dobrý den,
Prosííííím o radu!!
Máme doma 2 denní kamerunské jehňátko (sousedovic ovce jedno odložila, dnes jsem si jej vzala domu). Od jiného souseda jsem dostala kozí mléko, tak jí(mu) podávám po troškách každou hodinu. Musím to kozí mléko nějak naředit nebo ne?? A kolik přesně mám dávat? Flašku nemám, jen umělou stříkačku s max. obsahem 10ml.
Jinak máme ještě na zahradě 4 své kamerunky, zkoušela jsem je seznámit, aby bylo ve stádu, ale oni do jehňátka trkají :-((
Přes noc ho budu mít doma v krabici a přes den ho nechám na dvorku. Je to tak správně? Mám objednat sušené mléko přímo pro jehňata a láhev?? Děkuji za info. Katka
Ovečky do cizího jehňete vždycky trkají,šetř si mlíčko pro svoje. Proč jste nepodojila tu matku která jej porodila?Možná porodila ovečka moc mladá (chyba chovatele,že jí nechal brzy s beranem) a je z toho vedle a potřebuje čas ,aby jehně přijala,mohli jste jehňe nechat u ovečky jestli jde podojit tak vy přes flašku dokrmíte a pořád zkoušet jestli ho nepříjme. Odebrat jehně od matky je až to poslední řešení,né jako první!! A sušené mléko sehnat u nás mají ve zverimexu,pokud nemáte mlíčko od oveček nebo kozy.
Kupte obyčejnou dětskou plastovou lahvičku s dudlíkem s nejmenší kulatou dírkou ve špičce. Dávejte kozí mléko neředěné ohřáté na asi 42-45°každé 3 hodiny asi 30-50ml, v noci nechte 6 hodin pauzu. Jak se malý naučí pít a začne se mu roztahovat žaludek, můžete pomalinku přidávat mléko a prodlužovat čas mezi kojením. Jestli má dost poznáte podle toho, že má plné bříško, nesmí ho mít vyboulené. Kozí mléko je vhodné, i kravské nebo náhražka.
danurba
napsal(a):
Kupte obyčejnou dětskou plastovou lahvičku s dudlíkem s nejmenší kulatou dírkou ve špičce. Dávejte kozí mléko neředěné ohřáté na asi 42-45°každé 3 hodiny asi 30-50ml, v noci nechte 6 hodin pauzu. Jak se malý naučí pít a začne se mu roztahovat žaludek, můžete pomalinku přidávat mléko a prodlužovat čas mezi kojením. Jestli má dost poznáte podle toho, že má plné bříško, nesmí ho mít vyboulené. Kozí mléko je vhodné, i kravské nebo náhražka.
Dobrý den,
děkuji za radu :-)
tu už jsem koupila a saje velice dobře. Akorát než jsem si přečetla Váš příspěvek, tak jehňátko během půl hodiny vypilo asi 60ml..bříško nemá vyboulené..tak snad to nevadí. Ono neustále bečelo a chtělo víc.
Jinak jehňátko normálně chodí i pobíhá, tak snad bude dobré :-)
hofina
napsal(a):
Ovečky do cizího jehňete vždycky trkají,šetř si mlíčko pro svoje. Proč jste nepodojila tu matku která jej porodila?Možná porodila ovečka moc mladá (chyba chovatele,že jí nechal brzy s beranem) a je z toho vedle a potřebuje čas ,aby jehně přijala,mohli jste jehňe nechat u ovečky jestli jde podojit tak vy přes flašku dokrmíte a pořád zkoušet jestli ho nepříjme. Odebrat jehně od matky je až to poslední řešení,né jako první!! A sušené mléko sehnat u nás mají ve zverimexu,pokud nemáte mlíčko od oveček nebo kozy.
