Já jsem začínal se 4 beránky (kříženci z jednoho chovu od jehňat) a měl je od dubna do listopadu (poté klobásy) bez problémů v bojovnosti s VÁŽNÝMI následky párkrát se mezi sebou potrkali ale jen aby si ujasnili postavení ve stádě. A šrámy byli v mezích snad i k vůli velkému prostoru. Ale zkušenosti z jiných stád jsou různé a proto to budete muset risknout nebo přehodnotit. S quasanskými beranky mám mnohdy zkušenosti že jsou bojovnější snad proto že brání stádo a snad i proto že pak mají klid (mnohdy jsou kolem děti co by je pořád hladkali a tahali na procházku na vodítku atd:-( ) Ovce jsou stádové proto chovat min ve dvou ale doporučuji poměr beran a tři ovce minimálně i s ohledem na plemeno atd.....
drama
napsal(a):
Dobrý den,
omlouvám se za nejasnou formulaci. Jde mi o chov pouze 1-2ks beránků, bez ovcí. Celkový počet zvířat "ve stádu" tedy 1-2ks.
S pozdravem
Marek Drápal
Vůbec se toho nebojte. Ale min. 2 kusy, stádo je stádo a to hold 1 kus netvoří.. Vím o chovatelích, kde mají 2 - 5 kusů pouze beranů (někteří mají všechny vykastrované, někteří ani to ne) a žádné větší šarvátky nezaznamenány.
Já osobně bych je ale raději vykastrovat nechala, zvlášť pokud má někdo v okolí ovce (holky) a na podzim by se říjely. Kastrovali jsme 4 měsíčního beránka i s injekcí proti tetanu nás to vyšlo na 350,-. A beránek byl druhý dne pomalu bez problémů (jen chvíli chodil zeširoka, ale to se spravilo). Byl to flaškáč a chtěli jsme ho nechat doma, ale jeho otec ho prostě nesnesl /navíc byl beránek odmala u chovatele koz, právě na flašce a k nám se vrátil až ve 3,5 měsících/, možná být odmala doma, tak by se snesli. Nevím.
lavacca
napsal(a):
Vůbec se toho nebojte. Ale min. 2 kusy, stádo je stádo a to hold 1 kus netvoří.. Vím o chovatelích, kde mají 2 - 5 kusů pouze beranů (někteří mají všechny vykastrované, někteří ani to ne) a žádné větší šarvátky nezaznamenány.
Já osobně bych je ale raději vykastrovat nechala, zvlášť pokud má někdo v okolí ovce (holky) a na podzim by se říjely. Kastrovali jsme 4 měsíčního beránka i s injekcí proti tetanu nás to vyšlo na 350,-. A beránek byl druhý dne pomalu bez problémů (jen chvíli chodil zeširoka, ale to se spravilo). Byl to flaškáč a chtěli jsme ho nechat doma, ale jeho otec ho prostě nesnesl /navíc byl beránek odmala u chovatele koz, právě na flašce a k nám se vrátil až ve 3,5 měsících/, možná být odmala doma, tak by se snesli. Nevím.
Díky moc za odpověď, přesně tohle jsem potřeboval vědět.
Ještě jednou děkuji
Marek Drápal
Ahoj přátelé quessantek. Musím se také pochlubit prvním letošním přírůstkem. Včera těsně před jedenáctou v noci za mého dohledu porodila Běla maličkou Tínku. Kdybych u toho nebyla, řekla bych, že ji s Jonášem adoptovali
Táta bílý, máma bílá a holčina je jak malý čertík, jen jí na hlavičce svítí bílá lysinka.
No, asi bude po dědovi či po babičce. Jak Běla tak Jonáš měli jednoho z rodičů černého. Geny jsou potvůrky
Jinak Zuzi gratuluji a zase jsi nás předběhla.
tak to je dobrý. Oba rodiče bílý a malá je černá..no jo, geny neoblbneš. Řekla bych, že jakmile je černá v genech, tak má tendenci přetáhnout. Jsem zvědavá na Květušku, jaké mimčo porodí. Zda černé a bude světlat nebo zda se povede karamel.
Isabellka má už trochu naběhlou pipku, tak možná bude mít malá Stázinka brzy kamaráda/kamarádku na hraní. Zatím zkouší všechno ochutnávat - trávu, hlínu, dřevo, beton, větve co dostaly oveny na okus, atd. Je to s ní sranda. A strašně jí baví utíkat mimo ohradu.
