Fotky ovečky z "Odchov na flašce"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.4.2011 20:41
kackam

XXX.XXX.154.68

Ve zkratce... Jedna naše ovce porodila trojčata, jedno odmítla. Trkala ho a šlapala po něm. I když jsme to zkoušeli, tak nenastalo zlepšení, tudíž jsme ho vzali domů, že se pokusíme ho vykrmit na flašce. Nyní jsou ovečce 3 týdny.

Zde stáří cca 2-3 hodiny

3.4.2011 20:43
kackam

XXX.XXX.154.68

Tady je vidět, jaký to byl drobek.

3.4.2011 20:53
kackam

XXX.XXX.154.68

3.4.2011 21:20
lavacca

XXX.XXX.1.3

Je krásná,. přeji ať dál roste a dělá vám jen samou radost. :-)

3.4.2011 21:36
kackam

XXX.XXX.154.68

Děkuji :-).
Ještě mě napadlo dodat... Včera jsme ji vážili, má 3,2kg. Váží méně, než jeden náš samec králíka :-).

3.4.2011 21:45
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Jééé, ta je hezká :-) ale docela chlupatá :-))
Já mám doma beránka..dneska je mu 6 dní. Vzala jsem si ho den poté, co se narodil. Jeho máma se to taky vzdala :-(
Kolik dáváte ml mléka a jak často?
My začínaly na 50ml každé 3 hod a teď jste tak na 70-80ml každé 3 hod. Má neustále hlad. Dávám mu kozí od sousedů.
Ať se Vaší ovečce hezky daří a posílám fotku Larryho :-D

3.4.2011 22:06
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

ještě jedna, kdy krmíme :-) tady mu byli asi 3 dny :-)

3.4.2011 22:14
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

ještě bych se ráda zeptala :-) Od kdy jste dávali jehničku mezi ostatní ovečky? My máme 4 dospělé (přes rok staré) a jsou březí..doufejme :-)) Dvě do něj docela dost trkají a nabírají ho zezadu..tak ho mám zatím odděleně. Škoda, že tu není ještě jeden špunt, alespoň by si mohli hrát. Běhá šťastně za námi a za pejskem..tak snad je happy :-)) Akorát když nás nevidí, tak bečí jak o život :-))

3.4.2011 22:55
kackam

XXX.XXX.154.68

Na Vaší diskuzi jsem se dívala, beránek je moc krásný :-). U nás to bylo ze začátku také tak 50ml každé 2-3 hodiny. Nyní je to hladovec hladová, takže přes den, kdy běhý venku zvládne cca 150ml pod 2 hodinách. Mezi ostatní ji zkoušíme zatím pouze venku ve výběhu (od jejího 1 týdne), chvíli ji nechají být, občas ji očuchají. Ostatní jehňata se k ní moc nemají. Ale pořád se nejvíce hlásí k nám. Ještě mám o holku strach, jak do ní ovce žďuchne, tak se převalí na záda a běží si postěžovat k nám :-).
Ať se beránkovi daří, je to fešák :-).

4.4.2011 06:39
effka

XXX.XXX.143.205

přikládám fotku našeho Bubáka. Matka prvnička ho zavrhla hned po porodu. Zkoušeli sme to několik dní, ale marně. Bubákovo máma jsem tedy já. Běhá za náma a za psama, zkouší co je k jídlu. Když nás nevidí volá nás. Strašně rád se mazlí a tulí se ke mě. Zoubky rostou a tak koše co jen trošku jde. Když nejsme doma je normálně s ovcema. Občas ho tam nechá cucnout si mlíka jiná ovce, ale jinak je zavislý na flašce. Je to náš Bubíček.

4.4.2011 09:47
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

effka napsal(a):
přikládám fotku našeho Bubáka. Matka prvnička ho zavrhla hned po porodu. Zkoušeli sme to několik dní, ale marně. Bubákovo máma jsem tedy já. Běhá za náma a za psama, zkouší co je k jídlu. Když nás nevidí volá nás. Strašně rád se mazlí a tulí se ke mě. Zoubky rostou a tak koše co jen trošku jde. Když nejsme doma je normálně s ovcema. Občas ho tam nechá cucnout si mlíka jiná ovce, ale jinak je zavislý na flašce. Je to náš Bubíček.

Dobrý den,
a kolik je klukovi? :-)
My máme rozdělenou stodolu na 2 sekce..jedna je prázdná a přemýšlím, že ho tam brzy dáme. Našemu Larrymu je dneska týden. Ale nechci ho dávat spolu s ovečkami..mohly by ho zranit. smajlík
Máme mezi těmi sekcemi asi metr vysokou zed a na každé straně korýtka.. Nevím ale jestli mu bude stačit, pokud ovečky jen uslyší, když je neuvidí a nebude přímo u nich..aby se např. zahřál.. Zatím spí večer v psím boxu v obýváku a dávám mu tam pet lahev s teplou vodou. Moc se mu nelíbí, když je zavřený, ale za pár minut se uklidní a jde spát. Pejsek by se jinak nevyspal..neustále po něm leze :-))
Navíc tam dělá své potřeby a já nemusím hledat po baráku loužičky.
Začíná mít hodně energie..neustále hopsá a běhá po baráku i venku :-))

5.4.2011 05:56
effka

XXX.XXX.143.205

kardovakaterina napsal(a):
Dobrý den,
a kolik je klukovi? :-)
My máme rozdělenou stodolu na 2 sekce..jedna je prázdná a přemýšlím, že ho tam brzy dáme. Našemu Larrymu je dneska týden. Ale nechci ho dávat spolu s ovečkami..mohly by ho zranit. smajlík
Máme mezi těmi sekcemi asi metr vysokou zed a na každé straně korýtka.. Nevím ale jestli mu bude stačit, pokud ovečky jen uslyší, když je neuvidí a nebude přímo u nich..aby se např. zahřál.. Zatím spí večer v psím boxu v obýváku a dávám mu tam pet lahev s teplou vodou. Moc se mu nelíbí, když je zavřený, ale za pár minut se uklidní a jde spát. Pejsek by se jinak nevyspal..neustále po něm leze :-))
Navíc tam dělá své potřeby a já nemusím hledat po baráku loužičky.
Začíná mít hodně energie..neustále hopsá a běhá po baráku i venku :-))