Dobrý den,
tato ovečka už měla mladé. Jednou také dvojčata a přežilo pouze jedno. Dneska je jehňátku vlastně 3. den a bylo zesláblé, ale ještě chodilo. Snažilo se dohonit matku, ale ta ho jen kopala a trkala. Bylo zavřené na zkoušku jen s matkou a tím druhým jehnětem v chlívku, ale neustále do něj bušila a napít ho nenechala.. :-( A ta ovce se podojit nenechala..chovalel je má docela na divoko..
Můžete mi doporučit nějaké sušené mléko s vitamíny atd..? dostala jsem půl litru kozího od souseda, ale nechci ho žádat celé 3 měsíce o mléko.
Děkuji!
kardovakaterina
napsal(a):
Dobrý den,
tato ovečka už měla mladé. Jednou také dvojčata a přežilo pouze jedno. Dneska je jehňátku vlastně 3. den a bylo zesláblé, ale ještě chodilo. Snažilo se dohonit matku, ale ta ho jen kopala a trkala. Bylo zavřené na zkoušku jen s matkou a tím druhým jehnětem v chlívku, ale neustále do něj bušila a napít ho nenechala.. :-( A ta ovce se podojit nenechala..chovalel je má docela na divoko..
Můžete mi doporučit nějaké sušené mléko s vitamíny atd..? dostala jsem půl litru kozího od souseda, ale nechci ho žádat celé 3 měsíce o mléko.
Děkuji!
Já dávám jehňatům MikropOvis, nemám s ním problémy a jehňata prospívají. Tel.: 549213930, posílají i na dobírku. Při dávkování pozor, dejte toho míň, než je psáno v návodu. Kdyby jste byla od Berouna, můžu pomoct, doma mám dostatečnou zásobu. Vůznice
Při nejhorším můžete dát i čerstvé kravské mléko, klidně z mlékomatu, dokonce se dá použít i krabicák, do toho je dobré zamíchat tak 1 vajíčko na litr mléka. S tím dávkováním to jen odhaduju, mám zkušenosti s krmením jehňat, ale kamerunčata jsou přece jen drobnější. Kdyby se přepilo a dostalo průjem, uvařte mu buď čaj z dubové kůry, nebo aspoň černý čaj, do kterého přidáte trochu glukopuru a pár zrnek soli a jeden den mu tím nahraďte mléko. Nikdy mu neslaďte normálním cukrem, to by asi nepřežil. Držím palce, ale jestli pije a je veselý, asi to zvládne. Dana
Na WWW.Machackovi.cz je to internetový obchůdek tam jsou i flašky i mlíčko a přikupte tam selenové kapky,pošlou asi do 2 dnů
Moc Vám všem děkuji za tak rychlé odpovědi a rady! Vážím si toho!
Teď spinkají s pejskem v klubíčku..máme border kolii a je velice milý..stará se o něj (asi je to kluk), hlídá ho a olizuje :-))
Mrknu na ty weboky a něco objednám..škoda akorát, že to bude déle trvat přes víkend. Co se dá dělat..snad bude v pořádku.
Každopádně už 2x čural a 1x kadil (průjem neměl)
Děkuji a posílám fotku
Katka
danurba
napsal(a):
Ale je to moc krásný jehňátko , ale malililinkatý. Pokud je to beránek,. co s ním plánujete dál?
Tak malý se mi nazdá a je nádherný. Také - zkoušel jste někdo podojit kamerunskou ovečku? Naše je velmi přítulná a nechá se. S tlapou ruky je to jako mačkat hrášek. A nakape pár kapek. Fakt si to neumím představit. Nezapomeňte, že je to opravdu VELMI MALE plemeno.
Ječmi
No náhodou já mám kamerunky,dávám jím sice granule pro kojící ovečky ,ale vemínko maj docela velký na podojení v pohodě.
Dobrý den,
Tak beránkovi (dostal jméno Larry) se daří velice dobře
je hooodně aktivní. Neustále za námi a pejskem běhá, a po baráku hopsá po všech čtyčech..je to srandovní
Už dostává dávku 70-80ml každé 3-4hod..je neustále hladový :-) Průjem vůbec neměl. Stále máme dostatek kozího, ale i tak jsem objednala mikrop ovis a granulky, které může tak od 3. týdne života.
