Dobrý den, ovcím s jehňaty jsme přilepšovali seno mačkaným ovsem. Nasypala jsem jim a po chvíli jsem přišla a ovce byla venku a u huby měla pěnu a špatně dýchala. Vet (po telefonu) říkal, že se dusí a že do 1/2h chcípne. Ovce to přežila, ale od té doby oves nedávám. Nevíte, co to bylo a jak se toho vyvarovat? Nekrmit oves, jen seno?
Děkuji Markéta
u jedné ovečky se nám to taky stalo. Měla pravidelně u huby bílou pěnu, která nijak nezapáchala. Bila čistě bílá. Po týdnu skromného stravování a pomalého přidávání nového si myslím, že by se to mělo spravit. Veterináře jsme nevolali, ale usoudila jsem ze selského rozumu, že problém bude v tom, že se ovce prostě přepácala a nějak jí to hlo s trávením, proto zvýšila produkci slin.. ale nic potvrzeného ani vyvráceného... to zrychlené dýchání bych přirovnala k člověku.. prostě měla plný pupek a pivo na slehnutí nikde
Chci podpořit tvrzení jasombačavelmistareho. Oves je krmivo energeticky velmi hodnotné, a pokud na něj ovečka ještě nebyla navyklá, může napáchat více škody než užitku. Jaké měla po tom incidentu bobky? Vypadá mi to na trochu netypickou akutní acidozu bachorového obsahu. Ale dušení taky není vyloučeno. Byla ovečka na ten oves navyklá? Jak dlouho je po porodu? Měla průjem? Jaké byl barvy?
Mačkané zrní je lepší,je lépe stravitelné,pozor si dávejte aby vám nežluklo,je lepší si každých 14 dní namačkat nové,zaleží i jak ho skladujete i na okolní teplotě(hlavně v létě).Krmíme s ním běžně a nikdy žádný problém.Stále platí -dobrého pomálu a na nové krmení postuně navykat,dávat třeba obden a málo.My jsme měli letos problém u kůzlat s otravou pravděpodobně ze sena.Zrmujeme velké balíky a vet se přiklání k tomu,že sežraly plesnivé seno.Vše mělo rychlý průběh,večer kůzle polehávalo,nemohlo vstát a do rána buch..Naštěstí padl jen jeden kozlík,další dvě kůzlata jsme zachránili,ostatním nebylo nic.