Hezký den,
Bubák bude mít v pátek 3 týdny. Je to taky číslo. Pořád za náma běhá a dovádí. Ovce ho ignorují. Jen ta jedna mu dá občas napít. Ale přijde mi že je Bubák nejradši s náma. Jak otevřu dvířka tak vyskočí ven jak střela a už mě drcá do nohou, vrtí ocáskem a skáče po mě. Když se nají tak nám pak dělá společnost na dvoře nebo na zahradě. Pak ho zase odvedu mezi ovce. Ale nevíme zda budeme mít to srdce Bubáka zabít. U ostatních jehňat ten problém není i když je mám také rozmazlený. Tak nevíme co s Bubíkem dál.smajlík
Už se na něj ale těším až budu doma.:-)

5.4.2011 07:24
danurba

XXX.XXX.204.155

pokud nebudete chtít Bubáka dodalšího chovu a nejste si jisti, že budete moct ho porazit, doporučuji mu už teď nasadit na pytlík kastrační gumičku a nechat si ho na mazlíka. Ale moje zkušenost praví, že beránci "flaškáči" kolem půl roka začnou dost nepříjemně trkat, u nás jdou tato jehňata na porážku jako první. Možná, že když bude vykastrovaný, bude mírnější.

5.4.2011 07:41
effka

XXX.XXX.143.205

danurba napsal(a):
pokud nebudete chtít Bubáka dodalšího chovu a nejste si jisti, že budete moct ho porazit, doporučuji mu už teď nasadit na pytlík kastrační gumičku a nechat si ho na mazlíka. Ale moje zkušenost praví, že beránci "flaškáči" kolem půl roka začnou dost nepříjemně trkat, u nás jdou tato jehňata na porážku jako první. Možná, že když bude vykastrovaný, bude mírnější.

taky nás to napadlo ho nechat vykastrovat. Jak se chová vykastrovaný beran? Je to těžký teď je Bubík roztomilý, ale pak bude mít tak metrák. Metrákový Bubák:-)). Až na něj budu volat Bubíku a přiběhne holátko jako je jeho táta no bezva.

5.4.2011 11:04
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

já kastrovat nenechám. Zjistím nejdřív, jestli je od stejného berana jako naše ovečky. Pokud ne, necham si ho na chov a pokud ano, udělám s někým výměnu nebo ho prodám (ale ne na maso :-(). Na to, abych ho měla >10 let jako mazlika nemá cenu. Od toho mám přítele a psa :-)) :-)) :-))
Pořizovali jsme si ovečky z toho důvodu, abychom měli svůj zdroj masa a přitom vypásaly zahradu.
Kdybych takhle přemýšlela u každého jehňátka, co okolo mě bude do budoucna poskakovat, tak jich tu budeme mít za chvíli 100 smajlík
Teď jsem sice dost "změkla", když vidim, jak je to prťavý, přítulný, hravý atd., ale člověk se tím nesmí nechat unést . A nebo si může dál kupovat vším možným vyhnané maso v supermarketu.

27.4.2011 23:15
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Dobrý den,
včera byly Larrymu 4 týdny. Má 3,5kg a už je skoro 2 týdny s ovcema ve stodole přes noc. Přes den je s nimi ve výběhu, kde už hezky žere trávu a seno.smajlík
Už je na cca 150ml každé 2-3hod, ale teď jak už dost žere trávu, tak mi přijde baculatý. Bříško má plné a i strany má vyboulené. Tak nevím, jestli mu to mléko mám dát, když je nacpaný. Zdravý rozum mi říká, že ne, i když bečí, až skoro brečí.. smajlík
Jinak večer dostane naposledy mléko tak kolem půlnoci a pak v 7-8 ráno..to je zase obrácený jak lavor a 150ml mu pomalu nestačí. Občas si dá i pár granulí, které jsem pořídila pro jehňata.
Jak to teď máte Vy? Máte je o chlup starší..tak mi prosím napište, kolik a jak často je teď krmíte.
Předem moc děkuji!
Katka

28.4.2011 00:24
mamčis

XXX.XXX.245.37

Zdravím, já dokrmuju dvojčata jehňata od ovečky prvničky, teď v neděli měly 4 týdny. Ovečka se o ně nestará a má málo mléka. Takže teď taky co 2-3 hodiny asi 150ml kravského mléka a každé třetí kojení od ovečky - musím ji držet. Mezi tím seno a trávu - zatím sečenou. Prospívají výborně - jsou už větší než stejně stará dvojčata od ovce, která se o ně stará a to byly poloviční, když se narodily.

28.4.2011 13:16
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

ještě posílám jednu se sousedovic dcerkou..chodí Larryho občas krmit :-)

My to prckovi nesekáme, jen když jsme mulčovali a proschlo to, tak to žral. On už trávu škube jak o život..má děsně velké zuby :-)
Ale když žere přes den trávu a je nažraný (plné bříško a baculatý), tak mu dáte ještě mléko? Jedna naše sousedka, co měla dřív kozy, říkala, ať mu to nedávám, pokud má bříško plné..může to přetéct do bachoru a pak může být zle.
Dneska jsem viděla jeho sestru, o kterou se jejich mamina stará..je o dost větší :-( njn..má mléko jen pro sebe a navíc si může cucnout, kdy chce..
Katka

28.4.2011 13:55
danurba

XXX.XXX.204.155

Ve 4 týdnech musí být mléko jeho hlavní potravou, ještě se bez něj neobejde. Měl by dostat denně minimálně 1,5 litru mléka (u velkých plemen, u zakrslých přiměřeně méně) rozděleného do minimálně 3 dávek. Pokud se bojíte přepití, dávejte mu ho méně, zato častěji.