Posílám jednu, jak usínají s našim Smokiem Špunt mu ze začátku neustále lezl mezi nohy a hledal ceciky
Pejsek byl celkem dost zmatený :-))))
Ještě jednou děkuji všem za rady
Katka
vuznice
napsal(a):
Já dávám jehňatům MikropOvis, nemám s ním problémy a jehňata prospívají. Tel.: 549213930, posílají i na dobírku. Při dávkování pozor, dejte toho míň, než je psáno v návodu. Kdyby jste byla od Berouna, můžu pomoct, doma mám dostatečnou zásobu. Vůznice
Dobrý den, tak jsem dneska zkusila MikropOvis, ale prckovi to teda moc nejede..vypil toho málo a furt se kroutil a nechtěl. Kozí mu moc chutnalo. :-(
Kolik gramů smícháváte s litrem vody? Mohu si např. namíchat na 2 dny dopředu do velké pet lahve nebo je lepší na každou dávku zvlášť?
Děkuji za info a pěkný den
Když je zvyklý na kozí mlíko, moc mu to chutnat nebude, ale hlad je nejlepší kuchař. Co se týká dávkování, dávám na litr asi 70, ale nedělám to do zásoby, pokaždý čerstvý, až když jsou větší, cca 1,5 měsíce, tak přihřeju. Osvědčila se mi odměrka na sunar, tak to vyzkoušejte. Jinak Vám gratuluji a držím palce, ještě není vyhráno. Stalo se mi, že po měsíci, když jehně v pohodě pilo, najednou přestalo a do 6 hodin byl konec
. Hlavně mu dejte selen a nepřekrmujte. Já mám letos beránka a jehničku na flašce, beránek ve dvou měsících vypije 500ml na ex a ještě chce, a to krmím 4x denně, jehnička jenom flašku. Beránek má asi 30kg, ona o polovinu míň, je sice mladší o měsíc, ale takový splávek nemá
Držím všechny palce, ať Vám vydrží
Vůznice
vuznice
napsal(a):
Když je zvyklý na kozí mlíko, moc mu to chutnat nebude, ale hlad je nejlepší kuchař. Co se týká dávkování, dávám na litr asi 70, ale nedělám to do zásoby, pokaždý čerstvý, až když jsou větší, cca 1,5 měsíce, tak přihřeju. Osvědčila se mi odměrka na sunar, tak to vyzkoušejte. Jinak Vám gratuluji a držím palce, ještě není vyhráno. Stalo se mi, že po měsíci, když jehně v pohodě pilo, najednou přestalo a do 6 hodin byl konec
. Hlavně mu dejte selen a nepřekrmujte. Já mám letos beránka a jehničku na flašce, beránek ve dvou měsících vypije 500ml na ex a ještě chce, a to krmím 4x denně, jehnička jenom flašku. Beránek má asi 30kg, ona o polovinu míň, je sice mladší o měsíc, ale takový splávek nemá
Držím všechny palce, ať Vám vydrží
Vůznice
Dobrý den.
No já včera namíchala 150gr na litr vody a dneska dostal beranek prujem Vcera mel jeste bobky. Ale neni to uplne prujem..spis kasovite, ale drzi to celkem pohoromade. Ale urcite je to problem.
Proc teda pisou na tom MikropOvis 200gr na litr??
Co radíte? Mám skocit pro to kozi nebo nějakou dietku?
Díky za rady.
