pesa

XXX.XXX.104.36

Díky moc, zkusím to tedy.

31.3.2011 22:07
rybka

XXX.XXX.201.155

Já nevím, ale nám vet, který dělá vyloženě skot říkal, že dovnitř zasahovat nemáme ( on ovečky vymazal antibiotickou mastí vnitřně ) a dal nám injekce s ATB na týden, kdy jsme co druhý den injekci aplikovali. Měli jsme vulvy pouze výluhem z heřmánku omývat.

31.3.2011 22:36
danurba

XXX.XXX.40.197

Náš vet nikdy předtím ovci v takovém stavu, jako byla naše, neřešil. Ne, že by se s tím nesetkal, ale majitelé nikdy nechtěli léčbu, přece jen, je to pro většinu lidí "jen" hospodářské zvíře. Takže veterinář neuměl ani odhadnout, jak to dopadne a jaké komplikace se můžou vyskytnout. Ani už nevím, co všechno tenkrát ovci dal, už jsou to 3 roky, určitě dostala spoustu antibiotik. On stejně nedával žádnou naději, že se z toho Kulička dostane. Když se mě třetí den po porodu ptal, co dělá ovce, a já mu řekla, že je v pohodě, stojí u žlabu, cpe se senem a tváří se spokojeně, myslel, že kecám. Atb do ní cpal určitě asi týden a výplachy jsme dávali až pak. Ptala jsem se ho na ně a říkal, že uškodit to nemůže. Myslím, že pomohly urychlit hojení, aspoň podle veterináře bylo zahojení takové praskliny neuvěřitelně rychlé.

3.4.2011 21:04
uska

XXX.XXX.253.239

Jak dopadla ovečka ? smajlík

4.4.2011 08:29
pesa

XXX.XXX.104.36

ovce je v pohode, trocha toho špatného ze vnitř odešla, otok splaskl uz skoro uplne, jeste ji v utery pichnu posledni davku antibiotik,, no a pak to uz snad bude dobré... hlavne co sem rád že začala normálně nepřerušovaně močit.
Akorát ted nevím co dál, pač vet už nedojede, jestli ho mám volat na ty výplachy nebo ne...

4.4.2011 11:10
zoreta

XXX.XXX.199.237

Já bych byla co se týče výplachů velmi opatrná.Je sice pravda, že heřmánek neuškodí, ale pokud výplach aplikujete pouze stříkačkou, tekutina se dostane maximálně po děložní krček.Tudíž je výplach úplně zbytečný. Váš vet by měl mít k dispozici speciální soupravu k provádění výplachů, kterou se dostane ažř do děložního těla a bude také schopen vyvinout dostatečný tlak tekutiny.Utčitě bych svépomoci výplachy nedělala, pokud mají být opravdu účinné.Držím pěsti,ať se co nejrychleji ovečka uzdraví!

4.4.2011 15:26
pesa

XXX.XXX.104.36

no já bych ji ten výplach heřmánkem nedelal, dělal sem ji to stříkačkou jen tak na okraji vulvy hned po porodu, myslel sem výplach co dělá veterinář.

Přidejte reakci

Přidat smajlík