28.4.2011 14:25
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

tomu rozumím. Chodím ho krmit každé 2-3hod do výběhu, ale občas je tak nacpaný a má vyboulené strany, že se až bojim mu to mléko dát. Je na MikropOvis. Dávám 100gr/litr. Nejdřív jsem dala podle návodu, ale bylo to moc husté (měl srajdu). I vet říkal, ať dávám stovku. Jinak vypije tak kolem litru denně.
Katka

28.4.2011 14:49
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

kackam napsal(a):
2 týdny

haha..ta si chodí, jak kdyby jí to tam všecko patřilo smajlík :-)

28.4.2011 21:42
kackam

XXX.XXX.154.68

Tak se po delší době hlásím... Ovečce se snad daří dobře, ovšem před dvěma týdny byla nafouklá a dá se říci, že i nachlazená. Dostala antibiotika, další dávku selenu a nyní jsme začali přidávat jakési vitamíny, které se dávají telatům, aby nekulhala. Pořád ještě chodí trochu hůře na pravou přední, ale už ji netahá za sebou. Takže teprve teď začínáme se začleněním do stáda. Každý den tam je alespoň na chvilku, seno uždibuje. Nyní jsme na cca 200ml po 2-3 hodinách. Vždycky sáhnu na bříško, jestli už ho má plné. Občas by se nejraději přejedla. Doufám, že už nás žádné komplikace nečekají.
Přeji hodně zdaru všem a zdraví ovcím i kozám :-)

28.4.2011 21:43
kackam

XXX.XXX.154.68

Tady si hoví na svém nejoblíbenějším místě

28.4.2011 22:31
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

kackam napsal(a):
Tak se po delší době hlásím... Ovečce se snad daří dobře, ovšem před dvěma týdny byla nafouklá a dá se říci, že i nachlazená. Dostala antibiotika, další dávku selenu a nyní jsme začali přidávat jakési vitamíny, které se dávají telatům, aby nekulhala. Pořád ještě chodí trochu hůře na pravou přední, ale už ji netahá za sebou. Takže teprve teď začínáme se začleněním do stáda. Každý den tam je alespoň na chvilku, seno uždibuje. Nyní jsme na cca 200ml po 2-3 hodinách. Vždycky sáhnu na bříško, jestli už ho má plné. Občas by se nejraději přejedla. Doufám, že už nás žádné komplikace nečekají.
Přeji hodně zdaru všem a zdraví ovcím i kozám :-)

jééé..tak přeji, ať je drobec v pořádku.
Ten náš se už velice pěkně pase, uždibuje seno a papá horlivě i granulky pro jehňata. Už jsem ho také viděla ve stodole olizovat minerální liz.
Je v pořádku..zatím žádné komplikace. Akorát mi připadá, že je neustále dost nažraný..až na ráno..to je z něj nudlička.
Přeji jehničce zdravíčko a ať se jí líbí ve stádě. :-)) Larry se může po..., když mě vidí v jejich výběhu..:-))

28.4.2011 22:51
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

můžu se ještě zeptat kolik Vám teď váží? Larry měl ve 4 týdnech (toto úterý) 3,5kg. Děkuji

29.4.2011 00:42
kackam

XXX.XXX.154.68

Ve 4 týdnech měla 3,2kg. Zítra ji musíme zvážit, a pak podám čerstvé info.

29.4.2011 06:35
effka

XXX.XXX.143.205

Zdravím a sem ráda že se všem prckům daří. Bubák taky roste jak z vody. Nevím kolik váží, ale ztěžkl už pořádně. Já krmím 3-4x denně dokud nemá bříško plné. Hodně se už sám pase a baští seno. Občas ukradne mlíko od jedné ovce. Před týdnem se nám narodili dvá kozlíci tak docela chodí i s nima. Ty jsou na něj ale moc živý, Bubík se rači pase.
Přeju, at se daří

30.4.2011 12:22
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

bubák je moc pěknej :-)
Tak ať se prckům daří co nejlépe a za pár týdnů opět tady s dalšími fotkami smajlík

2.5.2011 09:57
kackam

XXX.XXX.154.16

můžu se ještě zeptat kolik Vám teď váží? Larry měl ve 4 týdnech (toto úterý) 3,5kg. Děkuji

Tak ovečka má v 7 týdnech 5,6kg :-). Dělá nám radost. Už nekulhá, je veselá. Snažíme se ji pomalu začlenit do stáda, je s nimi alespoň přes den.

2.5.2011 10:38
vonka

XXX.XXX.157.1

Dobrý den chtěla jsem se optat co je je dobré použít na srajdu jehněte.Dovezla jse si 11dnu starou ovečku ,máma ovce měla dvojčata a jedno zavrhla tak že uměla strava mlíčko po2-3 hodinach ale zda se že malá dostala srajdu ,ředím to s černým čajem ale mám strach abych jí nějak naopak neuškodila. Tak jesli jsou nějaké ještě jiné možnosti budu ráda za radu .

2.5.2011 10:50
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

vonka napsal(a):
Dobrý den chtěla jsem se optat co je je dobré použít na srajdu jehněte.Dovezla jse si 11dnu starou ovečku ,máma ovce měla dvojčata a jedno zavrhla tak že uměla strava mlíčko po2-3 hodinach ale zda se že malá dostala srajdu ,ředím to s černým čajem ale mám strach abych jí nějak naopak neuškodila. Tak jesli jsou nějaké ještě jiné možnosti budu ráda za radu .

