Dobrý den, máte někdo zkušenosti s vyvoláním porodu u koz, když dlouho přenáší? Přítel dělá na kravíně u masňáků a říkal že letos jich vyvolávaly hodně, zejména u jalovic aby nebyly velký telata. Naše Bětule, měla termín před pěti dny, vemeno nalité, sotva leze, funí heká,furt žere. Jsem už docela nervozní, že kůzlata budou moc velká a porod nedopadne dobře. Verča
kunesek
napsal(a):
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s vyvoláním porodu u koz, když dlouho přenáší? Přítel dělá na kravíně u masňáků a říkal že letos jich vyvolávaly hodně, zejména u jalovic aby nebyly velký telata. Naše Bětule, měla termín před pěti dny, vemeno nalité, sotva leze, funí heká,furt žere. Jsem už docela nervozní, že kůzlata budou moc velká a porod nedopadne dobře. Verča
To jakože nechaly jalovici porodit o několik dní dříve nebo co? Vždyť to přece velkým telatům nezabrání.
Jinak 5 dní přenášení je myslím úplně normální. Jak psala Renča, jedině, kdyby snad koza tlačila a nic nešlo, tak pomoci. Někde bylo, že přenášela koza 10 dní a taky v pohodě. Hlídala bych jí, aby neměla nějaké komplikace, ale určitě bych jí nic na vyvolání porodu nepíchala.
kunesek
napsal(a):
To jakože nechaly jalovici porodit o několik dní dříve nebo co? Vždyť to přece velkým telatům nezabrání.
Jinak 5 dní přenášení je myslím úplně normální. Jak psala Renča, jedině, kdyby snad koza tlačila a nic nešlo, tak pomoci. Někde bylo, že přenášela koza 10 dní a taky v pohodě. Hlídala bych jí, aby neměla nějaké komplikace, ale určitě bych jí nic na vyvolání porodu nepíchala.
kunesek
napsal(a):
A jste si jistá že přenáší?
No pokud jalovice přenášela týden, tak jí porod vyvolávaly, postupně tuto dobu zkracovaly a s tím nebyl problém, taky si ale myslím že to nemá na velikost telete vliv. Já totiž asi všechno mooc řeším a přítel už ze mě šílí, loni nám jedno kůzle po porodu umřelo a nerada bych něco zanedbala, tak pročítám nejrůznější informace a koukám na videa zejména obtížných porodů. Jinak kozenka je úplně v pohodě, zdá se mi že jí bříško drobet splasklo, ale loni ho měla snad poloviční a to měla dvojčata, dneska jsem jí sledovala a začala být neklidná, hrabala a za chvíli se tvářila jako že nic . Loni ale rodila perfektně, takže to letos určitě zvládne taky, až bude její čas. Jen se bojím protože tolik chovatelů píše o různých nedařbách okolo porodů. Nicméně takhle jsem nebyla nervozní ani když sem měla rodit já, je to dost vyčerpávající. Hlavně jsem moc ráda, že jsou zde lidé jako Vy kteří poradí, uklidní a podpoří. Díky