Gratuluji k holčičce, je fakt roztomilá. Má ten kvítek velký, tak by jí mohl i zůstat.
Gratuluji k Tínušce, je moc pěkná. Jinak ty barvičky jsou typický příklad tzv. Mendelových čtverců. On byl taky jelen z toho, že ze zelených hrášků měl zničehonic žlutej a nebo třeba naopak. Pak to hodil na papír a dneska je slavnej. Jinak, my máme zatím dvě ovečky a pět beránků. Většina se teprve narodí...
beranyduc
napsal(a):
Gratuluji k Tínušce, je moc pěkná. Jinak ty barvičky jsou typický příklad tzv. Mendelových čtverců. On byl taky jelen z toho, že ze zelených hrášků měl zničehonic žlutej a nebo třeba naopak. Pak to hodil na papír a dneska je slavnej. Jinak, my máme zatím dvě ovečky a pět beránků. Většina se teprve narodí...
A kolik jich by jich mělo být celkem? Jinak gratuluji k těm nynějších 7 a přeji zbylým ovečkám pohodové porody.
Také gratuluji, přeji už jen samé slečny a bezproblémové porody. U nás byly vloni tragické, tak mám letos nervy jak to bude probíhat dál.
Běla porodila první jehně sama, sice se mordovala hodinu, tentokrát to bylo do dvaceti minut a také bez pomoci. Snad se mi podaří vystihnout i další porody i když je nemám vůbec zmapovány, ale poznám příznaky blížícího se porodu, tak snad budu v případě nouze moci ovečce porod ulehčit.
Jinak dnes jsem Bělu pustila s Tínuškou mezi ostatní. Mamča malou urputně bránila a všem tetám dávala najevo, že je dáma činu, pokud si jen malinko dovolí, ale když zmerčil jehně Jonáš, začal do něho urputně najíždět a Běla neměla šanci Tínku ubránit. Musela jsem zasáhnout. Jonáš dostal prutem přes čumák ( to na něho zatím platí ) a týrání, netýrání, okamžitě šel na kurt ( úvaz ) až mu zchladne hlava.
Nechápala jsem. Mates ( první beran ), ten šel zase po ovečkách, protože mu voněly jako v říji, ale jehňatům neubližoval.
Snad si Jonáš zvykne, že je ve výběhu někdo nový, kdo tam doposavad nebyl, jinak nevím. Nechci ho nechávat uvázaného i když na dlouhém úvaze, ale je mi to proti srsti. Ještě čekám porody devíti oveček, tak to bude pokaždé asi přikurtovaný . No, snad si dá říci.Matesovi stačila hoďka a hned věděl že musí sekat latinu. Pak stačilo mu vodítko ukázat a držel se zpátky.
U nás to vypadá teď tak, že maličká je u mámy, přijde táta a zkouší naskakovat na mámu a v tu chvíli Sázička utíká cca metr od mámy a jen pozoruje, co ten táta vyvádí. Jednou ji nabral toulci, když se mu zamotala pod nohama, ale už si dává bacha a je to dobrý. Hrozně ráda běhá ven z ohrady - přemýšleli jsme právě, zda ji nevyhání, ale asi jí to jen baví, jak máma pak ječí, kde je. Vyhrozila jsem Drobkovi, že může jít na kurt, ale Květuška by asi dostala hysterák (už takhle, když byla Amálka před porodem a Drobek s ní byl zalezlý za tisy, tak Květuš lítala kolem tisíc a hystericky ječela.
) a bojím se, aby ještě nepotratila. Protože co minule vyváděla, když jsem je oddělila....včera jsme Drobka stříhali, tak taky ječela, pak k němu došla, koukla, že se "jen" stříhá a byl klid. Jinak Drobka musím pochválit, byl při stříhání moc hodný, úplně v pohodě ležel, při stříhání hřívy stál a ani se nehnul(samozřejmě mi ho ale přidržoval táta, ale s Béďou se to nedá srovnat, ten se pořád přetlačoval). Jinak mu to moc sluší, je teď tmavě hnědý a má světlejší nohy a ocásek.
A navíc když bych ho oddělila, tak se bojím, že by byl na jehňata zlý. Možná by si spojil, že jak se tam objevila, tak bylo zle. Takhle byl u porodu a myslím, že to je nejlepší. Aspoň ví, že jehně není cizí vetřelec.
Máte už taky doma pěkná jehňátka.
My berana každý rok oddělujeme v době bahnění, až tak do stáří 10-14 nejmladšího jehňátka. To už pak jehně dokáže odběhnout. Sice je náš beran hodný a jen tak holky zkouší, protože mi jinak voní. Je to spíš opatrnost, kdy jinak také hodný beran našim známým praštil jehně do hlavičky tak nešťastně, že chudák jehně nepřežilo. A to prý ho jen chtěl odstrčit. Takže opatrnost, než si pak nadávat.
Náš nejstarší letošní beránek - Ozzák
rybka
napsal(a):
Ahoj přátelé quessantek. Musím se také pochlubit prvním letošním přírůstkem. Včera těsně před jedenáctou v noci za mého dohledu porodila Běla maličkou Tínku. Kdybych u toho nebyla, řekla bych, že ji s Jonášem adoptovali
Táta bílý, máma bílá a holčina je jak malý čertík, jen jí na hlavičce svítí bílá lysinka.
No, asi bude po dědovi či po babičce. Jak Běla tak Jonáš měli jednoho z rodičů černého. Geny jsou potvůrky
Jinak Zuzi gratuluji a zase jsi nás předběhla.
Ještě, že ovečky neřeší podobnost. To by mohli mít Běla a Jonáš pěknou manželskou krizi
a pochlubím se i druhým beránkem - Lexou
(že neuhodnete, kde naše děti berou inspiraci se jméne )
Naše školka ..... snad už budou brzy kompletní. Ještě čekáme jehně od nejmladší ovečky Mamby.
Tak jsem tady s dalším přírůstkem. Tentokrát se podařila bílá jehnička. Narodila se mezi půlnocí a pátou ranní bez dozoru, jelikož do půlnoci nebyl žádný náznak toho, že by měla některá z oveček rodit a ráno, když manžel venčil psy už běhala kolem maminy.
Je moc krásná. Hodilo by se jméno Sněhurka, protože je sněhověbílá, ale jelikož je dnes Marcely, tak jsme jí dali jméno Marcelka
Je to malá neposeda, chvilku není na místě a maminka by chtěla odpočívat.
rybka
napsal(a):
Je to malá neposeda, chvilku není na místě a maminka by chtěla odpočívat.
Gratuluji! No jo, Stázička taky pořád někde lítá... Máma je ráno krmila, kouká jak Stázka zabíhá za špalky, najednou Amálka spustila řev, že se jí ztratilo jehně. A ta malá potvora ne a ne vylézt a ukázat se jí! Máma na ní nakonec musela dojít zatleskat, aby vylezla.
Je to potvůrka...hnedka pár hodin po porodu už ležela mimo ohradu a když jí máma volala, prostě ležela dál.
Tak se nám narodilo další jehńátko, maminka je karamelka Dorotka a v noci před půl třetí porodila bílohnědou jehničku, které jsme dali jméno Adélka.
Zatím fotečku nemám dnes bylo hrozné horko a ovečky ležely celý den pokud možno ve stínu, takže jak jen to bude možné vyfotím a vložím. Porod probíhal bez komplikací a mamina i holčina se mají k světu
rybka
napsal(a):
Tak se nám narodilo další jehńátko, maminka je karamelka Dorotka a v noci před půl třetí porodila bílohnědou jehničku, které jsme dali jméno Adélka.
Zatím fotečku nemám dnes bylo hrozné horko a ovečky ležely celý den pokud možno ve stínu, takže jak jen to bude možné vyfotím a vložím. Porod probíhal bez komplikací a mamina i holčina se mají k světu
Gratuluji a těším se na foto.
rybka
napsal(a):
A máme další jehńátko, bílého beránka Kubíčka. Fotky dodám jen co to bude možné. Narodila se nám také velikonoční štěńátka ( sněhurka + 7 trpaslíků ) , prostě jen jedna slečna a zbytek samí kluci, takže je to záběr a času moc nezbývá, ale slibuji, že fotky dodám.
Gratuluji.
Zdravim Vas! Viem ze je to dost neskoro, ale velmi by som chcela vediet, kedy sa narodila nasa ovecka. V roku 2011 sme si od Vas priviezli bielu oveku, konkretne jeden znamy vtedy bral od Vas dve biele ovecky. AJ som Vam pisala na email, no mozno Vam to nesprislo. Prilozila som tam aj foto, kde su tie dve ovecky. Mate ich vyfotene aj na Vasej stranke. AK by ste mali cas a pamatali by ste si to, bola by som velmi rada.
dakujem
chovatelka zo SR Trnava - Zvoncin