Dobrý den. Má vyloženě průjem a smrdí to nebo má spíš kašovitá hovínka? Náš měl ze začátku, než začal žrát trávu hodně kašovité bobky..světle hnědé..občas to vypadalo jako začátek průjmu. Každopádně pokud je to hodně řídké, uvařila bych jen černý čaj, pár zrnek soli a hroznový cukr (nesmí být obyčejný!) - mají ho v lékárně a snad i normálně v obchodě. Prostě to osladit, aby to prckovi chutnalo. Dejte mu to místo mléka tak jeden den. Pak opět přechod na mléko - jaké ji dáváte? Spíše v menších dávkách a častěji a pokud je sušené pro jehňata, tak poměr 1:10 (10g suš. mléka a 100g vody) - teplota by měla být mezi 40-42C..to mi říkal vet.
Dejte vedět. Ať se prckovi daří!
Katka

2.5.2011 21:41
vonka

XXX.XXX.157.1

Dobrý večer moc děkuji za radu, tak nějak jsem to dělala s tim čajem, mléko máme sušené a ovečka se zda byt docela ok .Asi jsem moc zmatkovala, srajda je v normě, prý to tak trochu mají ,:-) tak doufám že to bude vše ok a malá krásně poroste. Ještě jednou moc děkuju za radu.

3.5.2011 01:09
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

držím palce :-) Oni, jak už pak budou žrát trochu trávy, tak budou mít bobečky jako dospělé :-) Pokud je jehně veselé a běhá, tak to bude dobré. Ať se daří! :-)
Katka

17.5.2011 16:28
vonka

XXX.XXX.157.1

Zdravím tak tady je naše ovečka, Tami krmená z flašky.

17.5.2011 23:35
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

jééé, to je malinké :-)))) A není to beránek? nějak tam uprostřed vidim pindíka smajlík
Ale je moc pěkné smajlík
Našemu Larrymu je dneska 7 týdnů a už má něco přes 6 kilo. Vypije na posezení cca 300ml 4-5x denně.
Brzy sem hodím nějakou fotku :-)

18.5.2011 00:25
mamčis

XXX.XXX.245.37

Zdravím, naše dvojčata už mají taky 7 týdnů, 2 týdny je máme na pastvě a jsou už bez flašky, protože se jim mamina rozhodla dávat dobrovolně napít. Do té doby jsme ji museli držet a dokrmovat, protože měla málo mléka. Hodně se pasou, takže na mléko už nemají ani chuť. Přijde mi, jako by se už samy odstavovaly. Nevím, jestli to není brzo.

18.5.2011 19:09
vonka

XXX.XXX.157.1

Zdravím naší Tami je v pátek 30 dnů, už se snaží krmit trávou a senem, ale mléko je pořád to hlavní . Malinko jsme jí ubrali mléko, aby měla snahu se více pást:-)ale prostě ta máma jí chybí, vyžaduje neustálou pozornost pochňura jedna:-)). Je to opravdu ovečka:-) na té fotce to má šnůru .

18.5.2011 20:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

mamčis napsal(a):
Zdravím, naše dvojčata už mají taky 7 týdnů, 2 týdny je máme na pastvě a jsou už bez flašky, protože se jim mamina rozhodla dávat dobrovolně napít. Do té doby jsme ji museli držet a dokrmovat, protože měla málo mléka. Hodně se pasou, takže na mléko už nemají ani chuť. Přijde mi, jako by se už samy odstavovaly. Nevím, jestli to není brzo.

myslím, že to až tak hrozně brzo není. :)

Nám teda jehňata když můžou pijí i 4,5 měsíce, ale už od 1 týdne věku zkouší uždibovat trávu a granule pro kojící ovce berou jako super "bonbony" na žužlání. :-)

18.5.2011 21:16
kackam

XXX.XXX.154.68

Tak nám bude v neděli 10 týdnů (jestli správně počítám). Ovečka roste, uždibuje seno a granule. V pátek byla přestěhována k ovcím, zatím je na samotce, ale vidí na ně a slyší. Brzy už bude spát s nima dohromady. Nyní pije... fíha, myslím, že na flašce je to 250 ml každé 3 - 3,5 hodiny. Ale spíš to ještě prodloužíme a začneme nosit flašky dvě. Minulý týden ve čtvrtek jsme odčervovali kompletně celé stádo.

Na fotce v 7 týdnech.

18.5.2011 21:20
kackam

XXX.XXX.154.68

18.5.2011 21:21
kackam

XXX.XXX.154.68

18.5.2011 23:30
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

paráda smajlík ovečka už je pěkně veliká.
Já dneska vážila Larryho a má 6,2kg je mu 7 týdnů a den.
Jaktože ji nemáte už mezi ovečkami? Já tam Larryho dala, když mu bylo mezi 2-3 týdny (přes noc). Jedna ho dost proháněla a nabírala, když byl pár dní starý, ale pak si na něj zvykla. Jiná se ho ujala, a když jsem se pak několikrát připlížila potichu do stodoly, tak byl vždycky přilepený na ní :-)) Jinak ve výběhu byl s nimi už skoro od samého začátku.
S holkama se už pěkně prohání..vždycky začne poskakovat, hopsat po všech čtyřech a holky se pak přidávají a blbnou :-))
Vyžahne teď 300ml naráz a pak se ještě dorazí granulemi a ječmenem. Krmím cca každé 4 hoďky a přes noc má cca 8 hod pauzu.
Zkusím ho vyfotit, jak pěkně stojí, ale když mě vidí, tak letí ke mně a chce se mazlit :-))) Jinak mi chodí na mátu, heřmánek, oregáno a ostatní bylinky..je velice rychlý :-) Ví ale, že nesmí..stačí zvýšit hlas a bere roha smajlík
Trávu a seno už žere jako ostatní ovečky.
Jaké jí dáváte granulky? Já jsem po konzultaci s prodejcem od Mikrop.cz objednala ČOJ komplet..prý je to i pro ovečky po porodu.
Larrymu už rostou růžky, ale má je ještě schované pod srstí..mají tak 1 cm.
Ať se Vám daří! :-)
Snad se mi ho zítra podaří vyfotit.
Katka

18.5.2011 23:36
kackam

XXX.XXX.154.68

My dáváme zatím ještě Ovistart, teď to již mixujeme s nějakými z firmy z Rynárce. Ty jsou již pro dospělé ovce, ale prý to berou i pro jehňata.

