Dá se poznat březost u oveček?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2011 23:26
marcelaa

XXX.XXX.168.4

Vloni v létě jsme si přivezli 3 ovečky romanovky a jednoho beránka sufolka. Beránek k holkám mohl až v listopadu a my se celou zimu těšili na miminka. Teď už bude půlka dubna a stále nic. Ovce mají hoodně velká bříška,ale když je porovnáme s beranem,tak nás včera napadlo,jestli jen nebudou všichni čtyři tak "vyžraní"smajlík . Zítra se chystáme beránka stříhat a příští týden půjdou už všichni na pastvu. Holky ba potřbovaly ostříhat také,ale pokud by měly mít mladé,nechceme je zbatečně stresovat. U jedné jsme si ještě všimli dost jakoby napuchlého přirození,viz foto. Máte někdo zkušenost s tím,jak by se dalo poznat,jestli ty naše holky nejsou jenom hodně najedené?

13.4.2011 00:23
mamčis

XXX.XXX.245.37

Vyzkoušejte, jestli ovečkám nabíhají vemínka. Já mám ovečky krotké a vždycky před porodem zkouším sahat na břicha a často cítím, jak se jehňata hýbou a cítím i kopýtka. Myslím, že ty vaše budou březí, ještě není tak pozdě, mohly mít říji později.

13.4.2011 08:10
zoreta

XXX.XXX.199.237

A co zkusit sono ? Je to asi nejjistější metoda:-). Ikdyž teď už by asi měla být březost vidět i bez sona. Zkuste balotáž břicha, nebo ty vemínka, to už tady zaznělo, i povaha by se měla dost změnitsmajlík

13.4.2011 09:42
marcelaa

XXX.XXX.168.4

Moc děkuji za odpovědi:-). Ovečky jsou v pohodě,stále klidné.... Osahat bříška a vemínka jsme zkoušeli. Na bříškách jsme nic nepoznali a vemínka mi taky nepřipadají nějak zvětšená. Nevím ale,jak mají vypadat normálně.
Sono nás taky napadlo,ale vet to má k nám docela z ruky,tak zatím pokud to není nutné,volat ho nechceme. Můžete mi prosím napsat,co je tobalotáž břicha??? Nikdy jsem se tímto pojmem nesetkalasmajlík
Zatím to vypadá,že bude rodit beran,sotva se valí....smajlík

13.4.2011 11:23
zoreta

XXX.XXX.199.237

Evidentně se má beran u Vás dobře:-). Být u Vás beranem by vůbec nemuselo být špatné :-). Balotáž funguje na tom principu, že se tlakem na slabinu zvířete postupně "rozhoupe" břišní stěna a sleduje se zpětné nárazy na dlaň.Pokud je v břiše březí děloha, ucítíte ji jak Vám narazí na dlaň. Je to dáno určitou tíhou dělohy, proto je tahle metoda použitelná až ve vyššším stupni březosti. A samozřejmě opatrně.:-)

13.4.2011 15:23
marcelaa

XXX.XXX.168.4

Noooo,nechci Vás zklamat,ale jestli nebudou miminka,tak bude muset beran chca nechca pryčsmajlík Dnes jsme ho chtěli venku ostříhat,ale od rána chumelí,tak z toho nic nebude.:-( Na rozhoupání bříška si asi netroufneme,abysme něco nepokazili. Snad se to všechno vyřeší v klidu samo.Jsme ale napnutí jako kšandy:-)

14.4.2011 09:57
jecmi

XXX.XXX.164.145

Vydržte, jestli k nim mohl až od listopadu - a byli loňský, tak je dost času. Uvidíte, dočkáte se.

14.4.2011 10:16
marcelaa

XXX.XXX.168.4

Pokaždé,když se na ně jdu podívat,tak si říkám.....už....už,už to třeba bude.....a pořád nicsmajlík. Teď jsem ještě četla někde vedle v diskuzi,že by mohl nastat problém,kdyby se bez zvykání na trávu hned vyhnali ven na pastvu. Tak přemýšlím,jak to řešit. Nemáme to tak dobře vyřešené,aby mohli být venku třeba jen na pár hodin. Teď jsou zvyklí pouze na vodu+seno. Kvůli porodům jsme jim raději nijak nepřilepšovali,aby nebyly problémy. Občas pouze pár jablek,ale to se skoro nepočítá:-)) Neumím si představit,že se budeme plazit po trávníku,škubat do košíku trávu a po troškách je navykat:-)

14.4.2011 11:53
mamčis

XXX.XXX.245.37

Já mám doma dvě ovečky a vždycky na jaře se "plazím po trávníku a škubu trávu" postupně je navykám. Zbytek stáda mám ustájené na jiném místě a ty vždycky vypustíme na pastvu až do podzimu a nikdy nebyl problém. Ze začátku ale dávám těm na pastvě seno, aby to nebyl takový šok. Držím palce, aby vám ovečky porodily, nám se včera narodily ještě dvojčata od prvničky a ještě čekáme jedny. U jedné ovečky si ale nejsem jistá tak jako vy.

28.4.2011 21:18
marcelaa

XXX.XXX.168.4

Tak s radostí hlásím první přírůstek smajlík Vše proběhlo OK,jehnička už pije a mamka se k ní chová přepychově:-)

30.4.2011 22:51
marcelaa

XXX.XXX.168.4

Dnes jsme se dočkali zbytku. Během odpoledne a večera nám přibyla 3 jehňátka smajlík Vše proběhlo v pohodě,tak snad to ty naše holky zvládnou:-)

30.4.2011 23:36
mamčis

XXX.XXX.245.37

Gratuluju k přírůstkům a přeju vám, aby pěkně rostly.

14.9.2011 18:24
mety123

XXX.XXX.253.83

mamčis napsal(a):
Gratuluju k přírůstkům a přeju vám, aby pěkně rostly.

Dobrý den v cervnu jsem si koupil 4 ovce nevim jaka jeto rasa ale jsou bíle nejspis rozene v lednu a tet semi zda zemam jednu ovci tehotnou ma strasne velky brýško ale když šahnu na bricho tak ho ma tvrde mistama chci se zeptat jestli je mozne aby byla tehotna takhle mlada ajak to poznam moc prosim poradte dekuji predem kdyztak odepisujte na mety123@seznam.cz smajlíksmajlík

14.9.2011 19:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

mety123 napsal(a):
Dobrý den v cervnu jsem si koupil 4 ovce nevim jaka jeto rasa ale jsou bíle nejspis rozene v lednu a tet semi zda zemam jednu ovci tehotnou ma strasne velky brýško ale když šahnu na bricho tak ho ma tvrde mistama chci se zeptat jestli je mozne aby byla tehotna takhle mlada ajak to poznam moc prosim poradte dekuji predem kdyztak odepisujte na mety123@seznam.cz smajlíksmajlík

Co vím, ovečky zabřezávají až kolem 7.-8.měsíce (akorát kamerunské ovečky dříve, masná plemena zase spíš kapku později). Takže tipuju, že vaše ovečky březí nebudou.Čím krmíte? Není jen tak nažraná? Vím, že naše romanovky kolikrát měly břicha jak balóny a přitom pod sebou měly jehňata, takže březí 100% nebyly. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík