Zdravím, mám ročního berana Suffolka, v lednu jsme ho odčervovali a od té doby mu teče z nosu, vypadá to jako by měl rýmu. Přes zimu byl ustájený ve chlívku, teď je asi týden venku. Žere normálně, jen mu teče z nosu, jako by měl rýmu. Je v kontaktu s ostatníma ovečkama, ale žádná nemá podobný problém.
A jste si jistý ( tá), že rýma má souvislost s odčervením? Moc se mi nezdá, že by to mohl být nějaký důsledek nebo reakce. Aspoň jsem o to ještě neslyšela.. Není to jen rinitida ? A jaký je charakter toho sekretu ? Je z obou nosních dírek nebo jen z jedné ? Kašle beran ? Zdá se Vám, že je dýchavičný ?
Pokud hlen teče z obou nosních dírek, nebude to mechanické podráždění. jak jsem původně doufala. Tipuju infekci, ale zatím asi né moc vážnou, jestli normálně žere, nemá horečku, atd. Já bych to viděla na nějakou alergií, nebo virovou infekci, jenže na tu to má už moc dlouhu. Už jste volala veterináře?
Taky si nemyslím, že by to bylo něco vážného.Pokud výtok není hnisavý, nezapáchá a beran nemá alterovaný celkový zdravotní stav, bude to nejspíš nějaká alergie. Nic jiného mně nenapadá. Ještě by to utvrdil fakt, že v zimě mu z nosu neteče. Prostě bych ho nechala na pokoji, jen sledovat. Ono i u lidí má někdo rýmu celý život a taky mu to nevadí
Neléčili jsme ničím, vet říkal, že na to nic nemá, max. vitamíny. Na jaře jsme berana vypustili na pastvu a rýma i kýchání po čase ustoupilo samo, jen jsem mu občas "utřela nos". Ještě mě napadlo, jestli to nebylo spojené s parazity. Původní majitelé berana neodčervovali. Já jsem ho odčervovala, až jak jsme zjistili, že má průjem. Odčervení zabralo okamžitě.
tak to nevím,měla sem tu 3 doktory,všichni ji napíchali vším možným jen vím že dávali vždy vit AD + několik dalších injekci,další dny sem dávala sama co sem dostala od doktora,vždy to zabralo přesně na týden pak se to vrátilo,doktoři mi řekli ať si toho nevšímám,prý je to chronické něco ji tu dráždní,když je hezky a přes den to docela jde ,nejhorší je to ráno,ikdyž co dostává bylinky tak je to docela lepší,ale frfle pořád i zakašle,ael už je to spíš suchý kašel před tím hleńovitý,začala to 14 dní po přivezení po odčervení helmigalem,tak se odčervování opakovalo se silnějším účinkem a nic,jinak vypadá dobře,žere,dojí,prostě normální až na tu rýmu,doktoři mi sem už ani nechcou jezdit,jinak má stálý přístup na pastvinu,v přístřešku má bohatě nastláno,ostatní kozy to nedostaly