Ovečku jsme tam nedali hned zezačátku právě proto, že byla z trojčat a narodila se opravdu drobná, jak je vidět z prvního fota. Báli jsme se, že nepřežije. Pak byly ty zdravotní komplikace, kulhala a měla teplotu. Takže jen poléhavala. Drželi jsme ji v teple v kotelně. Teď si hlavně zvyká na nové prostředí, brzy mezi ovce půjde.

Ať se Larrymu daří :-)

26.5.2011 23:07
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Tak se mi konečně podařilo toho našeho špunta vyfotit..sice teda výstavně nepózuje, ale něco jsem stihla :-)
Jakmile mám totiž něco v ruce, tak to hned musí očuchat, olízat, okousat atp..
Teď je Larrymu 8 týdnů a 2 dny a má už kolem 7,5kg.

Ještě bych se ráda zeptala..máme březí ovečky (doufám, že budou všechny 4). Jak dlouho před porodem se jim začnou nalévat vemínka mlékem? U dvou teda vidím, že už to mají malinko prohnuté dolů, ale ty další dvě vůbec.. :(( Měli jsme totiž půjčeného berana od konce ledna do půlky března..tak je možné, že nějaké neoplodnil, i když na ně skákal snad každý den :-)

posílám pár fotek Larryho.
Mějte se pěkně! :-)

27.5.2011 11:34
mamčis

XXX.XXX.245.37

Zdravím, my jsme pouštěli k ovečce berana 28.ledna a hned po ní skákal, teď je už jak bečka a vemínko se jí nalévá už asi 14 dní. Není to prvnička. Minulý rok se jí začalo nalévat vemínko asi 3. týdny před porodem.

27.5.2011 11:41
vonka

XXX.XXX.157.1

jjjjjjjjjjjjjjjjjj ten už je velký krasavec, jen co se mi povede naší Tami vyfotit tak sem dám taky nové foto taky už je větší:smajlík

27.5.2011 22:53
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

mamčis napsal(a):
Zdravím, my jsme pouštěli k ovečce berana 28.ledna a hned po ní skákal, teď je už jak bečka a vemínko se jí nalévá už asi 14 dní. Není to prvnička. Minulý rok se jí začalo nalévat vemínko asi 3. týdny před porodem.

Díky za info :-)
My si ho přivezli 28.1. :-)) a asi po hodce, co se trochu seznámili, po nich už začal skákat.
Ale holky spíš vypadají, jako kdyby byly víc nažrané..dvě jsou stopro březí, ale ty další dvě nevím..no, čas ukáže :-)
Nejdřív by teda rodit někdy na konci června, začátku července..jsem zvědavá :-) Doufám, že se o ně budou vzorně starat..ráda bych si dala od krmení flaškou pauzu :-))
Můžu se ještě zeptat, jak dlouho zhruba trvá porod? Jak poznám, jestli je nějaký problém a jehně nemůže ven??
Díky :-)

28.5.2011 12:27
mamčis

XXX.XXX.245.37

U každé ovečky je to jiné, některá oddychuje a nežere i několik hodin před porodem a některá to má hned za sebou. Konkrétně tato co jsme připouštěli 28.1. to měla minulý rok za 2 hoďky za sebou. Byla jsem jim dávat krmení v 1 hodinu a ona žrala, ani jsem nepoznala, že se na něco chystá a po dvou hodinách jsem tam šla a už měla 2 jehňátka olízané a skoro i suché - takže rychlovka. Doufám, že ji to vyjde i letos tak, protože ji mám na pastvě a ne doma ve chlívku. Dejte pak vědět, jak vám to dopadlo.

22.6.2011 14:12
mamčis

XXX.XXX.245.37

Zdravím, tak my už máme porod za sebou. Ovečka byla od večera nervózní, ale normálně žrala. Chodila jsem k ní celou noc, ale ona se rozhodla rodit s manželem, když šel ráno do práce. Nejdřív šel beránek - normální poloha, manžel jen zatáhl za nohy a druhá šla ovečka, ale zadečkem, nebyl to problém, chytnul zadní nožky - šlo to rychle. Připuštěná byly 28.1.2011 takže rodila 145 den.

23.6.2011 12:14
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

mamčis napsal(a):
Zdravím, tak my už máme porod za sebou. Ovečka byla od večera nervózní, ale normálně žrala. Chodila jsem k ní celou noc, ale ona se rozhodla rodit s manželem, když šel ráno do práce. Nejdřív šel beránek - normální poloha, manžel jen zatáhl za nohy a druhá šla ovečka, ale zadečkem, nebyl to problém, chytnul zadní nožky - šlo to rychle. Připuštěná byly 28.1.2011 takže rodila 145 den.

jéééé..gratuluji Vám! smajlík To u nás holky zatím nic.. :-( Má oblíbenkyně, Lucy, má ale vemínko hodně nateklé. My také měli u holek berana od 28.1., tak třeba to přijde každým dnem. Moc se těším..na mrňouse :-))
Jinak my máme ještě našeho Larryho, 30.6. mu budou 3 měsíce, na flašce.. Už nás to opravdu nebaví. Pije sice 200ml po 5 hodinách a večer pauza tak 9-10hod, ale nějak se mu nechce přestat. Neustále bečí až brečí, když je jeho čas a kope nám pak vzteky do dveří smajlík Jak ho to mám odnaučit? Přestat naráz nebo to omezit např. na 2x denně? Už nám z něj trochu "hrabe"..hlavně příteli..smajlík
Mám nechat ovečky venku nebo je dát raději dovnitř před porodem? Můžu oddělit ty dvě, co jsou březí a ty ostatní nechat venku? Já je oddělila párkrát, když jsem jim dávala zvlášť nažrat. No co ty ostatní dělaly...smajlík..řvaly, jak kdybych je mučila.
Pošlu foto Larryho a vemínek :-))
Katka