To mi jako problém nepřipadá, bude to normální reakce na změnu krmení. Průjem je, když to teče, má špinavý zadeček a páchne. Pokud je beránek veselý, hraje si a chuť k jídlu má, nic to nebude. Jen pro jistotu bych mu snížila dávky tak na polovinu, zato bych ho krmila častěji. A hlídejte ho, kdyby přišel průjem, nasaďte dietu a pokud vám na něm hodně záleží, zajeďte s ním na veterinu. Ten přechod může trvat 2-3 dny, některá jehňata jsou prostě citlivější.
jj..je veselý a neustále někde lítá :-))
Mluvila jsem s vetem a ten mi taky říkal (sám má ovce), že ty dávky jsou na MikropOvisu přehnané. Je tam totiž doporučeno 1:5, ale on sám říkal 1:10 bo ještě míň. Tak teď jsem prckovi dala 2x čaj s hroznovým cukrem a pár zrníček soli a další dávku už dostane to ředěné mlíčko. To je prpláního!
O víkendu se jedeme podívat za jeho maminou a sourozencem..uvidíme, jak se budou chovat :-)
Zrdavím nejak jsem se po dlouhé době přimotala do diskuze o jehnatech a krmeni .
1/ Jehne- takhle mladé - se Vám asi pokadilo, protože kozí mléko je o hodne ridsí, než ovčí. Ovčí sotva teče... z hlavy vám sušinu ovčího mléka nepovím, dá se jiste vygooglit. na pytli smesi, která se snad ještě teď větsinou delá pro kozy i pro ovce stejná budete mít hustotu kozího a tak mu to první den dávejte řídké jako pro kozu a pomalu / behem dvou dnu zahuštujte/. Přechod na směs delejte postupne , stejne jak jakoukoli zmenu na jiné krmení. Dejte mu už k dospizici kvalitní seno. Vím že je moc roztomilej plyšák ale musí se mu vyvíjet předžaludky,je to ovce a navíc osiřelá,čím dřív se naučí žrát tím lépe :-). Bacha na přepíjení, až bude o fous větší / od zhruba desátého dne začínají oždibovat seno .. a začnou se mu vytvářet předžaludky, mohlo by mu mléko přetékat do bachoru / no spíš bachůrku /a pak to delá problémy. Každopádně delejte každou dávku zvlášt čerstvou a přimeřeně teplou. Studené se to blbě v žaludku sráží. Jako u miminek .. Není tam žádný rozdíl, navíc, když to fláknete přímo do kojencké flašky a zatřepete ,mělo by se to v pohodě rozmíchat.
2/ Ještě muže mít prujem z blbé hygieny- udržujte nadobíčko skutečně čisté / vyvařovat to nemusíte,ale nadobí umývejte po každém pití /.
3/pak to muže být nastydnutí -prochladnutí také nekdy zpusobí prujmy.
4/nějaká střevní infekce .
držím prckovi palce, je nádhernej.
helena
hehe
napsal(a):
Zrdavím nejak jsem se po dlouhé době přimotala do diskuze o jehnatech a krmeni .
1/ Jehne- takhle mladé - se Vám asi pokadilo, protože kozí mléko je o hodne ridsí, než ovčí. Ovčí sotva teče... z hlavy vám sušinu ovčího mléka nepovím, dá se jiste vygooglit. na pytli smesi, která se snad ještě teď větsinou delá pro kozy i pro ovce stejná budete mít hustotu kozího a tak mu to první den dávejte řídké jako pro kozu a pomalu / behem dvou dnu zahuštujte/. Přechod na směs delejte postupne , stejne jak jakoukoli zmenu na jiné krmení. Dejte mu už k dospizici kvalitní seno. Vím že je moc roztomilej plyšák ale musí se mu vyvíjet předžaludky,je to ovce a navíc osiřelá,čím dřív se naučí žrát tím lépe :-). Bacha na přepíjení, až bude o fous větší / od zhruba desátého dne začínají oždibovat seno .. a začnou se mu vytvářet předžaludky, mohlo by mu mléko přetékat do bachoru / no spíš bachůrku /a pak to delá problémy. Každopádně delejte každou dávku zvlášt čerstvou a přimeřeně teplou. Studené se to blbě v žaludku sráží. Jako u miminek .. Není tam žádný rozdíl, navíc, když to fláknete přímo do kojencké flašky a zatřepete ,mělo by se to v pohodě rozmíchat.
2/ Ještě muže mít prujem z blbé hygieny- udržujte nadobíčko skutečně čisté / vyvařovat to nemusíte,ale nadobí umývejte po každém pití /.
3/pak to muže být nastydnutí -prochladnutí také nekdy zpusobí prujmy.
4/nějaká střevní infekce .
držím prckovi palce, je nádhernej.
helena
Dobrý den,
děkuji za rady :-)
Dávám mu nyní 70-80ml každé 2-3 hodiny..sám si řekne, většinou po spaní. Bečí, trká mě do nohou a zvedá hlavičku.
Dávky připravuju čerstvé vše po tom vždy vymývám. Dostává MikropOvis s vodou 1:10..tak mi to poradit veterinář.
Seno, kytičky, klacíky a trávu ochutnává asi 4 dny..je mu dneska 10 dní a už má pěkné zoubky :-)
Máme ho ještě doma, vyhledává teplá místa. Venku na sluníčku, doma u radiátoru, pejska nebo u nás. Ale když my nemůžeme a pejsek nemá náladu, tak bečí jak o život :-)
V kolika ho mám dát k ostatním ovečkám do stodoli? Ani jedna není jeho máma a některé ho trkají, tak aby mu neublížily.
Taky jsem koupila granulky pro jehňátka, kterými je možné přikrmovat od 2-3 týdne. Kolik mu mám tedy pak dávat mléka a jak často? Dneska jsem ho vážila, má 1,7 kg.
děkuji!
to je fajn, že to zvládáte , no já nejsem ovčák a kamerunka je miniovce i jako dospelá , natož takovýhle miminko, kolik je správná dávka nevím. Podle moudrých by to mělo být po napití tak, že mimino má rovné bříško, ne nejak příliš narvané do kulata. Pokud " kojíte" po dvou až třech hodinách , je to správně, co jsem kdy koukala ve stádech , tak mládata takhle malinká si chodila pro napití co chvíli, párkrát cucla zavrtela ocáskem a pryč. za čtvrt hodiny znovu .. Ale taky jde to o to, aby jste tu péči o něj přežila ve zdraví.. Tři hodky pauza je akorát.. kdy ho zařadit do stáda ? Jsou to také kamerunky ? Asi na nej budou hnusné jen ve chvíli, kdy bude chtít od nejaké pít. za cas se nauci jim uhnout a bude vedet že napít dostane od vás... Alespon moje kozy odhánely " vetřelce" jen na distanc a pak ho nechávaly být. Az to malej pochopí, bude to dobrý. Ale jestli budou ovce mrně prohánet, holt tam s nimi být zatím nemuže. Helena
Úplně souhlasím s Helenou. Jehně zkuste nechat mezi ovcema. Oni ho asi budou chvíli odhánět, ale trkání většinou bývá jen náznakové, jako by chtěly říct: neotravuj mě, můj nejsi. On se brzy naučí si jich nevšímat. Pouze vyjímečně se objeví ve stádu ovce fakt agresivní, která by byla schopná ublížit, na to pozor. Ale na volném prostranství problémy nebývají. Dana
Zdravím všechny!
Tak beránek prospívá, je mu 5 týdnů a má kolem 4kg. Už mezi 2-3 týdnem jsem ho dala na večer k ovečkám do stodoli a jinak přes den jsou venku. Sice ze začátku protestoval, ale už si zvyknul.
Už se i pere o ječmen. Sice občas dostane jednu zleva a druhou zprava, ale to ho neodradí
Navíc dostává granulky (ČOJ pro jehňata) a olizuje minerální liz se zvýšeným obsahem selenu.
Ráda bych se zeptala, zda někdo z vás dává březím ovečkám nebo po porodu nějaké granule. Na internetu jich pár je. Navíc mám doma Roboran pro ovce (vitamino-minerální přípravek). Můžu jim to přimíchat např. do ječmene? Jsou březí..k dispozici mají jak solný, tak minerální liz, tak aby toho neměly moc..
Ještě jednou všem děkuji za rady.
Katka