23.6.2011 16:19
vonka

XXX.XXX.53.223

Zdravím naší Tami už jsou 2 měsíce a kousek ,asi tak 3 týdny už nekojímesmajlík.Dlouho jsem se bála jí flašku vzít najednou, neb pořád taky řvalasmajlík.Po poradě s farmářem který řekl že když už se sama pase tak není potřeba kojit, jsem ji hnedle odstavila..........no ten řev, bylo mi ouvej ale vydržela jsem. Nyní naše Tami baští trávu s ostatníma a je jak před porodem smajlíkale stejně je to pořad největší mazel:-))

23.6.2011 21:45
mamčis

XXX.XXX.245.37

Tak naše dvojčata, co jsme měli na flašce, jsem přestala krmit z flašky, když měly 2 měsíce, protože šly na pastvu. Asi po vou týdnech je ještě začala kojit jejich mamina, která jim dřív nechtěla dát ani kapku. teď jsou jim 3 měsíce, ovečka je u nového majitele a prospívá výborně. Co se týká převozu ovcí před porodem, tak to bych moc nedoporučovala, je to pro ně nežádoucí stres. My jsme ovečku, co rodila včera převezli domů i s jehňaty, ale až odrodila. Měla jsem strach z přívalových dešťů, aby moc nepromokly, kdyby se náhodou nestihly schovat do přístřešku. Za pár dní, až budou pohyblivější a umoudří se počasí, půjdou zpátky na pastvu. Co se týká mečení u ostatních ovcí, když jsme ji odváželi, tak je to brzy přešlo. Přeju, aby vám porody dopadly taky tak dobře.

24.6.2011 16:05
kackam

XXX.XXX.154.68

jéééé..gratuluji Vám! smajlík To u nás holky zatím nic.. :-( Má oblíbenkyně, Lucy, má ale vemínko hodně nateklé. My také měli u holek berana od 28.1., tak třeba to přijde každým dnem. Moc se těším..na mrňouse :-))
Jinak my máme ještě našeho Larryho, 30.6. mu budou 3 měsíce, na flašce.. Už nás to opravdu nebaví. Pije sice 200ml po 5 hodinách a večer pauza tak 9-10hod, ale nějak se mu nechce přestat. Neustále bečí až brečí, když je jeho čas a kope nám pak vzteky do dveří smajlík Jak ho to mám odnaučit? Přestat naráz nebo to omezit např. na 2x denně? Už nám z něj trochu "hrabe"..hlavně příteli..smajlík
Mám nechat ovečky venku nebo je dát raději dovnitř před porodem? Můžu oddělit ty dvě, co jsou březí a ty ostatní nechat venku? Já je oddělila párkrát, když jsem jim dávala zvlášť nažrat. No co ty ostatní dělaly...smajlík..řvaly, jak kdybych je mučila.
Pošlu foto Larryho a vemínek :-))
Katka

Jé, tak to my už máme dávno odstaveno. Odstavili jsme skoro ze dne na den. Dostávala 3x, pak dva dny dostala 2x, pak posledné den už jenom jednou a nakonec měla smůlul. Holka už i odjela pryč společně s částí stáda, kapku jsme to zredukovali. Už se v pohodě pásla, samozřejmě taky ječela, kde je jako flaška, a jak si dovolujeme přijít bez ní :-). Ale zvládli jsme to. Chtěla jsem si ji ponechat, ale nemáme prostory na oddělení berana.

24.6.2011 19:22
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

jeee..škoda, že jste si ji nemohli nechat..člověk se s tím tak prplá, co?
Larry ještě řve, když nás vidí nebo slyší, pokud ale ne, tak je spolu s ovečkami a nic mu nechybí. Byla jsem se na ně před chvílí podívat ve stodole a byl přecpanej senem až k prasknutí. Máme je teď všechny přes noc ve stodole, přes den venku..dvě budou rodit co nevidět (snad), tak aby zbytečně nebyly vystaveny stresu..občas nám tu chodí okolo plotu kuny a lišky..jsme přímo u lesa.
Už se ale těším..jedna má vemínko už pěkně napnuté..dnes jsem ohmatala :-)), tak snad to brzy vyprdne :-)
Jen doufám, že nebude na flašce..ráda bych si dala pauzu :-)

26.6.2011 21:36
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

tak a je to venku! smajlík Lucy porodila krásnou holčičku :-)) Našla jsem je v půl sedmé ráno..už olízaná a skoro suchá. Lucy se o ní hezky stará, straní se zatím ostatním ovečkám a oddělila jsem je do jiného kotce, aby měly klídek. S ostatními mají kontakt, ale Lucy má na starosti úplně jiné věci :-) Malá krásně bumbá mlíčko, za což jsem moc ráda. Je celá táta..teda zbarvení hlavy má po něm. Jééé..nádherný zážitek :-))
posílám pát fotek, kdy je asi tak 10 hod stará.

27.6.2011 00:13
mamčis

XXX.XXX.245.37

tak a je to venku! smajlík Lucy porodila krásnou holčičku :-)) Našla jsem je v půl sedmé ráno..už olízaná a skoro suchá. Lucy se o ní hezky stará, straní se zatím ostatním ovečkám a oddělila jsem je do jiného kotce, aby měly klídek. S ostatními mají kontakt, ale Lucy má na starosti úplně jiné věci :-) Malá krásně bumbá mlíčko, za což jsem moc ráda. Je celá táta..teda zbarvení hlavy má po něm. Jééé..nádherný zážitek :-))
posílám pát fotek, kdy je asi tak 10 hod stará.

Gratuluju, je moc krásná, my budem dávat dvojčata, co se narodila ve středu zítra za ostatníma ovečkama, už se v chlívku nudí běhají a dělají samé "psí kusy". Mělo by být pěkné počasí a mlíčko pijí pěkně samy. Jsou to kříženky a mají hodně dlouhé nohy jako gazely.

27.6.2011 08:45
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

mamčis napsal(a):
Gratuluju, je moc krásná, my budem dávat dvojčata, co se narodila ve středu zítra za ostatníma ovečkama, už se v chlívku nudí běhají a dělají samé "psí kusy". Mělo by být pěkné počasí a mlíčko pijí pěkně samy. Jsou to kříženky a mají hodně dlouhé nohy jako gazely.

Děkuju! Na fotkách vypadá docela veliká, ale je to opravdu drobeček :-) slaďounký.
Maminka je hrozně klidná. Včera jsem jim otevřela kotec ve stodole a vrata od stodoly, aby mohla ven na dvůr, kdyby chtěla..ale nechtěla. Nakonec se jen odvážila ukázat prckovi stodolu. Natrhala jsem jí trávu, ale té se ani nedotkla a baští seno a ječmen.
Můžu se zeptat? Dáváte jí nějaké spešl granule pro kojící ovečky nebo něco na podporu mléka? My máme doma ČOJ kompletní pro jehňata..to jí asi můžu dát taky, ne? Sice tam není dávkování, ale tak když jí nasypu 1/4 kg, tak tím asi nic nezkazím.. Jinak tam má minerální liz se zvýšeným obsahem selenu a solný liz.. Ještě máme doma pytel Roboranu pro ovce a kozy, ale zdá se mi, že pokud má ty lizy, tak si sama vezme kolik potřebuje..
Díky za rady a ať se Vašim prckům daří a pěkně rostou smajlík

27.6.2011 12:10
mamčis

XXX.XXX.245.37

Děkuju! Na fotkách vypadá docela veliká, ale je to opravdu drobeček :-) slaďounký.
Maminka je hrozně klidná. Včera jsem jim otevřela kotec ve stodole a vrata od stodoly, aby mohla ven na dvůr, kdyby chtěla..ale nechtěla. Nakonec se jen odvážila ukázat prckovi stodolu. Natrhala jsem jí trávu, ale té se ani nedotkla a baští seno a ječmen.
Můžu se zeptat? Dáváte jí nějaké spešl granule pro kojící ovečky nebo něco na podporu mléka? My máme doma ČOJ kompletní pro jehňata..to jí asi můžu dát taky, ne? Sice tam není dávkování, ale tak když jí nasypu 1/4 kg, tak tím asi nic nezkazím.. Jinak tam má minerální liz se zvýšeným obsahem selenu a solný liz.. Ještě máme doma pytel Roboranu pro ovce a kozy, ale zdá se mi, že pokud má ty lizy, tak si sama vezme kolik potřebuje..
Díky za rady a ať se Vašim prckům daří a pěkně rostou smajlík

Teď, když je dostatek trávy nedávám ovečce nic na podporu mléka, má ho moc i při dvojčatech. Ze začátku jsem jí musela odsříkávat, protože měla vemínko úplně tvrdé a měla jsem strach, aby nedostala zánět /náš kocour byl velice spokojený/. Teď už dvojčata stíhají upíjet. Minerální liz a solný liz má taky. Ještě se zeptám, jak staré jehňata odčervujete. Na odčervení mám aldifal. Dík za radu.

27.6.2011 14:16
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

mamčis napsal(a):
Teď, když je dostatek trávy nedávám ovečce nic na podporu mléka, má ho moc i při dvojčatech. Ze začátku jsem jí musela odsříkávat, protože měla vemínko úplně tvrdé a měla jsem strach, aby nedostala zánět /náš kocour byl velice spokojený/. Teď už dvojčata stíhají upíjet. Minerální liz a solný liz má taky. Ještě se zeptám, jak staré jehňata odčervujete. Na odčervení mám aldifal. Dík za radu.

tak to Vám nepovim, jelikož tohle je naše první jehně :-) Larryho jsem ještě neodčervovala..ten už bude mít 3 měsíce. Chci je nechat najednou s ovcema, až i ta druhá odrodí. Oni jsou zvyklé jen na nás a veta se bojí..nechci tu březí stresovat. Ale asi tak mezi 2 - 3 měsícem života. Vet to holkám zatím podával injekčně, ale prý jsou i tabletky a mělo by se to střídat.. nejlepší bude zaptat se veta.

29.6.2011 16:06
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

No tak jsem včera zjistila, že malá bumbá jen z jednoho struku, kde teče bílé řidší mléko, oproti tomu druhému, kde teče žluté hutné (něco jako tatra mléko) a vemínko je celkem tvrdé. Tak jsem jí to odstříkala, ale neustále jde ven jen žluté hustší mazlavé mléko a ona se dneska docela vzpírala..asi ji to bolelo. A to dneska nemá vemínko tak tvrdé jako včera. Viděla jsem malou bumbat z obou předevčírem i včera, ale stejně preferuje to jedno. Co mám dělat? neustále odstřikovat? Dala jsem to psovi :-), ale pokud v tom má např. infekci, tak to asi není dobře, co?? smajlík
Jinak žere v pohodě..hlavně ječmen. Seno jen trochu a ven na trávu se jí nechce..ještě se asi bojí opustit stodolu, i když má vrata na dvůr otevřená..stále chodí jen po stodole a na okraj trávníku. Ostatní se pasou ve výběhu, kam zatím ona s malou nechce..tak snad ji brzy vyvede ven sama..

29.6.2011 16:21
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

..že byl ještě 4 dny po porodu měla mlezivo?? :-)) no jestli ano, raději jsem měla zamrazit a ne to odstříkávat do slámy..smajlík

29.6.2011 23:40
mamčis

XXX.XXX.245.37

No tak jsem včera zjistila, že malá bumbá jen z jednoho struku, kde teče bílé řidší mléko, oproti tomu druhému, kde teče žluté hutné (něco jako tatra mléko) a vemínko je celkem tvrdé. Tak jsem jí to odstříkala, ale neustále jde ven jen žluté hustší mazlavé mléko a ona se dneska docela vzpírala..asi ji to bolelo. A to dneska nemá vemínko tak tvrdé jako včera. Viděla jsem malou bumbat z obou předevčírem i včera, ale stejně preferuje to jedno. Co mám dělat? neustále odstřikovat? Dala jsem to psovi :-), ale pokud v tom má např. infekci, tak to asi není dobře, co?? smajlík
Jinak žere v pohodě..hlavně ječmen. Seno jen trochu a ven na trávu se jí nechce..ještě se asi bojí opustit stodolu, i když má vrata na dvůr otevřená..stále chodí jen po stodole a na okraj trávníku. Ostatní se pasou ve výběhu, kam zatím ona s malou nechce..tak snad ji brzy vyvede ven sama..

Zdravím, zkoušela bych ho občas odstříkat, pokud ale pije z obou a nemá tvrdé vemínko, tak by to mělo být v pořádku. Letos měla jedna z našich prvniček taky jen jedno jehně a to pilo raději z jednoho struku. Naše dvojčata už začala uždibovat seno a taky trochu trávu. Nestále skotačí, vydržela bych se na ně dívat celý den. To ale při čtyřech dětech, sušení sena a ostatních domácích pracích bohužel nejde. Přeju hodně chovatelských úspěchů.

30.6.2011 10:18
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

mamčis napsal(a):
Zdravím, zkoušela bych ho občas odstříkat, pokud ale pije z obou a nemá tvrdé vemínko, tak by to mělo být v pořádku. Letos měla jedna z našich prvniček taky jen jedno jehně a to pilo raději z jednoho struku. Naše dvojčata už začala uždibovat seno a taky trochu trávu. Nestále skotačí, vydržela bych se na ně dívat celý den. To ale při čtyřech dětech, sušení sena a ostatních domácích pracích bohužel nejde. Přeju hodně chovatelských úspěchů.

tak dneska už měla obě vemínka v pořádku. Malé je dneska 5 dní. Včera jsem je zavřela pohromadě, abych viděla, jak se ostatní k malé chovají. Vše v pohodě, až na jednu..neustále do ní trkala.. Zdá se nám celkem zlá..když byl Larry malý, tak ho nabrala a ten letěl asi 2 metry..jsem myslela, že je po něm..smajlík
Jinak malá už taky žužlá seno a ječmen..napodobuje maminu a zkouší, co se dá. Taky tam stojím jak přikovaná a posledních pár dní jsem skoro nic neudělala..jen na ně koukam smajlík. Máme ještě jednu březí a vypadá to, že do týdne porodí..za poslední 3 dny se jí vemínko dost zvětšilo. Ale je jak koule..doufám, že jestli bude mít dvojčata, tak se bude starat o obě.

2.7.2011 14:19
helcas

XXX.XXX.214.5

kackam napsal(a):

jmenuje se Zuzka,matka i sourozenec nepřežili porod jí jsem zachránila z apět min.12..zpočátku to vypadalo špatně,dokonce jsem jí odsávala hleny a plodovou vodu dětskou odsávačkou na vysavač:-)celá se třásla..psice jí kompletně celou olízala a vyčistila:-)a pak jsem jí dávala mléko..kozí..ale kozy měli svá kůzlata a tak mléka bylo čím dál mín..později jsem přešla na kravské,nečinilo jí to potíže,míchala jsem s černým čajem a pak dávala samotné..po nějaké době-už byla větší-se mi dvakrát po sobě nafoukla,naštěstí byl k dispozici kamarád zootechnik i s lékem,který jí pomohl..od té doby jsem začala dávat laktosan pro telata a neměla nejmenšího problému..nedávno jsem ji odstavila..velká je stejně jako jehničky v jejím věku,bere mě stále za matku,je krotká a přítulná..zkoušeli jsme ji vrátit do stáda k ovcím,ale nemá o ně zájem..radši chodí s kravami,nebo se psy..zajímavé je,že se během sezony narodilo ještě pár jehnat,ale žádné jiné už se mi odchovat takto nepodařilo..slyšela jsem,že je důležité,aby jehně dostávalo první dva dny mléko kozí,nebo ovčí..což jsem u těch ostatních neměla k dispozici..:-(

2.7.2011 14:19
helcas

XXX.XXX.214.5

kackam napsal(a):

jmenuje se Zuzka,matka i sourozenec nepřežili porod jí jsem zachránila z apět min.12..zpočátku to vypadalo špatně,dokonce jsem jí odsávala hleny a plodovou vodu dětskou odsávačkou na vysavač:-)celá se třásla..psice jí kompletně celou olízala a vyčistila:-)a pak jsem jí dávala mléko..kozí..ale kozy měli svá kůzlata a tak mléka bylo čím dál mín..později jsem přešla na kravské,nečinilo jí to potíže,míchala jsem s černým čajem a pak dávala samotné..po nějaké době-už byla větší-se mi dvakrát po sobě nafoukla,naštěstí byl k dispozici kamarád zootechnik i s lékem,který jí pomohl..od té doby jsem začala dávat laktosan pro telata a neměla nejmenšího problému..nedávno jsem ji odstavila..velká je stejně jako jehničky v jejím věku,bere mě stále za matku,je krotká a přítulná..zkoušeli jsme ji vrátit do stáda k ovcím,ale nemá o ně zájem..radši chodí s kravami,nebo se psy..zajímavé je,že se během sezony narodilo ještě pár jehnat,ale žádné jiné už se mi odchovat takto nepodařilo..slyšela jsem,že je důležité,aby jehně dostávalo první dva dny mléko kozí,nebo ovčí..což jsem u těch ostatních neměla k dispozici..:-(

22.8.2011 09:55
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

náš "malý" Larry - skoro 5 měsíců.

24.2.2012 10:27
andfina

XXX.XXX.83.130

chtěla bych poprosit o rádu čím miminko krmít?včera se narodily dvě,ale koza je nekrmí a ja nevím co jím dát jako nahradu.děkují

24.2.2012 10:35
danurba

XXX.XXX.40.197

kozu držte, aby je krmila, snad se to naučí. Může to trvat i 3 dny. Pokud ne, oddojujte jí a dejte jim to z lahve. Musí dostat mlezivo a musí se napít do 6 hodin po porodu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík